Jump to content

Mogu li nekrsteni da se spasu

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja čvrsto vjerujem u Sv. Pismo i Predanje i molim se Bogu, ali nisam krsten jer su mi kumovi u Njemackoj. Ima li nade za mene? Mogu li biti spašen?

Крстићеш се :)

Вера у св Писмо и предање, као и крштење, нема неку вредност без Литургије и Причешћа.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Није крштење нека формалност, па сад ако си се крстио, добио си улазницу за Царство Небеско и све си проблеме решио. Многи који су крштени се неће спасити, а много који су некрштени се хоће. Да ли је неко поквасио косу или није у цркви је потпуно небитно у односу на то да ли је поквасио и удавио старог себе у срцу. Самим тим неко може бити крштен као беба, док је цео живот провео у стању палог човека без икакве воље да промени себе и приђе Богу. 

 

Наравно, не кажем да не треба да се крстиш, већ да није спасење само у томе. Но, твоја жеља да се крстиш очигледно значи да си спреман да водиш хришћански живот и да желиш да оствариш што бољи однос са Богом и другим људима. 

 

Лично верујем да ће се много некрштени, који нису хришћани, који нису верујући широм света и кроз историју спасити, јер не видим Бога као бирократу који ће те вратити са шалтера јер немаш одговарајући папир него Неког ко воли своја бића и спреман је да сваког прими к себи. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Па не мораш да чекаш старог кума из Немачке. Можеш неког доброг пријатеља да замолиш да ти буде кум на крштењу, ново кумство је лепа ствар, као нова родбинска веза. Не поништава старо, само додаје ново.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Па не мораш да чекаш старог кума из Немачке. Можеш неког доброг пријатеља да замолиш да ти буде кум на крштењу, ново кумство је лепа ствар, као нова родбинска веза. Не поништава старо, само додаје ново.

 

Ne mora čekat ali sad nije jednostavna stvar ni raskidat kumstvo ako je već dogovoreno. Neka se Marko poveže sa parohijom kojoj bi pripadao i bude dobro da neki sveštenik, paroh zna za njega a onda nek prepusti sve tom svešteniku i biće sve u redu. Nema razloga za brigu u tom slučaju. Može još neku razumnu dobu pričekat a u medjuvremenu hodat na katekumensku pripremu i sl. informisat se, čitat itd. Bude sasvim dovoljno da taj sveštenik zna za njega, nikako ne bi trebalo da nikakav sveštenik u blizini za njega ne zna. A taj sveštenik će mu dalje reći šta i kako i u slučaju potrebe može intervenisat u tom smislu da se obavi krštenje bez daljeg čekanja ako vidi da to čekanje tu neku tolerantnu dobu prekoračuje i s tim se oteže preko mjere. Samo je jako važno da za njega neko od sveštenika zna, pišem tako "naslijepo" jer nemam pojma u kakvoj je on situaciji tamo. Ako nijedan sveštenik, naročito taj kojem bi trebao pripadat u parohiju za njega uopšte ne zna onda to treba ispraviti što prije. Ako zna, onda je to u redu, taj sveštenik će ga sigurno imati na umu i misliti na sve to i ako bi bila nekakva potreba da se krštenje provede on će mu to sam reći jer zna za njega. No, ako ne zna, onda je to loše, onda ni nema mogućnost da bilo kako i šta tu interveniše. Trebao bi ga vidjet i poznavat lično, to obavezno. Trebao bi biti u nekakvom redovnom kontaktu s njim i s njegovom porodicom taj sveštenik, najbolje tako što ide nedeljom u tu crkvu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Бог има многе које црква нема и црква има многе које Бог нема" (блажени Августин)

 

Може бити спашен ко није крштен. Например ко у животу није сазнао за Христа.

 

Свесно се одлучити против крштења, сигурно је препрека спасењу. С тиме и одлагање није Богоугодно:

 

"Чујте сви ви, који сте туђи просвећењу (крштењу): ужасните се, заридајте! Страшна је то претња, страшна одлука! Немогуће је, говори Христос, ономе који се не роди водом и духом да уђе у Царство Небеско, јер на себи још носи одећу смрти, одећу проклетства, одећу труљења - још није добио знак Господњи, још није свој, већ туђ; нема знак за царство." (Св. Јован Златоуст)

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mogu, sto ne bi mogli. Da ne mogu carstvo nebesko bi bilo jako pusto i usamljeno mesto...

Ne mogu se spasiti van Sv. tajne (sakramenta) Krstenja, jer spasenje nije moguce van Hrista tj. van sjedinjenja sa Bozanstvenim Logosom Bozjim Ovaplocenim (Utjelovljenim).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...