badenac Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 КАЛЕНДАР И ЊЕГОВИ ЕЛЕМЕНТИ - Милутин Миланковић Више од две недеље деле ме од поласка за Цариград, али је мој живот већ добио други ток. О цариградском конгресу и о мојој мисији пишу све овдашње новине. Не могу проћи улицом а да ме на сваком кораку не запита који познаник када ћу кренути на пут, или не заустави које непознато лице, тражећи од мене обавештењакада ће се славити ове године овај или онај светац.И цариградске новине објављују мој долазак. Тако ми бар пише један пријатељ са којим сам проживео неколико година у инжењерској пракси. Ја сам тада пројектовао, а он изводио, разне грађевине на води, коју никако није могао да трпи.Он је сада у Цариграду и жељно ме очекује да на обали Босфора испијемо коју добру капљицу и освежимо успомене срећних дана. Данас стиже и Ваше мило писмо, драга пријатељице, најлепша Вам хвала на лепим жељама за успех моје мисије и на свим осталим доказима Вашег топлог пријатељства.Ви бисте желели да Вас опширније обавестим о оним питањима календара која ће се расправљати у Цариграду. Тих је питања много. Мој писаћи сто и сва његова околина претрпани су календариографским делима, из којих вадим прибележке, јерне бих желео да собом понесем целу библиотеку. О чему све људи нису лупали главу!Па ипак, суштина календарског питања је врло једноставна. Она је скуп непобитних астрономских чињеница, и од ових мора поћи свака календарска реформа. Зато ћу оњима да Вам напишем коју реч. У једном од мојих писама, ја сам већ споменуо небески пол и поларну звезду, ирекао да ова лежи, тамо далеко, у продужењу Земљине осовине. Замислите сада да смои раван Земљиног екватора раширили далеко, далеко изван наше Земље - онда ће та раван пресецати привидну небеску куглу по једноме кругу који се зове небески екватор. Ја прилажем овоме писму једну карту неба, и Ви ћете на њој, драга пријатељице, наћи тај небески екватор, па можете сваке ведре вечери наћи његовположај и на самом небеском своду, и уверити се да његова раван стоји нормално направој која нас везује са поларном звездом.На тој истој карти означен је још један велики круг небеског свода, еклиптика, адуж овога је исцртано дванаест ликова зодијака, појаса животиња, међу које се рачуна у астрономији и дјевица. По тој еклиптици шета наше Сунце; тако нам се барпричињава. У тој његовој годишњој шетњи, два тренутка имају нарочити значај, онакада Сунце стигне у оне тачке своје путање у којима се еклиптика сече са небескимекватором. Те две тачке лако ћете наћи на карти - једна од њих лежи у јату риба, адруга у јату дјевице. Прва се зове пролетња, а друга јесења равнодневица; када Сунце у њих стигне, онда су дан и ноћ једнаки. То Вам је, уосталом, сигурно већ све познато, исве је то врло једноставно. Но када се завири дубље у тај механизам, онда он губи своју привидну једноставност. Пре свега, равнодневице не стоје на миру, него се селеполагано дуж еклиптике, вукући са собом и небески екватор, па померајући тиме исами небески пол.Ту појаву сељења равнодневица опазио је, као што сам Вам већ саопштио,Хипарх; она се зове прецесија. Проузрокована је тиме што се наша Земља не врти каоточак на преслици, како сам то недавно рекао, сликовито али непотпуно, него она игра као чигра којој се оса заошијава. Земљина оса нема сталну оријентацију у простору, како се то учи по гимназијама, него се та оса полагано заокреће око једнедруге осе која стоји управно на еклиптици.То своје посртање бележи наша Земља на самоме небу. Заиста, продори Земљине осе са небом су небески полови, и ми их распознајемо и налазимо по томе што се око њих цело небо обрће. Чим оса наше Земље посрне, мењају се небескиполови, то јест начин ротације нашега неба, а то нам не може остати неопажено. Тако пратимо од Хипархових времена померање небеских полова, и знамо да је назив поларна звезда једна титула или звање које није везано за личност, бар не за сва времена. Данас зовемо тим именом најглавнију звезду јата Малога Медведа, а после 12000 година зваће се тим именом Вега, сјајна звезда у јату Лире, која ће, са више достојанства, постати средиштем звезданих стаза.После 26000 година вратиће се све у садање стање, небески пол довршиће једносвоје обилажење по звезданом небу, звезда Малога Медведа биће враћена на фотељу стојне звезде. Прва последица овога механизма, који је у ствари још компликованији него што сам овде изложио, то је да време што га Сунце употребљава да обиђе своју стазу,еклиптику, није једнако оном времену што га Сунце треба да, полазећи из пролетње равнодневице и обишав еклиптику, стигне опет у ту равнодневицу. То је зато што му равнодневица изађе за време његовог обилажења мало у сусрет. Оно прво време зовесе сидеричном годином, а ово друго тропском годином. Сидерична година траје 365дана, 6 сати, 9 минута и 9 секунада, а тропска година траје 365 дана, 5 сати, 48 минутаи 46 секунада.Ове две године, колико год су блиске по својој дужини, сасвим су различите посвојој природи. Сидеричне године казују обилажење Земље око Сунца, па нам, на тај начин, одређују и положај Земље у планетском систему; сидерична година јефундаментална величина небеске механике. Тропским годинама броје се годишња доба наше Земље, која свршавају свој ред од равнодневице до равнодневице. Колико је пута Сунце прошло кроз пролетњу равнодневицу, толико је пролећа грануло. По току тропских година зелени и опада лишће, процвате и свене цвеће.Сидеричне године броје кораке наше Земље, а тропске, како откуцава њено било. Цела наша природа дише и живи ритмом тропских година, а сидеричне неостављају у њој трага. Зато мора сваки календар који хоће да остане у вези са животомприроде, узети тропску годину за своју основну величину.Има још једна основна величина сваког календара; то је дан. Ја га нисам метнуо на прво место само због потребе да изложим прво шта је то равнодневица. Промена дана и ноћи још је јаче упадљива него промена годишњих доба, и она регулише цеонаш живот; једино код поларних народа стоји ствар друкчије. Промена дана и ноћи проузрокована је ротацијом Земље око њене осе. Та је ротација најправилнија од свихкретања у природи, и она нам даје најсавршенији сат по којем се регулишу сви остали,а то овако.Време за које се наша Земља обрне око своје осе зове се звездани дан. Он семери, од пролаза до пролаза пролетње равнодневице, кроз меридијан места са којег посматрамо, тај се звездани дан дели у 24 звездана часа. Звездано небо је сат са којега се читају ти часови, а пролетња равнодневица је његова казаљка. У практичном животу ваља употребити друго једно време: сунчано. Оно се разликује од звезданог тиме што се место казаљке равнодневице употребљава казаљка Сунце, јер ово изазива промену дана и ноћи. Но та казаљка заостаје помало према оној првој, јер се Сунце у току године креће према звездама и то у противном правцу дневнога кретања. Полазећи из равнодневице, Сунце стиже опет у њу после потпуне тропске године. Обе казаљке које су се разишле поклопе се после годину дана, а за то време је сунчев сат заостао према звезданом тачно за 24 сата. Та сунчева казаљка има још неких, неправилности, па се оне избегавају тиме да се уводи средње сунчано време. То је сат који иде сасвим правилно као и звездани, но који заостаје према овомеза време тропске године тачно за један дан.Тропска година нема, као што смо видели, потпун број таквих дана, него 5 сати,48 минута и 46 секунада преко тога, а календар може рачунати само са целим данима, јер сваки од ових добива свој датум. Зато је први и најважнији проблем календара ово:саставити године од целог броја дана, али увођењем преступних дана осигурати сагласност са тропском годином. Други проблем на који се наилази у нашим хришћанским календарима тиче се мена Месеца. Датум празновања Ускрса, а са њимеи датуми свих покретних празника, везани су за мене Месеца. Те мене ваља унапред одредити. Први практични податак за израчунавање тих мена нашао је, још у петом веку пре Христа, Грк Метон. Он је опазио да се, после пуних 19 година, Месечеве мене понављају у исте датуме. Тај Метонов циклус постао је полазном тачком наших црквених рачуна за одређивање мена Месеца и датума Ускрса. Тај рачун је примитиван и нетачан, он може да погреши у одређивању Ускрса за пуне четири недеље. У овоме питању хтео бих још нешто да додам, али у строгој дискрецији. Небеска механика, најсавршенија од свих егзактних наука, може да израчуна доба Месечевих мена тачно на секунад. Али на такве науке које знају више но што треба, црква је, бар до сада, гледала мало попреко. Јанко, Justin Waters and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Управо тако. Зато Домаћина неће ни бити на том слављу. Ne namjeravam se sad s tobom do u beskonačno nadmudrivat, rječičkovat i praznoslovit - omiljena zabava, jel da, rekao sam vam šta si o toj takvoj zabavi mislim. A reknem ti i kako je to mišljeno i s tim međusobnim uvažavanjem. Tako da je na primjer nama ovakva jedna ekipa iz dana u dan pisala apele da se nemamo "ekumenisat" s pravoslavcima jer su to jeretici i arcijeretici, šizmatici, sotonisti, Antihristi, Jude koje su izdale Hrista i šta sve ne još. I zahtijevali su od nas da se s vama pravoslavcima ne viđamo ni privatno ni u javnosti ne pokazujemo, ne slikamo sa vama zajedno, ne razmjenjujemo čestitke za Božić i za Uskrs, ne pozivamo uzajamno u goste i ne čašćavamo sjedeći za istim trpezama. Jedino što po njima bilo ispravno je reći, saopštiti vam da ste duboko zaglibili u jeres i otpali od Crkve i Hrista i od blagodati Duha Svetoga, da je vaš jedini način da sve to ispravite da se pokajete i vratite u okrilje Katoličke Crkve iz kojeg ste 1054. otpali. Mi smo to odbili, oni potom "ekskomunikovali" nekoliko papa i živih i mrtvih, nije im to bilo dosta pa tome dodali i nekoliko pravoslavnih patrijarha a onda je naša Crkva ekskomunikovala njih. Dakle pod tim je mišljeno konkretno na to uzajamno "čašćavanje i tituliranje" epitetima kao jeretik, arcijeretik, šizmatik, sotonista, Antihrist, Juda itd. - kod nas to više nije dozvoljeno ni na kakvoj oficijalnoj razini od tih najvišif sve do katoličkih Foruma. Zato su se odvojili naši antiekumenistički tridentinci na posebne svoje sajtove i Forume gdje onda mogu radit šta goće, nazivat vas kako hoće i pisat o vama pravoslavcima šta im padne na pamet, kod nas to više nije moguće. Dakle tako je to bilo mišljeno. Nekom je ovdje isto tako vrlo zasmetalo što ovdje nije običaj da se katolici nazivaju jereticima, no vidite, to više nije običaj ni kod nas da se pravoslavci nazivaju jereticima ili šizmaticima. Zbog toga smo u sukobu s našim tridentincima i tradicionalistima kojima je najvažnije od svega reći svude glasno i jasno da si pravoslavci šozmatici i jeretici kao i onom jednom vašem članu koji ima isto tu takvu potrebu saopštavat svzda i u svakoj prilici gdje to nađe za shodno katolicima. Ako vam nedostaje taj vid preživjele a danas neaktualne komunikacije, otiđite na neki od naših tridentinskih foruma, ponesite tamo kišobran sa sobom jer naši dragi tridentinci ništa ne zaostaju u pljuvanju za vašim ihtusovcima i braniteljima vjere i otačastva na Vaseljenskoj, BZV, IJSJ -VA FB i sličnim stranicama. Dakle ne uzaajamni despekt, gordostm povišenost i isključivost ali respekt, ljubav, razumijevanje i dobra volja - o tom je to. Danas komunikujemo preko ekumenskih odbora: http://www.ekumenickarada.cz/ http://www.ekumenickarada.cz/99/kalendar Čiji članovi su hrišćani raznih konfesija: http://www.ekumenickarada.cz/clenske_cirkve_cirkev_pridruzena_a_pozor Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 ah, pa vi to najgore onda imate već za sobom, blago vama, pa vi ste na tom najbolje od svih, kad usvojite novi kalendar neće se primjetit nikakva razlika, ostaće sve po starm, onom kome su smetala pravila i kanoni SPC taj je već iz SPC otišao i bez kalendara nije čekao da se taj promjeni, ima tome već nekoliko godina. Naši ziloti su isto tako otišli, nije im se sviđalo kako se naši biskupi ekumeniši, grle, cjelivaju i slikaju zajedno s vašim episkopima, vladikama i s njima hodaju po tim molitvenim osminama, evo baš sada su opet u toku. Zato bude najbolje kad Božić bude u isti dan da ga možemo svi zajedno slavit kao hrišćanska braća i vi i mi i protestanti: Hrišćanski istok i zapad sve bliži prepreke k jedinstvu sve manje: http://www.pravoslavni-ostrava.cz/wp-content/uploads/2010/08/Benedikt-XVI._Ilarion.jpg Naši antiekumenisti i rasklolnici: http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1201284.htm Poster i članak - molitvena osmina za jedinstvo hrišćana u Zagrebu 18-25.01.2014. http://www.laudato.hr/getattachment/43f30c21-adc2-460a-910b-de8885d05502/osmina.aspx http://www.laudato.hr/Novosti/Hrvatska/Molitvena-osmina-za-jedinstvo-krscana-u-Zagrebu-i.aspx I kod nas u Češkoj će biti ekumenicka slavnost: http://www.apha.cz/ekumenicka-slavnost-v-tydnu-modliteb Čak i da uzmemo novo julijanski sve teološke razlike bi ostale medju nama to ne bi ni udaljilo i približilo nas. i pre raskola bila su dva datuma proslave Vaskrsa a bili smo jedno. i sad nekad se Vaskrs poklopi pa to niti nas udalji niti približi.teološki dijalog sa koga ti stavljaš slike je nešto drugo i on nema nikakve veze sa kalendarom. Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 vi slavite Vaskrs i pre i za vreme pashe a nama uvek pada posle. mislim da je vreme za lock tema se izlizala. Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Нејасно је ово око превода - "...заједно са Јудејцима". Овде је речено, да су први хришћани питали Јевреје, за датум њихове Пасхе, да би сами знали када да прослављају Васкрсење, тј. због обичаја да се Васкрсење слави после Јудејске Пасхе. Е сад, они су хтели да сазнају када је Јудејска Пасха, не да би славили заједно са њима или истовремено са њима, већ управо да не би славили Васкрсење Христово истог дана када је и Јудејска Пасха. Испада да се "...заједно са Јудејцима" може тумачити на два начина. 1.Ако су први хришћани заиста славили Васкрсење заједно са Јудејцима, онда су и Јудејци прослављали Васкрсење, па је Сабор то забранио. 2.Ако је одлуком Сабора одређено да се Васкрс увек слави у недељу, после пролетње равнодневнице и пуног месеца, после јеврејске Пасхе, онда "заједно са Јудејцима" значи - истог дана када је Јудејска Пасха. У том случају је обичај празновања (после Пасхе), ушао у канон. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 а где пише да се хришћанска Пасха не сме славити пре јеврејске? Можда ћу погешити али зар Христово васкрснуће није било после Јудејске пасхе? Ако је тако мени је онда логично да ако ништа друго оно симболички васкрс треба да се слави после јудејске пасхе. Чисто да се на заборави када и како се то десило. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 а где пише да се хришћанска Пасха не сме славити пре јеврејске? vIse puta vam se dogodilo nama ne moze mora da bude posle pashe Razlog za to je što kanoni takođe zahtevaju da Uskrs bude isključivo posle jevrejske Pashe (ili Pesah-a, 15. dan meseca Nisana iz hebrejskog kalendara) -- zato se Uskrs odlaže za sledeću nedelju ako je pun Mesec u nedelju. Međutim, ako se sledi izloženo pravilo (prolećna ravnodnevica—prvi pun Mesec—prva nedelja), koji važi kod zapadnih hrišćana, može se desiti da Uskrs bude pre Pashe, što je za pravoslavce sasvim neprihvatljivo. To se dogodilo 2005. kada su zapadni hrišćani uredno proslavili Uskrs 27. marta/ožujka (nakon što je prvi puni Mesec posle ravnodnevice bio 25. marta/ožujka) a onda su Jevreji proslavili Pashu 24. aprila/travnja, na drugi pun Mesec posle ravnodnevice; obično je Pasha na prvi pun Mesec posle ravnodnevice. Pravoslavni uskrs je te godine bio tek 1. maja/svibnja po novom kalendaru. Time je kanonska tačnost spašena zahvaljujući astronomskoj netačnosti. Slična stvar se dogodila i 2008. izvor Vikipedija Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 а можда и скупа с њима (бар у прво време). Не верујем баш, да су у "прво време" хришћани славили у исти дан и заједно(скупа) са Јеврејима, Васкрсење Христово и Јеврејску Пасху. они су до 3. века постали сасвим безначајна мањина То значи да је велика већина славила Васкрсење после Јудејске Пасхе, па то "са Јудејима" још сигурније значи - истог дана кад и Јудеји. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 то што су неки погрешно и самовољно тумачили канон и додавали оно што не пише, мењајући тако вољу и намеру Отаца, то је већ проблем за себе. Проблем је што може да се тумачи на два начина. А што се тиче календара, по мени, календар би требао да се ослања потпуно и само на сидеричку годину. Којим год календаром да мерите тропску, постоји кашњење од стварног времена, које је потребно да Земља обиђе око Сунца. А и Миланковић је рекао да је "сидеричка година фундаментална величина небеске механике". "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 у раној Цркви Пасха није нужно значила Васкрсење (као што то значи данас) - неке хришћанске заједнице су под Пасхом подразумевале оно што ми зовемо Велики Петак, тј. Христову Жртву (Христос као пасхално Јагње). дакле, постојале су Крсна Пасха и Васкрсна Пасха, зависно од тога чему се придавао већи значај. имаш о томе у књигама. da, evo lijepog primjera te tradicije "Krsne Pashe" kojojn se na zapadu uvijek pridavao nešto veći značaj i težona a duh te tradicije je reliktno prisutan u i ovom uskrsnom himnu: http://en.wikipedia.org/wiki/Victimae_paschali_laudes Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Meni je pomalo nevjerovatno da se hriscanska pasha vezuje za judejsku u tom smislu da je potrebno pratiti jevrejski kalendar kako bi se doslo do judejske pashe, a onda po njoj odrediti kada ce biti hriscanska. Hriscani bi trebali biti potpuno nezavisni po tom pitanju i da ih uopste ne interesuje kada Jevreji proslavljaju svoj pesah. Izrazio bih sad ovdje par nedoumica. Zasto je vaskrs pokretan praznik? Zar Hristos nije vaskrsao u tacno odredjen dan, cas, minut, sekund, stotinku? Kako to da se niko nije nasao da zapise makar godinu Hristovog stradanja i vaskrsenja, jer ni to se ne zna, a ne zna se ni datum, tj koji dan i mjesec se dogodio. Iz antickog perioda poznati su datumi smrti istaknutih licnosti, tako da nije bilo nemoguce sacuvati podatak na tacan datum kada se dogodilo vaskrsenje. Ok Hristos u rimskom carstvu nije bio vazna osoba kao cesar, neki istaknut filozof itd.,...ali opet njegovim apostolima i sljedbenicima prvim hriscanima, ako su imali vjere da je on ovaploceni Bog, valjda je znacilo nesto da znaju datum. Jesu bili nepismeni, siroti ribari, ali 50 dana od vaskrsenja dobili su Duh Svetoga, i poceli govoriti jezike, i da se opet nije neko nasao da u predanje zapise kada je tacno Hristos vaskrsao i tada bi se znalo tacno kad treba slaviti pomen na vaskrsenje. Ovako mi to izgleda malo nevjerovatno. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 напротив. зна се тачан датум (шта више и тачан час) - Христос је страдао у петак 14. нисана и изахнуо је на крсту управо у време кад Јевреји по старозаветном обреду кољу пасхално јагње, тј предвече учи 15. нисана, који по јеврејском рачунању времена наступа са заласком сунца. васкрсао је у недељу 16. нисана у раним јутарњим сатима. Pa ne znam jel se zna tacna godina. Ako se zna tacan mjesec makar, onda se taj datum sa jevrejskog kalendara moze prevesti na julijanski i onda da se fiksira odredjen datum na koga bi se svake godine praznovao vaskrs. Interesantno mi je da je vaskrs pokretan datum i dalje. Da li je to zbog orijentacije na judejsku pashu? Ako se striktno mora paziti da vaskrs bude poslije jevrejske pashe, onda je logicno da bude pokretan jer jevrejska pasha svake godine pada u razlicito doba. Ako pak ne mora da zavisi od judejske, zasto to ne bi nepokretan praznik? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 по обичају Јудеја нека престане међу вама свака заједница са Јудејима' [/quote] не смеју држати ''обичаја Јудеја'' (тј. јеврејског календара) Зашто би неко злонамерно тумачио ове речи? Поготово што је говор архаичан, па је логичније да имају значење "у исти дан". како год, Цезаров календар подједнако је нетачан и у односу на тропску и у односу на сидеричку годину. Јасно је да је нетачан и у односу на тропску и на сидеричку, али и грегоријански и миланковићев је нетачан у односу на сидеричку(тј. на стварно време окретања земље око сунца). Тропска година је свакако краћа за 20-ак минута, па чак и да постоји најсавршенији календар, који ће мерити тропску, постојаће кашњење у односу на сидеричку. А јел се зна датум Христовог страдања по цезаровом календару? "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 E pa nece to biti bas tako. Zemljina rotacija, i revolucija su moderni pojmovi i nemaju nikakve veze sa jevrejskim lunarnim kalendarom jer ljudi u starini nisu znali za rotaciju i revoluciju. Osim toga ako se pozivas na takozvani "boziji kalendar", on je lunarni kalendar i duzina godine je odredjena lunarnim ciklusom. Nasuprot lunarnom, solarni kalendar jednu godinu odredjuje prema prividnoj semi kretanja sunca na nebu koje se ponavlja po istom nakon svakih 365 dana. U moderna vremena je tek utvrdjeno da to prividno kretanje sunca po nebeskoj trajektoriji ima veze sa revolucijom zemlje. Dakle, tvoje zapazanje o revoluciji zemlje nema nikakve veze sa takozvanim "bozijim kalendarom". Vrijeme je izuzetno relativna stvar i kalendar moze biti zasnovan na posmatranju bilo kakvog nebeskog tijela, bilo mjeseca, bilo sunca, bilo zvijezda. Ljudi su u starini odabrali ono sta im je bilo lakse i sa kakvim su znanjem tad raspolagali. Kakav god kalendar bio on je zasnovan na posmatranju nebeskih tijela. Ako je Bog tvorac citavog kosmosa, onda nijedan kalendar ne moze biti anticrkven, antiboziji. Nekome moze da smeta sto Crkva koristi kalendar kojeg su prvi osmislili pagani, ali to je njegov problem, neke mnogo mudrije glave u istoriji Crkve nisu marile za takvu trivijalnu stvar. Све што си рекао у вези календара није тачно, а објаснићу касније и зашто. Календар није најважније питање, а није баш ни тривијална ствар, као што кажеш. Постоје у историји Цркве периоди окупације када се мудре главе нису ништа питале, а одлуке су доносиле лукаве главе због разних привилегија. Јулије Цезар, цар у паганском Риму, установио је тзв. Јулијански календар 46. године пре Христа. Све паганске развратне обичаје је пренео на тај нови календар. У првим вековима Хришћанства,а нарочито у 4. веку, Црквени Оци су открили да се суочавају са најездом паганских обичаја. Навика код људи да прослављају те паганске празнике је била толико јака да нису могли да је се ослободе. У почетку је Црква забрањивала та празнике, али узалуд. Све што је паганско је гадно пред Господом, а Јулијански и његов следбеник Грегоријански календар су пагански. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Све што си рекао у вези календара није тачно, а објаснићу касније и зашто. Календар није најважније питање, а није баш ни тривијална ствар, као што кажеш. Постоје у историји Цркве периоди окупације када се мудре главе нису ништа питале, а одлуке су доносиле лукаве главе због разних привилегија. Јулије Цезар, цар у паганском Риму, установио је тзв. Јулијански календар 46. године пре Христа. Све паганске развратне обичаје је пренео на тај нови календар. У првим вековима Хришћанства,а нарочито у 4. веку, Црквени Оци су открили да се суочавају са најездом паганских обичаја. Навика код људи да прослављају те паганске празнике је била толико јака да нису могли да је се ослободе. У почетку је Црква забрањивала та празнике, али узалуд. Све што је паганско је гадно пред Господом, а Јулијански и његов следбеник Грегоријански календар су пагански. Ovo sto pises ama bas nema nikakve veze ni sa cim. Ne mogu se nikakvi razvratni obicaji prenijeti na kalendar. Pomocu kalendara se osmatra vrijeme. Kalendar ne moze biti paganski. Njega mogu pagani osmisliti, a to dvoje nema nikakve veze jedno sa drugim. Isto tako hiton je parce nosnje koje su osmislili pagani, ali opet Hristos se nije libio da ga nosi, zato sto je parce nosnje, parce nosnje, ima namjeru da te odjene. Inace nije tema o pobijanju julijanskog kalendara uopste, pa tako da ne bih da duzim. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука