Jump to content

Фарбање Васкршњих јаја

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

  • Гости

Vaskrs

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne pre te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za Vaskrs su, takođe, vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezai običaj darivanja jajima.

Jaje je simvol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Farbanje vaskršnjih jaja

Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vredna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba) na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Kako se farbaju jaja?

Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice koja je osvećena u toku vaskršnjeg posta. Na šporetu vri voda sa bojom (varzilom), domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena, a deca obigravaju oko matere, i broje sveže ofarbana jaja, čiji broj raste svakoga časa. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Pre farbanja jaja se mogu "šarati". Naime, sa rastopljenim voskom i perom za pisanje, ili nečim sličnim, na jaje se nanosi topljeni vosak. Najpre se pero zagreje na plamenu sveće, pa se onako vruće umače u vosak, a potom se voskom po jajetu piše i crta. Pošto vosak ne prima boju, posle, prilikom farbanja, na jajetu ostaju bele nacrtane figurice i slova. Na jajetu se obično piše X. V. i V. V. (kisa i vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvetići i druge lepe figurice. U novije vreme, izrađuju se specijalne nalepnice od papira ili plastike i one se mogu lepiti na jaja.

Simbolika

Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica (to je ona devojka, koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklo n, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: "0110_hahaha". Crvena boja simvoliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve, bez obzira što su neki pojedinci i pokreti kroz istoriju pokušavali da ovu boju prisvoje i kompromituju.

Vaskršnje slavlje

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin sa svojom čeljadi odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: "https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Hristos_vaskrse.png!" i "vaistinu Vaskrse!" Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko se ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas se čita "Oče naš" i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

Tucanje jajima

Na stolu stoji ukrašena čini-ja sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, "Hristos vaskrse" i "vaistinu Vaskrse". Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.

Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

http://www.spcportal.org/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 420
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

  • Гости

Ускршња јаја офарбана у кори белог лука

Састојци

ситно исецкана кора белог лука

најлон чарапа за увезивање јаја

боја за јаја по жељи

Начин припреме

Ситно исецкајте кору белог лука. Овлажите скувано јаје и умочите га у ситно исацкане коре белог лука, па га завежите најлон чарапом.

Припремите боју у коју желите да офарбате јаја (црвена, зелена), офарбајте их према упутству, а на местима где је била кора белог лука остаће бело, тако да ће јаја имати необичне шаре.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Постављена слика

Шарена ускршња јаја

Састојци

30 jaja

1 кесица црвене фарбе за јаја

1 кесица плаве фарбе за јаја

1 кесица љубичасте фарбе за јаја

1 кесица зелене фарбе за јаја

1 кесица жуте фарбе за јаја

фритеза за пржење кромпирића, метални ђевђир или велика метална цедиљка

Начин припреме

Тврдо скувана јаја оцедите од воде. У одговарајућу ширу посуду налијте мало воде, тако да попуни дно (око 2 прста). Затим у ту шерпу ставите одговарајућу фритезу, цедиљку, ђевђир или решетку. У њу поређајте скувана јаја, тако да буду изнад воде у шерпи. Преко јаја неравномерно поспите фарбе у праху из кесица, па све добро затворите неком крпом, најбоље двема крпама, тако да јаја немају ваздуха и да могу да се фарбају само у пари. Кувајте их тако на умереној или јачој ватри десетак минута и добићете невероватна шарена јаја. Охлађена јаја премажите уљем да би добила висок сјај.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Постављена слика

Фарбање јаја помоћу лепљиве траке

Састојци

скувана јаја

изрезане чвршће лепљиве траке на тачкице, квадратиће, троуглиће, срцуленца, цветиће итд.

најлон чарапа

конац

боја за фарбање јаја

уље или маст

Начин припреме

Скувати јаја, па их оставити да се мало прохладе, толико да их можете држати у руци и шарати.

Изрезати траке или неке друге облике (тачкице, квадратиће, троуглиће, срцуленца, цветиће...) од мало чвршћег селотејпа (којим се лепе пакети), па лепити по јајету. Преко сваког јајета ставити танку женску чарапу и добро завезати концем, па спуштати јаја у боју за фарбање по жељи.

Кад видите да је јаје обојено, скините чарапу и комадиће селотејпа, па премажете меканом крпицом коју сте намочили у уље или маст и добићете предивна шарена јаја.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Постављена слика

Мермерна ускршња јаја

Састојци

јаја

љуске црног лука

алуминијумска фолија

Начин припреме

Узети љуске црног лука и исећи их на комаде. Узети једно живо јаје, увити мало у љуске црног лука, па јаје умотати у фолију. Тако увијати јаје по јаје и кувати их у шерпи око 8 минута.

Када се јаја скувају, вадити их из воде, скинути фолију и оставити их да се охладе. Када се охладе, намазати их уљем.

Ова јаја су пуна шара и изгледају као мермерна, права фантазија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

E право си  :). Пробаћу ако Бог да овај твој рецепт. 0409_feel

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

E право си  0110_hahaha. Пробаћу ако Бог да овај твој рецепт. joooj

Имамо времена да размишљамо...овај последњи ми се допао, пробала нисам  crvenilo

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Farbanje vaskršnjih jaja

Jedan od najljepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorjenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vrijedna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba) na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Kako se farbaju jaja? Domaćica se najprije prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice vaskršnje ili bogojavljenske. Na šporetu vri voda sa bojom [glow=red,2,300](varzilom),[/glow] domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomjerno budu obojena, a djeca obigravaju oko matere, i broje svježe ofarbana jaja, čiji broj raste svakoga časa[glow=red,2,300]. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća". Prije farbanja jaja se mogu "šarati". Naime, sa rastopljenim voskom i perom za pisanje, ili nečim sličnim, na jaje se nanosi topljeni vosak. Najprije se pero zagreje na plamenu svijeće, pa se onako vruće umače u vosak, a potom se voskom po jajetu piše i crta. Pošto vosak ne prima boju, poslije, prilikom farbanja, na jajetu ostaju bjele nacrtane figurice i slova. Na jajetu se obično piše X. V. i [/glow][glow=red,2,300]V. V. (0205_whistling i 0311_womens Vaskrse)[/glow], crtaju krstići, cvjetići i druge lijepe figurice. U novije vrijeme, izrađuju se specijalne naljepnice od papira ili plastike i one se mogu lijepiti na jaja.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јесте да ниси питала мене Оливера, али ја јесам.  0104_cheesy

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Uskoro će i pravoslavni Uskrs. Pa da damo nekoliko ideja za farbanje jaja.

Ne zaboravite da obavezno bar jedno jaje ofarbate u crveno, koje ce biti prvo ofarbano i ostaje u kuci (tzv. "cuvarkuca") pored kandila i cuva se do Djurdjevdana kada se potopi u vodu i tom vodom se ukucani umivaju za zdravlje. U nekim krajevima ostaje sve do sledeceg Uskrsa. Sve tehnike farbanja koje su nabrojane sluze iskljucivo za jaja koje ce te koristiti samo za ukras i na radost deci. Klinci obozavaju da ucestvuju u saranju, puni su ideja.

Jedan od popularnijih nacina farbanja jaja je taj da se kuvaju u ljusci crvenog luka s motivima deteline, lišca i sl., a sve to u starim najlonkama. Takodje mozete makazama sitno iseckati ljusku od crnog i belog luka. Jaje prekriti tako naseckanom ljuskom pa zamotati u carapu. Dobicete lep mermeran izgled. Moze i kombinacija crvenog i belog luka. To je kombinacija jednostavnog, uspješnog, prirodnog i jeftinog.Da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja izvaditi nesto ranije iz frizidera da se smlace na sobnu temperaturu. Treba oprati toplom vodom, kuvati dugo oko 1 sat na tihoj vatri uz dodatak soli. Sipati hladnu vodu + sirceta (kasiku, dve), spustiti jaja u vodu, te ukljuciti ringlu. Polagano kuvanje i so ce spreciti naprsline, a ukoliko neko jaje naprsne nista ne fali da se jede jer je prirodno ofarbano.

Ukoliko zelite jaja samo za ukras najbolje ih je izduvati. Za pravilno izduvavanje jaja potrebno Vam je: nekoliko vecih i cvrscih cioda, jedan tanak srafciger, spric za injekcije, saranje torti ili ispiranje uha, tanka igla za pletenje i nekoliko drvenih cackalica. Izrada: probusite jaje prvo gore, a zatim dole tankom ciodom. U rupicu stavite vrh srafcigera i polako prosirujte pazljivim okretanjem srafcigera. To isto ponovite i na donjem kraju jajeta. Iglom za pletenje probusite belu pokozicu, zatim polako uvucite iglu sprica u gornju rupicu i ubacite vazduh u jaje. Pod pritiskom sadrzina jajete ce iscuriti na drugu stranu. Mozete to isto uraditi izduvavanjem na usta. Ljusku dobro operite spolja i iznuta i ostavite je da se dobro osusi. Ovako pripremljene ljuske mozete oslikavati svim vrstama boja.

Cvetni motivi

Ako cvetni motiv sa posluzavnika ili tanjira zelite da prenesete na uskrsnje jaje, prvo crtez pomocu providne hartije precrtajte, a zatim ga olovkom prenesite na ljusku. Dalje nastavite sa islikavanjem pomocu tempera pomesanih sa zumancetom koje vam je ostalo od izduvanih jaja. Prvo islikajte jednu stranu i ostavite da se dobro osusi, a zatim i drugu. Pozadinu ostavite ili belu ili je obojte bojom kolu zelite.

Islikavanje voskom

Za ovu vrstu islikavanja jaja, koja je i najstarija koristi se cisti vosak (moze da posluzi i parafin) nekoliko guscijih ili kokosijih pera, jedna tegla napunjena peskom, nekoliko starih kasika, nekoliko sveca, ciode sa krupnim glavicama, patent olovka i drvene cackalice. Mesto gde cete bojiti prekrijte papirom i na njega postavite sav potreban materijal. Kasike savijte na vrhu i stavite u njih vosak, ubodite ih u teglu sa peskom. Ispod kasika zapalite svece da bi se vosak otopio i konstantno bio tecan za nanosenje na ljusku. Na predhodno oslikano jaje nanosite vosak uvek povlaceci liniju ka sebi. Mesta koja ste prekrili voskom nece se obojiti kada jaje stavite u boju. Ciode kao i cackalice koristite za fine linije na ljusci.Ciode mozete pricvrstiti pomocu patent olovke. Ukoliko koristite pera, mozete ih pomocu makaza modifikovati tako da od vise pera dobijete razlicite sare. Ciode zamacete u vreo vosak i pri tome brojite do tri, brzo izvadite i blagim pritiskom povlacite saru.

U slucaju da vam se vosak razliva, sklonite malo svecu da bi se vosak malo ohladio. Ukoliko primetite da linije voska pucaju, to znaci da vosak nije dovoljno vreo, zato povecavate temperaturu.

Napomena: Bojenje voskom trazi dosta vremena i strpljenja, zato predlazem malo laksu varijantu bojenje vostanim bojicama. Bogato isarajte jaje vostanom bojicom, pa ga zatim farbajte farbama za jaja. Mesta gde je bila bojica ostace neofarbano.

Posoar tehnika

Za ovu tehniku je potrebno iseci i napraviti od papira male sablone zeljenog oblika ili motiva, zatim se prskanjem ili pomocu sundjera nanosi boja kroz sablon.

Karo-batik tehnika

Karo batik bojenje dobicete tako sto cete u 4 -5 plitkih posudica rastvoriti razlicite boje, spustajte bocnu stranu jaja u jednu boju, drugu stranu u drugu boju, u trecu vrh, a u cetvtu pozadinu jajeta i tako naizmenicno nekoliko puta. Svetlucavo mramorno jaje dobicete ako guzvani papir umacete u boju i prislanjate na jaje. Ovako dobijate neravnomerno toniziranu podlogu. Kada se boja osusi, lepkom mestimicno po tamnijim delovima premazite jaje pa ga uvaljajte u griz.Mozete tonirati malo tamnijim nijansama, tako cete dobiti svetlucavo mramorno jaje.

Naravno, jaja koja su ofarbana bojama za jaja ili u lukovini mozete dodatno nasarati sokom od limuna ili grebanjem.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...