Jump to content

Да ли сте за прелазак на нови календар?

Оцени ову тему

54 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за прелазак на нови календар?

Препоручена порука

Tako bismo mogli počet od Sumeraca. za raspravu uopšte nije relevantno od koga je taj kalendar kopiran pa da je taman i od Kineza već je bitno da su ga hrišćani usvojili kao rimski. Ne raspravljamo sad o evoluciji kalendara u svijetu i njihovim medjusobnim vezama i paralelama. Ja nisam napisao ni da su Rimljani taj kalendar preuzeli od Egipćana a ni da ga preuzeli nisu jer sad o tome ne raspravljamo, samo konstatujem činjenicu da su hrišćani usvojili taj koji je bio u opticaju u Rimskom Imerijumu ili Rimskom Carstvu, prvo jedinstvenoim a potom razdjeljenom na Zapad i Istok. A rimski je zato što su u njemu dani u sedmici i ostali paganski praznici bili rimski a ne egipatski. A tim rimskim tj. julijanskim kalendarom se i vi služite u Crkvi i dan danas isto kao i mi samo što mi imamo reformisani julijanski kalendar koji je reformisan grigorijanskom reformom i naziva se julijanski kalendar sa grigorijanskom reformom nove ere i prestupnih dana.

Проблем календара је да уједини три времена, дан, месец и годину, иако је то природна јединица, дан, не иде у друга два. Тако ће увек бити, на космос не треба гледати као на мачји кашаљ. Ромерски календар је, како је рекао @зеленизуб,  ”Origins of the Julian and Gregorian Calendars in the Pharaonic Calendric System of Egypt“ - био звездани календар, година је почињала са попавом Нила, која се догађала заједно са Сиријусом, првобитно невезано са астрономским посматрањем, али убрзо је повезана са Сиријусом. Египатско лутање или миграције је, због константне дужине, користио Птоломеј у својим астрономским табелама, а римски републикански календар је био луни-соларни календар назван по краљу Нума Помпилије – римски календар са 10 месеци, и током владавине Ромулус, имали су неке њихове месеце без одређеног или једнаког рока, неки од њих садржали су двадесет дана, други тридесет пет, други више. Значи, то су Римљани, у почетку, схватали годину од десет, а не дванаест месеци, и тиме се не треба хвалити. Али ето ти кажеш да уопште није релевантно од кога је тај календар копиран већ еј битно да су га „хришћани“ усвојили као „римски“, и то одговорно тврдиш да су први хришћани били римљани?! То што су „први хришћани" били прогањани одбијајући да обожавају кипове у Римском царству, кажњавани да приносе жртве римским божанствима,  а тек колико је у Римском царству било различитих култура и језика?! то овде у вези са календаром приказујеш да су први хришћани Римљани. Koлико је то тачно?  100% постоји грешка у римској историји и хронологији на погрешном датирању, лично проналазим историјске податке који се баш добро разилазе, а  да радим на подударању „митских римских царева“ са онима из Египта не пада ми на памет. Вероватно се због овога @зеленизуб неће носити са твојом пометњом коју правиш на теми, а све са циљем да "поентираш" да су римљани први хришћани, а то аутоматски значи „прогањани“, само се не зна ко их је прогањао. Ако би рекли да су римљани прогањали хришћане римљане , онда није тешко закључити да је у твојој тврдњи Адам био римљанин. Херодот је тврдио да су оснивачи Рима дошли из Лидие, који су у вези са фараонима, а њихова миграција проузроковала Тројански рат. Често се може прочитати за овог или оног владара „наводно“ је владао, датуми се не поклапају са  неким другим краљевима. То приписивање  хришћанства Грегорију је читање назад у неизвесну прошлост реформи и ко зна још чега. Па кад је тако, зашто би прелазили на нешто што нема благе везе са самима собом или међусобно. Једном смо прешли на тај календар, који нема везе са Васкрсом, оно што је битно је и што знамо је да је Христос пострадао управо у дане старојеврејске Пасхе, тако је јасно зашто је Пасха у самом центру питања, Христова крсна смрт, ако би славили на дан или пре пролећне равнодневици, могли би славити два пута у једној соларној години.. Римокатоличка не следи прописе раних сабора, славе Васкрс у време јеврејске Пасхе. Ко је уствари разапео Христа? Римски прокуратор Јудеје.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

а све са циљем да "поентираш" да су римљани први хришћани, а то аутоматски значи „прогањани“, само се не зна ко их је прогањао.

?

Ja rekao i napisao negdje ili poentirao da su Rimljani prvi hrišćani i pisao o nekakvom proganjanju?

Vi očigledno trpite ili dislexijom ili prebogatom maštom. savjetujem logopeda i rekreaciju sportom.

Ja sam napisao da su hrišćani preuzeli rimski kalendar koji je bio u opticaju u cijelom Rimskom Carstvu a to se desilo na prvom saboru u Nikeji. Dakle nisu izmišljali nikakav ni drugi ni novi već su se držali tog koji su tada tamo zatekli. Je li sada to konačno jasnije, Tanja1 i Zeleni Zube? Izmišljate i podmećete mi nekakve vaše konstrukcije koje ne da nisam napisao nego nisam ni pomislio na to.

Подели на овим сајтовима

оно што је битно је и што знамо је да је Христос пострадао управо у дане старојеврејске Пасхе,

A to sa rimskim tačnije julijanskim kalendarom ima kakve sad veze? Pasha se ne odredjuje julijanskim kalendarom.

Подели на овим сајтовима

?

Ja rekao i napisao negdje ili poentirao da su Rimljani prvi hrišćani i pisao o nekakvom proganjanju?

Vi očigledno trpite ili dislexijom ili prebogatom maštom. savjetujem logopeda i rekreaciju sportom.

Ja sam napisao da su hrišćani preuzeli rimski kalendar koji je bio u opticaju u cijelom Rimskom Carstvu a to se desilo na prvom saboru u Nikeji. Dakle nisu izmišljali nikakav ni drugi ni novi već su se držali tog koji su tada tamo zatekli. Je li sada to konačno jasnije, Tanja1 i Zeleni Zube? Izmišljate i podmećete mi nekakve vaše konstrukcije koje ne da nisam napisao nego nisam ni pomislio na to.

@Zayron

Написао си да је битно да су Грегоријански календар хришћани усвојили као римски,  таман да је копиран од кинеза то теби није релеванто. Зашто је „битно“ да су га хришћани усвојили баш као „римски“ када је јасно да је календар заправо из хеленистичког Египта?! Појасни зашто је „битно“ да је усвојен као „римски“, а није релевантно да су читаве цивилизације учествовале у томе? Ти овде можда хоћеш да кажеш да су православни хришћани прихватили календар којим се служи римокатоличка црква или да су римокатолици прецизно израчунали?  Ако ни једно ни друго, сам Бог зна шта си хтео овим да кажеш. Ако није релевантно да си од неког научио да бројиш до 10, а од десет сам знао до 150, онда не знам шта је релевантно.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

A to sa rimskim tačnije julijanskim kalendarom ima kakve sad veze? Pasha se ne odredjuje julijanskim kalendarom.

Одређивала се или не одређивала празунује се у "календарској" години, на планети земљи.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

@Zayron

Написао си да је битно да су Грегоријански календар хришћани усвојили као римски,  таман да је копиран од кинеза то теби није релеванто. Зашто је „битно“ да су га хришћани усвојили баш као „римски“ када је јасно да је календар заправо из хеленистичког Египта?! Појасни зашто је „битно“ да је усвојен као „римски“, а није релевантно да су читаве цивилизације учествовале у томе? Ти овде можда хоћеш да кажеш да су православни хришћани прихватили календар којим се служи римокатоличка црква или да су римокатолици прецизно израчунали?  Ако ни једно ни друго, сам Бог зна шта си хтео овим да кажеш. Ако није релевантно да си од неког научио да бројиш до 10, а од десет сам знао до 150, онда не знам шта је релевантно.

Написао си да је битно да су Грегоријански календар хришћани усвојили као римски,

Ne, to nisam napisao nigdje. Napisao da su hrišćani julijanski rimski paganski kalendar usvojili kao svoj na I Nikejskom saboru, nikakav gregorijanski nisu mogli usvojiti taman i da su htjeli jer on tada NIJE JOŠ POSTOJAO!!!  Bio je donešen tek 1582 u 16. vijeku , dakle, papom Gregorijem XIII i zato se zove gregorijanski, ustvari je to reformirani julijanski. I napisao sam da su se julijanskim kalendarom koristili i pagani i hrišćani u to doba bez razlike jer tada još nije bilo nikakvog gregorijanskog kalendara, medjutim, gregorijanskim kalendarom ili reformnim julijanskim  su se potom kad je donešen na snagu koristili samo hrišćani a ne više i rimski pagani jer njih u XVI vijeku nigdje više nije bilo, nestali su,  a donio ga je rimski episkop papa Gregorije XIII a ne pagan Gaj Julije Cezar. Dakle dislexia. Ako ne znate istoriju onda ćete teško razumjeti šta oko kalendara.

Evo šta sam tačno napisao, čitajte više puta i ne površno:

https://www.pouke.org/forum/topic/37669-да-ли-сте-за-прелазак-на-нови-календар/?p=1235546

https://www.pouke.org/forum/topic/37669-да-ли-сте-за-прелазак-на-нови-календар/?p=1235548

Подели на овим сајтовима

Одређивала се или не одређивала празунује се у "календарској" години, на планети земљи.

Da, taj kalendar na planeti Zemlji koji je bio prihvaćen na I Nikejskom Saboru kao hrišćanski bio je dakle rimski paganski državni kalendar rimskog cara Gaja Julija Cezara po njemu prozvan julijanskim i koristili su se njim tada u 3. i 4. vijeku i dalje hrišćani i pagani istovremeno i zajedno. Poslije su pagani nestali a njim su se koristiti nastavili samo hrišćani koji su ga na zapadu reformisali u 16. vijeku a taj reformisani kalendar više nije bio isti kao taj julijanski rimski paganski jer je kao početak računanja vremena odredio tada pretpostavljanu godinu rodjenja Gospoda Isusa Hristosa tj. hrišćansku eru a ne godinu osnutka Rima i uveo tačniju manipulaciju, obračun prestupnih godina što je dovelo k tačnijem uskladjivanjem kalendarske i astronomske godine. I on je danas svjetovnim kalendarom u Evropi, svjevernoj i južnoj Americi, Australiji, Africi i na Novom Zelandu i mnogim drugim azijskim zemljama ali postoje i zemlje koje se njim ne koriste. A u katoličkoj i protestantskim crkvama je to i crkvenim kalendarom istovremeno.

Подели на овим сајтовима

Написао си да је битно да су Грегоријански календар хришћани усвојили као римски,

Ne, to nisam napisao nigdje. Napisao da su hrišćani julijanski rimski paganski kalendar usvojili kao svoj na I Nikejskom saboru, nikakav gregorijanski nisu mogli usvojiti taman i da su htjeli jer on tada NIJE JOŠ POSTOJAO!!!  Bio je donešen tek 1582 u 16. vijeku , dakle, papom Gregorijem XIII i zato se zove gregorijanski, ustvari je to reformirani julijanski. I napisao sam da su se julijanskim kalendarom koristili i pagani i hrišćani u to doba bez razlike jer tada još nije bilo nikakvog gregorijanskog kalendara, medjutim, gregorijanskim kalendarom ili reformnim julijanskim  su se potom kad je donešen na snagu koristili samo hrišćani a ne više i rimski pagani jer njih u XVI vijeku nigdje više nije bilo, nestali su,  a donio ga je rimski episkop papa Gregorije XIII a ne pagan Gaj Julije Cezar. Dakle dislexia. Ako ne znate istoriju onda ćete teško razumjeti šta oko kalendara.

Evo šta sam tačno napisao, čitajte više puta i ne površno:

https://www.pouke.org/forum/topic/37669-да-ли-сте-за-прелазак-на-нови-календар/?p=1235546

https://www.pouke.org/forum/topic/37669-да-ли-сте-за-прелазак-на-нови-календар/?p=1235548

Нисмо говорили о никејском сабору, не разумем одакле ти то, говорили смо о календару из времена када је Папа Григорије прогласио булом Inter gravissimas од 24. фебруара, Нови календар, који је те 1582 године, после 4. октобра уместо 5., рачунао 15. октобар.

Zayron: Ni gregorijanski kalendar ustvari nije "gregorijanski" već  takodjer julijanski kao vaš, dakle

"julijanski sa hrišćanskom novom erom i gregorijanskom korekcijom prestupnih godina"

Zayron: No kako je korigovan tom hrišćanskom erom od Hristovog rodjenja a ne osnutkom Rima i tim tačnijim proračunom prestupnih godina od strane rimskog episkopa, pape, ne smatra se više paganskim kao taj raniji, izvorni rimski cara Gaja Julija Cezara što je bio. Sad to bude nadam se jasnije.

Зеленизуб: Бива јасније и да Рим својата шта до'вати, "izvorni rimski cara Gaja Julija Cezara" календар је заправо поклон Клеопатре VII Филопатор краљице хеленистичког Египта из династије Птолемејида. А и сама та идеја календи, или рачунања времена ако 'оћеш Бибићу, је римска фотокопија етрурске цивилизације.Дакле није њихова баштина, као ни грчка.

Zayron: Tako bismo mogli počet od Sumeraca. za raspravu uopšte nije relevantno od koga je taj kalendar kopiran pa da je taman i od Kineza već je bitno da su ga hrišćani usvojili kao rimski. A tim rimskim tj. julijanskim kalendarom se i vi služite u Crkvi i dan danas isto kao i mi samo što mi imamo reformisani julijanski kalendar koji je reformisan grigorijanskom reformom...

Тања1: Зашто је битно да су га хришћани усвојили баш као римски када је јасно да је календар заправо из хеленистичког Египта?!

Сада то буде надам се јасније, зашто се моје питање „зашто је „битно“ да су га хришћани усвојили као „римски““односи на календар који не сматраш више паганским, на реформисани.  Овим редом како је текла дискусија, не видим да сам помињала никејски сабор. Из твојих порука изнад може се прочитати да су пре греогирјанске реформе хришћани усвојили календар као римски таман да је од Кинеза, а да су грегоријанском реформом постали хришћани, односно да римокатолици нису више пагани, јер изворни римски сматраш паганским, а тим паганским ми се служимо у Цркви и дан данас. Какви закључци се могу извући из овога? Из бојазни да се не огрешим, прећутаћу.

Но проблем је као што рекосмо везан за одређивање празника Васкрса,  нека свако празнује како му одговара, ја ћу као и Српска православна црква  таман да је календар од Кинеза, само да није римокатолички који понекад празнује Васкрсење заједно када и Јевреји своју пасху.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Draga Tanja i dragi Zube Zeleni. ja ne znam kako da vam više to obvjasnim. Kalendar julijanski je reformisanim kalendarom rimski i možemo ga drugačije zvati starorimskim za razliku od julijanskom jer je on novorimskim, oba su bila rimska i paganska i važýila su na teritoriji državekoja se zvalůa Carstvcom rimskim a ne Carstvom helenskom pa i da su oni taj kalendar preuzeli od helewna ili egipćana ilki od obojih u bilo kojem poretku. pošto su se oni rimljani služili njim, dane imali nazvane po nazivima rimskih bogova a ne helenskih, mjesece kojih je bilo deset imali su označeni rimskim bojevima a ne grčkim/helenskim i tome dodali dva mjeseca i preimenovali recimo šesti mjesec na Acgust opo rimnskom caru, tamo imali praznike rimskim bogovima posvećene i služili se njime u gradovime iprovincijama zemlje čije je oficijalno, sužbenoi ime bilo Senatus Populusque Romanus - Senat i Narod Rimski pa se zato nikako ne može zvati kalendarom helensko-paganskim i predhrišćanski a ni egipatsko-paganskim i predhrišćanskim već se zove kalendarom lkalendarom rimsko-paganskim i predhrišćanskim upravo iz tih svih gore navedenih razloga. A kalendar koji je donešen krajem 16. vijeka i kojeg je proglasio papa Gregorije XIII je reformisani taj isti julijanski rimski paganski predhrišćanski onim načinom kako sam to već objasnio, uvodjenjem letopočta, hrišćanske ere od rodjenja Gospoda Isusa Hristosa i zato više ne spada u predhrišćanske paganske kalendare kao što je bio julijanski paganski i rimski već u hrišćanske kalendare jer se u njemu vrijeme računa od rodjernja Gospoda Isusa Hristosa Ab Anno Domini a ne "ad urbe condsita" od osnutka grada Rima.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anno_Domini

http://en.wikipedia.org/wiki/Ab_urbe_condita.

Подели на овим сајтовима

Сада то буде надам се јасније, зашто се моје питање „зашто је „битно“ да су га хришћани усвојили као „римски““односи на календар који не сматраш више паганским, на реформисани.  Овим редом како је текла дискусија, не видим да сам помињала никејски сабор. Из твојих порука изнад може се прочитати да су пре греогирјанске реформе хришћани усвојили календар као римски таман да је од Кинеза, а да су грегоријанском реформом постали хришћани, односно да римокатолици нису више пагани, јер изворни римски сматраш паганским, а тим паганским ми се служимо у Цркви и дан данас. Какви закључци се могу извући из овога? Из бојазни да се не огрешим, прећутаћу.

Gregorijanskom reformom nisu hrišćani postali hrišćanima, to se postaje krštenjem a ne reformama kalendara. Oni su i prije nje već bili hrišćani. Ali kalendar, taj julijanski kojim su se koristilio jedno vrijeme i hrišćani i pagani, poslije samo hrišćani jer su pagani u medjuvremenu hristijanizacijom, naročito proglašenjem hrišćanstva oficijalno državno priznatom vjerom Rimskog carstva iščezli a tako više nije bio taj izvorni paganski jer ono što je najvažnije u kalendaru je promjenjeno a to je leopočet, tj. era koja više nije biula rimska "ab urbe condita" već hrišćanska "Ab Anno Domini" i tome se dodala matematički tačnija korekcija prestupnih godina kojui nazivamo gregorijanskom korekcijom. Pošto su tu korekciju proveli hrišćani a ne pagani i pošto su se poslije njim služili isključivo hrišćani (kakvi bi se pagani njim mogli služit 1582?) ga smatramo u cjelosti hrišćankim kalendarom a ne paganskim, danas bismo rekli da je to temeljita hrišćanska novelizacija paganskog julijanskoig rimskog carskog državnog kalendara.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Letopo%C4%8Det

Подели на овим сајтовима

Питање не треба да гласи: Да ли сте за прелазак на нови календар?

већ:

Зашто цео свет није прешао на Миланковићев календар, ако је битна само тачност календара?

Чак и да све Православне цркве пређу на Миланковићев календар, опет ће се после одређеног времена појавити одступање у односу на грегоријански.

Мислиш да није прешао? Оно што свет жели је астрономско најтачнији календар. А то је тренутно Миланковићев. Када он изгуби дан, за 40 и нешто хиљада година, извршиће се корекција, и то ће се назвати Н-ов календар. Ако цивилизација буде постојала.

Подели на овим сајтовима

Ne, nisam ni za kakav prelazak. Da bi te cisto spoljne, kozmeticke, promene imale smisla, najpre je potrebno da se u vernom narodu postigne veoma visok stepen istinske crkvenosti, koji sada prosto ne postoji.

U ovakvom stanju kakvo je sad, a veoma je jadno (najblaze receno), bilo kakve promene tog tipa izazvale bi samo citav niz novih raskola, i dodatno dovele do daljeg i strmoglavijeg opadanja etosa i vere u (koliko-toliko) vernom narodu.

Kalendar sam po sebi nije astronomski tacan - ni stari, ni novi, ni milankovicev. Razlike su samo u stepenu greske, nista drugo.

To sto, opet, svetovni kalendar jeste reformisani julijanski (= novi), nije stvar i pitanje Crkve, jer Crkva i "nije od ovog sveta", kako nas Jevandjelje lepo uci. Praznovanje praznika u Crkvi nema nikakve veze sa svetovnim poretkom, i ne vidim ni najmanji razlog zasto bi se Crkva time ikad rukovodila u razmatranju ovakvih pitanja.

Hoce li to da nam donese mnogo novih istinski liturgijskih vernika? Nece, naravno.

Hoce li da popravi crkvenu disciplinu, i natera Srbe da poste kad se posti? Nece ni to.

Dakle, to je pseudopitanje, tj. ono koje prakticno ne postoji za samu Crkvu.

Оби, 90% твојих постова бих могао потписати, али са овим постом се не слажем.

To sto, opet, svetovni kalendar jeste reformisani julijanski (= novi), nije stvar i pitanje Crkve, jer Crkva i "nije od ovog sveta", kako nas Jevandjelje lepo uci. Praznovanje praznika u Crkvi nema nikakve veze sa svetovnim poretkom, i ne vidim ni najmanji razlog zasto bi se Crkva time ikad rukovodila u razmatranju ovakvih pitanja.

Али Црква живи у свету. Не може да изађе од овог света. Црква треба да освети свет, и зато и те како треба да се равна према световном поретку. Чланови Цркве живе у свету. Зар смемо заборавити да је Црква неке световне, да не кажем паганске ствари, узела и дала јој виши значај. Нпр. крсна слава код нас, или прослава Божића. Црква јесте од онога света, али мора да уђе у овај свет и да повуче (усиса) овај свет.

Ту је и проблем са календаром, јер Црква живи у свом свету, у свом календару, својим датумима, а верници у другом. Верници не могу, и не треба, да изађу из света. Ако би изашли, онда би црква била само за монахе.

Hoce li to da nam donese mnogo novih istinski liturgijskih vernika? Nece, naravno.

Ја мислим да хоће. Аутоматски неће доћи до пораста броја литургијских верника, али ствара се добра клима, добри предуслови да се број литургијских верника повећа. Да, неки ће отпасти, али многи су и овако отпали, они имају своју визију православља (елитног), тако да су већ веће папе од папе. Лажни фанатизам, и елитизам, се неће излечити подилажењем.

Антиекуменизам, и жеља за разликовањем времена слављења празника је разумљива. Ту немам ништа против, да се нека разлика уведе. Али одлуком сабора. Рецимо, да се сви покретни празници помере за 13 дана и славе по садашњем. Тј. користићемо нови календар, само Божић ћемо славити 7.ог, као што славимо, Богојављење 19.ог,... Треба се сетити да су неке трапаве седмице и настале само да би се разликовали од оних који су отпали од православља (они су постили среду и петак тих седмица, а ми смо увели да тих седмица не постимо). Тренутно је таква ситуација у пракси. У теорији ми Божић славимо 25.ог, али и за свештенике, а богами и монахе, је тог дана 7.и јануар.

Подели на овим сајтовима

O ovoj temi ima bar 100 članaka, postova , blogova na internetu...već me mrzi da tupim prste na ovu temu , ali ajde pošto sam trenutno dokon.

Kalendar koji je obrazložio Milanković (revidirani julijanski) je matematički najtačniji kalendar - greška je dan/dva odstupanje za nekih 10.000 godina...

Valjda je jasno da treba svi  na planeti da prihvate Milanković-ev kalendar  :))

Тренутно у свету и јесте у оптицају Миланковићев календар. Има ли разлике између тог календара и овог ког данас користимо? Нема. За 1000 и нешто година би настала разлика. Само тај календар се неће назвати Миланковићев, највероватније, него другачије, нпр. Обамин (Путинов?), или ко већ тада буде на челу најмоћније државе наше цивилизације (ако је пре тога не уништимо). Ни јулијански, ни грегоријански се не зову према људима који су га смислили, него према онима који су га објавили (наредили да се користи).

Ми у ствари користимо Александров календар (објављен у Србији у време краља Александра), или просто Српски календар. Он се поклапа и са грегоријанским, и са миланковићевим календаром.

Подели на овим сајтовима

Sam kalendar - računanje vremena - je ovozemaljska stvar. Slažem se da svi narodi treba da prilagode crkveni kalendar svetovnom.

Jedini koji ne osećaju nepotreban konflikt zbog držanja julijanskog kalendara su oni koji su zaposleni u Crkvi. Mi ostali živimo u svetu u kome su za, recimo, većinu članova internacionalnog tima, praznici prošli već par dana pre našeg Božića i očekuje se normalna produktivnost.

'Oće l' neko sad reći "Dajte otkaze, svi vi izdajnici što sa strancima sarađujete, i umrite mučeničkom smrću od gladi ako se ne zaposlite u Crkvi, gde ćete na miru praznovati kad valja i trebuje"?  :D

Subota je stvorena radi čoveka, a nije čovek radi subote.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Na saboru u Nikeji 325. godine, hrišćanska crkva usvojila je julijanski kalendar.

Ово није тачно. О томе је писао и патријарх Павле. На сабору је установљен начин одређивање Васкрса, и то на основу астрономских појава, и јеврејског датума Пасхе.

Стварно ми није јасно како људи себи допуштају овакве грешке, да не кажем лажи. Постоје одлуке сабора, и може се проверити шта тачно пише.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...