Плутон Написано Април 6, 2015 Пријави Подели Написано Април 6, 2015 Dobar je i recept sa punjenjem jaja, samo sto je najbolja kombinacija sa zumancima, sitno izrendanom sunkom, rendanim kackavaljem i dosta majoneza - napravi se smesa i popuni se njome belance koje je prethodno preseceno na pola. Umesto majoneza dobra je i pavlaka iz paprike. http://www.stvarukusa.rs/recept/jaja-punjena-ruskom-salatom :229: Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Pa kazem, upravo zato sto se nista ne radi (ide se ujutru na Carske casove, popodne na iznosenje Plastanice), mislim da jaja treba farbati na Veliku subotu... A i svezija su za Vaskrs Велики петак. Велика субота је резервисана за спремање хране која не може да стоји дуго. Тј. свечани васкршњи ручак се спрема у суботу. Таква организација рада се показала као најбоља, тј. то је произашло из вишестолетног искуства наших домаћица (бака и прабака) и преносило се са колена на колено. Оваква пракса показује колико се придавао значај фарбању јаја, јер се читав дан одвајао само за овај посао, а спремање разних ђаконија и укусних јела, што није мали посао, је рађено у другом дану, суботи. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Ово ми промакло. Зашто Деки? Ја и иначе волим и једем кувана јаја, а за Васкрс имам и додатне порције пошто мојим укућанима сметају тако да све спадне на мене. Pa ono, veliki je izbor hrane za Vaskrs da bih se ja sad tu nesto posebno orijentisao na jaja Inace, i ja volim kuvana jaja... Pre sam ljustio svakodnevno po nekoliko belanaca, dok sam pazio na ishranu Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Farbam jaja u petak, i to u lukovini, a u vodu sa lukovinom sipam sirce, so, stavim lovorov list i biber u zrnu...mnoooogo su ukusna tako kuvana. A ako ostane jaja od Vaskrsa, napravim rolat sa mlevenim mesom punjen kuvanim jajima, razne salate, punjena jaja...itd Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Zašto zbunjujete blagočestivi i verujući narod kada se dobro i od pamtiveka (vo vremja ono) zna da se najvažniji i centralni hrišćanski čin farbanja jaja vrši na Veliki Četvrtak - kako je i sam Gospod zapovedio učenicima rekavši im pred svoje stradanje: Idite i ofarbajte mi jaja! Jer na tom činu farbanja jaja ću utvrditi Crkvu svoju i radi farbanja jaja ću i vaskrsnuti i spasiti vas od smrti. A da ne pričam o tome što će se čin farbanja jaja (sada kao u ogledalu, a posle licem u lice) produžiti u vekove vekova. Amin! Adelaida, Човек Жоја, ana čarnojević and 3 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Zašto zbunjujete blagočestivi i verujući narod kada se dobro i od pamtiveka (vo vremja ono) zna da se najvažniji i centralni hrišćanski čin farbanja jaja vrši na Veliki Četvrtak - kako je i sam Gospod zapovedio učenicima rekavši im pred svoje stradanje: Idite i ofarbajte mi jaja! Jer na tom činu farbanja jaja ću utvrditi Crkvu svoju i radi farbanja jaja ću i vaskrsnuti i spasiti vas od smrti. A da ne pričam o tome što će se čin farbanja jaja (sada kao u ogledalu, a posle licem u lice) produžiti u vekove vekova. Amin! Брате Лепи, да се окупаш у оној водици што ти освештао попа о посту, а на исповести да пролијеш бар 2 литра суза Човек Жоја, Deki992 and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Брате Лепи, да се окупаш у оној водици што ти освештао попа о посту, а на исповести да пролијеш бар 2 литра суза Ako je razlog ovo boldovano crveno, to si ti možda nešto dvosmisleno shvatio, ali to je problem tvog perverznog viđenja, mene se lično ne tiče. Moje viđenje je ironija oko cele ove fame sa jajima i slično. milan., Човек Жоја and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Zašto zbunjujete blagočestivi i verujući narod kada se dobro i od pamtiveka (vo vremja ono) zna da se najvažniji i centralni hrišćanski čin farbanja jaja vrši na Veliki Četvrtak - kako je i sam Gospod zapovedio učenicima rekavši im pred svoje stradanje: Idite i ofarbajte mi jaja! Jer na tom činu farbanja jaja ću utvrditi Crkvu svoju i radi farbanja jaja ću i vaskrsnuti i spasiti vas od smrti. A da ne pričam o tome što će se čin farbanja jaja (sada kao u ogledalu, a posle licem u lice) produžiti u vekove vekova. Amin! Лепи пинк зилот. :Р ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ! (Шалим се, без љутње) Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Joj Lepi pa ti si lud ko zvonce na Poniki :D Kaludjerovic Sreten, Благовесник, Juanito and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Шта знам! Мајка фарба перашке увек на Велики Петак. У Суботу спрема друге ђаконије. Прво се јаја скувају сва; па онда у црвену фарбу, луковину, љубичасту.... Обично се то обави до подне, после тога на службе. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Oko ovakvih pitanja je najbolje konsultovati svog duhovnika, on najbolje poznaje i kanone ali i raspored dnevnih aktivnosti u kući, pa će nas najbolje uputiti kako i kad treba. Deki992 and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Citajuci jevrejski leksikon pronasao sam odakle u Crkvi potice farbanje faskrsnjih jaja. Ako uzmete jevrejski leksikon otkricete sledece: "beca (hebr.) = jaje, u liturgici se termin obično odnosi na jaje koje se pojavljuje na seder stolu! Budući da se, u vrijeme kad postoji Hram*, na Pesah prinose dvije žrtve: Korban Pesah (posebna pashalna žrtva) i Korban Hagiga (redovna praznička žrtva), običaj je da se na seder sto stave dva pečena ili kuvana jela (na hebrejskom - šene tavšilin), od kojih jedno (zeroa) predstavlja Korban Pesah, a drugo Korban Hagiga! Kako siromasi koji nisu u stanju da sebi priušte dva kuvana jela ne bi bili postiđeni uobičajeno je da se kao drugo kuvano jelo koje simbolizuje - redovnu prazničku žrtvu, stavi najjeftinije i najpristupačnije kuvano jelo: jaje!" Преузето са: http://www.benevolencija.eu.org/component/option,com_glossary/func,display/letter,B/Itemid,61/catid,37/page,1/ (Jewish site ) * Tj. u vreme dok nije razoren. ________________________ Tu se krije i odgorovor na pitanje - Odakle potice stari hriscanski obicaj da se pred Vaskrs (Novu Pashu) farbaju KUVANA JAJA u crvenoj boji? Uzmimo u obzir i podatak koji nam dolazi iz starog predanja da su to činile još prve hrišćanke - mironosice! ________________________ Da li su za Pashu siromasniji Jevreji spremali kuvana jaja kao praznicno jelo "Kurban Hagiga"? Jesu. Da li je taj obicaj bio sveprisutan kod Jevreja u vreme prvih hriscana: mironosica i apostola? Da, jer je to bilo vreme u doba dok je postojao Hram. Prvi hriscani bili su iz jevrejstva i mahom siromasniji ljudi, te na slavljenickom rucku za praznik Pashu zadržali STAROZAVETNO PASHALNO KUVANO JELO, ali sada kuvano u crvenoj boji, da bi se izrazila Novozavetna vera tj. vera u stradalog i vaskrslog Mesiju, i novozavetnu pashu - prelazak naroda Bozjeg u Obecanu zemlju kroz krv Njegovu i Vaskrs (zato jaja kuvana u crvenoj boji), svesni da ,,Crkvu Bozju sebi stece krvlju svojom" Del.ap. 20:28. Mironosice: obi-wan, Срђан Шијакињић, Јанко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Ako je razlog ovo boldovano crveno, to si ti možda nešto dvosmisleno shvatio, ali to je problem tvog perverznog viđenja, mene se lično ne tiče. Moje viđenje je ironija oko cele ove fame sa jajima i slično. Ако ти мислиш да ја мислим оно што ти мислиш, онда си ти безобразан Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Ако ти мислиш да ја мислим оно што ти мислиш, онда си ти безобразан Hahaha ... priznajem onda sve, kajem se Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука