Toma Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 11 минута, Жичанин рече И мени се веома свиђа та гордост понизних и смирених. Зато обожавам неке "Артемите" који нису са Марком(Артемијем). Ја ... искрен да ти будем, тебе нисам разумео. Али, нема везе. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 1 минут, Toma рече A šta da ti kažem... Neke lekcije sporo učim. Voleo bih da sam drugačiji, po mnogim parametrima. A što se tvojih molitava Bogu tiče... ako hoćeš, pomoli se, ako nećeš - nemoj. E ovo mi se vec vise svidja ako hoces pomoli se a ako neces ne moras. Moja ti je preporuka da se malo opustis i dozvolis Bozjem Duhu da te vodi. 1John 2:6 Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.Kao sto vidis tekst je vrlo jednostavan. Voli ono sto je Gospod voleo, a mrzi ono sto je On mrzeo. Reaguj onako kako je On reagovao i ne brini. Apostol Jovan nije ovo pisao svecima na nebu nego jednostavnim ljudima kao ja i ti. Tako da ona fora:nisam dostojan sa ovim tekstom ne pali. Cuvaj se te prepodobne literature od tzv "duhovnika" i predavanja od istih i jos crnje vodjenja od istih jer neces tako daleko dogurati. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 34 минута, Жичанин рече И мени се веома свиђа та гордост понизних и смирених. Зато обожавам неке "Артемите" који нису са Марком(Артемијем). Mozda si trebao da mukazes: princip je isti sve su ostalo nijanse! Tako bi shvatio da nosi njihov duh ovako kao sto vidis nije. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 19 минута, Жичанин рече Па оно у смислу... ђавола који вели: "Одох од гордих и вратих се смиренима" A šta da ti kažem nego da njemu, ime-mu-se-ne-spomenulo, ništa nije sveto. Levom bije, desnom sa'ranjuje. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badenac Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 1 сат, Trifke рече Znas sta, da ne osecam u onome sto pises, kao i u cinjenici da si tek 30tak godina u veri neku vrstuprepodobnosti ili neznam kako bih to nazvao onda bih te jos pomenuo u molitvama, ovako necu. Prepodobnost o kojoj ja govorim ovde je u tom smirenom pozivanju na molitvu i neosudjivanja. Vise o tome mozes citati u mom potpisu u citatu od o Avrama. Ono sto je jerser je jeres i ono sto je raskol je raskol i o onome sto Gospod i apostoli govore sa terminima koje vec upotrebih i ja cu govoriti. To si i ti trebao da za tridesetak godina boravljenja u crkvi naucis. Ti i ja ćemo proslaviti Božić 7. januara a ne 25. decembra,kao i bivši Artemije.Da li smo ,onda,manji jeretici od njega? Ti i ja ćemo ,verovatno ,postiti 31. decambra kao i bivši Artemije .Taj datum je nedelja,mali Vaskrs,Hristov praznik,kada je strogo zabranjeno postiti,koliko ja znam,osim ako nedelja nije u Velikom postu,a nije.Da li smo manji jeretici od bivšeg Artemija? Зосима је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 2 минута, badenac рече Ti i ja ćemo proslaviti Božić 7. januara a ne 25. decembra,kao i bivši Artemije.Da li smo ,onda,manji jeretici od njega? Ti i ja ćemo ,verovatno ,postiti 31. decambra kao i bivši Artemije .Taj datum je nedelja,mali Vaskrs,Hristov praznik,kada je strogo zabranjeno postiti,koliko ja znam,osim ako nedelja nije u Velikom postu,a nije.Da li smo manji jeretici od bivšeg Artemija? Ne ja cu Bozic slaviti 25 Decmbra po starom kalendaru i necu postiti nNedelju jer se Subota i Nedelja ne poste osim velike Subote. To kao pod jedan. Praznovanje Bozica i ostalih praznika nema veze sa bilo kakvom jeresi. To pod dva. Mi nismo jeretici jer ne ispovedamo da nam je eparhija ceo svet i ne govorimo da je Crkva pala pod jeres ekumenizma i td. Mi nismo napravili raskol "koji nemoze ni mucenicka krv oprati", tako makar kazu svi oci crkve. Mi ne rukopolazemo Horoepiskope i nismo sve patrijarsije proglasili jeretickim. To za pocetak. Nauci prvo sta je jeres a sta raskol. Preporucujem ti da procitas knjigu od vladike Atanasija Jeftica o starokalendarcima. Jednom kada to uradis onda mozemo da pricamo. Zoran Đurović, Милан Ракић and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 9 минута, badenac рече Ti i ja ćemo proslaviti Božić 7. januara a ne 25. decembra,kao i bivši Artemije.Da li smo ,onda,manji jeretici od njega? Ti i ja ćemo ,verovatno ,postiti 31. decambra kao i bivši Artemije .Taj datum je nedelja,mali Vaskrs,Hristov praznik,kada je strogo zabranjeno postiti,koliko ja znam,osim ako nedelja nije u Velikom postu,a nije.Da li smo manji jeretici od bivšeg Artemija? Какве сад има везе пост са артемијевим расколницима,мислиш то ће га оправдати...па боље је било да су јели сланину на велики петак,него да су ушли у раскол... Која је то недеља у великом посту која је разрешена ? Милан Ракић, Zoran Đurović, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 5 минута, Зосима рече Какве сад има везе пост са артемијевим расколницима,мислиш то ће га оправдати...па боље је било да су јели сланину на велики петак,него да су ушли у раскол... Која је то недеља у великом посту која је разрешена ? Mucenik je procitao nesto, najverovatnije od njih, ali nije dobro razumeo. Verovatno misli na poscenje na ulju, jer po artemijevcima pod postom se podrazumeva samo post na vodi i tada nemoze orasi i kostunjavo voce. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 18 минута, badenac рече Ti i ja ćemo proslaviti Božić 7. januara a ne 25. decembra,kao i bivši Artemije.Da li smo ,onda,manji jeretici od njega? Ti i ja ćemo ,verovatno ,postiti 31. decambra kao i bivši Artemije .Taj datum je nedelja,mali Vaskrs,Hristov praznik,kada je strogo zabranjeno postiti,koliko ja znam,osim ako nedelja nije u Velikom postu,a nije.Da li smo manji jeretici od bivšeg Artemija? Из овога се види да не знаш шта је јерес; слажеш ли се, онда, да је даља расправа са тобом (на ову тему) немогућа? Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 4 часа, Trifke рече E pa narode ako niste znali evo da znate da smo dobili "duhovnog Mojsija". Mozda kada nas ava Zoran to shvati, mozda se i odrekne svoje unijatsko ekumenisticke jeresi i dodje pod omfor naseg svetog vladike. @Zoran Đurović A nebi bilo lose i da se ovaj @Ведран* оnda obrati sa svog puta . Gledajte ovo gresnici i pokajte se. Samo je jedna istina....! U potpisu stoji Нашем "духовном Мојсију" - Епископу и Ави Артемију који нас Богомудро води кроз узбуркано "житејско море" ка Царству Небеском, на многаја љета! Шта ће им 2 путира? Нису ваљда пали у јерес недискриминисаног припуштања Чаши, све без печатирања чистих од греха овчица? Trifke је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 4 часа, Zoran Đurović рече Већ се обратих! Једноставно се осећа велика благодат... То је зато што нема више белих мантија (с капицама).* *референца на одређене снове усањане Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 4 часа, Toma рече Можда ... Можда ако би ми престали да се подсмевамо овим људима, и уместо тога сваког дана, на 12 секунди, Богу за њих молили, можда би се они, један по један и враћали у Цркву. Грешиш Томо. Грешиш зато што: 1. Не знаш ко се моли. А то се не ради јавно. Или очекујеш да се на форуму јавно молимо? То што их ја редовније заборавим него ли се молим, не значи да су и други такви. И то што се и редовно за њих молиш не значи да си једини. Ја их често поменем оном Атанасијевом молитвом "нека иду с милим Богом" ваљда се и то рачуна? 2. Не мислиш на то да због овога исмевања, не њих, него њихових небулоза и глупости, можда неко ко је наумио да се с њима самопогуби ипак то не учини. Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 1 сат, Trifke рече jer po artemijevcima pod postom se podrazumeva samo post na vodi Пост (телесни) јесте не једење. Није ни "на води" пост него ублажење поста, ако ћемо поштено, што следбеници бившег владике свакако нису по овом питању. Trifke је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 22 минута, Ведран* рече Грешиш Томо. Грешиш зато што: 1. Не знаш ко се моли. А то се не ради јавно. Или очекујеш да се на форуму јавно молимо? То што их ја редовније заборавим него ли се молим, не значи да су и други такви. И то што се и редовно за њих молиш не значи да си једини. Ја их често поменем оном Атанасијевом молитвом "нека иду с милим Богом" ваљда се и то рачуна? 2. Не мислиш на то да због овога исмевања, не њих, него њихових небулоза и глупости, можда неко ко је наумио да се с њима самопогуби ипак то не учини. Ведране, као прво сматрам да си компетентнији (образованији и паметнији) од мене да се о овоме пише. И не само о овоме - без да си ти тога свестан, много сам од тебе научио до сада. И немам намеру да престанем! У вези овога што пишеш: 1. Три пута сам намерно написао "можда" да бих показао своју не-100%тну-убеђеност у ово о чему пишем из простог (и искреног) разлога што не знам да ли је неко одустао од цинизма и сарказма упућеног према овој парацркви и отпочео са вапајима Њему да се ова групација, која је из Цркве Христове отишла, у Цркву врати. Као ни Божији одговор на молитве те или тих особа. 2. Ако ће некога ко све ово чита а ломи се да ли да и он/она приђе самопрозваној "цркви", подсмех и називање разним "именима" то спречити - хајде да се то умножи. А ако ће некога ко све ово чита и хтео би да се из квазицркве врати Христовој јединој невести, али га спречавају лакрдије и ниподаштавајући изрази нас самих, онда ... нека се мени првом осуши грло пре него што ћу тако нешто изговорити. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2017 пре 40 минута, Toma рече Ведране, као прво сматрам да си компетентнији (образованији и паметнији) од мене да се о овоме пише. И не само о овоме - без да си ти тога свестан, много сам од тебе научио до сада. И немам намеру да престанем! У вези овога што пишеш: 1. Три пута сам намерно написао "можда" да бих показао своју не-100%тну-убеђеност у ово о чему пишем из простог (и искреног) разлога што не знам да ли је неко одустао од цинизма и сарказма упућеног према овој парацркви и отпочео са вапајима Њему да се ова групација, која је из Цркве Христове отишла, у Цркву врати. Као ни Божији одговор на молитве те или тих особа. 2. Ако ће некога ко све ово чита а ломи се да ли да и он/она приђе самопрозваној "цркви", подсмех и називање разним "именима" то спречити - хајде да се то умножи. А ако ће некога ко све ово чита и хтео би да се из квазицркве врати Христовој јединој невести, али га спречавају лакрдије и ниподаштавајући изрази нас самих, онда ... нека се мени првом осуши грло пре него што ћу тако нешто изговорити Види овако. Њихове глупости и заблуде које су галактичких размера (и ово није метафора, јер им је јурисдикција толика), су за сваку осуду и свако изобличавање и сваки подсмех. Није могуће на сваку глупост које се они досете писати богословски трактат, што би, теоретски, било боље. Јер би требало даноноћно писати да би се изобличиле све глупости којих се они досете. Тако да је овај подсмех један лакши начин. А треба да наводи на размишљање. Ако кажемо да су Артемија уздигли међу свете, што и сликом показују, онда то изобличавање и посмех треба да их призове самоиспитивању. А ако и даље мисле да су у праву, нека им. Ако зову верне на седмодневни пост пред причешће, а они ждеру колаче, онда заслужују поругу. А ако се не замисле над тим, нека им. Ако лажу да су се одвојили због "неправде" учињене им, и да су само једна јадна изгнана епархија, а онда прогласе свесветску јурисдикцију, треба их жестоко изобличавати. Ако се зобу "катакомбе", граде петоспратницр, треба им се смејати. То није ругање њима, као боголиким бићима, и нашој браћи. Проблем је што се управо они сами поистовећују са својим глупостима. Па се смејање глупостима преноси на њих као на носиоце речених глупости. Можда међу нама има ругача који се злобно овим наслађују. Али то је ствар нашег унутрашњег човека. Свако треба да преиспитује своје срце. Али ја се не бих усудио да кажем да је ово пуко ругање ако не познајем туђе срце, а ја то свакако не познајем. Ни своје не познајем како треба. И судим само по ономе што ја мислим да треба да се чини, а то нужно и није баш оно што треба да се чини. Зато не бих олако давао оцене о овоме као о пукој лакрдији. Исто као што не бих осудио ни замерио некоме ко је заузео твој став, да се моли и ћути и да се не бави форумским изобличавањем. Сматрао бих погрешно да ја тебе наговарам, или да те подучавам, да треба и ти да изобличаваш расколнике, а не да се само молиш. Као што сматрам погрешним да ти другима суптилно поручујеш да треба да оставе изобличавање и да се моле. Ја лично да се и не насмејем кроз ова "ругањима" пукао бих од муке и бола гледајући шта раде и како опет разапињу Христа. Милан Ракић, Paradoksologija and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука