nishizawa Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 1. Зато што, на жалост, код свештенства постоји разноликост степена теолошког образовања, обавештености, заинтересованости и разумевања основа Праволавне вере. 2. Грех није правна (законска, јуридичка) категорија, и не може му се тако формално прилазити. Покајање је процес који траје читавог живота, непрекидно, а греси су само симптоми наше укупне огреховљености. Исповешћу наша огреховљеност не нестаје - она је и даље ту, а сама Света Тајна Исповести је само једна од етапа у нашој борби против ње. 3. 3. Ако се Свете Тајне посматрају ван литургијског контекста, она тада заиста постаје само психологизација - она није ту да би појединац добио потврду да су му греси опроштени већ да би се присајединио Заједници од које осећа да се својим сагрешењима удаљио. Неисповеђен не значи и непокајан. Исповест и није услов за причешћивање - осим ако се, према процени свештеника, не ради о почетницима у вери. Хришћани који воде уредан литургијско-подвижнички живот, који се редовно причешћују и исповедају, не морају то чинити увек у исто време. Sanja888, Trifke, w.a.mozart and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 17, 2012 Пријави Подели Написано Април 17, 2012 манастирски типик није ван Цркве - то јесте црквени типик, само прилагођен том манастиру причешћује се по манастирима кад се служи Литургија, једино ако није нека болест или смртна ситуација у питању. што се тиче типика манастира, неки их имају истакнуте на нету, као у случају манастира Лепавине па је вернику унапред дата слобода да пристане или не на то. у случају да се задесиш тамо, непослушање је грех који те одбија од путира. истина, можда је чудно да једно важи за монахе а друго за лаике, ал ако ти желиш да живиш као монах и да примаш исти благослов онда треба да обучеш мантију и да прођеш све што и они ... не знам из личног искуства, ал надам се да нису неразумни по питању приласка путиру као неки манастири који очигледно воде погрешну праксу ретког причешћивања. иначе, свуда свештенослужећи на Литургији има право да те прими или одбије од путира, ал би било добро и да ти објасни зашто (после Литургије се у миру приђе и упита). мора да постоји неки смислени разлог, а било би добро и понети благослов свог свештеника кад кренеш на пут па објаснити, испред путира ако треба, шта је теби од твог исповедника/духовника дато на послушање и благослов па нек свештенослужећи процени. послушање је врлина, у сваком случају има неких неразумних свештеника (ту се подразумевају и монаси који су примили благодат свештенства), мада не мора да значи да су увек неразумни а поготово је неразумно доносити свој типик у госте, ал се деси и да погреше ... ту Бог надокнађује оном оштећеном па треба бити у миру и сматрати се причешћеним, јер се ионако причешћујемо божанском благодаћу, не самим вином, водом и хлебом православни не верују у трансупстанцију, да се нешто физички променило у лебу, воду и вину ... само да је освећено Живим Богом клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 17, 2012 Пријави Подели Написано Април 17, 2012 на крају крајева, сваком вернику понаособ се прилагођава општи типик Цркве, јер није ту човек ради суботе, већ је ту субота ради човека ... и то не ради размажености и узгајања бескичмењака него да човек лакше приђе Богу то се зове икономијски, илити спасењски, приступ проблему човечјег греха. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Август 14, 2012 Пријави Подели Написано Август 14, 2012 Послушао сам овај снимак са оцем Симеоном, кога сам једном и упознао у ман. Рукумији пре 5 ипо година, и дао ми је једноставан добар савет за брак који нажалост нисам применио не знам шта је он то лоше или погрешно рекао на овом снимку?,....... видим дрвље и камење на њега, може ли неко да ми појасни "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 14, 2012 Пријави Подели Написано Август 14, 2012 Brate čitaj poruke koje su ispisane na temi ,pa će ti biti jasnije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 On 14. 8. 2012. at 16:05, tamo neko рече Послушао сам овај снимак са оцем Симеоном, кога сам једном и упознао у ман. Рукумији пре 5 ипо година, и дао ми је једноставан добар савет за брак који нажалост нисам применио не знам шта је он то лоше или погрешно рекао на овом снимку?,....... видим дрвље и камење на њега, може ли неко да ми појасни Sta ti je to rekao i dao savet za brak, ako nije tajna? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 On 15. 8. 2012. at 9:48, draganzzz рече Sta ti je to rekao i dao savet za brak, ako nije tajna? није тајна испричао сам му у пар црта ситуацију и врло је јасно човек схватио рекао је да жена треба да схвати да ми она није Бог, а да ја не треба да је игноришем био је врло фин, мало суздржан, понудио да се послужим у Црквеној кућици, није пуно говорио рекао ми је суштину, тако сад ја видим са ове дистанце "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biljana Petrovic_8812 Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 On 2. 1. 2012. at 19:45, Милан Меденица :) рече да сам свештеник, проценио бих да ли та личност уопште треба да крене са телесним постом, а да занемарује молитву јер од нечистих помисли све гадости крећу ... што каже старац Тадеј, какве су ти мисли - такав ти је живот.мишљења сам да је молитва неупоредиво важније него телесни пост а телесни пост се лако може надоместити појачаном молитвом. за почетника би сасвим било довољно да се помоли двапут дневно једним кругом бројанице Исусовом молитвом, наравно са претходним објашњење шта је молитва и чему служи, да не би почетник упао у блебетање. мислим да се у другим случајевима човек изгладњује и телом, а већ је душом гладан Бога ... такво испошћавање верника је најобичније безобразно малтретирање. чак и Патријарх Павле, који је важио за строгог духовника у својим књигама помиње да постоје три величине поста пред свето причешће, за оне који нередовно посте - по црквенословенском типику седам дана (не субота и недеља, значи практично 5 посних + 2 мрсна + 2 посна ако креће пост од понедељка или се прилагођава интервал да се у Литургији заврши светим причешћем), три дана на води или један дан на води, а ако прилика не допушта телсни пост или је процена свештеника таква да није потребан - без телесног поста са напоменом да за све варијанте телесног поста малтене је неопходно да постоји пре свега молитва, да се човек навикава да се насићује Богом, а мање храном. и никако да гладује, већ само да не једе одређене намирнице и да покуша да не угађа преко мере ситости. свету тајну исповести не треба везивати за свето причешће, већ човека припремати на исповест јер нико не може по аутоматизму да се освешћује шта је грех и да се каје. hvala na lepom objasnjenju i podrsci da istrajemo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Слава Господу Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 Прво Свештеник треба добро да познаје свог парохијана да би му одредио трајање поста а онај ко се не причешћује често треба да се прво поставе питања баш као она сто су наведена у тексту. Anton Perak је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 Po prvi put sam postila ceo post .smesko. Natasa. and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 On 4. 1. 2013. at 21:36, Татјана Радојевић рече Po prvi put sam postila ceo post .smesko. Lepo, svaka cast . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мирослав Радуловић Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 Ја постим цели пост,и уз јаку вољу и Божју помоћ није тешко. lab_man and Arsenija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 On 22. 2. 2012. at 18:11, laetitia рече Не јести ништа цео дан много је лакше него што звучи. Кад сам почела да постим, нисам осетила велику разлику у јеловнику 170fs799081 :0104cheesy: "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 @Katarina N Hvala "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јануар 4, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2013 On 22. 2. 2012. at 15:44, Katarina N рече Oh, ova opustenost i staracka sparusenost me zaista rastuzuju <_< , I can't help myself <_< OMG, kako meni nije bilo dobro u ovo vreme dizzy999 dizzy999 dizzy999 osamucen osamucen osamucen Јадранка-Дервента and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука