Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Нема разлога да се једиш, Ти и ја не можемо да ништа да променимо. Ако Ти имаш проблем са храном, опрости ја немам, ја волим да постим и уз благослов оца постим кад год могу. Понављам да од хране потиче много тога, и заиста не знам ни једног монаха који једе месо, опрости можда Ти знаш неког, и још нешто опрости можда је не разумем како Ти кажеш, али ја не би ништа диро не ваља ништа мењати. Ја волем све по старом klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Као и око других тема, непотребно се диже прашина. То је само показатељ нашег карактера и неспособности за дијалог. Бојим се да баш нама пост највише треба због таквих исхитрених ставова. Мислим да не треба нешто посебно сада истицати ово или оно. Све то само компликује ствари. Нека свако пости према својој савести. Треба постити тако и да ниси свестан да постиш. Све ми то мало наликује на ону причу о фарисеју и царинику - да поједноставим овај коментар. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Нема разлога да ме подучаваш посту. Храна као велика страст је најчешћи изговор за све, питам се шта је следеће, можда добијемо и предлог да цео Велики пост буде разрешење. Маните се скраћивања и осталих глупости, све што није везано за труднице и како њима олакшати не признајем. Опа бато. Ти си неки битан ту. klapklap Значи Патријарха Павле је и глуп. лепо лепо, свашта ћемо да чујемо овде. Страшно је то што пишеш. Наравно Теби на осуду Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Нема разлога да се једиш, Ти и ја не можемо да ништа да променимо. Ако Ти имаш проблем са храном, опрости ја немам, ја волим да постим и уз благослов оца постим кад год могу. Понављам да од хране потиче много тога, и заиста не знам ни једног монаха који једе месо, опрости можда Ти знаш неког, и још нешто опрости можда је не разумем како Ти кажеш, али ја не би ништа диро не ваља ништа мењати. Ја волем све по старом klapklap Не једим се. Ја наравно имам проблем и са храном и са сваком другом страшћу јер сам тога препун као пас луталица бува - то све стоји. Само жели да Ти скренем пажњу да човек који каже да "воли да пости и да му је пост лак" пада у духовну прелест и гордост,то јест свако ко се тиме хвали истичући лакоћу поста и своју "љубав према посту" је роб велике демонске замке. Једном један црквењак ( човек који је цео свој живот дао Цркви од малена) рекао једној жени на њег коментар: "Ја волим да постим,није то мени никакав проблем...их пост на води"...Гласно јој је рекао : "И те како јесте проблем,светом Василију Великом је био проблем,а теби није". Једноставно човек има јасан духовни разум изграђен годинама. Што се тиче монаха и меса,ја лично познајем више монаха који једу месу - што није никакав грех. Једење меса зависи искључиво од манастирског типика и правила. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Нема разлога да се једиш, Ти и ја не можемо да ништа да променимо. Ако Ти имаш проблем са храном, опрости ја немам, ја волим да постим и уз благослов оца постим кад год могу. Понављам да од хране потиче много тога, и заиста не знам ни једног монаха који једе месо, опрости можда Ти знаш неког, и још нешто опрости можда је не разумем како Ти кажеш, али ја не би ништа диро не ваља ништа мењати. Ја волем све по старом 0205_whistling Не једим се. Ја наравно имам проблем и са храном и са сваком другом страшћу јер сам тога препун као пас луталица бува - то све стоји. Само жели да Ти скренем пажњу да човек који каже да "воли да пости и да му је пост лак" пада у духовну прелест и гордост,то јест свако ко се тиме хвали истичући лакоћу поста и своју "љубав према посту" је роб велике демонске замке. Једном један црквењак ( човек који је цео свој живот дао Цркви од малена) рекао једној жени на њег коментар: "Ја волим да постим,није то мени никакав проблем...их пост на води"...Гласно јој је рекао : "И те како јесте проблем,светом Василију Великом је био проблем,а теби није". Једноставно човек има јасан духовни разум изграђен годинама. Што се тиче монаха и меса,ја лично познајем више монаха који једу месу - што није никакав грех. Једење меса зависи искључиво од манастирског типика и правила. Волим да постим и радујем се посту и не кажем да је лак већ ми прија, ја имам проблем са другим стварима а не са храном. Рецимо мој највећи проблем је како да се суздржим кад налетим на овако паметно чељаде као што је Хуго Чавез препаметни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Питање поста ће бити једно од питања будућег Васељенског сабора. И ја делим мишљење покојног патријарха Павла. Мислим да је данашњи пост непримерен савременом човеку. Поред тога има нелогичности типа да Петровски пост ове године траје шест недеља!? Такође, данас се захтева пост више него било када раније у Цркви (у смислу укупних дана поста у години). Ми постимо више од пола године, ако нисте знали. Е сад, питање је колико је то стварно у пракси тако. Ако није, онда остаје питање чему такав пост ако се њега држе само промили верника? О томе је писао и покојни патријарх. Предлагао је, између осталог, да се Божићни пост скрати на две седмице, Петровски на једну, да се ублажи пост (употрњба уља, рибе). Наравно, док Црква не дасвој одговор на то питање треба бити у садашњем послушању и ништа својевољно не мењати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Нема разлога да се једиш, Ти и ја не можемо да ништа да променимо. Ако Ти имаш проблем са храном, опрости ја немам, ја волим да постим и уз благослов оца постим кад год могу. Понављам да од хране потиче много тога, и заиста не знам ни једног монаха који једе месо, опрости можда Ти знаш неког, и још нешто опрости можда је не разумем како Ти кажеш, али ја не би ништа диро не ваља ништа мењати. Ја волем све по старом 0205_whistling Не једим се. Ја наравно имам проблем и са храном и са сваком другом страшћу јер сам тога препун као пас луталица бува - то све стоји. Само жели да Ти скренем пажњу да човек који каже да "воли да пости и да му је пост лак" пада у духовну прелест и гордост,то јест свако ко се тиме хвали истичући лакоћу поста и своју "љубав према посту" је роб велике демонске замке. Једном један црквењак ( човек који је цео свој живот дао Цркви од малена) рекао једној жени на њег коментар: "Ја волим да постим,није то мени никакав проблем...их пост на води"...Гласно јој је рекао : "И те како јесте проблем,светом Василију Великом је био проблем,а теби није". Једноставно човек има јасан духовни разум изграђен годинама. Што се тиче монаха и меса,ја лично познајем више монаха који једу месу - што није никакав грех. Једење меса зависи искључиво од манастирског типика и правила. Потпуно си у праву брате. Пост је труд и мука, тежак и нимало забаван - у противном не би био пост. Зашто би онда недељом било збрањено постити? Недељаа је дан радости и живота, а пост је туга. Зато не приличи постити када је "Женик са нама". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Licno bih da se skrati petrovski post ,stvarno se desava da se otegne,a u to vreme dosta ljudi radi na njivama,teske poslove,pa bar oni da se rasterete,a lako nama sto samo odemo do pijace i kupimo njihove proizvode po hladovini. Meni dosta tesko pada sprmanje u vise serpi jer trenutno u porodici imam kuza i sebe koji postimo,malo dete koje jede sve i malu bebu koja ne jede stosta,pa svaki dan toliko spremati svakom posebno nije lako,a sta ce biti kada pocnem da radimvidecemo i to cudo... Post se kroz istoriju samo oduzavao,a to moze da vodi u drugu krajnost,nismo svi duhovno jaki da mozemo da uskladimo tolike dane posta sa svojim duhovnim stanjem.Lako je kada je neko sam,ali kada ima decu,mozda i supruznika koji ne posti,sve je teze...I skuplje,da se ne lazemo. A o tome kada deca treba da pocnu sa postom,veoma je delikatno pitanje,lako nama sto nismo kao deca postili,ne daj Boze da odemo u krajnost ,pa previse ocekujemo od svoje dece...Mislim da nije svako dete isto i da svako u svoje odgovarajuce vreme treba da se ka tome usmerava.Kada dete moze da shvati sto mu se brani da nesto jede i da se uz to moli?Pipava tema. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Црква треба да се избори да се престане са наметањем монаштих правила и типика свету. Свет није и не може бити манастир. Свет је један другачији подвиг те се зато у њему не могу спроводити монашки типици. Тиме би Црква требала да се озбиљно позабави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Црква треба да се избори да се престане са наметањем монаштих правила и типика свету. Свет није и не може бити манастир. Свет је један другачији подвиг те се зато у њему не могу спроводити монашки типици. Тиме би Црква требала да се озбиљно позабави. Upravo tako!Inace,ode mast u propast...(ne bukvalno 0442_feel ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Što reče brat u dve poruke više, kako se posti u ostalim pravoslavnim crkvama? Da li je post jedinstven za sve pravoslavne crkve (po dužini trajanja, otpuštanju na ulja i ribu i sl.) Ja zaista to ne znam. Znam da je revnovanje (po meni sasvim opravdano i neophodno) počelo kada su se pojavili neki manastirski tipici, ali da je to opet donelo nekome sablazan u smislu "nemoći" da ispoštuje, pa samim tim i uzrokovalo da ne posti. Samo nagađam.... У Русији се ретко среће пост на води код мирјана.Једино ваљда посте на води на Велики Петак и Велику Суботу.У Грчкој када посте на води користе уље,сем маслиновог.Ето,изгледа да је код нас најстрожи пост. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Полако стичем утисак, да ће пост у форумској расправи, да остане на нивоу уздржавања од масне хране. Не заборавимо да је пост уздржавање од греха, вољног и невољног, учињеног речју и делом, свесно и несвесно. И још ово, тамо где има највише греха, тамо ваљда и треба да има највише поста. Ово горе написах, само као напомену да не поједноставимо пост, али и ја недостојан мислим да је апостолски пост предугачак (ове године седам недеља). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Mislim da grehova raznih ,voljnih,nevoljnih,u mislima,delima,recima itd. treba da se uzdrzavamo tokom celog svog zivota,svakog dana,a ne samo u toku posta.Ponekad bas nejedenje neke hrane cini ljude nervoznim i nepodnosljivim za ostale.Koliko ljudi znam sto ne poste,a sto puta su bolji od mene.Ja sam samo tehnicki deo posta navela,a kako je ljudima koji imaju i vise dece od mene za sada...Ceo dan ode u kuvanju deci i nama i pranju posudja.Nije lako,zaista.A o duhovnom delu,to je druga prica.Naravno ,povezane su.Ali,prezivecemo,Bog ce pomoci... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Црква треба да се избори да се престане са наметањем монаштих правила и типика свету. Свет није и не може бити манастир. Свет је један другачији подвиг те се зато у њему не могу спроводити монашки типици. Тиме би Црква требала да се озбиљно позабави.Ја сам био добио једни књижицу коју је написао +Артемије,где је написан типик поста и његови савети око поста а један од савета је био да сви без разлике треба да исушимо своја тела!И онда још пише како су се неки бунили да то не би да раде јер како ће се оженити и онда гомилу разлога које је владика навео зашто то треба да раде! Пост није једнообразан већ је ,као што ми рече игуман Стефан прилагодљив односно он се увек прилагођавао,не може рудар без млека,ватерполиста без меса итд ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 У некадашње вријеме, када је уље било драгоцјеност, када ни брашна није било довољно - људи су постили на води. И ником ништа није било. Данас кад сви ми имамо хране колико нам срце жели, тешко нам је да се уздржавамо. Кажемо нисмо ми монаси - мислим да је гријех бунити се због дужине и начина поста. Али то је само моје скромно мишљење - и уопште не мора да значи да остали треба тако да мисле. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука