MarkoA Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 @Heraklit Ne, ja zaista ne znam šta znači "Crkva" i ko je predstavlja. Pitam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 @Благовесник Kada budeš postavljao stihove koje nađeš, ili dok tražiš, možeš li nešto više reći i o tradiciji koju si pomenuo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 19 минута, MarkoA рече @Heraklit Ne, ja zaista ne znam šta znači "Crkva" i ko je predstavlja. Pitam. Oni koji su uspostavili Simvol Vere kao temelj hrišćanske vere. Glas razuma је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 Ево Библије: https://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Sveto Pismo - Biblija/Sveto Pismo Biblija.htm Дакле, чувајући и поштујући мошти угодника Божјих, а називамо их и светим моштима јер припадају светима, исповедамо веру у Васкрсење, јер ,,Бог је саздао човека за нетрулежност и учинио га је образом вечног битија Свога" (Премудрости 2, 23). Даље, поштовање светитељских моштију, али и осталих светих реликвија (које срећемо сачуване у црквама и манастирима на истоку и западу, северу и југу), стара је пракса и традиција Цркве која потиче још од Старог завета и навешћу неке од најјаснијих упечатљивих примера: -Свете мошти пророка Јелисеја имају животворну силу, тј. силу Духа Божијег у себи (види: 2. Цар. 13, 21), -одећа и друге реликвије које су биле у власништву или додиру са светитељем имају благодатну силу (види: 2. Цар. 2, 14). У Новом, вечном Завету (када Цркву Бог стече крвљу Својом - Дела ап. 20, 28) : -жена је додирнула Христову одежду и добила исцељење (Мк. 5, 28 - 29), -миро од тела (тачније, зној од тела) Св. ап. Павла исцељује болесне, а зло бежи (Дела ап. 11-12), -сенка од светих моштију (отуда обичај да се уз читање молитве верник прође испод кивота) Св. ап. Петра, даје оздрављење и утеху болнима (Дела ап. 5, 14-15) ... Уместо гноја - миро, уместо ширења заразе и болести - здравље... Светитељи су се богатили благодаћу Светог Духа, они су учинили тела своја ризницом и храмом Духа Светога! Гле, ,,И што се тиче дванаест пророка, процвале им кости из раке њихове, јер су утешили Јакова и избавили њега вером и надом", говори још премудри Исус син Сирахов, говорећи о моштима старозаветних пророка (Сир. 49, 10). А о пророку Јелисеју каже и ово (види: Сир. 48, 13 14) : ,,Ништа му није било тешко, већ му је и из гроба тело пророковало! За живота - чудеса чинио, а у смрти својој - дела предивна." Шта рећи о моштима тј. освећеним телима која су нестала или уништена? Народ ми и то питање поставља. Шта на пример са спаљенима, побацанима у јаме и кречане, прождеранима од зверова... Чува Господ и њихове мошти, чува и њих драги Бог у својој Богочовечанској заједници - Цркви, чувааа чак и само тиме што их се сећа („Вама је и коса на глави сва избројана", реч је Господња (Мат. 10, 30), чува Господ сећањем (поменом!) својим. И ако их и море поједе и звери или људи звероподобни понизе и униште, или их ватра сагори, ,,Чува Господ све кости њихове, ниједна од њих неће се сатрти! (Пс. 33, 20)", и ту се благовести Васкрсење, јер, у супротном - зашто би Господ ЧУВАО кости? Просечан србенда, Tumaralo. and Glas razuma је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 пре 30 минута, MarkoA рече @Благовесник Kada budeš postavljao stihove koje nađeš, ili dok tražiš, možeš li nešto više reći i o tradiciji koju si pomenuo. Само да ти кажем МаркоА, ја адвентисте не мрзим, никога, а камоли вас, то да у старту знаш... Најискреније волим све хришћане, али ПРАВОСЛАВНЕ највише, јер су Црква Христова у правом слислу те речи, јер у СВАКОМ ПОГЛЕДУ у потпуности православно славе, исповедају и верују у Бога! Natasenka је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 24, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2019 @Благовесник A ko sam ja, tj "mi"? Ako si mislio da sam ja adventista, da ti olakšam, nisam Ja ako te nešto, brate, pitam, to je zato što zaista ne znam i ne stidim se neznanja. A u dogmi da živim i strahu da nešto pitam, neću. Hvala za stihove, možda možeš i po koju o tradiciji, jer mi je to ostalo nedefinisano. A odgovaram sutra, jer valja ustati rano. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 ok ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 пре 17 часа, obi-wan рече Kakvo lupetanje, sacuvaj Boze... uzivaj u svom subotarskom naklapanju, necu da ti smetam. Problem je što ti misliš da su samo slava i badnjak peuzeti od pagana. Međutim to nije istina. Oko 90% pravoslavlja i katolicizma je sačinjeno od paganskih elemenata. Zato nas Jevreji i mulismani nazivaju mnogobožcima. Ako hoćeš da vidiš šta je "čisto" hrišćanstvo pogledaj protestante. Danas u Evropi više i nema religioznih protestanata jer su odbacili sve evropske-paganske elemente te su im ostali samo pustinjsko-semitski elementi. A to je evropskom čoveku odbojno. Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 пре 13 часа, Благовесник рече Порекло тога у Цркви не води из паганске традиције, већ из црквено-старозаветног предања, које је једним делом и записано тј. постало и библијско. Gde u Starom Zavetu piše da su Jevreji poštovali mošti predaka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 пре 1 минут, Tumaralo. рече Problem je što ti misliš da su samo slava i badnjak peuzeti od pagana. Međutim to nije istina. Oko 90% pravoslavlja i katolicizma je sačinjeno od paganskih elemenata. Zato nas Jevreji i mulismani nazivaju mnogobožcima. Ako hoćeš da vidiš šta je "čisto" hrišćanstvo pogledaj protestante. Danas u Evropi više i nema religioznih protestanata jer su odbacili sve evropske-paganske elemente te su im ostali samo pustinjsko-semitski elementi. Nema tu nikakvih problema, jedini problem je subotarsko ludilo kome su na zalost mnogi podlegli. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 пре 13 часа, Heraklit рече Na osnovu čega ovo tvrdiš? Monaštva nema kod drugih avramovskih/semitskih religija. Kod hrišćana ima jer su prvi Oci Crkve bili neoplatonisti koji su preuzeli hrišćanstvo. Do tada su živeli monaškim životom a posle su samo nastavili u nešto izmenjenoj formi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 пре 14 часа, Bokisd рече Naravno, ako govorimo o monastvu kao pojmu, po spoljasnjem i unutrasnjem vidu nema velike razlike u odnosu na druge religije, ... osamljivanje i zivljenje daleko od sveta za ljude koji teze takvom nacinu zivota. Po unutrasnjem kao komplementacija i maksimalno usresredjenje na sebe i trasendencija , opet nema pojmovne razlike. Ali, sigurno postoje i razlike, recimo u nacinu komplementacije i objektu trasendencije , molitva, poslusnost, upodobljavanje i sledovanje Isusu Hristu i slicno. Ralizke u praksi su minimalne. Doktrina se razlikuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 1 hour ago, Tumaralo. рече Gde u Starom Zavetu piše da su Jevreji poštovali mošti predaka? А шта, нису их поштовали? Када кажу - процвале им кости из раке њихове, то је израз непоштовања? И ово остало што сам навео из Библије, то теби ништа не значи? Онда ОК, иди у неку протестантску организацију, нема ти помоћи. Дакле, ако оно није јасно да је и стари Израиљ тела (мошти) упокојених праведника и отаца похрањивао, поштовао, видео и знао да њихове мошти нису лешеви смрдљиви, безживотни тј. без Духа Божјег и дара Духа Божјег итд. онда остављам те твоме умовању. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 пре 7 минута, Благовесник рече А шта, нису их поштовали? Када кажу - процвале им кости из раке њихове, то је израз непоштовања? И ово остало што сам навео из Библије, то теби ништа не значи? Онда ОК, иди у неку протестантску организацију, нема ти помоћи. Дакле, ако оно није јасно да је и стари Израиљ тела (мошти) упокојених праведника и отаца похрањивао, поштовао, видео и знао да њихове мошти нису лешеви смрдљиви, безживотни тј. без Духа Божјег и дара Духа Божјег итд. онда остављам те твоме умовању. Citiraj ceo stih, molim te. Dat je jedan slučaj, zar ne? Kao neko čudo, znamenje? Nigde ne piše da treba otkopavati leševe, proveravati stanje njihovih kostiju, celivati ih itd... To je slavna paganska tradicija koja je obogatila hrišćanstvo. Otkrila nam duboke istine - o netruležnim moštima svetih, a na slavu Božju. Kao što ima i u budizmu na primer: https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/769756-besmrtnost-budisticki-monah-umro-1927-i-jos-uvek-je-ziv-foto-video Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 25, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2019 @Благовесник Inače, kad postavljaš stihove, jesu li to tvoja lična tumačenja? Zar to nije zabranjeno u pravoslavlju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука