Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Да је стало цело Српство на Марици испред Османлија не би било свега касније што се десило. Доказ је вишеструки покушај да се освоји Италија (Рим). Ови су се увек тада уједињавали и Турци су се враћали. Два пута су безуспешно напали Беч. Исто би било и да су Српске вође показале јединство. Da, ali.... Turci su hteli napred prema evropi, čisto pokušaja radi. Inače da su turci dobili u srbiji otirač a ne nož. Možda bi im i uspelo. Meni je lično ovde glavna poenta, da u to vreme, bez tehnologija, brzine informacija, međudržavnih saradnji, vreme gde informacija putuje mesecima i da su srpske glavešine prihvatile bez boja tursku i uzele veru muslimanku, stvarno mislim da bi se to proširilo na sav narod. Jednostavno ne bi više mogao da živiš a da nisi poturica. Turci su nabijali junake na kolac i na sve druge načine hteli da srbi promene veru, tradiciju i običaje a lazar je sve to znao. Danas imamo bošnjake, dakle sami su sebi uz pomoć napravili narodnost. Svesrpstvo je moglo tako nestati. Ubedi poturicu da nije bošnjak? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Đaba bi nam sav svet i svetska istorija govorila da smo Srbi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Da, ali.... Turci su hteli napred prema evropi, čisto pokušaja radi. Inače da su turci dobili u srbiji otirač a ne nož. Možda bi im i uspelo. Meni je lično ovde glavna poenta, da u to vreme, bez tehnologija, brzine informacija, međudržavnih saradnji, vreme gde informacija putuje mesecima i da su srpske glavešine prihvatile bez boja tursku i uzele veru muslimanku, stvarno mislim da bi se to proširilo na sav narod. Jednostavno ne bi više mogao da živiš a da nisi poturica. Turci su nabijali junake na kolac i na sve druge načine hteli da srbi promene veru, tradiciju i običaje a lazar je sve to znao. Danas imamo bošnjake, dakle sami su sebi uz pomoć napravili narodnost. Svesrpstvo je moglo tako nestati. Ubedi poturicu da nije bošnjak? Маа бре брате имали су они свакако свест да су Османлије у близини. Па још је Цар Душан у најмање два наврата имао сукоба са њима. Што се брзине информисања тиче, мислим, да је два дана требало да стигне порука да је српска војска победила на Косову до Твртка. Мислим да су они били много боље информисани него што ми мислимо. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Đaba bi nam sav svet i svetska istorija govorila da smo Srbi. Србистан Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Да је стало цело Српство на Марици испред Османлија не би било свега касније што се десило. Доказ је вишеструки покушај да се освоји Италија (Рим). Ови су се увек тада уједињавали и Турци су се враћали. Два пута су безуспешно напали Беч. Исто би било и да су Српске вође показале јединство. Стало је довољно , више него на Косову . Није битка изгубљена због малобројности већ због јавашлука и небриге . То нас и данас прати . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Где је веза измеѓу цара Лазара, Турке, Бошњаци, Православље и Ислам? Крали Марко није ратовао са Турке и предао град без борбе (остао је бубњеве да се боре на кале), дали то значи да су данас прилепчани - Муслимани? Не, у граду нема ни једна џамија! Турке нису разорили ни град ни 77 цркве, ни свети манастир светог Аранѓела Михаила. Хришќанска небрига их разорила. Чак Турци нису се ни населили у тадашњи Прилеп, него су саздали нови град у близини старог, али ипак одељен. Док су били Турци у Прилеп, Хришќани им се обраќали са: „Да ти се многу години бабо(татко)!“, а Турци одговарали: „Да си ми жив синко!“ Колко је мени познато ни краљевиќ Марко није веру променуо, мада је бил турски вазал. И глеј чудо, он је најопеван у народној поезији. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Колико вам је добро било ниједан устанак нисте дигли, него сте чекали српску војску 1912. да вас ослободи. Можда би сад после свега требали да питате Турке да вас приме поново у државну заједницу и тако решите проблем са Шиптарима. 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Од кого да нас ослободе? Ми нисмо били под ропство, него под власт. Ослобоѓење... Не знам какво је то ослобоѓење када после тога доѓе до веќи порези, до веќе стеге... Бугаромани су одма по “ослобоѓење“ дигли два устанка Тиквешки и Охридски и оба устанка су били крваво задушени, крвавије него Илиндански устанак. Црногорци из ќефа су клали говеда (дешавало се убију и све селске говеда, а да не поједу ни једно). Најбоље њиве које су били у сопственост народа су били национализовани и дани на коришќење тзв. колонисте... Мада Прилеп је и тада имао среќу, народни посланик у овај град је био највеќи популиста меѓу политичаре г. Василије Трбиќ, Бог да га прости и дари му Царство Небесно. И заслужује споменик у центру града. У Отоманско Царство, Македонци су имали највише проблема са башибозук и са фанариоте. Па још када су дошли конзуле у Битољ, турска власт је изгубила сваку власт над словенски, христијански народ.Када смо код Турке, данас Турција је највеќи пријатељ Р. Македоније. Никакав спор нема меѓу нама. Они нас никако не вреѓају, ниту нас провоцирају. Највеќе инвестиције у Македонији су турске (као на пример скопски аеродром и облакодере). Ердоган, мада знамо његове неоотоманске амбиције, је највеќи подржатељ Македоније.Македонски Црвени Крст, највише сараѓује са Турски Црвени Полумесец. Када су були поплаве у Србији, Македонија је помогла. Народ, Црква, фирме... Сада кад су поплаве код нас, интересује ме да ли ќе да се пошаљи у Македонији и пола литар флаширана вода или да ли су то макар и на крај објавили српски медијуми. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Ви платили порез ми крв, шта да се ради... слично ли је? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Колико вам је добро било ниједан устанак нисте дигли, него сте чекали српску војску 1912. да вас ослободи. Можда би сад после свега требали да питате Турке да вас приме поново у државну заједницу и тако решите проблем са Шиптарима. 8086.gif И то уче данас да их је српска војска поробила БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Гдје је српска војска "поробила" ту данас живе Македонци, гдје су поробиле грчка и бугарска војска, Македонаца нема. Тако исто мисле и Словенци и Хрвати, била има добра АУ, а смета српска војска. Турско царство на крају 19.вијека је било све само не уређена држава. А и кад су освојили српске земље били су варвари којима је само пљачка била на уму. за 5 вијекова ништа значајно нису оставили на овим просторима. Сад Ердоган покушава да се врати на Балкан, па гледа гдје има пролаз, негдје преко помоћи, негдје преко оружја. Сад како ко воли, сваки народ бира свој пут, ако им је било добро под Турцима и хоће то да понове, ко смо ми да им то бранимо. Volim_Sina_Bozjeg and Пајко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука