Ђорђе Р Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Видиш, оно твоје по икономији нема нигде ни у канонима ни у догматима за некрштене, нити се некрштени могу причешћивати па да буде кроз Литургију и причешће. Савле се крстио, цар Константин такође. Дакле? Њихово крштење је постало валидно и причешће тек након уласка у Цркву. А Црква је изнад времена, па можемо и да се шетамо кроз време. То су баш шкакљиве ствари, где морамо да као параметар узмемо и вечност. Али само као релативан параметар, не за све. Најједноставније речено, тако је јер је Црква тако рекла, што некима и није најјасније, али је потпуно исправно. Дакле њихово причешће и крштење је било неважно, и невалидно, пре уласка у Цркву, а уласком је ретроактивно постало валидно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Па знам и верујем су у Цркви потпуно исти феномени Само бих допунио одговор, на личном примеру. Постоје и те како ствари у Цркви у које верујем, али немам јеш увек искуство, да би то прешло у знање. Једно од тога су митарства. Како, зашто, није логично, али верујем да постоје, у неком облику. Ако бих веровао да су она бајка, онда се поставља питање ауторитета Предања. Ако ту не можемо веровати Предању, да ли онда постоје и друге ствари где му не можемо веровати? Где направити ту границу? Мислим да Предању морамо веровати, колико год се то косило са нашим тренутним искуством, "знањем". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Њихово крштење је постало валидно и причешће тек након уласка у Цркву. А Црква је изнад времена, па можемо и да се шетамо кроз време. То су баш шкакљиве ствари, где морамо да као параметар узмемо и вечност. Али само као релативан параметар, не за све. Најједноставније речено, тако је јер је Црква тако рекла, што некима и није најјасније, али је потпуно исправно. Дакле њихово причешће и крштење је било неважно, и невалидно, пре уласка у Цркву, а уласком је ретроактивно постало валидно.Па, ако је тако како кажеш (претпостављам да то тврдиш на основу прејемства оних који су их крстили и причешћивали а које је непрекинуто) а Копти имају апостолско прејемство пре Халкидона, шта спречава Христа да их себи присаједини? Људска потврда кроз Цркву? Мислиш да без тога неће да може у Царство? Или људи у Цркви обзнане оно што знају, а остаје пуно тога незнаног? Јер ако може, онда твој почетни став не стоји. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Па, ако је тако како кажеш (претпостављам да то тврдиш на основу прејемства оних који су их крстили и причешћивали а које је непрекинуто) а Копти имају апостолско прејемство пре Халкидона, шта спречава Христа да их себи присаједини? Људска потврда кроз Цркву? Мислиш да без тога неће да може у Царство? Или људи у Цркви обзнане оно што знају, а остаје пуно тога незнаног? Јер ако може, онда твој почетни став не стоји. Не узимам прејемство, ништа не узимам, сем одлуке Цркве. Прими Христос оног разбојника, иако га пре тога није "видео". Дакле дајем Цркви право одлучивања, као и Христосу. Да каже свезујем и развезујем, Амин. Дакле, Христос = Црква. Како Христос није могао да уведе огроман број разбојника који су разапињани по Римском царству, или широм васељене, него само оног на Голготи, а који би исто поступили као и овај покајани, тако и Црква, кога не свеже, верујем да не може бити свезан за Небо. Како Христосу не можемо одрицати људску природу, тако ни Цркви не можемо одрицати земаљску природу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Људска потврда кроз Цркву? Само да на ово одговорим, и дефинитивно се одјављујем. Одговор је да је то небеска потврда кроз цркву. Црква спаја небо и земљу, и ако су они мученици Христови, небеска Црква ће то пројавити кроз земаљску Цркву. Ако не објави, онда нас се то не тиче. Тј. за нас онда они нису мученици Христови. А да ли уистину нису, или је одлука Бога била да ми верујемо да нису, због нашег спасења, видећемо када заменимо овај свет оним. Ако нам то буде битно у том тренутку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Ако ту не можемо веровати Предању, да ли онда постоје и друге ствари где му не можемо веровати? Где направити ту границу? Причаш да су митарства Предање Цркве? Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Само да на ово одговорим, и дефинитивно се одјављујем. Bezi ,Brate .....dok ne bude kasno. 8086.gif P.s. Experto credite Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Ако сам добро разумео, а мислим да јесам, то значи да је неком католику дозвољено да се причести негде у храму СПЦ ако нема нигде његове цркве? Ако је тако, од када то важи, од раскола или? Ne od raskola, vec od druge polovine XX veka, kao plod ekumenskog dijaloga i ekumenistickog udruzivanja na zajednickom radu rasvetjavanja i pravilnog razumevanja crkvenog zivota i ispovedanja. Nakon toga su se uverili da je u Pravoslavnoj Crkvi sacuvana Pravoslavna hriscanska vera i blagodat Svetog Pricesca, Krstenja i Ispovesti, kao i svih ostalih Svetih tajni i radnji (iscelenje u Svetoj tajni Jeleoosvecenja itd.) i sve je to saborno ozvaniceno i potvrdjeno Drugim Vatikanskim saborom. "Kanon 844. 2.Kad god to trazi potreba ili savetuje istinska duhovna korist i samo ako se izbegava pogibelj zablude ili ravnodusnosti, vernicima je dopusteno, ako fizicki ili moralno nisu u mogucnosti doci do katolickog sluzitelja, primiti sakramente pokore (Ispovesti), euharistije (Svetog Pricesca) i bolesnickog pomazanja (Jeleoosvecenja) od nekatolickih sluzitelja cije Crkve imaju valjane spomenute sakramente." Katolicka Crkva je priznala sve elemente Crkve (ali ne i punocu, jer, kazu, to ne mogu priznati dok god postoji raskol) kanonskim Pravoslavnim Crkvama , a od pred kraj XX veka i Asirskoj Crkvi Istoka (vidi: https://www.pouke.org/forum/topic/9082-%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0/ ). Koptska Crkva je od tada prekinula ekumenski dijalog sa Katolickom Crkvom (ne znam kakvo je sada trenutno stanje) zbog medjusobnog crkvenog priznavanja i potpisivanja zajednicke Hristoloske izjave KC (ili ako hocete - RKC) sa Asirskom Crkvom Istoka, koju Kopti mrze (tacnije -nipodastavaju) zbog -p r e d r a s u d e- da su clanovi ACI nestorijanci, a to ne mogu da prevazidju jer maksimalno izbegavaju ekumenski dijalog sa njima. "Kanon 844. 3.Katolickom sluzitelju je dopusteno da deli sakramente pokore, euharistije i bolesnickog pomazanja clanovima istocnih Crkava koje nisu u potpunom zajednistvu s Katolickom crkvom, ako to doticni svojevoljno traze i ako su pravo raspolozeni. To vredi i za clanove drugih Crkava koje po sudu Apostolske Stolice, sto se tice sakramenata, dodju u isti polozaj kao i spomenute istocne Crkve." Фидер је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Њихово крштење је постало валидно и причешће тек након уласка у Цркву. А Црква је изнад времена, па можемо и да се шетамо кроз време. То су баш шкакљиве ствари, где морамо да као параметар узмемо и вечност. Али само као релативан параметар, не за све. Најједноставније речено, тако је јер је Црква тако рекла, што некима и није најјасније, али је потпуно исправно. Дакле њихово причешће и крштење је било неважно, и невалидно, пре уласка у Цркву, а уласком је ретроактивно постало валидно. e stari ti si malo ogranicen, moram ti reci to na kraju krajeva.... sta si zapeo sa formalizmima i sa pravilima, brini se ti vise da ima ljubavi u tebi prema drugima, to ti je vaznije od bilo kog formalizma, formalizme moze svako lako da zadovolji a ovo drugo ne moze.... da ne bi ti odredjivao koje krstenje je validno, koje nije validno.... sta je sa mrtvorodjenom djecom u pakistanu, njih bog nece jel tako, nisu krstena pred tobom kao svjedokom.... pravite od boga nepravednika, upitaj se koliki je to greh milan. and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Kad sam zivela u Italiji, znam da nam je pravoslavni svestenik rekao da ima blagoslov da katolicima da naforu, a za Pricesce nisam pitala, ne znam... Meni je ovde u Svici muzev paroh rekao da sto se njega tice mogu slobodno s njima da se pricescujem, a ja svakako zelim da pitam svog svestenika za blagoslov, ali nesto sve odlazem, strah me-s razlogom-da mi ga nece dati. A s druge strane trebalo bi i moj muz da ga pita da se s nama pricescuje pa i on odlaze... Bas je bzvz kad svi odemo zajedno u crkvu a samo jedno od nas se pricesti/ne pricesti... U stvari, bzvz mi je i kad odemo u njegovu crkvu pa deca ne mogu da se priceste, a toliko to vole i zele... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Митарства су источна верзија Пургаторијума. Потпуно је нормално дати причешће католику који приступи чаши на литургији. Па и наш Николај се причешћивао код старокатолика... Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Kopti su doziveli mnoge i premnoge nepravde, u pocetku od svoje istocne brace, a potom i od muslimanskog sveta... Ne mogu sakriti veliku radost sto se njihovo ime u Hristu ovako javno proslavi u svetu, i sto su im i nasa pravoslavna srca odala dostojnu pocast. Slozio bih se da je ovo pred ocima vascelog sveta dato svedocenje vere upuceno i nama pravoslavnima, da se u dane Casnog posta kada se pripremamo za Vaskrs i sjedinjenje sa Gospodom, zamislimo nad sobom kakvi smo mi kao svedoci Njegovi u svojm iskusenjima i mukama, kod kuce ili na poslu, porodici i uopste svakodnevnici? Драшко, Јанко, Klement Tulipov and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PetarP Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Митарства су источна верзија Пургаторијума. Потпуно је нормално дати причешће католику који приступи чаши на литургији. Па и наш Николај се причешћивао код старокатолика... Да, да... било би интересантно видети те како причешћујеш католика пред целом црквом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Да, да... било би интересантно видети те како причешћујеш католика пред целом црквом. Katolici nisu hriscani? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 e stari ti si malo ogranicen, moram ti reci to na kraju krajeva.... sta si zapeo sa formalizmima i sa pravilima, brini se ti vise da ima ljubavi u tebi prema drugima, to ti je vaznije od bilo kog formalizma, formalizme moze svako lako da zadovolji a ovo drugo ne moze.... da ne bi ti odredjivao koje krstenje je validno, koje nije validno.... sta je sa mrtvorodjenom djecom u pakistanu, njih bog nece jel tako, nisu krstena pred tobom kao svjedokom.... pravite od boga nepravednika, upitaj se koliki je to greh Kako moze biti ljubavi tamo gde su mitarstva... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука