Милан Ракић Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Успели сте да убедите @Ел Џи, да има ван цркве спасења Ми њега!? Тешко... Тај је аспирант на Предрагово Петровића место... У најмању руку... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 i ta tvrdnja da van crkve nema spasenja je isto nas sud drugima, valjda Hristos zna za koga ima spasenja a za koga ne, formalnosti su mozda bitne za zemaljsku birokratiju, za Hristosa cisto sumnjam.... meni je jako tesko povjerovati u to da su toliki dobri ljudi koji slave drugoga boga vec na rodjenu izgubljeni.... evo recimo da je Milan Rakic rodjen u saudijskoj arabiji, pravoslavac ne bi bio garant, vec bi klanjao u dzamiji i izuvao cipele, mogao bi biti jos duhovnij ineg sto je sada al bi bio izgubljen, meni u to tesko vijerovati Драшко, Милан Ракић and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Тужно је то што неки овде погрешно разумевају речи да се нико ван православне Цркве не може спасити. Ево како ја то доживљавам: Личе ми на јеховине сведоке, који Христа представљају на такав начин, који јасно говори ми смо прави Христови и сваку реч му знамо.... Еј........ Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 онда је боље бити и члан библиотеке А шта фали Библиотеци? Додуше, само ако су душекорисне књиге у питању!? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 А шта фали Библиотеци? Додуше, само ако су душекорисне књиге у питању!? Ма пусти ти то Милане и ту се плаћа чланарина Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Дух дише где хоће, а где дише изграђује Цркву. Мучеништво није православни ексклузивитет. Кол'ко су пута у историји прекрајане „границе“ Цркве из политичких разлога, а сад Бога спречавају да уведе мученике у Царство? Goku, Volim_Sina_Bozjeg and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
walker Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Mislim da je najvažnije u svemu shvatiti šta znači sam pojam "mučenik". Mučenik je termin koji u hrišćanstvu ima svoje tačno određeno značenje. To je prevod sa grčkog, "martyros", šta bi značilo "svedok". Dakle, mučenik nije čovek koji je mučen, koji je stradao, ubijen, jer, biblijski gledano, čovek može da pogine i zbog sopstvenih grehova. On je svedok, koji je svoje svedočanstvo za Hrista doveo do vrhunca, jer nije želeo odreći se Hrista ni pod cenu života. E sad, čega su ovi Kopti bili svedoci? Monofizitske jeresi? Verovanja u to? Odeljenosti od Crkve? Učenja da su sve vere ravnopravne? Da na ovome svetu ima "istina" koliko i konfesija? Da je svejedno u šta veruješ? Da se spasavaš svojim zaslugama? Drugi problem u celoj priči su oni kao pojedinci-šta mi znamo o njima? Kakav život su provodili? Bili su prosti ljudi-jesu li u životu svedočili za Hrista? Da li je među njima bilo preljubnika, bludnika, sodomita, zavisnika, kockara? Jesu li možda stradali zbog sopstvenih grehova? Treći problem jeste njihovo ispovedanje Hrista pre smrti. Ono samo po sebi ne mora značiti ništa, jer Gospod gleda na srce čovekovo. Da li je njihovo zazivanje Hrista bilo uslovljeno verom u Njega, ili strahom? Ako strahom, da li se može reći da su bili u ljubavi i slobodnoj volji? Ako nisu, da li je to ispovedanje slobodno, i izraz stanja njihove duše? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 тилд тилд тилд Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Citajuci ovu temu od pocetka pa do sad, mislim da bi se i sam Bog Gospod prekrstio Mилена КШ, Zoran Đurović, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 pitam se da li je bilo bitno i jednom muceniku da li ce u opste biti kanonizovan i slaviti ga kao sveca коЖељ њацИ , Плутон and Deki992 је реаговао/ла на ово 3 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Sto recimo vi ne napisete neki tekst, na ono pisanije Jurija Maksimova Van Crkve nema spasenja? U tom tekstu se iznosi neka argumentacija,i objasnjava zasto oni koji nisu pravoslavni nece da se spasu. Па када бих могао да се као парамецијум мултиплицирам... Ја сам човек од крви и меса који има фамилију. Ако ми палтите за тај текст... zuti car and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 А кад платите онда би се и потрудили да га прочитате... Zoran Đurović, Срђан Шијакињић, Ненад Р. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Па када бих могао да се као парамецијум мултиплицирам... Ја сам човек од крви и меса који има фамилију. Ако ми палтите за тај текст... Koliko bi kostao taj tekst,pa da svi sa foruma sakupimo prilog? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 i ta tvrdnja da van crkve nema spasenja je isto nas sud drugima, valjda Hristos zna za koga ima spasenja a za koga ne, formalnosti su mozda bitne za zemaljsku birokratiju, za Hristosa cisto sumnjam.... meni je jako tesko povjerovati u to da su toliki dobri ljudi koji slave drugoga boga vec na rodjenu izgubljeni.... evo recimo da je Milan Rakic rodjen u saudijskoj arabiji, pravoslavac ne bi bio garant, vec bi klanjao u dzamiji i izuvao cipele, mogao bi biti jos duhovnij ineg sto je sada al bi bio izgubljen, meni u to tesko vijerovati Имам пријатеља, сјајан човек, око 50-60 година има. Апсолутно му је материјално небитно, телесно "пости" јако дуго, сигурно 10-20 година (не једе месо и месне прерађевине), ако не и више. Сваком би дао кожу са леђа, да не причам. Рекао би човек, хришћанин из књиге. Кад сам га питао што се не би крстио. Он је тај став изнео: Није Бог формалиста, да гледа ко је крштен, а ко не. Ја сам се благо насмејао и задивио тој мудрости. Бог стварно није формалиста. Ја наравно нисам инсистирао да се крсти, јер не треба да се крсти неко ко верује да је то формалност. Ако неко у Цркви има тај став, то само говори о његовом лицемерству, у смислу, један викенд ћу код врачаре, или у џамију, други на причешће, и онако је и једно и друго формалност, па ће ми ваљда нешто помоћи. Ја да верујем да је крштење, причешће, литургија, богослужење само формалност, ја не бих то упражњавао, него бих читао књиге, и трудио се да подражавам Христа. Довољно би било се клоним злих дела, и хитам ка добрим. Као што Бог није из неке своје "злоће", охолости, рекао Адаму и Еви да не једу са дрвета познања, тако и нама није рекао да ко се не причешћује нема живота. Видимо около нас много боље људе, који немају удела у Чаши, и потпуно нам је неправедно да се ми спасемо, а они не. Вероватно је и Еви и Адаму било неправедно да умру само зато што су јели плод који је био са тог дрвета, који је изгледао добар, и леп. Не смемо се до краја уздати у наше судове, наше просуђивање, шта је добро, праведно, логично. Наше је да слушамо и испуњавамо Реч Господњу. Али наравно, нешто што је величанствено, треба похвалити, као што је држање ових Копта у последњем животном часу. Ако је то било онако како су пренели неки православни сајтови. Стварно би већ морали да се запитамо где смо ту ми, и зашто у браћи из Цркве чешће видимо ђаволе, а не анђеле. А у браћи ван Цркве, обрнуто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Истиријски податак: У фрнцуској револуцији револуционари су масовно убијали попове и монаштво. Елем једна од фрнцуских принцезла није хтела власт и част него Христа. Замонашила се нешто мало пре револуције. Но то није сметало револуционарима да је осуде и гиљотинирају. Када су је убили цео трг је почео да мирише на тамјан. Прост народ је ово схватио једноставно, убили су истинску Хришћанку и њена смрт је била мучеништво за Христа. Е сад, има ту једна зачкољица, наиме Французли су римокатолици... Срђан Шијакињић, Милан Ракић, Deki992 and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука