Jump to content

Причешће верника други и трећи дан Васкрса, трапавих недеља...?

Препоручена порука

• Гости

molitva%20posle%20sveto%20pricesce.jpg

Не знам одакле слобода појединим свештенослужитељима да забрањују вернима причешће у ове дан? Немало прође па чујем од пријатеља који иду у цркву да им свештеник апсолутно не дозвољава причешће ових дана, у дане Христових празника када се не пости итд... каже: не може није пост.

Хвала Богу, код нас нема тога, не постављају се уопште та питања.

Сад, дође кад-кад и код нас неко од таквих недоучених да нам соли памет како се тада не причешћује, али кад им поставиш питање како то да се свештеник причешћује углавном немају одговора или је одговор типа: а он је свештеник... клерикализам на најгори начин, тамо где му никако место није.

Ако већ мора да се пости испред сваког причешћа )и да се исповеда), а причам о онима који редовно посте и исповедају се кад за то постоји потреба, онда би то требао да чини и свештеник. Зар не? Ок, нека онда он пости све дане у години и нека се исповеда испред сваког причешћа (а кад год служи Литургију он се и причешћује), па да нам својим примером покаже како се то ради.

Ако већ тако не раде, зашто поједини свештенослужитељи стављају такав терет на плећа верних?

Подели на овим сајтовима

Па, ето... То су неке ствари које још увек нису довољно разјашњене... А, по овом питању, бар, не би требало да буде забуне. Ствар је у томе што једни причају једно, други друго... А народ, нарочито онај недовољно утврђен у вери тј. недовољно "поткован" :) , не зна где удара...

Мени скоро један свештеник рече да не треба да се причешћујем уопште ако нисам постила пет или шест дана на води (без обзира што постим сваку среду и петак, свака четири поста, редовно сам у цркви, исповедам се...) Није се односило лично на мене, већ, каже, то важи за све. Каже, и његова деца се причешћују свега три, четири пута годишње... На крају рече: "Моје је да кажем, а ти како хоћеш..."

ne_shvata

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Најјаче образложење ми је "(не)достојност". А као достојни смо ако постимо 7 дана ?! Уби нас фарисејство... :) 

Фин лик (барем по мом "лаичком" мишљењу):

http://www.eparhijaniska.rs/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%99%D0%B5/%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1906-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%9B%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%88%D1%9B%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B5

Подели на овим сајтовима

Невероватно је да се такве ствари не реше једном за вјек вјекова. Малтене толико различитих и контрадикторних ставова око централног чина вере.

Волео бих да ми неко одговори, од тих што бране причешћивање, како да се причестим у недељу на Литургији ако је забрањен строг пост на води суботом (изузев Велике суботе), а да је услов да се пости на води? То значи да могу само на дан Васкрса да се причестим?

Подели на овим сајтовима

@,

А шта је његов аргумент? Зашто тако? Зашто те одбија од литургијског живота? 

Не знам. Остала сам збуњена, искрено... То је било након исповести, где, заиста, али заиста, нисам исповедила не знам шта... Неке ствари из свакодневног живота... (Ово кажем да се не помисли да сам добила неку епитимију због исповеђеног и сл...) Пар недеља пре тога се нисам причешћивала, јер због оправданих разлога, нисам могла ни да долазим у цркву (моји здравствени проблеми, па дечији...). Онда сам, Богу хвала, наставила да долазим, те вечери сам се исповедила, њему сам то и поменула... Он је онда рекао све оно што сам у претходној поруци написала, али се то све није односило само и лично на мене, већ јер рекао да важи за све. Нисам имала дрскости за даља питања, ипак се ради о свештенику и старијем човеку...

Подели на овим сајтовима

Ово је симпатично питање, посебно у неким епархијама; увек се поставља тамо где нема здраве заједнице.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам. Остала сам збуњена, искрено... То је било након исповести, где, заиста, али заиста, нисам исповедила не знам шта... Неке ствари из свакодневног живота... (Ово кажем да се не помисли да сам добила неку епитимију због исповеђеног и сл...) Пар недеља пре тога се нисам причешћивала, јер због оправданих разлога, нисам могла ни да долазим у цркву (моји здравствени проблеми, па дечији...). Онда сам, Богу хвала, наставила да долазим, те вечери сам се исповедила, њему сам то и поменула... Он је онда рекао све оно што сам у претходној поруци написала, али се то све није односило само и лично на мене, већ јер рекао да важи за све. Нисам имала дрскости за даља питања, ипак се ради о свештенику и старијем човеку...

Дакле, важе за све МОЈА ВОЉА? Мислим на вољу тога свештеника?

Ја то једино и тако видим...

Зато што је њему ћеиф да то ради из својих неких разлога? 

Никада ми то неће бити јасно.

Подели на овим сајтовима

Дакле, важе за све МОЈА ВОЉА? Мислим на вољу тога свештеника?

Ја то једино и тако видим...

Зато што је њему ћеиф да то ради из својих неких разлога? 

Никада ми то неће бити јасно.

Па не, он је рекао: "Моје је да кажем, а ти како хоћеш." У смислу - можеш да ме послушаш, а можеш и да не послушаш. Оградио се :)

...Али, због таквих ситуација, спадам у горепоменуте који онда не знају где ударају... :)

Постоји свештеник код ког се, углавном, исповедам, и ког питам за савет, који је довољно упознао мене, моје животне околности и све остало да би могао да ме увек упути на праву путању и од ког сам добила благослов да се редовно причешћујем (а то није горепоменути)...Но, дешава се да је човек одсутан, заузет, што је и нормално. Онда се обратиш неком другом, тренутно доступном и добијеш... 

Значи, нама људима је остављено да сами онда послушамо онај савет који нам се више свиђа :.mislise.

Подели на овим сајтовима

Овде су ствари јасне, о Светој Литургији лепо је писао о Александар Шмеман у књигама Евхаристија и Литургија. У листу Жички благовесник предивне је све објашњено у броју Божанствена Литургија. Сва је ова пометња због слабе вере , а велике гордости у нашем народу. Мање љубави и добрих дела покушавамо да надоместимо неком теоријом, правилима, поредком и сл. Чим добијемо смирење и одрекнемо се гордости враћамо се својим обавезама у Цркви. Једино је Богомољачки покрет успео да допре до свештеника и да кроз њега проговори народ. Не заборавимо да је тај народ имао јаку веру и зато је Господ допустио да се народ издигне и освести поспало свештенство. Сада је потребно је да се вратимо где нам је место ове стране Олтара, слушамо и извршавамо. И сам сам покушавао да по својој вољи помогнем Цркву друштвеним активностима, али у овом времену потребно је да се ослонимо на помоћ Господа Исуса Христа како би Он водио своју Цркву путем спасења. Опростите мени грешном и недостојном.

Подели на овим сајтовима

Значи, нама људима је остављено да сами онда послушамо онај савет који нам се више свиђа :.mislise.
Мислим да треба да послушамо духовника, у твом случају је то вероватно тај свештеник о коме причаш да је упућен у твој живот.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Значи, нама људима је остављено да сами онда послушамо онај савет који нам се више свиђа

Imas savet svestenika (koji ti je duhovnik) pa onda ni ne pitas ove druge i sve bude ok :)

Подели на овим сајтовима

и од ког сам добила благослов да се редовно причешћујем (а то није горепоменути)

Исто такође и ја од мог духовника, Бог нека га поживи. Испитах га пуно пута и у вези поста и у вези исповести и шта ако сагрешим пред причешће, .......углавном он ми је одредио неки период од 6 недеља да дођем на исповест у том распону и да ако ме неко у међувремену упита дал сам се исповедио да кажем да јесам.

Ми смо гладни и жедни Бога.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

U vezi cestog pricescivanja, malo me prodrmao citat koji je nedavno Janko postavio:

"Светитељи су причешћем хранили свој мученички живот. Ми заваравамо своју посветовњачену духовност и самооправдање угледајући се на њих у учестаности причешћивања, али не и у аутентичности покајања и вере."
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...