Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Добро дошла Истино или добро дошао Истино??? Не знам како да се изјасним - помагај 0409_feel. Боље те нашао .. сестро Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rasha Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Изгледа страшно ако те уопште занима како мени то изгледа 0409_feel.И мени сестро, али ми смо затуцани тако да то нашој браћи и није толико важно Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Зашто би скраћивали пост ? 0409_feel Занимљиво питање, а зашто не бисмо рецимо продужили пост ? Нико ти не брани да у лично правило уведеш још поста. Надам се да није разлог ... људска слабост Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Добро дошла Истино или добро дошао Истино??? Не знам како да се изјасним - помагај 0409_feel. Боље те нашао .. сестро Добро нам дошао брате Свако добро од Бога У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Добро дошла Истино или добро дошао Истино??? Не знам како да се изјасним - помагај 0409_feel. Боље те нашао .. сестро Добро нам дошао брате Свако добро од Бога Боље вас нашао и Слава Богу на свему, свако добро вам желим Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 0442_feel 319.gif 319.gif 0442_feel 0409_feel 319.gif Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Oprostite braćo i sestre, ali kao jedini razlog za skraćivanje posta, vidim samo lične slabosti i nemanje snage da se posti neki određeni period. Ne bih da obične vernike poredim sa monasima, ali poznato je da neki monasi poste svaki dan, sem za Uskrs i Božić. Ali hajde da se ne poredimo sa monasima. Hajde da pogledamo obične ljude koji ne moraju čak ni da budu pravoslavni, a "poste" ceo život. Naravno mislim na makrobiotičare, i delimično vegetarijance. Svakako da to nije post, ali i ovaj razlog za skraćivanje posta vidim samo u slabosti prema hrani. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Oprostite braćo i sestre, ali kao jedini razlog za skraćivanje posta, vidim samo lične slabosti i nemanje snage da se posti neki određeni period. Ne bih da obične vernike poredim sa monasima, ali poznato je da neki monasi poste svaki dan, sem za Uskrs i Božić. Ali hajde da se ne poredimo sa monasima. Hajde da pogledamo obične ljude koji ne moraju čak ni da budu pravoslavni, a "poste" ceo život. Naravno mislim na makrobiotičare, i delimično vegetarijance. Svakako da to nije post, ali i ovaj razlog za skraćivanje posta vidim samo u slabosti prema hrani. Ја лично нисам чуо за монахе који посте сваки дан. Што се тиче самог скраћивања поста,нема ту никаквих личних слабости,већ једноставно је ствар више да се тако изразим (вероватно и погрешно) "догматског" карактера. Једноставно Апостолски Пост треба фиксирати да не шета,то јест да не испадне као ове године да је Апостолски пост дужи од Божићног - јер је то мало апсурдно и не толико православно. Што се тиче "вегетеријанаца" тај стил живота је у православљу за сваку осуду јер нимало није православан. Човек који се гнуша меса и дели храну на овакву и онакву по канонима Цркве мора бити одлучен. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rasha Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Ја лично нисам чуо за монахе који посте сваки дан. Што се тиче "вегетеријанаца" тај стил живота је у православљу за сваку осуду јер нимало није православан. Човек који се гнуша меса и дели храну на овакву и онакву по канонима Цркве мора бити одлучен. Сви који познавали Патријарха Павла говоре да није јео месо. Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Ја лично нисам чуо за монахе који посте сваки дан. Што се тиче "вегетеријанаца" тај стил живота је у православљу за сваку осуду јер нимало није православан. Човек који се гнуша меса и дели храну на овакву и онакву по канонима Цркве мора бити одлучен. Сви који познавали Патријарха Павла говоре да није јео месо. Наравно да није (као и Светогорци и многи други),али он као и сви подвижници није јео месо из подвига,то јест јео га је само на Васкрс (и чини ми се Божић) из свог смирења да би показао другима да га се не гнуша. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Ја лично нисам чуо за монахе који посте сваки дан. Што се тиче самог скраћивања поста,нема ту никаквих личних слабости,већ једноставно је ствар више да се тако изразим (вероватно и погрешно) "догматског" карактера. Једноставно Апостолски Пост треба фиксирати да не шета,то јест да не испадне као ове године да је Апостолски пост дужи од Божићног - јер је то мало апсурдно и не толико православно. Што се тиче "вегетеријанаца" тај стил живота је у православљу за сваку осуду јер нимало није православан. Човек који се гнуша меса и дели храну на овакву и онакву по канонима Цркве мора бити одлучен. Пост је подвиг, барем за многе од нас, ако нам је пост тежак да пожелимо у једном тренутку да га мењамо онда смо слаби. Не знам одакле ти то да монаси једу месо, оне које ја знам не једу, сем рибе наравно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Пост је подвиг, барем за многе од нас, ако нам је пост тежак да пожелимо у једном тренутку да га мењамо онда смо слаби. Не знам одакле ти то да монаси једу месо, оне које ја знам не једу, сем рибе наравно Данас многи и не схватају пост,а и придају му некакво магијско дејство,на жалост. Пост је много већа ствар од уздржања од хране (као што сви знамо) већ је одрицање од многих ствари. Првенствено неједење меса није пост,то јест монаси који не једу месо - не посте. Пост није одрицање само од меса,већ одрицање од укусне хране и уља,рибе. Пост на уљу и риби заправо и није пост,већ су то разрешени дани на уљу,риби,вину. Пост је заправо неједење ничега,то јест данас је то јело на води и сухоједење. Не знам колико се људи придржава црквеног типика и пости овај Велики Пост цео на води. То јест Велики Пост се пости на води цео свим данима (осим суботом и недељом када је разрешен на уљу - и наравно велика субота је једина субота у години када се пости). Питање скраћивања поста није питање слабости као што сам већ поменуо,већ регулисање и довођење поста на право место у Цркви. Јер не може АПОСТОЛСКИ пост да буде дужи од Божићног никако - јер је то апсурд. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Истина Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Пост је подвиг, барем за многе од нас, ако нам је пост тежак да пожелимо у једном тренутку да га мењамо онда смо слаби. Не знам одакле ти то да монаси једу месо, оне које ја знам не једу, сем рибе наравно Данас многи и не схватају пост,а и придају му некакво магијско дејство,на жалост. Пост је много већа ствар од уздржања од хране (као што сви знамо) већ је одрицање од многих ствари. Првенствено неједење меса није пост,то јест монаси који не једу месо - не посте. Пост није одрицање само од меса,већ одрицање од укусне хране и уља,рибе. Пост на уљу и риби заправо и није пост,већ су то разрешени дани на уљу,риби,вину. Пост је заправо неједење ничега,то јест данас је то јело на води и сухоједење. Не знам колико се људи придржава црквеног типика и пости овај Велики Пост цео на води. То јест Велики Пост се пости на води цео свим данима (осим суботом и недељом када је разрешен на уљу - и наравно велика субота је једина субота у години када се пости). Питање скраћивања поста није питање слабости као што сам већ поменуо,већ регулисање и довођење поста на право место у Цркви. Јер не може АПОСТОЛСКИ пост да буде дужи од Божићног никако - јер је то апсурд. Нема разлога да ме подучаваш посту. Храна као велика страст је најчешћи изговор за све, питам се шта је следеће, можда добијемо и предлог да цео Велики пост буде разрешење. Маните се скраћивања и осталих глупости, све што није везано за труднице и како њима олакшати не признајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Пост је подвиг, барем за многе од нас, ако нам је пост тежак да пожелимо у једном тренутку да га мењамо онда смо слаби. Не знам одакле ти то да монаси једу месо, оне које ја знам не једу, сем рибе наравно Данас многи и не схватају пост,а и придају му некакво магијско дејство,на жалост. Пост је много већа ствар од уздржања од хране (као што сви знамо) већ је одрицање од многих ствари. Првенствено неједење меса није пост,то јест монаси који не једу месо - не посте. Пост није одрицање само од меса,већ одрицање од укусне хране и уља,рибе. Пост на уљу и риби заправо и није пост,већ су то разрешени дани на уљу,риби,вину. Пост је заправо неједење ничега,то јест данас је то јело на води и сухоједење. Не знам колико се људи придржава црквеног типика и пости овај Велики Пост цео на води. То јест Велики Пост се пости на води цео свим данима (осим суботом и недељом када је разрешен на уљу - и наравно велика субота је једина субота у години када се пости). Питање скраћивања поста није питање слабости као што сам већ поменуо,већ регулисање и довођење поста на право место у Цркви. Јер не може АПОСТОЛСКИ пост да буде дужи од Божићног никако - јер је то апсурд. Нема разлога да ме подучаваш посту. Храна као велика страст је најчешћи изговор за све, питам се шта је следеће, можда добијемо и предлог да цео Велики пост буде разрешење. Маните се скраћивања и осталих глупости, све што није везано за труднице и како њима олакшати не признајем. Ја Тебе не подучавам посту,већ пишем искључиво уопштено. Прво не можемо ми "да се манемо скраћивања" (не знам на кога мислиш) јер не скраћује нико од нас овде пост,већ је то ствар о којој искључиво брине Црква,нити је битно шта Ти признајеш (или ја),а шта не - већ је битно оно што Црква одлучи. То што си Ти драги брате погрешно разумеш неке ствари је искључиво Твоја ствар - велики пост је велики пост и он се увек пости најстрожије,а Црква као Тело Христово никада неће донети такву сумануту одлуку. Све у свему св. Патријарх Павле је био у праву и Његово мишљење је на месту. Ове године Петровски Пост траје 42. дана,а Божићни 40. дана,док Велико Госпојински који је посвећен ником другом до Пресветој Богородици траје само 14. дана за разлику од Апостолског који траје 42. По учењу Православне Цркве на првом месту су ваљда Христови Празници,па онда они посвећени Богородици,па за њима следе они који су посвећени Светима - сагласно томе такви и постови требају бити. Уосталом треба погледати како се пости у осталим Сестринским Црквама. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Što reče brat u dve poruke više, kako se posti u ostalim pravoslavnim crkvama? Da li je post jedinstven za sve pravoslavne crkve (po dužini trajanja, otpuštanju na ulja i ribu i sl.) Ja zaista to ne znam. Znam da je revnovanje (po meni sasvim opravdano i neophodno) počelo kada su se pojavili neki manastirski tipici, ali da je to opet donelo nekome sablazan u smislu "nemoći" da ispoštuje, pa samim tim i uzrokovalo da ne posti. Samo nagađam.... Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука