Jump to content

Не може бити мучеништва ван Православне Цркве

Препоручена порука

во, с обзиром да сте ти и Ђорђе сагласни, објасни му како су могли сви они познати исправно догматско учење, са радошћу ћу пратити твоје излагање њему. ;)

Одговарам пре постављеног питања :)

"Он се не среће у догматима, књигама прочитаним, него кроз литургију, причешће."

Подели на овим сајтовима

@@Јанко, нисам видео пост изнад мог претходног.

Знам само да је са Зајроном тешко разговарати, полемисати :).

Схватам ја шта ти хоћеш да кажеш, блиско ми је то, али се не слажем.

Можда ће их Господ спасити, не знам срца њихова. Али мислим да не могу бити Христови мученици, јер нису срели, упознали Христа. Он се не среће у догматима, књигама прочитаним, него кроз литургију, причешће.

Поставио сам ти питање, ниси одговорио а већ питаш.

Како су примљени епископи из расколничке МПЦ у СПЦ (Јован, Марко, Давид...). Где су по теби крштени, где се причешћивали заједно са нама, где примили чин који им је признат?

Хајмо одатле па полако...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Поставио сам ти питање, ниси одговорио а већ питаш.

Како су примљени епископи из расколничке МПЦ у СПЦ (Јован, Марко, Давид...). Где су по теби крштени, где се причешћивали заједно са нама, где примили чин који им је признат?

Хајмо одатле па полако...

То ти је Икономија, одлуке у рукама Цркве. Пре тога су били мртви, а онда оживеше. Како и Савле није био чак ни симпатизер Христа, и апостола, па постаде можда и први међу њима.

Да их Црква није свезала за Христа, за Небо, сав минули рад, док нису били у Цркви, би им био узалудан. Црква чека повратак блудног сина, да уприличи весеље и да му почаст и већу него онима који нису лутали.

Други пример је Јуда, који беше са Христом, апостол. И онда отпаде, не издржа до краја да се не саблазни. Саблазнили су се и остали, али су остали заједно, и сачекали су Васкрсење, Вазнесење, и потврду речи Христових.

Подели на овим сајтовима

Он се не среће у догматима, књигама прочитаним, него кроз литургију, причешће."

Je li brate, a koji su oni mali Hristovi kojima ce se suditi po savesti ili ne priznajes ovo Pravoslavno ucenje? 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@Јанко, Како се ти искључујеш, искључујем се и ја. Нисам читао све од мог јучерашњег писања, па опрости што си два пута морао да постављаш питање.

Подели на овим сајтовима

Tako, ali jasno naglaseno i podvuceno da subjekat nije Hristos kao covek, vec Hristos kao Bog Logos Ovaploceni,

te da shodno tome nema izbirateljnu volju, volju palog coveka, volju koja bira izmedju dobra ili zla (cemu nas istom poucava Duh Sveti  preko Sv. Maksima Ispovednika, da Hristos nije imao ljudsku volju palog coveka tzv. gnomicku volju (pojednostavljenije od ovoga zaista nije moguce)).

Па Истина по мени а то налазим у православном исповедању, јесте таква, да Христос нема у својој суштини, палу људску природу, већ ону безгрешну, вечну, као што смо је и ми имали у рају без направљеног греха, можда је то и путоказ за сва Христова, чуда, па и оно кад је ходао по води. Јер зашто би Христос подучавао апостола Петра да не хода по води само због свог сопственог маловерја илити да то одмах крстим као природу без првог и осталих грехова у себи.

Христос нам је јасно показивао да природа људска без греха, није подложна природним физичким законима и ти закони не ограничавају човека, већ је суштина човека да управо он влада и користи све природне законе. То би по мени била армонија човека као господара природе. Дакле човек господари природом и није њен роб.

Нисам раније размишљао о овоме, па ако и ти мислиш да је добар правац, могли би да отворимо тему о овоме.

Уколико је погрешан Пут праштај и упути због других (Христа) ради.

Подели на овим сајтовима

Je li brate, a koji su oni mali Hristovi kojima ce se suditi po savesti ili ne priznajes ovo Pravoslavno ucenje? 

Наравно да признајем ово. Много је тих, ментално, и физички хендикепираних, деце, нерођене деце... Ни једног тренутка ја не улазим у то да знам Божији суд над било ким. Господ ће срца људска гледати, и наша у Цркви, и ових ван Цркве. Ако кажем да се нико сем у Цркви неће спасити, ја преузимам Божију улогу за себе, ту онда Судија није ни потребан, довољно је да питају мене. Ја само кажем оно у шта верујем, а не шта знам. И покушавам да образложим зашто тако верујем.

Подели на овим сајтовима

Резиме мој на теми:

Ови копти су мученици Христа ради.

Слобо је мученик себе и славе ради, а Туђман канцера ради... Ми причамо не о било којим него мученицима ХРИСТА РАДИ.

Тачка.

Opet ono "rječičkovanje", Kopti "ni-jesu" mučenici, pa ko si šta izabere i nisu i jesu. Za mene mučenici jednoznačno jesu a postradili Hrista radi i odnosi se na njih sve ono što je proglasio Isus Hristos da se odnosi na mučenike koji stradaju u njegovo ime i zbog njega, kao njegovi sljedbenici. Sljedbenik Hristov može ali i ne mora biti članom Crkve kao što ni član Crkve ne mora biti sljedbenikom Hristovim, dokazuju to mnogi exkomunikovani i iz pravoslavlja i iz katoličanstva, Staljin je bio član RPC a nije slijedio više Hrista, njega je prestao slijedit a nastavio slijedit Marxa, Engelsa i Lenjina, slično kao i J.B.Tito ili Fidel Castro radi čega su obojica bili i zvanično exkomunikovani iz KC u kojoj su bili nekad kao djeca kršteni:

8. Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

http://molitvenici.net/molitve.php?page=obrasci-vjere&id=16

11 Blago vama kad vas zbog mene budu grdili i progonili i lažno vam pripisivali kojekakva zla!

12 Radujte se zbog toga, silno se radujte! Jer velika vas nagrada čeka na nebesima.

Tako su progonili i proroke prije vas!

http://www.biblica.com/es-us/la-biblia/biblia-en-linea/cro/evandelje-po-mateju/5/

Ustvari sami njihovi krvnici su ubrzali njihovu kanonizaciju jer su na videu potvrdili da ih ubijaju zato što su hrišćani, što su Kopti i pripadnici Koptske hrišćanske crkve i saveznici USA a tim njihovim ubijanjem im se ISIL sveti Koptskoj crkvi zbog njenog navodnog "savezništva sa USA", tako da je identifikacija i dokazivanje motiva bilo lako i brzo. Nisu bili ubijeni radi novca (lupežni napad) ni u nekakvoj uličnoj tuči nekakvih arapskih delikvenata, kriminalaca, preprodavača droge ili njihovih gangova i slično u nekakvoj nejasnoj situaciji već u jasnim uslovima i sa motivacijom vrlo jasnom i potvrdjenom.

http://therightscoop.com/horrific-isis-releases-brutal-video-showing-twenty-one-christians-beheaded-nsfw/

Подели на овим сајтовима

ту онда Судија није ни потребан, довољно је да питају мене. Ја само кажем оно у шта верујем, а не шта знам

Па знам и верујем су у Цркви потпуно исти феномени :) 

Подели на овим сајтовима

Рекао сам да нећу па порекао.

Намерно сам оставио овакву реченицу и тачно си гађао према шеми коју сам описао. копте сам ставио на једну а остале на другу страну, ти си их повезао.

Ево, с обзиром да сте ти и Ђорђе сагласни, објасни му како су могли сви они познати исправно догматско учење, са радошћу ћу пратити твоје излагање њему. ;)

Kako sam rekao islamisti se o hrišćansku dogmatiku uopšte ne zanimaju i njihov nož izravnava sve te eventualne neuskladjenosti medju hrišćanskim konfesijama i denominacijama tako da čak i onaj adventista koji strada tim načinom sa imenom Isusa Hrista na ustima postaje istim mučenikom kao i onaj "u pravoj vjeri". Kako se to tačno dešava i odvija to ni ja ne znam, to je opet dalji Božiji Misterium ili Tajna, zato za Crkvu i kažemo "Mistično Tijelo Hristovo" a ne samo "Tijelo Hristovo", kad bi ono bilo razumljivo i shvatljivo i svima nama običnim ljudima nama onda bismo mi mogli odredjivat ko će gdje u raj ili pakao, ko će se spasit a ko neće i Bog nam za to uopšte ne bi bio a ni ne bude potreban. U svakom slučaju Bog svoje pozna, pastir svoje ovce pozna a mučenici u kozle ne spadaju prema Svetom Pismu. Nigdje nisam pročitao da će neko izgubiti dušu i vječno spasenje ako svoj život položi za Hrista sljedeći njega. Ako neko nadje u Jevandjelju nešto tako onda ok, nek pokaže to svima da i mi to vidimo i pročitamo.

Подели на овим сајтовима

Одговарам пре постављеног питања :)

"Он се не среће у догматима, књигама прочитаним, него кроз литургију, причешће."

Видиш, оно твоје по икономији нема нигде ни у канонима ни у догматима за некрштене, нити се некрштени могу причешћивати па да буде кроз Литургију и причешће.

Савле се крстио, цар Константин такође.

Дакле?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Видиш, оно твоје по икономији нема нигде ни у канонима ни у догматима за некрштене, нити се некрштени могу причешћивати па да буде кроз Литургију и причешће.

Савле се крстио, цар Константин такође.

Дакле?

Приметио сам свашта нешто из његовог писања, да овакве ствари на које му указујеш, за њега не постоји. Зна али не постоји.

Није нека критика све ово брату, него једноставно смернице за размишљање.

Подели на овим сајтовима

Jos treba dodati, da je Katolicka Crkva dogmatski potvrdila da se pravoslavci i asirski hriscani sjedinjuju sa Hristom,

te da su u Hristu jedno s katolicima. To na osnovu toga sto je dozvoljeno katolicima da se priceste u pomenutim crkvama,

ako u blizini nemaju svoju pomesnu crkvu (sad druga je stvar sto nije praksa u Pravoslavnoj Crkvi da pravoslavni svestenik pricescuje katolike).

Ако сам добро разумео, а мислим да јесам, то значи да је неком католику дозвољено да се причести негде у храму СПЦ ако нема нигде његове цркве? Ако је тако, од када то важи, од раскола или?

Подели на овим сајтовима

Па знам и верујем су у Цркви потпуно исти феномени :)

Не увек и за све. Јер сада видимо као у огледалу. И то вера = знање углавном важи у односу према себи, а не према околини. Када кажем: Верујем у Бога... То је зато што Га "знам" из искуства. Али често и није тако.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...