Jump to content

Архимандрит Пантелејмон Јовановић изашао из Православне Цркве и прешао у тзв. ЕРП у егзилу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Остаје сада видети шта о.Пантелејмон (ако ће се још дуго тако звати) мисли када каже, ,,осећајући да је једина наша нада на спасење у очувању чисте и неокрњене Православне вере''.

Занимљиво је да је о.Зоран Ђуровић назвао овакве расколнике ,,тајни муџахедини''. Заиста, од ових расколника не може се чути теологија јер је немају, као што је немају ни муслимани.

Са артемијевцима треба разговарати (ако желе) искључиво о Богу и у том оквиру о екуменизму. Ништа друго нас неће сјединити, ни Косово по себи, ни политика.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 20:59, МилошБГ рече

Ako se ne varam jos neki poznatiji i priznatiji monasi su otisli tamo. Jedan od pored arhimandrita Pantelejmona je i otac Petar Ulemek,a da ne pricam koliko njih iako zvanicno nisu tamo,pricaju istu pricu i priznaju episkopstvo Artemiju.

Ali lepo je, ovaj kaze ima ribu, ovaj kaze sektas itd. Krenulo je lepo. Ni slucajno nemoj neko da pisne i kaze nesto o tome da mozda ima neka greska i kod patrijarha Irineja i sinoda. Tu je sve cisto.

p.s. dobro je sto je automatski odmah obrisana ona tema pitajte arhimandrita Pantelejmona,pa nemam mogucnosti da vam prebacujem vase hvalospeve njemu do juce,danas ima ribu,sektas,budala,idiot.

Klasika.

На жалост у праву си.

Данашњи православци су најобичније бабе. Зато нам се и дешавају ове ствари.

Такође људи осуђују друге да би их лакше етикетирали и шаблонирали јер им је тако лакше да прихвате реалност. А то је ништа друго до слаба вера.

Ипак раскол је раскол.

Са грешницима или без њих сасвим је свеједно.

П.С. Тема није обрисана него је пребачена у тајни заверенички део форума, доступан само илуминатима.

И то ономад кад је о. Пантелејмон објавио на ФБ да је прешао код Артемија. Јер што се тиче Поука таква тема после тога не може више бити валидна. Може се отворити нова тема јер човек и даље има налог на форуму, али нова тема наравно више не би била о о. Пантелејмону православном мисионару у Африци већ о о. Пантелејмону у Србији који је прешао код Артемија.

Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:04, RYLAH рече

Колика би грешка била потребна теби да одеш у Јеховине сведоке?

Пошто је ово у том рангу. 

Ne razumem bas.

Imam samo jedan problem a to je da od dolaska patrijarha Irineja na tron SPC pocinje da se srlja iz greske u gresku i da se stvaraju raskoli koji se pripisuju samo i iskljucivo jednoj strani.

Sa jedne strane konstatntno pricamo o patrijarhu Pavlu kao svetom coveku,kao mudrom coveku,kao pametnom coveku,kao velikom patrijarhu,a onda odjednom ne postavljamo nikakvo pitanje kad vidimo da njegov naslednik posle samo par meseci i par godinica radi dijemetralno suprotne stvari od onoga sto je sveti patrijarh Pavle radio.

Imam i problem sto ja zaista i Artemija i sve ljude oko njega,vernike smatram bracom iliti svojima i to vise nego katolike,muslimane,ove one. I sto smatram da uprkos greskama koje su sa njihove strane ocigledne ne smemo sebi dopustiti da najprimitivnije nacine ih vredjamo. Prvo to nije sacica ljudi,par monaha sa Kosmeta,ovaj onaj,to je ipak ozbiljan broj ljudi koji su do prelaska u taj tabor bili dosta postovani i dizani u nebesa od ljudi sa ove strane. Dakle ako necemo njih da postujemo,postujmo sebe i ne budimo tamo gde vetar dune samo.

Daj da umesto sto pricamo i slavimo e Marko,Marko,e Pantelejmone ribu imas, e senilni i prelesceni budalo Nikolaju...daj da pravimo pritisak da nasa crkva prica sa tim ljudima,da se vodi dijalog ali suprotan od onoga kako se vodio do sada,a to je znate vi ste gresnici pokajte se,bacicemo vas negde u neku zabit odvojeno jedne od drugih i molite se Bogu do kraja zivota u suprotnom anatema,jel to nije dijalog to je ultimatum. Ako moze da se razgovara sa KC drugacije i da se trazi ono sto nas spaja,a ne sto razdvaja onda kako ne mozes tako isto sa bratom sa kojim si do juce bio zajedno.

Otac Pantelejmon do juce je imao temu na forumu,dizali ste ga u nebesa,danas je jednim postupkom postao sve najgore,pa da li je to realno. Ja mislim da nije.

Ali sta ces,takav smo narod valjda. Nadam se da ce se nekad nesto promeniti,ja mislim da tamo kod njih ima dosta dobrih i ispravnih ljudi,dobrih duhovnika i iskrenih pravoslavaca,da bi se mi tako olako odnosili sa njima.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:09, Жељко рече

На жалост у праву си.

Данашњи православци су најобичније бабе. Зато нам се и дешавају ове ствари.

Нема снажног  богословског одговора на очигледан фундаментализам и фанатизам међу појединим православцима.  Није ствар у персоналним решењима (сменити неког владику, игумана или свештеника), већ управо у једном озбиљном богословском одговору на нивоу читаве Православне цркве или бар једне помесне цркве (у овом случају наше СПЦ). Очито је да су расколи у Православној цркви поред етнофилетизма најчешће мотивисани и неком варијантом фанатизма, зилотизма и сл.

Подели на овим сајтовима

Ако је монах способан да оде код расколника, после свих завета које је дао, да напусти место на ком је служио, то је у рангу тога да мирјанин пређе у секту.

Патријарха Павла сад дижемо у небеса, ал док је био жив разни борбаши за веру су га пљували из милијарду разлога, што све може да се нађе на Нету. Садашњи Патријарх је узео да сређује ствари у поприлично запуштеној СПЦ, а то увек рађа овакве ствари, али и поставља здраве темеље. Друго решење је било једино да се пусти да ствари иду ко до сада, али знамо где би то водило.

Што се тиче дијалога, са овима се причало као ни са ким до сад, али Артемије, а и они са њим, неће да прихвате ништа мање од враћања на епископски трон, што је немогуће, и истеривања свих које су означили као оне који су им се замерили, што је сулудо.

Тако да мислим да је чишћење у СПЦ врло потребно, колико год било тешко. И да ће да рађа овакве ствари, као и сваки пут у свакој институцији кад неко узме да сређује ствари.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:31, Marjanovic рече

Нема снажног  богословског одговора на очигледан фундаментализам и фанатизам међу појединим православцима.  Није ствар у персоналним решењима (сменити неког владику, игумана или свештеника), већ управо у једном озбиљном богословском одговору на нивоу читаве Православне цркве или бар једне помесне цркве (у овом случају наше СПЦ). Очито је да су расколи у Православној цркви поред етнофилетизма најчешће мотивисани и неком варијантом фанатизма, зилотизма и сл.

Бојим се да се нема ни воље.

Данас се у православној Цркви као највећи проблем поставља мешетарење са новцем а не духовно застрањивање

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:39, RYLAH рече
Садашњи Патријарх је узео да сређује ствари у поприлично запуштеној СПЦ, а то увек рађа овакве ствари, али и поставља здраве темеље.

Садашњи патријарх не зна шта је рекао пре 5 минута, драги мој брате у Христу.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Baš sam danas imala priliku da na tu temu razmišljam, Miloše, i došla sam do istog zaključka. Uvek sam govorila, za ljubav i za rat je potrebno (najmanje) dvoje.Manir koji demonizuje jednu stranu, a ne pokazuje nimalo smirenja i neosudjivanja, nimalo samosagledavanja....šta znam. Njihov odlazak nije samo njihovo lično ludilo, kako se predstavlja, nego ima svoje uzroke u bazi, i trebalo je sprečiti dialogom i samokritičnošću tu tragediju, svi ti ljudi sada srljaju a da budemo realni, i mi srljamo gore od njih, upirući prstom i koristeći vokabular koji nije primeren jednom verniku. Kad bi smo primenili ono što nam vera nalaže, sve bi bilo mnogo bolje. Kod svakog razlaza obe strane imaju udela, uvek, i smeta mi ta nespremnost da razmislimo na koje smo sve načine i mi odgovorni za sudbinu ovih ljudi, i svoju na kraju krajeva. Jer mi smo ljudi, i od nas niko nije sasvim beo ili sasvim crn. Ovako je sve na nivou gadnog razvoda...kome će pripasti deca a kome televizor ostaje još da se vidi.

Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:42, Solomon Kane рече

Садашњи патријарх не зна шта је рекао пре 5 минута, драги мој.

Свако има право на своје мишљење, а ја сам све супротно о њему чуо од људи који га много боље познају него ти.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:39, RYLAH рече

Патријарха Павла сад дижемо у небеса, ал док је био жив разни борбаши за веру су га пљували из милијарду разлога, што све може да се нађе на Нету. Садашњи Патријарх је узео да сређује ствари у поприлично запуштеној СПЦ, а то увек рађа овакве ствари, али и поставља здраве темеље. Друго решење је било једино да се пусти да ствари иду ко до сада, али знамо где би то водило.

Како ме ово неодољиво подсећа на тренутну политичку ситуацију у Србији.

:)):)) :))

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:44, RYLAH рече

Свако има право на своје мишљење, а ја сам све супротно о њему чуо од људи који га много боље познају него ти.

Ти поуздано знаш да га они познају боље од мене?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

On 28. 4. 2015. at 21:42, Solomon Kane рече

Садашњи патријарх не зна шта је рекао пре 5 минута, драги мој брате у Христу.

Ма то је генерално проблем свих старијих људи.

Није Риле конкретно мислио на Иринеја него је садашњу власт у цркви персонификовао патријархом.

Подели на овим сајтовима

Е сад ми је баш драго што је Пантелија имао тему на форуму Поуке, јер се гнушавам лицемерја које данас виче "осана" а сутра "распни га, распни". На жалост знам да ће то имати утицаја само на појединце који се труде да размишљају док на већину ич неће.

С друге стране жао ми је због самог Пантелије.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...