Jump to content

Смењена мати Јелена, игуманија Жиче?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Чуо сам да је мати Јелена враћена на место игуманије. Не знам нити ме интересују разлози, али јесте истина да је мати Јелена институција, као и манастир Жича. Њена организација симпосиона о женском монаштву је догађај који ће се дуго, дуго памтити у Цркви.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 98
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

И треба да жале за Владиком Хризостомом

Можда је то мало претеривање. Епископи су епископи, био овај, био онај у фотељи.

У праву је овде еп. Игнатије: није битно какав си, само је важно да можеш да вршиш посао. Као директор. Па тако и епископи.

Шта је само Григорије Богослов (и сам епископ) написао све о њима - то је саблажњиво и данас за читање.

Поред њега, увек се сетим и три изреке у вези са епископима; све три давно смислили египатски монаси:

1. Више од свега чувај се жена и епископа.

2. Ако сретнеш епископа, бежи од њега даље неголи од жене.

3. Поштуј епископе, али се држи подаље од њих.

Мудро.

Подели на овим сајтовима

Можда је то мало претеривање. Епископи су епископи, био овај, био онај у фотељи.

У праву је овде еп. Игнатије: није битно какав си, само је важно да можеш да вршиш посао. Као директор. Па тако и епископи.

Шта је само Григорије Богослов (и сам епископ) написао све о њима - то је саблажњиво и данас за читање.

Поред њега, увек се сетим и три изреке у вези са епископима; све три давно смислили египатски монаси:

Мудро.

Колико се сећам,чини ми се,да су египатски монаси када су ово писали мислили на службу епископску.Јер су знали Епископи када чују за неког врлинског пустињака да га траже не би ли га узели за Епископа.Чак су једног и мрежом морали да ухвате :) знала сам и кога али сам,нажалост,заборавила име :)

Врлински Епископ је миомирисни цвет који сваку душу у Епархији испуњава миром и радошћу :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Мудро.

Под хитно ћу да престанем да славим Епсикопа мирликијског.

Подели на овим сајтовима

Уфф, уфф. joooj

Ваљда је монаштво у послушању ... ?

А манастир није нечија прћија него припада епархији и надлежном епископу.

Није то ријалити па да се гласа ко ће да испадне, а ко да остане.

Бзвз.Мука ми је.

Подели на овим сајтовима

Колико се сећам,чини ми се,да су египатски монаси када су ово писали мислили на службу епископску.

То је касније тако тумачено, да се ми не би саблажњавали и слично; а заправо мислили су скроз буквално на епископе :)

Под хитно ћу да престанем да славим Епсикопа мирликијског.

Боже сачувај! Свашта ... Сатана те куша синко, мани се тога.

Подели на овим сајтовима

Уфф, уфф. joooj

Бзвз.Мука ми ј

То је касније тако тумачено, да се ми не би саблажњавали и слично; а заправо мислили су скроз буквално на епископе :)

Боже сачувај! Свашта ... Сатана те куша синко, мани се тога.

Да.Могуће.Ипак је Миланским едиктом наступило посветовњачење Цркве и монаштво је одговор на то,вероватно су зато тако оштро и писали али ако сви побегнемо у пустиње,ко ће водити Цркву? :)

Не одобравам баш овако виђење ствари.По мени је најлакше заобићи одговорност :) Отуда сам увек и сматрала да је у праву био Свети Василије Велики када је гурнуо Светог Григорија у Епископску службу :) Љутио се он много али џаба и ето какве је велике плодове донело Цркви његова служба.

Подели на овим сајтовима

Па има тумачења да су мислили на властољубље и сујету,мени је блиско оно што је писао Флоровски,навела сам горе шта је у питању.

Па и ми га претерасмо.....само што им ноге не љубимо када их видимо,малтене ко да су нека божанства.....како да се боре против толике славе? :.mislise.

Подели на овим сајтовима

....како да се боре против толике славе? :.mislise.

komentarisem van sadrzaja teme,posto nisam upucen,nego mi je pitanje zapalo za oko....odg: mozda tako sto ce svestenici prestati da im idu uz dlaku,pocevsi od toga sto nece biti bitno ko kakvu vodu voli da pije.....na primer,za pocetak...... :) mada imam utisak da ce se dolaskom nekih novih pokoljenja stvari vrlo brzo promeniti,nadam se na bolje :)  svestenici su oni koji imaju vlast u stvari,samo toga nisu svesni dovoljno  :) U Jevropi mozes da bacis poslodavca na sud,a imali ste primere u proslosti sto se tice eparhija,i onda se cesi po glavi druze kad padne sudska presuda :)

What on earth can you do with a degree in theology?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Уфф, уфф. joooj

Бзвз.Мука ми је.

И мени то пада напамет... Мада мислим да је прича много дубља.
Подели на овим сајтовима

А можемо ли да сачекамо сутрашњи дан и да не осуђујемо епископа унапред?

Замолила бих вас да овде јасно и гласно напишу они који се жале на еп.  шта је то што не ваља.

Да се не играмо безвезе глувих телефона.

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...