Jump to content

Табу теме у СПЦ - Због чега се СПЦ не изјашњава о неким темама?

Препоручена порука

Pravo da vam kažem, ne znam šta je najveća 'tabu'  tema u Crkvi.
Cenim da je svaka tema o kojoj ne sme da se govori ili piše,

tabu za one koji ne smeju da o tome govore ili pišu.
Mislim da smo mi otišli 'na drugu stranu' pa govorimo i pišemo
i o onome što bi trebalo da bude tema naših (zajedničkih i/ili pojedinačnih)

celonoćnih molitava Bogu.

Da li je Crkva u raspadu ili nije?
Ako ja odlučim da jeste, naći ću i istomišljenike, i 'dokaze' da je to tako.
A ako ja odlučim da nije, opet ću naći i istomišljenike i 'dokaze'.

S obzirom da Crkva pripada prvo Bog pa onda i vernicima, očekujem
da je nečastivi taj koji se nudi da pripomogne u iznalaženju dokaza
da je Crkva 'u rasulu'. Jer, kako negde pročitah, 'matematičku večitu zakonitost':
Hristos = Isus + Crkva.

Sa druge strane (da budem intimno iskren - sa PRVE strane) ako spoznam
da je Crkva premda (pre)puna nas grešnih ljudi - so ovom svetu i svetlost

ovog sveta, onda cenim da je Duh Sveti Taj koji će mi pomoći da ugledam
gde i šta (sve) On radi.

Sada i ovde.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Колико су ствари прсле (тј. људи су прсли) показује и незаинтересованост учесника за ову тему; један теолог (ја!) овде (на црквеном форуму) јавно напише да се црква распала и нико ни да опсује макар ... никог није ни брига уствари више за тако нешто као што је црква.

Подели на овим сајтовима

Колико су ствари прсле (тј. људи су прсли) показује и незаинтересованост учесника за ову тему; један теолог (ја!) овде (на црквеном форуму) јавно напише да се црква распала и нико ни да опсује макар ... никог није ни брига уствари више за тако нешто као што је црква.

Или те нико не схвата довољно озбиљно. Нешто јесте.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Не знам о ком распаду говорите. Има лоших људи међу свештенством али су јако ретки, бар колико сам ја приметио у епархији бачкој.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Не знам о ком распаду говорите. Има лоших људи међу свештенством али су јако ретки, бар колико сам ја приметио у епархији бачкој.

О распаду вере у самоме себи. Па да би оправдао тај свој унутрашњи распад и расцеп, ти нађеш рационализацију у лошим стварима којих је било откад је света и века.

Нешто у фазону "нисам ја пијандура, ал кад видим колко сви људи на овом свету пате, хватам се за чашу јер сам толко душеван да не могу то да поднесем!".

Једини резултат свега је да си ти алкохоличар, које год мотиве да користиш да рационализујеш своју слабост. А Дунав тече и без тебе, ко што је и пре тебе, ко што ће и после тебе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Prijatelju ili ti stvarno nemas pojma, ili se pravis naivan??

Nisam odavno ovakvu poltronsko propagandnu apologiju procitao , ali citam ponovo i prosto mi je smjesno koja kolicina ne razumjevanja Hristove nauke je prisutna ovde..

Ocito nikada nisi bio gladan i zedan(pa ti osvrt na socijalnu jednakost nije vazna), a posebno pravde i milosti koja treba da dodje iz redova "otaca"..ali nje nema...

Crkva treba da se stara o svojoj pastvi, ali to je utopija, jer danasnja situacija je takva da o vjerniku niko ne brine ni u kom smislu..

Ja ne znam zasto neki zatvaraju oci pred istinom, drugi zive u nekom svom svijetu, treci su apologete uvlakaci..cetvrti dezurni prepodobnjaci kojima je rijec ovog onog oca dogmat...ili cesto ona cuvena fraza "iskusenje"..

Treba realno sagledati stvari, a istina je da je situacija mnogo teska i bice sve teza...ne vidim ista dobro...

Ја не знам шта је истина за тебе. Мислим да је главни проблем нереална очекивања од цркве, барем што се тиче социјалне правде, једнакости. Као да ту неки траже "комунизам", друштвено уређење, земаљску правду, земаљско царство.

Не знам зашто људима толико смета то што свештеници нису гладни, жедни, голи, боси.

Прича о пребогатим свештеницима, је као прича о свештенику који једе сланину током поста. Урбани мит. Ја само видим свештенике са просечним аутомобилима. Не знам ни једног свештеника који вози најновији порше, најновији јагуар,...

Они живе од онога што добију од народа. Дакле, где народ добро живи, и они добро живе. Где народ лоше живи, ту су и сиромашни свештеници. Ја бих волео да ми неко покаже свештеника из краја где народ лоше живи, а да свештеник добро живи.

Наравно, знам свештенике који имају бизнис са стране. И наравно од тога имају приходе, па могу да и боље живе, али они немају бољи живот од тога што добију од народа, него од тога што зараде. Ако њихов "бизнис" није легалан, то је посао за државне органе.

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да треба да буду елита, а не средина. Али то је само наша представа "хришћана". Нађи ми човека који није лицемер, и добићеш огромну награду. То су само свети, којих нема много, и који се не препознају лако за живота. Ако видимо молитве светих, рецимо из молитвеника, можемо приметити да и они сматрају себе лицемерима. Зато што им је мера Христос, и увиђају своје лицемерство. Ако за себе кажемо да нисмо лицемери, онда смо или лажови, или незнавени, а вероватно и једно и друго. Самим тим не можемо од других хришћана очекивати оно што и сами нисмо. Људима смета туђе лицемерство, само зато што не виде своје.

I ja mislim,ali misliti i cvece brati nije isto.  0703_read  Hriscani se svakodnevno trude da budu bolji nego juce,gori nego sutra ,a koliko u tome uspevaju sudice Bog , jer samo On poznaje nase iskrene napore ,koji su mozda po nekim kriterijumima koji nam nisu poznti  veliki podvizi .

Necemo nikoga da osudjujemo,ali ne mozemo da budemo slepi .  Hteo ne hteo obican covek primeti neke nelogicnosti i to mu zasmeta .A

mi licemeri i lazovi to prvi primetimo .Opet se vracamo na pocetak ,ne sudi da ti se ne sudi . Ali ni to ne znaci , budi slep .

A sto se tice nagrade :D  ,meni je najveca nagrada sto licno poznajem tog coveka.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ја не знам шта је истина за тебе. Мислим да је главни проблем нереална очекивања од цркве, барем што се тиче социјалне правде, једнакости. Као да ту неки траже "комунизам", друштвено уређење, земаљску правду, земаљско царство.

Не знам зашто људима толико смета то што свештеници нису гладни, жедни, голи, боси.

Прича о пребогатим свештеницима, је као прича о свештенику који једе сланину током поста. Урбани мит. Ја само видим свештенике са просечним аутомобилима. Не знам ни једног свештеника који вози најновији порше, најновији јагуар,...

Они живе од онога што добију од народа. Дакле, где народ добро живи, и они добро живе. Где народ лоше живи, ту су и сиромашни свештеници. Ја бих волео да ми неко покаже свештеника из краја где народ лоше живи, а да свештеник добро живи.

Наравно, знам свештенике који имају бизнис са стране. И наравно од тога имају приходе, па могу да и боље живе, али они немају бољи живот од тога што добију од народа, него од тога што зараде. Ако њихов "бизнис" није легалан, то је посао за државне органе.

Druze apologeto i razoblicitelju " urbanih mitova" nemas ti pojma.. ..eto toliko od mene..

Подели на овим сајтовима

Sa moje strane govoreno ovo nije nikakva trac tema ni zadiranje u neciji privatni prostor.Pojedinci su tu da sluze ovom narodu i mi mozemo kritikovati njihove postupke kojim brukaju i dovode u pitanje tu svoju sluzbu.Zasto da se to projektuje na casne i postene pojedince koji sluze narodu i Bogu onako kako im je zapovijedjeno?!

Ako imas neka prava,povlastice da ne kazem KORIST onda treba da imas i odgovornost.

Boli me briga sto neko razmislja linijom manjeg otpora,to je njegov problem i problem njegove djece sutra.

Nije trač tema slažem se.

Realno problem postoji. Ali,verujte da ga ovde nećete rešiti. Taj popa sigurno nije ovde na forumu :) i uopšte ga to ne dotiče. Ima pametnija posla, u koju privatnu školu da upiše svoje dete...

Najbolje da direktno iskritikujete krivca ili ga prijavite kod nadležnog vladike. Ali opet slaba vajda,uzaludno rasipanje energije.Jedino će Vam možda biti lakše što ste taj jad iz sebe izbacili. Sledi odgovor sve je to božije dopuštenje i kraj priče. Ako nije dopuštenje, onda je iskušenje.

Iz iskustva Vam govorim da je najbolje da Vam Hristos bude imperativ i da se fokusirate na svoju malu crkvu / porodicu. A zbog čega sveštenoslužitelji ne žive u skladu sa onim što propovedaju je njihov problem i to uopšte nije bitno za naše spasenje.

Подели на овим сајтовима

А о томе колико људи завиде свештеницима на материјалном благостању, то је тек прича за себе...

Наравно да им завидимо, када је то постао једини легалан начин да се дође до благостања у земљи Србији :)))   

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Наравно да им завидимо, када је то постао једини легалан начин да се дође до благостања у земљи Србији

А јеби га, није ваљда дотле дошло!? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...