Jump to content

Живети слободно

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ту се виде два погледа на свет - један окренут према "споља", где човек сматра да је немоћан и да његовим животом управља окружење. Други је окренут према "унутра", где човек сматра да све зависи од њега самог. И то је кључна разлика.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ево за лаку ноћ/добро јутро још један принцип - контрола страха. Људи често имају велики страх од неизвесности и самосталности, који паралише и спречава да се нормално функционише. Као и свака емоција, то се појављује недефинисано, човек није сигуран шта је у ствари проблем. Мени је то у почетку пуно сметало, док ми једног дана није досадило па сам сео да се тим суочим. Поставио сам себи једноставно питање - ОК, шта је најгоре што може да ти се деси? (Волим да са собом разговарам у другом лицу, што ме вероватно квалификује за неке институције...) И онда направим списак свега најгорег што ми падне на памет. Испоставило се да - иако су неке опције биле веома непријатне, понижавајуће итд -  у ствари ни једна није била "крај света". Увек је постојао некакав излаз, није било никаквог разлога за панику. То је само инстинкт самоодржања, подсвест која покушава да ради свој посао и избегне ризик, али разум лако може да разлучи шта је од тога реално, а шта не. Од тада сам страх од било какве промене потпуно елиминисао. Ако се некад због нечега појави, само поновим исти поступак. То даје изузетно самопоуздање.

Значи, ако се плашиш, пробај да урадиш исто - седни и направи списак свега најгорег што ти падне на памет и размотри своје опције. Вероватно ћеш видети да ништа није катастрофално док си жив. У оном другом случају, то је "above your paygrade", тј. није под твојом контролом и око тога нема шта да се бринеш. О томе се Газда стара, ти само ради свој посао.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

нешто размишљам, и не знам одговор: колика доза песимизма је ЗДРАВА?

(не паралишућег песимизма већ оног по којем очекујемо исход нечега)

Nema pesimizma, nema "ocekivanja". Samo treba racionalno sagledati stvari. 

Ne mozes da ocekujes da polozis ispit ako ga nisi spremio. A ako si ga spremio, ali spremio, znas da ces poloziti. Nema spremio sam polovicno pa ocekujem ...

A da bi izbegao ocekivanje potreban je trud.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ne mozes da ocekujes da polozis ispit ako ga nisi spremio. A ako si ga spremio, ali spremio, znas da ces poloziti. Nema spremio sam polovicno pa ocekujem ...   A da bi izbegao ocekivanje potreban je trud.

Ili bubica... :)

Sto se tice pesimizma, on uopste ne bi trebao da postoji, teorijski. Naravno da je u praksu cesto i obrnuto, nazalost. 

Najbolja kombinacija je realizam sa umerenim optimizmom, sve ispod toga je energetski iscrpljujuce... :)

Подели на овим сајтовима

Гризли, шта си ти тачно урадио када си одлучио да другачије живиш? Мислиш на одлазак у иностранство и почетак приватног посла? Није ми баш најјасније.

Ево, Небојша Дугалић напушта Србију са 45 година и петоро деце.

Људи овде кукају јер је све девалвирано и практично нема наде да се ствари среде. Да живиш овде, било би ти јасно. Чак и духовници причају песимистично... А слажем се да ми не би требало на то да гледамо, већ да некако кројимо сами свој живот. Међутим, економска ситуација нас поприлично блокира и млади се не усуђују ни на какав искорак. Све је продато.

Један историчар уметности нпр. нема шта да тражи у овој земљи.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Један историчар уметности нпр. нема шта да тражи у овој земљи.

А зашто историчар уметности ( = неко ко је дипломирао историју уметности) мора да се бави историјом уметности?

Подели на овим сајтовима

Што шљакаш Бароне и шта ће ти фирма? Шта ти вреди кад ћеш да рикнеш...

Da, ali ulazim u legendu ... Kao Jimi Hendrix

Pravim olovke unikatne od drveta i planiram da to radim ozbiljnije jer sam u zadnjih godinu dana video da je to nesto sto moze da se prodaje, kupuju to ljudi, lepo izgleda i privlaci paznju ..

Tako da krecem u nove radne pobede i izgdadnju kapitalizma ...

Подели на овим сајтовима

Jos ne smem da pricam ovim liberalima kako dobre zakone imaju italijani za pocetnike u biznisu, ne bi moglo od njih vise da se zivi ...

Подели на овим сајтовима

Их Сунце ти пољубим, скоро па ко Линколн :)

Samo da me ne roknu ko njega ...

:)):))

Подели на овим сајтовима

Jos ne smem da pricam ovim liberalima kako dobre zakone imaju italijani za pocetnike u biznisu, ne bi moglo od njih vise da se zivi ...

Pa imaju slicne ko srbi... malo su popostljiviji... ali to je to....

Italija je 80ta srbija 97...tako nesto...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Grizli, bas me zanima, s obzirom da pises o licnim iskustvima, kako si dosao do ideja libertarijanizma. Kada si shvatio da ono sto su nas ucili u skoli i nije bas tako i sta ti je pomoglo da se, ako tako mogu reci, artikulises kroz vrednosti libertarijanizma?

Ja sam npr oduvek znala (i osetila jako dobro na primeru sopstvene porodice) da ovo sto pricaju ne stoji i taj deo nije sporan ali mi je bas dugo vremena trebalo da nadjem nesto sto "stoji" tj. da artikulisem ideje i vrednosti za koje sam verovala da su dobre u neki zaokruzen sistem. Malo sam zapetljala, ali nadam se da ces skapirati vec sta sam htela da pitam/kazem :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...