Adelaida Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 A na vernike ko misli...? Njima je sve jedno...i onako su u blazenom neznanju.... :.mislise. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Април 27, 2015 Гости Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Последњи пасус нам јасно говори да имамо нове кандидате за хор(ске)епископе и да су баш они и писали овај текст, хорски - разуме се. Спрдају се са деда Артемијем, са деда Николајем , а понајвише са оним јадним народом. Ma naravno, oni brane veru, njima su sva sredstva dozvoljena. A sad nagradno pitanje: U kojoj pomesnoj Crkvi danas postoje horepiskopi? Gde ga su? Mozda cika Artemije obnovi i intistuciju djakonisa. Na primer gresni Miloje za horepiskopa a njegova gospoja da bude djakonissa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Ово све више личи на ситуацију са грчким зилотима у прошлом вијеку . Мора да је Артемије ишао код Матеја Врестенског на часове. Само се надам да неће отворити производни погон за владике. Orthophill and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Желим да верујем да нису последње 3-4 године провели читајући каноне и одлуке сабора како би рукоположили неког хороепископа https://www.pouke.org/forum/topic/7490-re%C4%8Dnik-pravoslavnog-slenga/page-47#entry597913 НиколајСвесрпски је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Где су им сада канони? Хиротонија се не може обавити у присуству само једног епископа. Мада овде нема ниједног, јер је Артемије рашчињен. Циркус. Почиње да се чупа како је овај само хор/о/епископ, па онда као 1 може да га рукоположи. Ово је хорорепископ. Нисам ја залуд пре 25 година говорио да бих Артемија рашчинио због јереси. да је имао ко да чује авин глас тада... Ламех је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Нисам ја залуд пре 25 година говорио да бих Артемија рашчинио због јереси. да је имао ко да чује авин глас тада... Cak i u kontekstu avine posalice, ovo je neumesno reci ako ste tada licno poznavali Artemija. Da su se neke stvari promenile i dogodile unazad 7-8 godina da, ali pre 25 ... mislim ... Дуња је реаговао/ла на ово 1 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Ali im ovo opet ne radi posao, ako Nikolaj ne moze nikog da rukopolaze. Kad Artemije umre, opet nemaju nikog da im pravi nove vladike i popove. Рећи ће: Па он има епископско рукоположење, благодат! То јесте тешка будалаштниа, али кад су ово направили... Сада ћу ја да скупим неколико попова и да рукоположим једног влаику, а све позивајући се на рану праксу апостолске александријске цркве! - Ово је лудило мозга које задеси само скроз опрелешћену особу. Букали нон-стоп о јеретицима, кад овамо сами падоше у јерес и почеше каноне да крше. Зоран Николин and Бранко Тапушковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Ne znam da li je monah, znam samo da nije vladika. Sto mislite da nema smisla dalje diskutovati, ako je monah ili laik? И СПЦ овде крши каноне. Артемије не може да буде монах ако није дат неком игуману на послушање. Дакле, неканонски га називају монахом. Монах даје завете: 1) послушања, 2) целибата, 3) сиромаштва. Овај држи само тачку 2. Ламех, Макрина and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Cak i u kontekstu avine posalice, ovo je neumesno reci ako ste tada licno poznavali Artemija. Da su se neke stvari promenile i dogodile unazad 7-8 godina da, ali pre 25 ... mislim ... Племенита, ја га не бих тада ни рукоположио за владику. Поред прозорљивости којом ме је Бог даривао (често гледам кроз прозор) , било је конкретних ствари које нисам одобравао код Артемија црноречког: антиканонски шестодневни пост за причешће лаика (увео и суботу као посну, следећи у томе средњовековну латинску наопаку и антиканонску праксу), јер апостолски канони као и антиохијског сабора наређују причешћивање на свакој литургији, а ти канони нису стављени ван снаге; крипто-манихејство: сваки сексуални акт по себи је грешан, па се и супужници морају после тога кајати; називао католике јеретицима, а анатеме су званично биле скунуте; исто и са екуменистима, јер ниједан православни сабор није осудио екуменизам као такав као јерес. Па и Марка Ефеског бисмо морали да осудимо као јеретика када би ствари стајале тако као што их ови замишљају. Зоран Николин, djakon Vladislav, Paradoksologija and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Artemije izgleda ostavlja seme iza sebe, kad baci kašiku da ostavi dostojnu budalu da prati ideologiju za koju ni on sam nema pojma kuda vodi, osim sve dalje i dalje od crkve. Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Овде је апологија Артемија за овај чин: http://stanjestvari.com/2015/04/27/%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%80%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%BC-%D1%83-%D0%B5%D0%B3%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D1%83-%D1%85%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%85%D0%BE/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Cak i u kontekstu avine posalice, ovo je neumesno reci ako ste tada licno poznavali Artemija. Da su se neke stvari promenile i dogodile unazad 7-8 godina da, ali pre 25 ... mislim ... Патријарх Павле је пре много година слутио Артемијеве расколничке намере а старац Емилијан га је прозрео чим га је видео а то је било пре много,много година Ја сам лично мислила да је врлински човек и често смо одлазили на КИМ супруг и ја,из простодушности и жељом да пратимо врлинске људе док се лично нисмо уверили да то доле нема везе са врлинским животом.Гомила нерадника и лезилебовића који су живели на терету Србије и побожног света и по цео дан седели и трачарили и оговарали...пих...видело то није монаштво,част изузецима и то великим изузецима као што су Дечани,Соколица и остали манастири који нису себе виделу у тој Артемијевој причи. Зоран Николин је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Овде је апологија Артемија за овај чин: http://stanjestvari.com/2015/04/27/%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%80%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%BC-%D1%83-%D0%B5%D0%B3%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D1%83-%D1%85%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%85%D0%BE/ ,,Хорепископи су, дакле, део предања које је изникло из крваве и дуге борбе Цркве са јересима и јеретицима, када је за Њу најважније и пресудно било изборити се са јересима и јеретицима и осталим гонитељима Цркве. Како један епископ, дакле, то није постизао сам, он је за потребе своје епархије хиротонисао хорепископе, тј. епископе саслужитеље, који су му у тој борби помагали, а који представљају део клира епархијског епископа. Главно оружје у тој борби била је проповед истините вере православне, а тиме супротстављање јеретичкој лажној вери и њено искорењивање, а проповедници су били православни епископи и хорепископи са својим свештенством.'' Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 Овај држи само тачку 2. bolje da je tu prekršio, a ostale ispunio Zoran Đurović and Ламех је реаговао/ла на ово 2 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 27, 2015 Пријави Подели Написано Април 27, 2015 И то је неизвесно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука