Stanoje Stankovic Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Честитамо свима велики празник великог Светитеља наше Цркве – светог Николаја. У овом одломку из беседе свештеномученика Данила Сисојева можете сазнати какав је мисионар био сам свети Николај и какву је мисионарску свест имао. Свети Николај је радио оно што неки од православних данас мисле да раде „само секташи“, примењивао „секташке технике“, „понашао се као да је Јеховин сведок“. У ствари велики Светитељ није могао мирно да гледа како људи гину ван Цркве и цео живот свој ставио на служење Цркви, желео да што више људи приведе у Лађу Спасења. Верујемо да је то један од разлога зашто га је Господ толико прославио и прославља до данас. http://www.svedokverni.org/misionarska-svest-svetog-nikolaja-mirlikijskog-cudotvorca/ Милан Ракић, geronymo, Kaludjerovic Sreten and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Овај славни светитељ, слављен и данас по целоме свету, би јединац син у својих знаменитих и богатих родитеља, Теофана и Ноне, житеља града Патаре, у Ликији. Као јединца сина, дарованог им од Бога, они опет посветише Богу, и тиме дадоше га Богу као уздарје. Духовном животу научи се свети Николај код свог стрица Николаја, епископа патарског, и замонаши се у манастиру Нови Сион, основаном тим истим стрицем његовим. По смрти родитеља Николај раздаде наслеђено имање сиромасима не задржавајући ништа за себе. Као свештеник у Патари беше се прочуо својим милосрђем, мада он брижљиво скриваше своја милосрдна дела испуњујући реч Господњу: "Да не зна левица твоја што чини десница твоја" (Мт 6, 3). Када се предаде самоћи и безмолвију, смишљајући да тако до смрти проживи, дође му глас свише: "Николаје, пођи на подвиг у народ, ако желиш бити од Мене увенчан". Одмах потом чудесним Промислом Божјим би изабран за архиепископа града Мира у Ликији. Милостив, мудар, неустрашив, свети Николај био је прави пастир добри стаду своме. У време гоњења хришћана под Диоклецијаном и Максимијаном бачен у тамницу, но и у тамници поучаваше људе закону Божјем. Присуствовао Првом васељенском сабору у Никеји, и, из велике ревности према истини, ударио руком јеретика Арија. Због тога дела би уклоњен са Сабора и од архијерејске службе све док се неколицини првих архијереја на Сабору не јави сам Господ Христос и Пресвета Богородица и не објавише Своје благоволење према Николају. Заштитник истине Божје овај дивни светитељ био је вазда и одважан заштитник правде међу људима. У два маха спасао је по три човека од незаслужене смртне казне. Милостив, истинит, правдољубив, он је ходио међу људима као ангел Божји. Још за живота његова људи су га сматрали светитељем и призивали га у помоћ у мукама и бедама; и он се јављао, у сну и на јави, онима који су га призивали, подједнако лако и брзо наблизу и надалеко, и помагао. Од његовог лица сијала је светлост као од лица Мојсијева, и он је самом својом појавом доносио утеху, тишину и добру вољу међу људе. У старости поболе мало и упокоји се у Господу, многотрудан и многоплодан, да се вечно весели у Царству небеском продужујући да чудесима на земљи помаже вернима и прославља Бога свога. Упокојио се 6. децембра 343. године (в. 9. мај). Светог оца НиколајаЧетир' стране света славеКо витеза силне вере.Вере Божје, вере праве.Од колевке Богу предан,Од колевке све до краја;Па прослави и Бог њега -Свога верног Николаја.За живота славан беше,A пo смрти још славнији,Моћан беше и на земљи,A ca неба још моћнији.Светла духа, чиста срца,Он храм беше живог Бога:Народи га зато славеKao свеца чудеснога.Богат славом Николаје.Он свечаре своје воли,Пред престолом вечног БогаЗа њихно се добро моли.Благослови, Николаје,Благослови људе твоје,Што пред Богом и пред тобомНа молитви смерно стоје. На иконама св. Николаја обично се сликају c једне стране Господ Спаситељ c Јеванђељем у рукама a c друге Пресвета Дева Богородица c архијерејским омофором на рукама. Ово има свој двострук историјски значај, и тo y првом случају означава призивање Николаја к архијерејској служби, a y другом оправдање њега од казне због сукоба c Аријем. Св. Методије, патријарх цариградски, пише: „Једне ноћи виде свети Николај Спаситеља нашега у слави где стоји близу њега и пружа му Јеванђеље, украшено златом и бисером, a од друге стране виде Богородицу, која му стављаше на рамена архијерејски омофор. Мало после овога виђења представи се Јован, архиепископ мирски, и Николај би постављен за архиепископа тога града." To je први случај. Други случај десио се у време Првог сабора у Никеји. Нe могући разлозима зауставити безумност Арија у хуљењу Сина Божјег и Његове Пречисте Матере, св. Николај удари га руком по лицу. Свети Оци на Сабору негодујући због оваквог поступка одлучише Николаја од Сабора и одузеше му све знаке архијерејске. Те исте ноћи видеше неколицина Светих Отаца истоветну визију, наиме: како око св. Николаја стоје од једне стране Господ Спаситељ са Јеванђељем a од друге Пресвета Богородица c омофором пружајући светитељу одузете му знаке архијерејства. Видећи ово, Оци се ужаснуше, и повратише брзо Николају оно што му беху одузели, и почеше га поштовати као великог угодника Божјег и његов поступак према Арију тумачити не као дело безразложног гнева, нeгo као израз велике ревности за истину Божју. ИЗВОР ТЕКСТА :http://www.spc.rs/sr/sveti_nikolaj_chudotvorac_arhiepiskop_mirlikijski PredragVId, Аурор and ines је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2015 PredragVId, Ненад Р. and ines је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Želim da ispričam jedan istinit događaj vezan i za Svetog Jovana Krstitelja i za Svetog Nikolu. Naime, u Grčkoj jedan čovek je držao zlatarnu, međutim trgovina mu jako loše išla pa odluči da se moli svojoj krsnoj Slavi Svetom Jovanu. Čitao mu akatist svako veče, tako mesec, dva prođe i ništa i dalje u dugovima i lošem poslovanju. I on očajan stade pred ikonu i reče: eto Jovane i ti mi leđa okrete i ti mi ne pomažeš...te noći sanja on Jovana i reče mu Preteča: čujem ja tebe čoveče, ali ja nikad novce nisam držao u rukama, moli se Svetom Nikoli za napredak u poslu...i čovek posluša Svetog Jovana i akatist poče čitati Svetom Nikoli i nedugo poče mu posao dobro ići...nakon određenog vremena, posao preuzme njegov sin i dobro nastavi sa poslovanjem, a taj čovek odluči da se zamonaši i ode na Svetu Goru...nakon određenog vremena sanja Jovana Krstitelja koji mu reče: eto zato sam se ja Gospodu molio za tebe, da se zamonašiš :)... -Владимир-, PredragVId, Јанко and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 U Konstantinopolju je živeo neki čovek imenom Nikolaj, koji se prehranjivao rukodeljem. Obzirom da je bio blagočestiv, položio je zavet da neće provesti dan posvećen svetom Nikoli, a da ne proslavi ugodnika Božjeg. Ovo je obećanje on čvrsto držao i dobro pamtio, po slovu Svetog Pisma. Tako dožive duboku starost i nemajući snage za rad pade u veliku nemaštinu. Približavao se dan posvećen Svetom Nikolaju, i razmišljajući kako da postupi starac reče svojoj ženi: - dolazi nam dan poštovanog nam velikog arhijereja Hristovog Nikolaja; kako ćemo mi jadni, u našoj oskudici, praznovati taj dan? Blagočestiva žena odgovori: - Ti znaš da dolazi kraj našeg života jer nas je sustigla starost, nemoj menjati svoju nameru i ne zaboravi ljubav prema našem Svetitelju. Ona pokaza mužu tepih i reče: - uzmi tepih i prodaj i kupi sve potrebno za praznovanje svetog Nikolaja. Blagočestivi starac uze tepih i pođe. Kad je išao po trgu i mimoilazio hram svetog Platona, sretne ga Sveti Nikola u liku časnog starca: -Prijatelju, kuda ideš? -Moram na tržnicu-odgovori starac. Sveti Nikola priđe bliže i reče: - Dobar rad. Kaži, koliko košta taj tepih, ja ću ga kupiti. Reče starac: - Tepih ovaj u svoje vreme kupljen je za 8 zlatnika, sada ću za njega uzeti koliko mi daš. Sveti starac reče starcu: -jesi saglasan da uzmeš 6 zlatnika? -ako mi daš toliko, uzeću sa radošću.- reče starac. Sveti Nikola spusti ruku u džep i izvadi zlato i reče: uzmi ovo i daj tepih. Kad su se razišli, prisutni na trgu rekoše starcu: Jesi imao priviđenje starče,što pričaš sam sa sobom? U to vreme Nikolaj ode ženi onog blagočestivog starca i reče joj: - Muž tvoj-moj stari prijatelj srete me i obrati se sa molbom: iz ljubavi prema meni,odnesi ovaj tepih mojoj ženi, jer ja moram obaviti drugi posao. Rekavši ovo Svetitelj postade nevidljiv. Videći časnog čoveka, koji je sijao svetlom, žena od straha nije smela ni da ga pita ko je on Misleći da je njen muž zaboravio dogovor, ona se naljuti na muža i reče: Teško meni jadnoj, muž moj zakonoprestupnik i ispunjen lažima. Nije htela tepih ni pogledati. Ne znajući šta se dogodilo, muž je kupio sve potrebno za praznovanje svetog Nikole i radosno pošao ženi. Kad je došao kući, žena ga presrete rečima: - odmah idi od mene jer si slagao Svetom Nikoli. Govoreći slične reči, donese mu tepih i reče još: Evo uzmi, a mene nećeš više videti, slagao si svetom Nikoli i zato ćeš poništiti sve što si postigao praznovanjem njegovog praznika. Starac je uzdahnuo i ispunivši se radošću iz dubine srca podiže ruke k nebu rekavši: -Slava Tebi, Hriste Bože koji činiš čuda zbog svetog Nikole. Reče ženi: - reci ko je tepih doneo čovek ili žena, mladić ili starac? Žena reče: Starac časni obučen u svetlu odeždu koji reče: - tvoj muž i prijatelj moj zamolio me da donesem tebi ovaj tepih, uzmi ga. Slušajući ovo od žene, starac se zadivi i pokaza joj preostali deo zlata i sve potrebno kupljeno za slavu. Starac joj tada ispriča susret na trgu. Tada oboje zablagodare Bogu i Svetom Nikoli. Pođoše u crkvu noseći zlato i tepih i ispričaše događaj u crkvi kliru i prisutnima, zatim su poruku poslali poruku partrijarhu Mihailu. Partrijarh naredi da se starcu dodeli pomoć od imovine crkve Svete Sofije. I proslavili su praznik časno uznoseći hvalu i sa molitvama. geronymo, Чунга Лунга, Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2016 СРЕЋНА СЛАВА СВИМА КОЈИ ДАНАС ПРОСЛАВАЈУ. РАДУЈТЕ СЕ БОГОМ И СВЕТИМ ОЦЕМ НИКОЛАЈЕМ. Ненад Р., emilija, -Владимир- and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2016 PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2016 Ove emisije Radija Blagovesti su prelepe, moze da se slusa i dok se nesto radi, ne oduzima vreme...ovo je serijal od 8 emisija o cudima svetog Nikolaja Mirlikijskog u danasnje vreme, kakve susrete sa svetiteljem su imali neki sasvim obicni ljudi, svedocenja da se on mnogima i danas javlja i izbavlja od nevolja... http://www.manastir-lepavina.org/radioblagovesti/sveti-nikolaj-mirlikijski-cudotvorac/ PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Децембар 19, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2017 Свети краљ Стефан Дечански, у захвалност Светом Николи што му је повратио вид, на месту Гориоч на Косову подиже цркву Светог Николе и кити је сребром. Свети Никола, моли Бога за нас. Пг and Sofija_ је реаговао/ла на ово 1 1 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Децембар 19, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2017 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Децембар 19, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2017 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука