Ulični Muzičar Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Da li popovima na smartfonovima piše da je danas 3. ili 16. januar? . www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ] . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 On 16. 1. 2015. at 15:27, sss рече Ne Glupo bi bilo sad da se menja uostalom i Rusija koja je centar pravoslavlja proslavnja Bozic 7 januara. Kad bi se promenio kalendar izgubili bi nasu srpsku pravoslavnu novu godinu 14 januara i ne bismo bili u slavlju mesec dana od Sv Nikole pa do Sv Jovana . Drugo, osecao bi se kao da smo se pridruzili katolicima jednostavno bezveze Речи без дела. Заборавио си гласати. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 On 13. 1. 2015. at 21:14, Marjanovic рече Какво је ваше мишљење? Koji je danas datum ? Glasala bih,ali nema moje ocije. Ne znam koji je datum danas i iskreno,ne zanima me . Vikend je na vidiku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 On 16. 1. 2015. at 16:34, Arsenija рече Koji je danas datum ? Glasala bih,ali nema moje ocije. Ne znam koji je datum danas i iskreno,ne zanima me . Vikend je na vidiku. Подразумева да се усидриш крај обале Викенда, у близини луке Понедељак. Ако хоћеш да не знаш који је датум и не занима те, онда се усидри насред мора панонскога што се некад тако звало. Dexi је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 On 16. 1. 2015. at 15:00, Тања1 рече Вратимо се онда теми. По чему се људи који се користе „изворним римским паганским“ календаром у нашој Православној Цркви, а ово си ти рекао, разликују од пагана? Коришћење „изворног римског паганског“ календара у Цркви подразумева и одређене црквене радње, не? Може ли се закључити да због наших дела крштење није важеће, а сматра важећим само уколико би се поступало хришћански, у овом случају према грегоријанском календару? Може ли се на Цркву која користи „изворни пагански римски календар“ гледати као на крштену? Какко мислиш да пагани могу да ишчезну ако се неко користи њиховим календаром? Pagani su iščezli tako što su svi bili postepeno slijedom vijekova hristijanizirani u vremenskom horizontu od 500 do 1500 godine poslije Hrista. Znate li da je je Retra, glavno slovensko pagansko svetilište bila uništena tek 955 pa potom opet 1067/1068 i na kraju Arkona na Rujani koja je postala glavnim slovenskim svetilištem poslje Retre bila je uništena tek 100 godine poslije Retre 1168 godine. Posljednji ustanak polabskih paganskih Slovena protiv hristijanizacije se odigrao 1179 godine, dakle čak u 12. vijeku a slovensko paganstvo je izdržalo potom reliktno sve do 14. negdje i početka 15. vijeka! I zapadni hrišćani su sve do 1582 koristili isti taj paganski kalendar i nije im smetalo da budu hiršćani kao ni svetim Ocima saborskim u Nikeji za vrijeme prvog Nikejskog Sabora. To ništa ne mjena na činjenici da ni oni hrišćani koji su služili paganskim kalendarom Gaja Julija Cezara po njemu prozvanom julijanskim nisu bili ništa manji hrišćani, čak i veći od svih tih danas s obzirom na mučeništva koja su podnijeli za strahovlade rimskih imperatora pred Milanskim Ediktom. Istovremeno to ne mjenja ništa takodser ni na činjenici da je tek gregorijanski kalendar bio prvi genuine hrišćanski kalendar bukvalno po difoltu jer se bazirao na hrišćanskom letopočtu, hrišćanskoj eri a prvi put su ga donijeli tj. zaveli u opticaj hrišćani sami, konkretno ti zapadni hrišćani pod jurisdikcijom i za pontifikata rimskog biskupa tj. pape Gregorija XIII. Korištenje kalendara pa bio on i paganski je jedna a krst i krštenje opet druga stvar. Ali ako se može i postoji moguńost za to onda je bolje zavesti u opticaj hrišćanski kalendar nego se služiti paganskim. Ili reformirati tako taj paganski u skladu sa hrišćanskim letopočtom, hrišćanskom erom od narodjenja Gospoda Isusa Hristosa, liturgijom itd. da bude 100% hrišćanski. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 On 16. 1. 2015. at 21:00, Zayron рече slovensko paganstvo Е мој Бибићу, и то "slovensko paganstvo" си нашао да рецитујеш рецимо неком ко живи три-четр' њиве од града који је добио име по цркви Светог Димитрија? Иди бре, па овде после сваког орања буде више римске историје него у вас свију заједно што се на њу позивате. Sirmium arheološko nalazište рече: Posle 313. godine Sirmijum je postao značajan hrišćanski centar Rimskog carstva. Dmitri od Mitrovice u Srbiji je bio vojnik i mučenik, koga je početkom 4. veka mučio imperator Meximian....Sveti Dimitrije od Sirmijuma je postao veoma poznat na istoku, gde su ga prozvali "velikomučenik", a kasnije isto nazivali i na Zapadu. Nadstojnik Ilirikuma Leontius je početkom 5. vek izgradio dve crkve u čast Svetog Dimitrija - Demetriusa : jednu u Sirmijumu, a drugu u Solunu, gde su čuvane mošti Svetog Dimitrija. Preko 200 crkava na Balkanu je posvećeno Svetom Dimitriju, a on je i zaštitnik grada Beograda. Današnja Sremska Mitrovica nosi ime po Svetom Demetrijusu /Svetom Dimitriju/.http://www.panacomp.net/srbija?mesto=srbija_sirmijum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 On 16. 1. 2015. at 8:11, Zayron рече i dragi Zube Zeleni. ja ne znam kako da vam više to obvjasnim. Пази, види, гледај, стани Zayron... ако тако наставиш да obvjasnavas има ти твоји да те шаљу на поправни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 On 15. 1. 2015. at 18:05, Zayron рече Tako bismo mogli počet od Sumeraca. za raspravu uopšte nije relevantno od koga je taj kalendar kopiran pa da je taman i od Kineza već je bitno da su ga hrišćani usvojili kao rimski. Ne raspravljamo sad o evoluciji kalendara u svijetu i njihovim medjusobnim vezama i paralelama. Ja nisam napisao ni da su Rimljani taj kalendar preuzeli od Egipćana a ni da ga preuzeli nisu jer sad o tome ne raspravljamo, samo konstatujem činjenicu da su hrišćani usvojili taj koji je bio u opticaju u Rimskom Imerijumu ili Rimskom Carstvu, prvo jedinstvenoim a potom razdjeljenom na Zapad i Istok. Немој сад ту "Rimljani taj kalendar preuzeli od Egipćana", те оно, те ово... иначе ћу ти касти како и Етрурци и караљица хеленистичког Египта из династије Птолемејида врло вероватно имају исте гене као и данашњи Срби па 'ш бит' грђен тамо. А о чему би sad da raspravljamo, o "slovenskom paganstvu" можда? Dexi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Титаник Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Тема "Ко поручена"... Годинама сам се бусао у груди, народски речено, када неко помене да бисмо се покатоличили ако променимо календар, и покушавао да докажем да не бисмо и да ми славимо истог датума Божић јер и православни Божић је 25. децембра као и католички, протестантски... Али православни је Божић 25.12. по јулијанском календару.. И то је мене стално терало у свађу да се то треба променити да га славимо када и јесте а не 7.1. Кад већ живимо и управљамо се према грегоријанском да и Божић буде свима исти дан као што и јесте. Међутим, пре недељу-две сам имао расправу са једним човеком који се дефинитивно разуме у тематику и поткован је. И убедио ме је да ми заиста славимо Божић онако како су га славили и рани Хришћани, али то према званичном календару пада 7. јануара и да ту једино католици и они православци који су прихватили нови календар као званичан и избрисали 12 дана имају шта да мењају, а то је датум када прослављају Божић, јер га не прослављају онда када јесте заиста већ сваке године 12 дана раније. Закључак: Не, календар не треба да се дира. :jelenk11: Dexi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 On 28. 1. 2015. at 17:11, Титаник рече Тема "Ко поручена"... Годинама сам се бусао у груди, народски речено, када неко помене да бисмо се покатоличили ако променимо календар, и покушавао да докажем да не бисмо и да ми славимо истог датума Божић јер и православни Божић је 25. децембра као и католички, протестантски... Али православни је Божић 25.12. по јулијанском календару.. И то је мене стално терало у свађу да се то треба променити да га славимо када и јесте а не 7.1. Кад већ живимо и управљамо се према грегоријанском да и Божић буде свима исти дан као што и јесте. Међутим, пре недељу-две сам имао расправу са једним човеком који се дефинитивно разуме у тематику и поткован је. И убедио ме је да ми заиста славимо Божић онако како су га славили и рани Хришћани, али то према званичном календару пада 7. јануара и да ту једино католици и они православци који су прихватили нови календар као званичан и избрисали 12 дана имају шта да мењају, а то је датум када прослављају Божић, јер га не прослављају онда када јесте заиста већ сваке године 12 дана раније. Закључак: Не, календар не треба да се дира. :jelenk11: A kako objašnjava taj gospodin tako potkovan i upućeni u tu tematiku tu činjenicu da se Božć recimo 1582 proslavljao tačno 4.01.1582. a ne 7.01.1582. kao danas i tako redom, 3, pa 2, 1 januar, 31, 30, 29 itd decembar kako se vraćamo u prošlost? To kad aplikujemo tačan retrogradni obračun vremena unazad. Božić ne spada u pomjerljive, mobilne prazmike kao Uskrs već fiksne praznike. Kalendar je osim toga i jedan i drugi iz definicije LUNISOLARNI tj. fiksiran astronomski ako tebi i tom upućenom i potkovanom gospodinu išta to znači kao i pojam astronomija. Da tako nešto postoji, da se nebeska tjelesa kreću i okreću prema svojim jasnim šemama, modelima i pravilima ili ciklusima koji ne moraju biti uvijek tačno izraženi kalendarom? To zavisi samo od preciznosti kalendara tog pojedinog kalendara ali fiksne tačke se znaju tačno koje su. Kao kad si šiješ odijelo onda su fiksne tačke te koje ti izmjeri krojač, ako se ne udebljaš ili smršaš, povećaš ili smanjiš one su uvijek iste. Ne naraste ti ni ruka ni noga a niti se ne smanji ništa na tebi za pet minuta ili pet dana. Ali kad ti krojač napravi nogavicu do koljena umjesto do gležanja ili rukav 30 cm duži od ruke to onda nije tvoja greška već krojača. Tijelo su ta nebeska tijela a kalendar je taj krojač. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalend%C3%A1%C5%99#Lunisol.C3.A1rn.C3.AD_kalend.C3.A1.C5.99 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Титаник Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 On 28. 1. 2015. at 17:31, Zayron рече A kako objašnjava taj gospodin tako potkovan i upućeni u tu tematiku tu činjenicu da se Božć recimo 1582 proslavljao tačno 4.01.1582. a ne 7.01.1582. kao danas i tako redom, 3, pa 2, 1 januar, 31, 30, 29 itd decembar kako se vraćamo u prošlost? To kad aplikujemo tačan retrogradni obračun vremena unazad. Božić ne spada u pomjerljive, mobilne prazmike kao Uskrs već fiksne praznike. Kalendar je osim toga i jedan i drugi iz definicije LUNISOLARNI tj. fiksiran astronomski ako tebi i tom upućenom i potkovanom gospodinu išta to znači kao i pojam astronomija. Da tako nešto postoji, da se nebeska tjelesa kreću i okreću prema svojim jasnim šemama, modelima i pravilima ili ciklusima koji ne moraju biti uvijek tačno izraženi kalendarom? To zavisi samo od preciznosti kalendara tog pojedinog kalendara ali fiksne tačke se znaju tačno koje su. Kao kad si šiješ odijelo onda su fiksne tačke te koje ti izmjeri krojač, ako se ne udebljaš ili smršaš, povećaš ili smanjiš one su uvijek iste. Ne naraste ti ni ruka ni noga a niti se ne smanji ništa na tebi za pet minuta ili pet dana. Ali kad ti krojač napravi nogavicu do koljena umjesto do gležanja ili rukav 30 cm duži od ruke to onda nije tvoja greška već krojača. Tijelo su ta nebeska tijela a kalendar je taj krojač. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalend%C3%A1%C5%99#Lunisol.C3.A1rn.C3.AD_kalend.C3.A1.C5.99 Па када знате да Божић данас по ЛУНИСОЛАРНОЈ дефиницији јесте 7.1., зашто онда бришете 12 дана да би се преклопио са изворним датумом (бројчано)? :.mislise. Не браним да постоји грешка у старом календару, али такође још је већа грешка у новом. Мислим узмимо само играње са сатом, напред назад... па нам фали дан, па ајд да убацимо дан... Сада можемо овде да испирамо у круг, али сматрам да црква па и католичка, треба да се држи старих обичаја, што ближих времену Онога на кога се позивају.. Па ето, ваљда и "кројача" из тог времена, или времена ближег Њему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Te fiksne tačke su ekvinociji i solsticiji, dakle 2 ravnodnevnice i potom zimska kratkodnevnica i ljetnja dugodnevnica, ako se prilikom njih ne strefi u 13 dana onda je to velika greška. Ne moraju padat baš u isti dan ali i to je ustvari već odraz, reflex aplikacije konkretnog kalendara, dopuštene su razlike u 1 ili 2 dana i čini nam se samo da su to razlike , to su prividne razlike uslovljene kalendarom ali u svemirskom mjerilu pri upotrebi takozvanog astronomskog vremena one padaju uvijek u isti dan. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 On 28. 1. 2015. at 18:01, Титаник рече Па када знате да Божић данас по ЛУНИСОЛАРНОЈ дефиницији јесте 7.1., зашто онда бришете 12 дана да би се преклопио са изворним датумом (бројчано)? :.mislise. Не браним да постоји грешка у старом календару, али такође још је већа грешка у новом. Мислим узмимо само играње са сатом, напред назад... па нам фали дан, па ајд да убацимо дан... Сада можемо овде да испирамо у круг, али сматрам да црква па и католичка, треба да се држи старих обичаја, што ближих времену Онога на кога се позивају.. Па ето, ваљда и "кројача" из тог времена, или времена ближег Њему. Izvini ali čini mi se da tebi fali dosta znanja koje se normalno stiče u osnovnoj i najviše u srednjoj školi, ne mogu ja ovdje davat instrukcije i vodit večernju školu na forumu, od tog su plaćeni prosvjetni radnici koji su ili obavili dobro svoj posao ali ti ih nisi slušao ili hodao za školu, nisi bio prisutan na tim časovima kad se to predavalo ili nisu jednostavno radili svoj posao za šta su plaćeni. Sad ti treba neko ovdje držat ponovo komplet predavanja iz astronomije, fizike nebeskih tijela, istorije i razvoja kalendara, to si trebao imati već sve za sobom ako si završio srednju školu. Tebi fali ta osnovna orijentacija u svim tim oblastima. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Титаник Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Не могу да се упуштам у дубљу дискусију о кретању небеских тела, само сам изнео свој став. Време је релативна ствар, оно НЕ ПОСТОЈИ, измисли су га људи да би се лакше организовали и да би могли да прате ток историје. Календар је везан за то исто време, дакле измишљен је. У календару постоји и 7.1.3568. или ти за ову нашу дискусију 25.12.3567. али у реалности не постоји, као што не постоји ни 7.01.1582. Постоји само ОВАЈ тренутак... Прошао је... А овај ниски покушај дискредитовања нећу да коментаришем. Живи ми били, а биће још календара. 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 при прелазку на нови календар би се изгубили одређени датуми у богослужењу па би смо имали случај да се једне године (током прелазка са старог на нови) безпотребно не слави светац који је уписан у календару што је за мене неприхвативо Титаник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука