Jump to content

O skracenju posta

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ко шта да скрати,

треба да будемо послушни цркви

и Господу,

и да постимо колико треба

што боље можемо.

Или да молимо за олакшице,

па да се напредовање наше успори...

мис`им...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Što reče brat u dve poruke više, kako se posti u ostalim pravoslavnim crkvama?

Da li je post jedinstven za sve pravoslavne crkve (po dužini trajanja, otpuštanju na ulja i ribu i sl.)

Ja zaista to ne znam.

Znam da je revnovanje (po meni sasvim opravdano i neophodno) počelo kada su se pojavili neki manastirski tipici, ali da je to opet donelo nekome sablazan u smislu "nemoći" da ispoštuje, pa samim tim i uzrokovalo da ne posti. Samo nagađam....

У Русији се ретко среће пост на води код мирјана.Једино ваљда посте на води на Велики Петак и Велику Суботу.У Грчкој када посте на води користе уље,сем маслиновог.Ето,изгледа да је код нас најстрожи пост.

Рекох, још мало па ко буде постио на води добиће батине

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ко шта да скрати,

треба да будемо послушни цркви

и Господу,

и да постимо колико треба

што боље можемо.

Или да молимо за олакшице,

па да се напредовање наше успори...

мис`им...

Тако је, слажем се с тобом.... Не видим у чему је проблем... Изгледа ипак карактер има велику улогу у нашим животима и наравно оно што носимо у срцу!

Чашу меда јошт нико не попи

што је чашом жучи не загрчи;

чаша жучи иште чашу меда,

смијешане најлакше се пију.

Подели на овим сајтовима

Црква треба да се избори да се престане са наметањем монаштих правила и типика свету. Свет није и не може бити манастир. Свет је један другачији подвиг те се зато у њему не могу спроводити монашки типици. Тиме би Црква требала да се озбиљно позабави.

Потпуно се слажем са овим мишљењем.Постоји много разлога што тако мислим.

Подели на овим сајтовима

У некадашње вријеме, када је уље било драгоцјеност, када ни брашна није било довољно - људи су постили на води. И ником ништа није било. Данас кад сви ми имамо хране колико нам срце жели, тешко нам је да се уздржавамо. Кажемо нисмо ми монаси - мислим да је гријех бунити се због дужине и начина поста. Али то је само моје скромно мишљење - и уопште не мора да значи да остали треба тако да мисле.

Da,da,pricala je meni baba kako joj se lice ljustilo od tolikog posta na vodi,ali po nedelju dana.I pradeda je naredjivao rababi da se posti u kuci 7 dana,a onda da se 'RANE DJECA...Stvarno mi nije jasno kako od tolikih "isposnika" izadjosmo mi ovakvi Titovi pioniri...Otkad je nas narod prestao da posti,dajte ljudi,da ne preterujemo.Nisu imali zejtin,ali su imali svinjsku mast,da se ne lazemo.Opet kazem,ko visoko leti,nisko pada.Uzdrzavanje od hrane je ponajmanji problem.Ja smatram da nije isto biti monah u monaskom okruzenju i mirjanin.Ne moze se podjednako uskladiti duhovni i telesni post u manastiru i u svetu.Zato mislim da je potrebno neko doziranje,ali ne zbog podilazenja,nego postepoenog rasta i uzrastanja.

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Данас сам на ПБФ чуо информацију да би Сабор СПЦ могао да расправи ову тему (дужина Петровског поста). Не знам колико је поуздана информација, али прича се.

Подели на овим сајтовима

Црква треба да се избори да се престане са наметањем монаштих правила и типика свету. Свет није и не може бити манастир. Свет је један другачији подвиг те се зато у њему не могу спроводити монашки типици. Тиме би Црква требала да се озбиљно позабави.

потпуно си у праву! nasznak

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Mislim da treba da se malo ugledamo na odluke II vatikanskog koncila i da malo sagledamo Crkvu u 21 veku jer Novo vino u mehove nove !!!

Monastvo je jedno i to izuzetno postujem ali svet i zivot u svetu je nesto drugo ! HRISTOS je dao zrtvu za sve a ne samo za odabrane !

Mislim da su odluke RKC iz 1962 godine u skladu sa trenutnom epohom u kojoj zivimo

Подели на овим сајтовима

Mislim da treba da se malo ugledamo na odluke II vatikanskog koncila i da malo sagledamo Crkvu u 21 veku jer Novo vino u mehove nove !!!

Monastvo je jedno i to izuzetno postujem ali svet i zivot u svetu je nesto drugo ! HRISTOS je dao zrtvu za sve a ne samo za odabrane !

Mislim da su odluke RKC iz 1962 godine u skladu sa trenutnom epohom u kojoj zivimo

Mislim da treba da pokrenemo inicijativu za soljenje svete vode, skladno odlukama vatikanskih koncila.

Soljenje treba da bude nas znak spremnosti zblizavanja.

Kao so preporucujem iskljucivo morsku, ali i tu trebá biti fleksibilan.

Подели на овим сајтовима

Mislim da treba da pokrenemo inicijativu za soljenje svete vode, skladno odlukama vatikanskih koncila.

Soljenje treba da bude nas znak spremnosti zblizavanja.

Kao so preporucujem iskljucivo morsku, ali i tu trebá biti fleksibilan.

nasznak

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Nas Pravoslavne narode su zahvatile mnoge posasti u novijoj istoriji jedna od njih je i komunizam i nemozemo da da to posmatramo kao da se desilo samo od sebe !Nije ! Vecina tih Pravoslavnih drzava u pred komunisticnom periodu su bile izuzetno slabe i prakticno feudalne pa i samo Svestenstvo nije cinilo nista da se poboljsa polozaj potlacene vecine u tom periodu pa nam se desilo to sto se desilo ! Mi Hriscani jesmo so svetu ali samo ako ga pravilno zacinjavamo i osoljavamo kada,koliko i gde je to potrebno ! Crkva u svakom momentu treba da ima hrabrosti da se uhvati u kostac sa savremenim problemima jer u sebi ima Silu Nepobedivu i samo tako moze da odgovori pozitivno na svoju misiju u svetu ! HRISTOS je VASKRSAO i pobedio smrt ali nije zaustavio vreme nego je i nadalje dopustio razvitak i razmnozavanje ljudskog roda !

Подели на овим сајтовима

Uzrok oktobarske revolucije lezi u tome, sto se ruska pravoslavna Crkva veoma pocela priblizavati papistima i Bog je onda dopustio djavolu i slugama njegovim, da ruski narod strada, ne bi li sprijecio ujedinjenje ruske Crkve sa jeretickom papskom vjerom.

Po Bozijem dopustenju, Civuti uz pomoc samog Vatikana su izveli nejveci zlocin u istoriji covjecanstva, likvidirajuci pritom desetine miliona pravoslavnog zivlja.

Prije revolucije, carska Rusija je bila na veoma visokom nivou, kako kulturnom, tako i ekonomskom.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...