Jump to content

Да ли и "добри" атеисти иду у рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 311
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Evo mene recimo interesuje da li će ljudi koji ne poštuju 10 Božijih zapovesti moći da se spasu?Ateisti ih nikako ne poštuju a Isus je rekao,kada su ga pitali kako da naslede život večni drži zapovesti.Recimo neki ateista može da poštuje zadnjih 6 ali prve 4 nikako ne može.

Mislim da ne pričam sad o suboti kao 4. zapovesti koje ni sami hrićani ne poštuju.

Пошто често пута наводиш Свето Писмо вјерујем да ти је и то познато па не знам зашто постављаш оваква питања. Онај ко не поштује заповијести поготово две највеће отворено показује да не прихвата Бога онаквог каквим нам се објавио преко Сина и одбацује цјелокупан Божански домострој. Стога не видим поенту гурања оних који то отворено не желе у заједницу која је њима страна и одбојна. Ви желите другачији план за творевину. Творевина жели бити већа од Створитеља. На тај камен се и сам сатана спотакао. Позавидио је Богу.
Подели на овим сајтовима

...Али ако постоји само САДА, шта је то што спречава људе да живе и раде шта им је воља (при том не мислим на законске норме) ?

Moral, koji je u osnovi verovatno i evolutivno uslovljen i u određenim oblicima postoji i kod životinja, pre svega onih koji žive u grupama. Jednostavno - zajednica u kojoj je ubistvo članova zajednice ok nema šanse da opstane.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Moral, koji je u osnovi verovatno i evolutivno uslovljen i u određenim oblicima postoji i kod životinja, pre svega onih koji žive u grupama.

Ја још не видех код животиња да убијају из задовољства... :.mislise.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ја још не видех код животиња да убијају из задовољства... :.mislise.

Malo teže je kod životinja definisati šta je "zadovoljstvo" ali imaš gomilu životinja koje ubijaju i kad nisu gladne niti ugrožene. 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Не постоји морал. Постоји само вредносни систем одређене групе људи

Moral jeste vrednosni sistem određene grupe ljudi (ili pojedinca).

(најчешће врло мале групе)

Moralne norme zajedničke za samo male grupe ljudi i suprotne shvatanjima većine su obično irelevantne...

који тај свој систем прогласи као морал и по тим критеријумима оформи своју заједницу тако што их наметне другима, појединцима или групама. Ко не испуњава те критеријума тај је шкарт и он мора бити елиминисан и јуридички санкционисан. Ко је тај који има право да мени наметне свој вредносни оквир и да ме санкционише ако ја то нећу да прихватим? Где је ту слобода? Ко је тај човек који има право да ме, против моје воље, саобрази сопственим правилима?

Pomešao si moral i pravo. Moralne sankcije se ne izvršavaju prinudno... kao što npr. Pera ima slobodu da bude lažov, tako i ja imam slobodu da laganje smatram nemoralnim (moralna norma) i da se zbog toga sa lažovima ne družim (moralna sankcija) i svi koji dele iste moralne vrednosti kao i ja imaju slobodu da se sa Perom ne druže. Time što se ja i moji istomišljenici ne družimo sa lažovima, ne ugrožavamo njihovu slobodu ni najmanje.

Цела прича око морала као продукта еволуције (што је невиђена будалаштина еволутивних идеолога који науку најгрђе злоупотребљавају у догматске сврхе и по чему се ни мало не разликују од креационистичких будалетина - зато су се тако добро и нашли у том међусобном препуцавању)

Ako ti tako kažeš...  ;)

у себи крије једну огромну опасност која се огледа у нужности, у морању, и са потком социјалдарвинизма који се стално провлачи јесте по мом мишљењу нека врста савременог фашизма, поприлично перфиданог, који има намеру да пороби човека под девизом да му даје слободу.

... samo ako naučne radove u kojima se opisuje "kako jeste" iz samo sebi poznatog razloga čitaš kao opis "kako treba da bude"... u stvari, takav stav mnogo češće nastaje ako uopšte ne čitaš naučne radove, onda najlakše zaključiš da se u njima krije opasnost socijaldarvinizma...

Ако нешто радим или живим, радим то и живим то зато што ја тако хоћу и зато што ја мислим да је то добро и исправно, и што сам у томе пронашао смисао, а не зато што то тако треба јер је једна група људи гладна моћи и жељна власти одлучила и договорила се да то тако треба и да је то исправно, морално и смислено, те је са трипом изабраности и посебности посегла да све саобрази по својој мери и премери по свом аршину користећи се најразноврснијим облицима насиља.

Kao što rekoh, pomešao si moral i pravo.

Подели на овим сајтовима

Pa ako pricamo o hriscanima zasto mi se onda ne pridruzis  u kritici? Ne verujem da mislis da su danasnji hriscani isusova slika...

I ti i ja (iako ti suknjas) znamo sta zanci biti hriscanin. Po toj logici bi drzava u kojoj zivi 85% hriscana bila pravi raj na zemlji... a nije... zasto? Zato sto hriscani itekako zasluzuju debele kritike.

Mada je to pomalo pitanje i nacionalnog identiteta jer ce Srbin pre da izvrsi samoubistvo nego da prizna da je pogresio... dokle god postoje nepresusne zalihe drugih cinilaca koje mozemo da okrivimo za svoju nesrecu- mirni smo ;)

Sto se tice moje "umetnosti" kako volis da je navodis, u njoj za sada nema mesta za moje bogoborstvo, njega cuvam samo za pouke... 

Da... ipak mislim, da je u pitanju interes.

Koliko puta si odgovorio ovde nekome a da je to bio odgovor na sustinu sagovornikovog pitanja?

Sto se tice Hriscanstva, nikad nisi dao odgovor a sto se tice svetovnih stvari umes da se igras sustine, cak sta vise uz male korekcije, tvoji odgovori su korisni i duhoviti.

Dakle nije samo neznanje, koje je ocigledno u temama Hriscanskog karaktera, vec je to nesto sasvim drugo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

U pravu si, mada je to pitanje odgovoreno u startu. Sami kazete da je bog taj koji daje krajnji sud a on ce suditi po nasim srcima.

Odgovor na ovu temu stoga bio- pojma nemamo. Moze a i ne mere :-D

Odgovor je znamo ali ne znamo kad ce Bog nekog zagrliti kao svog. Spasenja nema van Hrista, sto ne cini ateiste ne spasenim.

Vise o tome imas, dok su odgovori bili u skladu sa temom.

Подели на овим сајтовима

Odgovor je znamo ali ne znamo kad ce Bog nekog zagrliti kao svog. Spasenja nema van Hrista, sto ne cini ateiste ne spasenim.

Vise o tome imas, dok su odgovori bili u skladu sa temom.

Ok, ako si na vec na direktnoj liniji sa bogom i "znas", reci mi- hocu li ja biti spasen?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Teolozi su na poukama diskutovali o spasenju inovernih. Potrazi tu temu. Verujem da ces biti iznenadjen nekim zakljuccima pravoslavnih teologa.

Ali verujem ja i tebi ;-)

Подели на овим сајтовима

Ok, ako si na vec na direktnoj liniji sa bogom i "znas", reci mi- hocu li ja biti spasen?

Ma boli te ufce, samo krkaj nasa slova i smisao istih.

Vidi ako si ultranacionalista i sovinista, mogu ovu poruku da napisem i na cirilici.

Подели на овим сајтовима

Ma boli te ufce, samo krkaj nasa slova i smisao istih.

Vidi ako si ultranacionalista i sovinista, mogu ovu poruku da napisem i na cirilici.

Ja sam liberal i filantrop, al ne kapiras ti te pojmove ti si ipak pravoslavac :-D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...