Благовесник Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Vazeci kanoni se moraju postivati, jer sta bi bilo u suprotnom. I deca igraju po pravilima. Na put bezakonija se stupa krsenjem kanona, npr. na tom putu je pravoslavni narod u Makedoniji koji upravo krseci kanone stvara MPC, krsenjem kanona nastao je taj nemir i vladavina duha bezakonja tamo. Zato, opasno je sad ovo oko nepostovanja kanona. To sto katolicki (rimokatolicki) svestenici pricescuju pravoslavne ако neko od njih izrazi tu zelju (bez prethodne krizme-sv. tajne miropomazanja) i sto pod posebnim uslovima dozvoljavaju pricesce katolika u pravoslavnoj bogomolji, to je uredu, i nije znak bezakonja, NIJE jer oni postupaju po svojim vazecim crkvenim kanonima, ali takvih kanona nema kod nas, i moraju se doneti takvi kanoni da bi se tako postupalo. Doduse, ima ona teorija - u Crkvi je cesto praksa donosila kanone. Јанко је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Па добро.. ако их не причестимо ми, говорише нам у предању да их причестише анђели..... Благовесник and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 u Crkvi je cesto praksa donosila kanone. Ту си у праву и не би смело да се не поштују али су подложни променама, што значи ..дабоме.(пракса доноси пракса мења, поготово Дух времена) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Gle, pa i ja nekako gledam (nevezano sada za kanone i to), da tamo gde je ljubav stvarno nisu potrebna pravila. Ovo sada zvuci kao pateticno mozda Znam, ali mora sve da se uredi sta i kako, ne sme se individualno raditi, po principu svako po svom srcu kako hoce i oseca. Opasno je sve ovo, treba paziti sta se prica i radi. Kazem sve ovo da me neko ne svrsta u taj koš... Sve sto sam do sada napisao, ne iskace iz poslusanja Svetoj Crkvi SPC, ali diskusija polako izlazi iz tih okvira i u tome ne bih da ucestvujem, konkretno - opravdavanje zajednickog pricescivanja bez prethodnog donetog kanona koji bi to dozvolio. Ni KC (RKC) nije to dozvoljavala, vec je najstroze zabranjivala da se tako cini po svojoj volji, sve dok nije donet gore citirani kanon. Јанко је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Остаје као болна чињеница да се Николај (Свети, најсветији, свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети...) причешћивао код старокатолика и англиканаца. До бола су смешне рационализације: био млад и сл. Примио је Сатану у њсебе кад се причестио тамо? Појео обичан хлеб? - Можете да мислите шта вам драго, факат остаје да је овај млади Николај узео причешће код инославних. Узимао. Ништа не значе ни његове критике секуларизације Тајне од стране хришћана. Када критикује хришћане, не глади православне. Шта све испева о отпадији српског народа? Све то треба контукстализовати, али је јако мали број људи који то може урадити и квалитетно размишљати над овим наслеђем. Ми, да ствар погурам још напред, имамо проблем са закопавањем причешћа. Није само као када авва Зоран даје причешће католицима, него имамо Бенедикта Нурсијског (безначајни светац), који налаже да се причешће стави на леш мртваца кога земља није хтела да прихвати. По полагању причести, земља га није више избацивала (а случај је донекле у сукобу са каноном који вели да се мртвима не даје причешће). Ове ствари мало излазе из "ортодоксне" логике? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Veljo, ima tih kanona puno i onda naidjem na neki ( ne ovi "dogmatski") pa se malo zamislim sta i kako. Medjutim, bolje je za nas laike da se ne bavimo tim uskostrucnim stvarima, jednostavno, treba se u zivotu drzati sustine a to da l si stao sa ove strane, okrenut tamo-vamo itd...to neka odredjuju ljudi koji znaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 5, 2015 Гости Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Остаје као болна чињеница да се Николај (Свети, најсветији, свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети...) причешћивао код старокатолика и англиканаца. Nisam u toku... moze referenca? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Остаје као болна чињеница да се Николај (Свети, најсветији, свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети...) причешћивао код старокатолика и англиканаца. До бола су смешне рационализације: био млад и сл. Примио је Сатану у њсебе кад се причестио тамо? Појео обичан хлеб? - Можете да мислите шта вам драго, факат остаје да је овај млади Николај узео причешће код инославних. Узимао. Ништа не значе ни његове критике секуларизације Тајне од стране хришћана. Када критикује хришћане, не глади православне. Шта све испева о отпадији српског народа? Све то треба контукстализовати, али је јако мали број људи који то може урадити и квалитетно размишљати над овим наслеђем. Ми, да ствар погурам још напред, имамо проблем са закопавањем причешћа. Није само као када авва Зоран даје причешће католицима, него имамо Бенедикта Нурсијског (безначајни светац), који налаже да се причешће стави на леш мртваца кога земља није хтела да прихвати. По полагању причести, земља га није више избацивала (а случај је донекле у сукобу са каноном који вели да се мртвима не даје причешће). Ове ствари мало излазе из "ортодоксне" логике? Важи и за св. Николаја да је и виђења имао, прозорљив био, говорник, молитвеник... дефинитивно харизма св. ап. Павла. Свети Бенедикт: "У школи се није задржао дуго, јер је сам увидео да због књижног учења може изгубити "велики разум душе своје"!!! И изашао је из школе "ненаучен мудрац и разуман незналац"." Суров према себи, испосник, прозорљив, исцелитељ.... Закључак - може им се, имају дарове, смелост пред Господом, може бити и допуштење "из прве". Ко има такву смелост и дарове - само напред... Осим ако сматра да су ово претеривања у житијима, а они нису никаквих чуда чинили. Можда има неких претеривања, али да су сва нетачна... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 @ Пиво и @ Јанко. Наравно да не сматрам Николаја за ауторитет у материји. Али га користим. Зато што код Николаја можете наћи и теорију о 4 пута годишње причешћу. Апсолутно католичка теза. Но ја не сматрам зато Николаја католиком, као што не сматрам друге његове ставове православнима, а многи сада дођу да машу заставицама. Све је то бесмислено. Ставови се испитују колико могу да издрже православно пропитивање. Не могу, одбацују се, па макар били од Николаја Мирликијског, а не Охридског. Ја сам навео пример Н. због оних који не желе да припусте католике причешћу. Знам да сам никакав ауторитет за њих, јер немам никакав прерогатив светости, а делим причешће католицима. Баш да видим како ће васељена да се потресе око тога! Не дајем католицима причешће као не знам коме, него као достојнима. То су хришћани који приступају Христу. milan. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 To je ona ista crkva u kojoj su na Veliki Četvrtak 1907. dakle na dan uoči trodnevne Uskršnje liturgije oba pravoslavna teologa Radovanovići Velimirović«prvi put učestvovali u pričešćivanju. Oba su se gospodina obavestila kod svog episkopa da li im se to dozvoljava na šta su dobili potvrdan odgovor». O episkopu žičkom se isto tako u jednom pravoslavnom izvoru iz 1920. bez ikakvog konmentara izveštava da se pričešćivao u anglikanskoj crkvi”. (str. 9) Из овог извештаја се јасно види ДА СУ СЕ ОНИ ПРИЧЕШЋИВАЛИ. Нема нигде референце да су припуштали католике или англиканце Причешћу које су сами на Литургији савршавали. Или има? Референца? Јер, навео сам, не може бити исто да сте сами примили тамо Причешће (за шта ће вам се и дати благослов јер нећете пити отрова) или га дали другима (за шта ћете тешко добити благослов епископа, јер је неканонско поступање са Даровима). "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Да ли је св. Николај Велимировић ауторитет причешћивања? Сада ако је проглашен за свеца треба да гледамо шта је радио за живота и то да нам буде оправдање? Па он је и дуванио како кажу, можда се и напио некада, имао грешне мисли, па то треба да нам буде узор? Види овако без улаза у дискусију коју водиш али ово уско питање мој одговор је једно велико ДААААА!!! Снежана је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Мене више боле православци, који наричу грехове, мож мислит неко има грех...... Са друге стране, молим вас све до једног прочитајте тренутно важеће каноне и однос Цркве према њима, ја колико знам "појео их Дух времена и неке каноне нико нормалан не поштује". Зашто? Зашто Црква себи дозвољава да има мртве законе, кад је Црква искључиво Црква Живих? Снежана је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Мене више боле православци, који наричу грехове, мож мислит неко има грех...... Са друге стране, молим вас све до једног прочитајте тренутно важеће каноне и однос Цркве према њима, ја колико знам "појео их Дух времена и неке каноне нико нормалан не поштује". Зашто? Зашто Црква себи дозвољава да има мртве законе, кад је Црква искључиво Црква Живих? Види ВСБ, брате мој... ја знам да је твоје срце прешироко, и да у њему има места за све, и знам да ОГРОМНА већина католика-лаика нема појма које су то разлике међу нама... Али, неке ствари ти је Вељо лепо објаснио, Црква просто НЕ МОЖЕ да се саглашава са далекосежним последицама по догмате са неким стварима ЗБОГ СВИХ а не само због тебе и теби сличних, јер нпр безгрешно зачеће Пресвете повлачи ОБОГОТВОРАВАЊЕ Богородице, а папска непогрешивост ex-catedra повлачи макар и у најмањем укидање слободе човека и насиље над људском вољом од стране Бога, што су суштински догматски проблеми. Док се те и такве ствари не реше не може и не сме бити јединства, што не значи да нећу волети католике. Лично ћу сматрати да се они појединачно усељују у Царство по љубавном односу према Христу и са Њим, али као према Цркви мора се имати отклон. Но, зато МОРА бити интензивног дијалога. А то сам навео како мислим и видим да треба, пре свега посебно са њима и дохалкидонцима, донекле што рече Веља и Англиканцима... после сви остали.Љуби те брат, нако хришћански.[emoji4] Volim_Sina_Bozjeg, Човек Жоја, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Види ВСБ, брате мој... ја знам да је твоје срце прешироко, и да у њему има места за све, и знам да ОГРОМНА већина католика-лаика нема појма које су то разлике међу нама... Али, неке ствари ти је Вељо лепо објаснио, Црква просто НЕ МОЖЕ да се саглашава са далекосежним последицама по догмате са неким стварима ЗБОГ СВИХ а не само због тебе и теби сличних, јер нпр безгрешно зачеће Пресвете повлачи ОБОГОТВОРАВАЊЕ Богородице, а папска непогрешивост ex-catedra повлачи макар и у најмањем укидање слободе човека и насиље над људском вољом од стране Бога, што су суштински догматски проблеми. Док се те и такве ствари не реше не може и не сме бити јединства, што не значи да нећу волети католике. Лично ћу сматрати да се они појединачно усељују у Царство по љубавном односу према Христу и са Њим, али као према Цркви мора се имати отклон. Но, зато МОРА бити интензивног дијалога. А то сам навео како мислим и видим да треба, пре свега посебно са њима и дохалкидонцима, донекле што рече Веља и Англиканцима... после сви остали. Љуби те брат, нако хришћански.[emoji4] E moj Janko Ono što reče za katolike vs pravoslavlja važi i za pravoslavce vs katolika. Živ primer si baš ti naveo - nerazumevanje onoga što katolici drže povodom te dve dogme - nit je Bogorodica "obogotvorena" nit je papi ukinuta sloboda. Bezgrešno začeće Bogorodice ne znači i nije isto onom Isusovom, već se odnosi na to - ukratko, da je očišćena od POSLEDICA prvobitnog greha ali ne i od mogućnosti da sagreši - i dalje joj je bilo moguće da sagreši ali nije (za razliku od Eve), a papa nije NEPOGREŠIV u svakom slučaju, već kako ti napisa samo KAD GOVORI EX catedra o pitanjima vere i morala - dakle, kad iznosi nauku kao glava Crkve kad je u jedinstvu sa Crkvom. Onoga trenutka kad bi papa proglasio jeres - tog trenutka više ne bi bio papa već automatski exkomuniciran pa onda više i ne bi bio papa. A Duh Sveti je Crkvi obećao vođstvo. pa onda i Papi kao onoime koji je na čelu zemaljske institucije. Ovo je toliko ukratko da je to bolno, ali nadam se da si rezumeo o čemu se radi barem u crticama. Zayron, Јанко and nesha973 је реаговао/ла на ово 3 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 E moj Janko Ono što reče za katolike vs pravoslavlja važi i za pravoslavce vs katolika. Živ primer si baš ti naveo - nerazumevanje onoga što katolici drže povodom te dve dogme - nit je Bogorodica "obogotvorena" nit je papi ukinuta sloboda. Bezgrešno začeće Bogorodice ne znači i nije isto onom Isusovom, već se odnosi na to - ukratko, da je očišćena od POSLEDICA prvobitnog greha ali ne i od mogućnosti da sagreši - i dalje joj je bilo moguće da sagreši ali nije (za razliku od Eve), a papa nije NEPOGREŠIV u svakom slučaju, već kako ti napisa samo KAD GOVORI EX catedra o pitanjima vere i morala - dakle, kad iznosi nauku kao glava Crkve kad je u jedinstvu sa Crkvom. Onoga trenutka kad bi papa proglasio jeres - tog trenutka više ne bi bio papa već automatski exkomuniciran pa onda više i ne bi bio papa. A Duh Sveti je Crkvi obećao vođstvo. pa onda i Papi kao onoime koji je na čelu zemaljske institucije. Ovo je toliko ukratko da je to bolno, ali nadam se da si rezumeo o čemu se radi barem u crticama. Meni više ni ne pada na pamet ispravljat krive Drine i svaki put im pisat sve to isto, to sam već pročitao i vidio i neće mi se jednostavno više o tom više ponovo pisat, nek piše neko ko za to živaca i volje ima. Ne znam kako to funkcioniše u tim komisijama, no, za nadat se samo da to tamo nije kao ovo ovdje jer bi to vodilo k ničemu, razgovor sa slijepcom o perspektivi kod Leonarda da Vnčija ili sa gluhim o sličnosti harmonijskih zakona kod ljudi i kod ptica. Ptice upotrebljavaju pri pjevanju istu harmoniju kao ljudi pri komponovanju muzike Ptáci používají při zpěvu stejné harmonie jako lidé při komponování hudby http://www.odhaleno.cz/exkluzivne/clanky/14650/Ptaci-pouzivaji-pri-zpevu-stejne-harmonie-jako-lide-pri-komponovani-hudby Ne znam da li rade to namjerno ili iz nerazumijevanja ali rezultet je isti bez obzira o čemu se radi, besmisleno se bavit na takav, može se reći i neozbiljan način o takvim stvarima. To je ozbiljno otprilike isto toliko kjoliko je ozbiljno etiketiranje nas katolika i pravoslavaca od strane adventista i jehovista da smo idolopoklonici. Pri tom razumijem te protestante koji kažu da ikone ili kipovi nisu ta najvažnija stvar u hrišćanstvu pa su zbog toga njihov broj i mjesto u vjeri i u crkvi zredukovali i ograničili kao na primjer evangelici - pravi luteranci koji opet imaju i slike i kipove i reljefe u crkvama ali u manjem broju i nikad ne nazivaju to to idolatrijom ali ne razumijem te militantne ikonoklastičke protestante i ostale sektaše kao adventiste. Jehovisti svejedno u hrišćane ni ne spadaju ma šta si oni o sebi mislili, tvrdili da jesu ili željeli da budu, to bude samo njihova pobožna želja da postanu hrišćani a postanu tada kad se odreknu svojih jeresi i pokrste kao hrišćani, katolici, pravoslavci ili barem luteranci, evangelici augzburške vjeroispovijesti ili anglikanci, tada će se moći smatrati hrišćanima: http://www.belgradeguide.info/foto_galerija/Kovacica3.jpg http://de.academic.ru/pictures/dewiki/69/Erfurt_Thomaskirche_Altar.jpg http://www.ottenhoefen-tourismus.de/files/evangelische_kirche_innenansicht_altar.jpg Ponašaju se pri tom apsolutno isto kao ikonoklasti, adventisti, jehovisti i sl. pri argumentaciji svojih ikonoklastičnih tvrdnji do kojih su došli "samostalnim studiranjem" Biblije, SZ i NZ i gdje god šta vide, kakvu ikonu i kip odmah to etiketiraju idolatrijom, sve trpaju u istu vreću i smatraju, nazivaju i proglašavaju to idolatrijom a ne žele ni čuti nikakva naša tumačenja niti ih zanimaju nekakve nijanse i razlikovanja koje postoje. Tako to isto praktikuju, rade i ponavljaju pravoslavci u odnosu na nas, dole na linku je o tome: https://www.pouke.org/forum/topic/38236-u-turskoj-porodici-u-parizu-mirotoci-ikona-presvete-bogorodice/?p=1259400 Što se tiče Bogorodičinog Bezgrješnog Začeća o tome je pisao i ovaj veliki monah i teolog Gregory of Narek i zato ga je papa proglasio naučiteljem Crkve: Gregory of Narek, an Armenian, appointed Doctor of the Church The 10th century monk was also a theologian, musician, astronomer and mathematician. The Pope will appoint a new Doctor of the Church. It is the 10th century Armenian monk Gregory of Narek. He was a poet, philosopher and theologian. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука