Jump to content

"Biblija zapravo govori o evoluciji živih bića"

Препоручена порука

scmp.com

Neki evolucioni biolozi su ateisti, a neki nisu. Najpoznatiji ateista biolog je bez sumnje Ričard Dokins, autor bestselera “Sebični gen”.

364599645533f977a1cd2712966468_orig.jpg

Foto: Ryk Neethling / Flickr.com

U suprotnom taboru je Frensis Kolins, hrišćanin sa besprekornom reputacijom u naučnim krugovima, koji je bio direktor Projekta ljudskog genoma i koji DNK naziva “jezikom Boga”.

Iako nije poznat kao pomenuta dvojica, postoji još jedan uticajan biolog koji se bavi i pitanjem religije u svojim studijama.

Endrju Parker objedinio je drevne religiozne tekstove sa novim otkrićima evolucione biologije.

Nakon što je razvio takozvanu teoriju prekidača u Kambrijumu, Parker je došao do uverenja da je Knjiga postanja zapravo tačno opisala rani razvoj Zemlje i evoluciju života.

U Starom zavetu, svet nastaje tokom šest dana - prvo je novi svet obasjala svetlost, a vode se odvojile od zemlje i neba (raja). Kasnije su nastali biljke i životinje, sve po Božjoj zamisli.

Ključ je, prema Parkerovom mišljenju, u svetlosti. Zahvaljujući svetlosti, nastali su i organi osetljivi na svetlost od kojih su se postepeno razvile oči. Biološki vid koji je nastao pre oko 543 miliona godina bio je okidač za “eksploziju u Kambrijumu” tokom koje je nastalo mnoštvo novih vrsta.

Kolins je reagovao na Parkerovu knjigu sledećim rečima:

“Ja mislim da su predatori po prvi put evolucijom dobili funkcionalan sistem za vid, koji je bio toliko uspešan, da su i drugi organizmi morali da evoluiraju, kako bi preživeli. To je dovelo do takozvane Kambrijske eksplozije. Parkerovi argumenti meni deluju vrlo verovatno”.

Jasno je kako je Biblija inspirisala Parkera:

“Zemlja je bila bezoblična i prazna, tama je vladala površinom i unutrašnjošću, a Duh Božji lebdeo je nad vodom. I Bog reče: ‘Neka bude svetlost. I bi svetlost”.

Čak je napisao u svom eseju “Enigma Postanja: Zašto je Biblija naučno tačna”:

“Kada se biblijski tekst shvati doslovno, pobija ga nauka. Međutim, kada se čita figurativno, ne samo da je u skladu sa savremenim otkrićima, nego ih i prevazilazi”.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=04&dd=19&nav_id=982510

Подели на овим сајтовима

јесте,   писци у касном бронзаном добу су хтели да их људи, после више од 3000 година, схвате фигуративно !

Григо, како би било да се манеш ових "библија све зна"  америчких форица?  Не иду уз православље.

Подели на овим сајтовима

јесте,   писци у касном бронзаном добу су хтели да их људи, после више од 3000 година, схвате фигуративно !

Григо, како би било да се манеш ових "библија све зна"  америчких форица?  Не иду уз православље.

Pa nigde se ne navodi da im je to bila namera. :)

Подели на овим сајтовима

А и како ти знаш шта су они хтели? 

Подели на овим сајтовима

Ma ne radi se ni o tome.. tekstove pune simbolizma, parabole i slično naravno ne treba shvatiti doslovno, već ih je potrebno tumačiti i ima i takvih tekstova dosta u Bibliji... međutim, ništa nam ne ukazuje na to da je Knjiga Postanja takva... stihovi ove knjige uopšte ne izgledaju kao da im je potrebno nekakvo tumačenje, prilično su "straightforward".

Parkerove interpretacije su na nivou "što je babi milo to joj se i snilo"... zapravo ne predstavljaju interpretaciju teksta, već učitavanje u tekst nečega što iz samog teksta ne proizilazi ni na koji način. Parker stihove koji govore o stvaranju trave, "bilja što nosi seme" i drveća tumači kao nastanak cijanobakterija u praokeanima... stihove koji govore o stvaranju sunca i meseca (po Knjizi Postanja svetlost nastaje prvog dana a sunce trećeg dana) Parker tumači kao evoluciju očiju usled koje je došlo do tzv. Kambrijske eksplozije (kao živa bića su progledala). Što bi se reklo: niđe veze... sa takvim "tumačenjem" svaki tekst može da se predstavi kao podudaran sa naučnim saznanjima.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Хм, да се човјек замисли... Не знам, мени је ово некако блиско мозгу, и сам сам становишта да се књига постања не треба тумачити буквално (7 дана као 7 периода од 24 часа). А и читао сам нешто слично код Св. Серафима Роуза. Па ако се тако посматра, човјек се заиста појавио "релативно скоро" (некада давно у Политикиним Забавнику прочитах да "ако би се старост планете (или Универзума, небитно) посматрала као једна година, човјек би се појавио 31.12. у 23:55); то управо и потврђује постање које говори о стварању човјека 6. дана. Уосталом, Св. Николај каже да би нам, да нам је то потребно за спасење, тачно вријеме стварања било откривено до у сат и минут. Оно што је за нас битно је да је стварање трајало "6 дана" (милиона, милијарди година), да ми живимо у седмом дану (дану одмарања од стварања), и да чекамо осми, незалазни дан. Еволуција/не-еволуција (иако сам вјерник и присталица еволуције) су ту небитни.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Ма колико да не волим ове текстове, овај можда и није без неке...

Не могу да се сетим где сам прочитао, али постоји податак да је неки јеврејски рабин, проучавајући Библију, дошао до закључка да је свет стар око седам милијарди година, и да су жива бића настајала псоетепено, једно од другог, оно што се данас зове еволуција. У седамнаестом веку.

Ако нађем, поставићу, ал он тврдио тад да је то постигао само "откључавајући" Библију, тј. Стари Завет.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ma koliko se trudio ne mogu da shvatim motive ljudi koji pišu ovakve stvari. Može se postići samo kontra efekat.

• Волим 1
пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Ма колико да не волим ове текстове, овај можда и није без неке...

Не могу да се сетим где сам прочитао, али постоји податак да је неки јеврејски рабин, проучавајући Библију, дошао до закључка да је свет стар око седам милијарди година, и да су жива бића настајала псоетепено, једно од другог, оно што се данас зове еволуција. У седамнаестом веку.

Ако нађем, поставићу, ал он тврдио тад да је то постигао само "откључавајући" Библију, тј. Стари Завет.

Ta nadji vec jednom :D

Подели на овим сајтовима

Evo, kad je Griša nestrpljiv ja nađoh ovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_views_on_evolution

In his commentary on the Torah, Rabbi Bahya ben Asher (11th century, Spain) concludes that there were many time systems occurring in the universe long before the spans of history that man is familiar with. Based on the Kabbalah he calculates that the Earth is billions of years old.[citation needed]

Nahmanides' disciple, Rabbi Isaac of Akko, a prominent Kabbalist of 13th-century, held that the Universe is about 15 billion years old.

Izgleda da su do tih zaključaka dolazili tumačenjem Kabale a ne Starog Zaveta.

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...