Deja Vu Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 ali nakaradni izborni sistem je isto volja (izbor) naroda Da, bas narod zna sta je izborni sistem, koji su njegovi elementi i cemu sluzi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Da, bas narod zna sta je izborni sistem, koji su njegovi elementi i cemu sluzi. Duzan je da zna. Ako ne zna prestace da bude narod. Vincanski covek je 5000 godina pre Hrista znao da je budnost neophodna radi opstanka zajednice - ako nisi budan uspavan si, a to kosta. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Nista se ne moze promeniti. Gle, ja sam individualista i podrzavam tu mikrokosmicku ideju. Ono sto ja ne podrzavam je cutanje pred nepravdom u smislu okretanja glave od evidentnog zla pod plastom "postovanja autoriteta" ili neke vlasti i slicno. Zlo treba razoblicavatati i pljuvati a ne stavljati pod tepih... Znaci, ne zelim biti pokoran i poslusan necemu sto smatram nepravednim samo zato sto je to neka vlast koja je data od Boga. Деки, ти јеси покоран овој власти, свидело се то теби или не. Док их ми пљујемо и разобличавамо, они седе у својим кабинетима, пију виски и пуше кохибу-дабл корона-50 евра комад. Ти сутра мораш на посао, да радиш за њих, а кад изађеш на улицу да демонстрираш, они ти се смеју. Ако их револуцијом смениш, сутра ћеш опет морати да одеш на посао да радиш за оне ''поштењачине'' које су те звале на митинг. Док си слуга систему, не можеш да га мењаш, можеш само да промениш газду. Не можеш у кафани да се бориш против алкохолизма, и у јавној кући против проституције. Можеш само да не идеш тамо. Није ни поштено да мењаш туђи систем, већ да ствараш свој. Тако је и са грехом, побеђујеш га, ако га се клониш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Duzan je da zna. Ako ne zna prestace da bude narod. Vincanski covek je 5000 godina pre Hrista znao da je budnost neophodna radi opstanka zajednice - ako nisi budan uspavan si, a to kosta. Kako da zna kada ga o tome niko ne uci. Kada je politicka pismenost u zemlji 0. Kako da zna kada mediji pred svake izbore trube glasajte za ovog, to je vase pravo, obaveza i sta vec. Mislim, ne valja ti ta izjava da je narod kreirao izborni sistem. To uopste nije tacno. Oni na vlasti to rade. Tako smo 90ih imali konstantne svadje opozicije i Slobe oko izbornog sistema, da bi posle 2000. on promenjen na proporcionalni sa 1 izbornom jedinicom, cenzusom od 5% i D'Ontovom formulom za razmestanje mandata. I sad reci ovako nesto obicnom coveku, bledo ce te gledati, kao kakav D'Ont, sta jedna jedinica, o cemu ti to. Poenta je u tome da izborni sistem menjaju politicari, a ne narod i da je izborni sistem najmanipulativniji deo demokratije bas zbog toga sto je temelj iste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Da, ali nakaradni izborni sistem je isto volja (izbor) naroda. A volja moze da bude i nemar, propust. Vidim da Deki992 aludira na to da je Bog kriv jer smo birali to sto jesmo - nebitno na koji nacin, mi smo izabrali, imamo rezultate i ne moze niko drugi da nam bude kriv. Ne mislim samo na ovu "poslednju vlast", vec dugo su vlasti ovde jedno te isto, a umor i razdrazljivost u narodu sve veci. Taman posla da sam mislio da je Bog kriv, to nikako. Nisi skapirala poentu mog pisanija, nema veze.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 нема свог представника у систему A jedan od razloga je los proporacionalni izborni sistem gde biras partije, a ne predstavnike, a te partije do bola centralizovane umesto da budu suprotno, decentralizovane i da zaista budu cuvari demokratije kako se nazivaju, ali jok danas se bira Vucic, Tadic, Dacic, Ceda, a ne predstavnici u skupstini. Jedno resenje je vecinski ili barem mesoviti izborni sistem gde mozes da biras svog poslanika koji ce ti direktno odgovarati. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Који би то подухват био...Проширење свести, широких народних маса... Ne može to bez dva noža iz evanđeljske priče Doduše posle proširenja treba i zakrpiti glavu Pa nam trebaju kopče. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Znaci, ne zelim biti pokoran i poslusan necemu sto smatram nepravednim samo zato sto je to neka vlast koja je data od Boga. Onda izvini. Moze li pojasnjenje podebljanog dela izjave, ustvari, cele izjave kako bih razumela? (Inace imamo na umu da je sve od Boga, to nam se kroz razgovor podrazumeva, je l da?) "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Nego mene interesuje da li je uopste hriscanski buniti se. Posto je ono obicno klasicna izreka da hriscanstvu uci pokornosti i poslusnosti kao i smirenosti, da li je bunt sve suprotno od toga? Mada ja oko te pokornosti i slusanju autoriteta imam primedbu, ali o tome drugi put, interesuje me vase misljenje. Da li ima ista hriscansko u tome da izadjes na ulicu sa nekim parcetom kartona na kom je flomasterom ispisano nesto i da urlas po ceo dan i sta vec? Ili ajd ako je to malo nakaradno, postoje neki smireniji vidovi bunta npr. uletis sa bagerom na demonstracije. Ozbiljno pitam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 @@Deja Vu, Smisleno je biti poslusan autoritetu koji je pravedan. Ako autoritet nije pravedan pobuna je duznost. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Iliti sta cemo sa mucenicima? Ako je hriscanska vrlina biti mucenik, ne znaci li to da je ona suprotna buntu? Rimljani su gonili i ubijali hiljade hriscana, pa se neki od njih nisu toliko bunili. Jel ima razlike izmedju bunta i kukanja? Ovo drugo je nekako nestoicki, izraz slabe volje. Sta je ovo prvo? Ja verujem da je hriscanstvo vrsta revolucije i bunta, ali kakva je metodologija toga. Sila? Mirni protesti? Propovedanja i setanje medju ljudima kao sto je radio Isus? Politicka aktivnost, ucestvovanje kroz partije, u lokalnoj samoupravi (npr. zalaganje da se u nekoj opstini ne sagradi nesto).? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 @@Deja Vu, Smisleno je biti poslusan autoritetu koji je pravedan. А зашто је смислено бити послушан ауторитету, кад је сваки ауторитет у најбољем случају исти такав човек као што си ти? Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 @@Deja Vu, Smisleno je biti poslusan autoritetu koji je pravedan. Ako autoritet nije pravedan pobuna je duznost. Ma ja sam za to da ne treba biti poslusan nikakvom autoritetu, ali ajd, obicno je poslusnost hriscanska vrlina. Gde je njena granica? Koji su kriterijumi za odredjivanje pravednosti kod nekog? Sta znaci biti pravedan? Inace, danas ti je prevazidjeno to srednjovekovno shvatanje da treba biti poslusan nekom iznad i da treba slusati vladara. Danas jedini autoritet jese zakon, Ustav, institucije, a ne neki covek koji je toboze posten. Vladar vise nije vladar nego obican koordinator nekog procesa. Naravno, nije svuda tako kod nas i dalje vlada taj sindrom poslusnosti vozdu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Onda izvini. Moze li pojasnjenje podebljanog dela izjave, ustvari, cele izjave kako bih razumela? (Inace imamo na umu da je sve od Boga, to nam se kroz razgovor podrazumeva, je l da?) Moje kritikovanje stava da treba boti poslusan i pokoran svakoj vlasti, jer je svaka vlast od Boga, koji sam inace citao na vise mesta. Poslesnji put u poukama starca Siluana, koji mi je inace jedan od "omiljenih" otaca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Деки, ти јеси покоран овој власти, свидело се то теби или не. Док их ми пљујемо и разобличавамо, они седе у својим кабинетима, пију виски и пуше кохибу-дабл корона-50 евра комад. Ти сутра мораш на посао, да радиш за њих, а кад изађеш на улицу да демонстрираш, они ти се смеју. Ако их револуцијом смениш, сутра ћеш опет морати да одеш на посао да радиш за оне ''поштењачине'' које су те звале на митинг. Док си слуга систему, не можеш да га мењаш, можеш само да промениш газду. Не можеш у кафани да се бориш против алкохолизма, и у јавној кући против проституције. Можеш само да не идеш тамо. Није ни поштено да мењаш туђи систем, већ да ствараш свој. Тако је и са грехом, побеђујеш га, ако га се клониш. Da ne odgovaram dva puta isto, ovo Dunji sto sam pisao,, to je i za tebe Ja znam da moram ziveti u sistemi u globalnom smislu i boti mu poslusan, mislio sam na vlast u bilo kom smislu, prihvatam samo onu koja je dobra i za mene, ako nije onda je eskiviram koliko mogu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука