Piksi94 Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 Kao sto sam naslov kaze,mene zanima kako je izgledala evharistija u periodu 33-313. godine po Hristu.Znam da se u Delima Apostolskim spominje lomljenje hleba medju hriscanima.Cak i onda u Emausu kad je Gospod bio sa Lukom i Kleopom. Ako neko ista zna,neka napise.Unapred hvala!Evo i scena iz filma o svetom Petru,kada sluzi evharistiju. Viktor Ljvovic and ines је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Јануар 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 Zar nema bas nikoga da nesto napise? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 Odlična tema... problem je u tome što zahteva bazhično znanje o evharistiji tj. poznavanje liturgike Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Name Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 о толико глупости толико расправе, препуцавања ,мудровања...а овдје тишина. Ако о овоме не знамо, или се не интересујемо...онда сва друга мудровања су празна! ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 -sluzili su Liturgiju po kucama hriscana(spominu se domace crkve kod apostola Pavla), a postojale su i posebne gradjevine za molitvu u to vreme(preteca sadasnjih crkava) -u to vreme se sluzilo uvece. Izgledom je sluzba podsecala na tajnu veceru. Zvala se agapa, prvo su se susretali, molili, jeli pa pricescivali -tek kasnije je Liturgija prebacena u jutarnje casove, pa je od tad obavezno nejelo pre pricesca. -molitava evharistije je bilo puno, izgovarane su po nadahnucu, a neki delovi su sigurno bili konstantni(reci Hristove sa tajne vecere, priziv Duha) -ima mnogo istorijskih izvora o tome, ali treba citati... Kaludjerovic Sreten, horatio, Name and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 Литургија је прошла велики развојни пут (топла вода) и од свог почетка у апостолској доби бивала је обогаћивана како текстуално, тако и обредно - с тим да су темељи евхаристијског канона готово непромијењени. Било би лијепо када би мало спецификовао питање, пошто је иначе врло незахвално покушати уопштено одговорити. Много је то велики пос'о То је, бар, моје мишљење ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 И уопште читав серијал који је урадио ђакон Ненад Илић, на сценарио епископа Јована (Пурића), а препоручујем и читав пројекат (који може допринети сагледавању "проблематике"). Дакле, пројекат "Богослужбени водич" https://www.pouke.org/forum/topic/23289-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87/ Марјанн, Ignjatije, мирођија and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 prvo su se susretali, molili, jeli pa pricescivali ovo mi je vrlo zanimljivo u kontekstu onoga... jesi nešto jeo pre liturgije? Samo Ana је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 14, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2015 Za one koji nemaju vremena da 'čitaju mnogo' ili bi da poklone novokrštenomeprikladno štivo kao pomoć u razmevanju osnova BožanstveneLiturgije, nudim Priručnik. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 -u to vreme se sluzilo uvece. Izgledom je sluzba podsecala na tajnu veceru. Zvala se agapa, prvo su se susretali, molili, jeli pa pricescivali ja kol´ko sam razumeo do danasnjeg dana nije u potpunosti razjasnjen odnos agapa i samog pricesca, u smislu sta je islo prvo i koliko su to bile izdiferencirane stvari Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 ja kol´ko sam razumeo do danasnjeg dana nije u potpunosti razjasnjen odnos agapa i samog pricesca, u smislu sta je islo prvo i koliko su to bile izdiferencirane stvari 1. KOrinćanima, 11. glava 20A kad se skupite na jedno mesto, ne jede se večera Gospodnja. 21 Jer svaki svoju večeru uzme najpre i jede, i tako jedan gladuje a drugi se opija. Juda 1:12 22Eda li dakle nemate kuća da jedete i pijete? Ili ne marite za crkvu Božiju, i sramotite one koji nemaju? Šta ću vam reći? Hoću li vas pohvaliti za to? Neću. 3 Moj. 19:30, Ps. 89:7, 1 Kor. 11:17 23 Jer ja primih od Gospoda šta vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hleb. Gal. 1:1 24 I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je telo moje koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen. 1 Kor. 14:16 25 Tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša novi zavet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za spomen. Jev. 9:15 26 Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe. Jn. 21:23, Dela 1:11, 1 Kor. 4:5, Jev. 9:28 27 Tako koji nedostojno jede ovaj hleb ili pije čašu Gospodnju, kriv je telu i krvi Gospodnjoj. 4 Moj. 9:10, Mt. 22:11 28 Ali čovek da ispituje sebe, pa onda od hleba da jede i od čaše da pije; 2 Kor. 13:5, Gal. 6:4 29 Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tela Gospodnjeg. 30 Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i dovoljno ih spavaju. 31 Jer kad bismo sebe rasuđivali, ne bismo osuđeni bili. 1 Jn. 1:9 32 Ali kad smo suđeni, nakazuje nas Gospod, da se ne osudimo sa svetom. Jev. 12:5 33 Zato, braćo moja, kad se sastajete da jedete, iščekujte jedan drugog. 34Ako li je ko gladan, neka jede kod kuće, da se na greh ne sastajete. A za ostalo urediću kad dođem. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 24, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2015 Najlakša je citadologoja, šta po tebi ovo pokazuje (u kontekstu mog komentara)? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Јануар 24, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2015 ja kol´ko sam razumeo do danasnjeg dana nije u potpunosti razjasnjen odnos agapa i samog pricesca, u smislu sta je islo prvo i koliko su to bile izdiferencirane stvari И мене занима ово питање у смислу, како верни народ продужује литургију кад она “заврши“ у храму? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука