Jump to content

Rusija pod sankcijama, mini-krah rublje

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

B92 u Rusiji: Život pod sankcijama

Izvor: B92, Beta

Moskva -- Ekonomski problemi u Rusiji. Svakim danom ruska rublja vredi sve manje.

428683622548f2b932c3de654424795_640x524.

Inflacija, koja je na početku godine bila projektovana na 3,5, do Nove godine mogla bi da pređe 10 odsto. Najviše je poskupela hrana, a najavljuje se i poskupljenje hleba za deset odsto.

Na tablama menjaćnica i banaka svaki dan drugi crveni brojevi. Obavezno viši.

U prodavnicama se cene ne menjaju svaki dan ali i one skaču. Tako je za četiri meseca piletina poskupela za 9 odsto, sir za 10, jaja za 16, riba za 8, a heljda veoma popularna u rusiji poskupela je neverovatnih 76 odsto.

Kupovna moć stanovništva je oslabila, ali može da bude i gore, kaže Ruslan Grinberg, predsednik Ekonomskog instituta ruske akademije nauka.

"Plata preračunata u dolare već je drastično manja. Ali ona ima manju vrednost i u rubljama jer inflacija poskupljuje uvoz. A on je kod nas veliki bez obzira na sva uveravanja patriotskih ekonomista da će uvozni proizvodi biti zamenjeni domaćim proizvodima. Ali kada? U nekom trenutku. A za sada, ljudi koji imaju para u osnovi žive od uvoznih proizvoda. Jasno je da će biti ozbiljnih poskupljenja koje će svakako umanji kupovnu moć stanovništva čije bi plate najverovarnije biti i zamrznute", kaže Grinberg.

432330029548f2b94836db076843808_640x524.

Oni sa najmanje novca uvek prvi osećaju kada cene počnu da rastu, a do sada su poskupljenja hrne osetili svi.

Stvaranje zaliha ipak nije široko rasprostranjeno i uglavnom se tiče dva do tri osnovna proizvoda poput sešera ili heljde čije su cene drastično skočile.

Građani uglavnom ne veruju u pravljenje zaliha.

"Samo neophodno i po malo. Itekako je sve poskupelo. Lek sam kupovala za 120 rubalja, a evo dans 355. Uznemirila sam se, iskreno. Sve je poskupelo. Samo mi nije mi jasno zašto kada je nafta pala. Sve je poskupilo, uključujući i benzin", kaže hedna Moskovljanak .

I drugi stanovnici ruske prestonici isto govore.

"Osećam da je hrana poskupela, ali svejedno ne treba praviti zalihe. Hrana sa polica neće nigde da ode. Pa nije Rusija u ratu. Sve je normalno i dobro kod nas."

1984116548f2b976ff6c713091708_640x520.jp

Vlast pad rublje voli da objašnjava dejstvima špekulanata, a ekonomisiti istuču da više od 50 odsto budežeta Rusije čine prihodi od nafte i gasa, te da pad valute izaziva pad cene nafte na svetskom tržištu.

Rast cena hrane delimično je posledica kontra sankcija koje je Rusija uvela Evropskoj Uniji i SAD-u zabranivsi uvoz njihove hrane na sveje tržište.

Od početka kontrasankcija federalna antimonoposka služba prati da li ima neosnovanog rasta cena.

1703116098548f2b99f1766445659007_640x521

Međutim, za četiri meseca kažnjeno je svega desetak firmi i lica, među njima i direktor kompanije koji je rekao da že testenina poskupeti, što je ocenjeno kao širenje panike koja zista i može da dovede do rasta cene ovog proizvoda.

U međuvremenu su se dobavljači obratili Asocijlciji komapnija maloprodaje sa zahtevom da se rok za nove cene smanji sa 45 na 7 dana, odnosno da im se omogući da brže podižu cene.

Mini-krah rublje od 8,0 odsto

Ruska rublja izgubila je u ponedeljak oko 8,0 odsto vrednosti u odnosu na evro i dolar, i pala na nivo koji nikada pre nije viđen, a Centralna banka je istog dana negativno procenila perspektivu ruske privrede za iduću godinu.

Već u slobodnom padu, ruska valuta dodatno je izgubila, a evro dostigao 78,81 rubalja, dok je dan ranije koštao 72,28 rubalja. Dolar je porastao sa 58,18 na 63.40 rubalja. S tim kursom, rublja je ove godine izgubila 42 odsto vrednosti u odnosu na evro i 48 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Indeksi Moskovske berze pali su zbog kretanja na deviznom tržištu: indeks MMVB (u rubljama) pao je za 2,38 odsto, a RTS (u dolarima) čak za 10,12 odsto.

U kvartalnom izveštaju o monetarnoj politici, Centralna banka je ukazala da bi, ako cena nafte ostane na sadašnjih 60 dolara za barel, bruto domaći proizvod Rusije mogao 2015. godine opasti za 4,5 do 4,8 odsto.

U tom slučaju, prihod domaćinstva mogao bi da iduće godine opadne za više od 6,0 odsto, a investicije za 10 odsto.

Banka Rusije u prvom kvartalu 2015. očekuje inflaciju od 11,5 odsto na godišnjem nivou.

- - -

Prvo sto se pitam... zasto ruski narod da ispasta jer se Evropa i USA vs Putin igraju igri monopola i moci?

Drugo sto se pitam, koliku stetu oseca narod evrope. Evo mi smo prvi osetili stetu ovog peglnja time sto smo izgubili juzni tok?

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=12&dd=15&nav_id=936699

Измењено од verum est in beer
Извор следећу пут.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Potop na ruskim berzama - SAD sankcije uzimaju danak

Moskva -- Indeksi na ruskim berzama pali su za oko 10 odsto posle objave novih američkih sankcija protiv ruskih oligarha i zvaničnika i njihovih kompanija.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

To predstavljala ozbiljan udarac za rusku privredu. 

Na berzi u Moskvi indeks RTS, izražen u dolarima pao je za 11,5 odsto oko 12.15 po centralnoevropskom vremenu, a indeks Miceks (Miceks) izražen u rubljama je pao za 9,2 odsto. Pogođena je i ruska rublja koja je danas dostigla najniži nivo u poslednjih godinu dana. 

Ruska vlada saopštila je da će podržati kompanije pogođene novim američkim sankcijama uperenih protiv firmi više ruskih oligarha i zabrinjavaju investitore. 

"U sadašnjoj situaciji ukoliko im se pogorša položaj mi ćemo ih podržati", rekao je ruski vicepremijer Arkadi Dvorkovič, prenose ruske agencije, i dodao da te kompanije već sada uživaju stalnu podršku. 

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je u petak nove sankcije za sedam ruskih oligarha i 17 ruskih državnih zvaničnika kao i njihovih firmi zbog njihovog "štetnog delovanja". 

Među njima su Oleg Deripaska, vlasnik aluminijumskog giganta Rusala, Igor Rotenberg i Viktor Vekselberg, važni akteri u energetskom sektoru kao i Kiril Šamalov, koga je Vašington predstavio kao zeta predsednika Vladimira Putina, mada su se prema nepotvrđenim izveštajima on i Putinova ćerka u međuvremenu razvedeni. 

Deripaskina kompanija Rusal danas je na berzi u Hongkongu, gde je kotirana, izgubila skoro polovinu vrednosti, što bi, prema navodima kompanije, moglo da dovede do nemogućnosti plaćanja dela dospelog duga. 

Među onima koji su pod sankcijama navedeni su i Andrej Skoč, poslanik u ruskoj Dumi, Sulejman Kerimov, član gornjeg doma ruskog parlamenta, Vladimir Bogdanov, generalni direktor naftne kompanije Surgutneftegaz, Igor Rotenberg, sin Arkadija Rotenberga, Putinovog bivšeg džudo partnera.Medju ruskim državnim firmama su Rosoboroneksport za izvoz vojne opreme i ruska banka čiji je vlasnik ta firma. 

Rosoboroneksport je ocenio da sankcije predstavljaju izgovor za isključenje Rusije sa svetskog tržišta oružja.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2018&mm=04&dd=09&nav_id=1379047&utm_source=B92&utm_medium=Document&utm_campaign=Under-Article-List&utm_content=Potop na ruskim berzama - SAD sankcije uzimaju danak

Подели на овим сајтовима

Kratkoročno će donijeti "lokalizovanu" štetu, dugoročno ne mogu ih ugroziti, čak šta više samo će ih stimulisati da se počnu baviti stvarima kojim se inače ne bave. A da su jenkiji izlapeli ili prosto ne znaju više kako pa zaboravalju da koliko globalizacija omogućava njima da dominiraju svjetskom ekonomijom br još uvijek, tako i ista ta globalizacija omogućuje Rusiji da izdržava sve ove napade. Rusija nije Kuba da ih mogu izolovati.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Justin Waters рече

Kratkoročno će donijeti "lokalizovanu" štetu, dugoročno ne mogu ih ugroziti, čak šta više samo će ih stimulisati da se počnu baviti stvarima kojim se inače ne bave. A da su jenkiji izlapeli ili prosto ne znaju više kako pa zaboravalju da koliko globalizacija omogućava njima da dominiraju svjetskom ekonomijom br još uvijek, tako i ista ta globalizacija omogućuje Rusiji da izdržava sve ove napade. Rusija nije Kuba da ih mogu izolovati.  

Brate, divim ti se da imas volje da se nadmudrujes sa nato trolovima, ja sam malcice vec ostareo za to... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, obi-wan рече

Brate, divim ti se da imas volje da se nadmudrujes sa nato trolovima, ja sam malcice vec ostareo za to...

Ronald nije trol to je sigurno. Samo što sam došao do faze da ne vidim nijedan opravdan razlog da neko podržava NATO, i zapadnu geopolitiku. Jedan od razloga je da navodno zapadni svijet je predvodnik slobode i bla bla, a tamo na istoku je sve loše, ili bar mnogo lošije...e pa meni je prosto ilzapelo to više. Ne da mi se nemam snage da se tako nariktam. Em što sam proveo jedno vrijeme u azijskoj zemlji i tu progledao za neke stvari, a istina nemam baš neko bogato, ali imam kakvo takvo iskustvo što iz prve i druge ruke što se tiče zapada...da znam da stvari tamo nisu sve kao po ledu, i da na istoku nije sve kao po "šmirgl papiru"...To je da kao mašinski inženjer hvalim naciste jer su imali mnogo izuma na polju mašinske i vojne industrije, ili građevinac što su prvi počeli praviti autoputeve kojim se danas udobno vozimo...Prosto ne mogu. Uvijek mogu da izvadim podugačak list loših stvari na istoku, niti bi Rusiju zvao nekako majkom niti svetom ali kada je u pitanju opredjeljenje na globalnom planu, prosto zdravim razumom ne mogu da podržim novu imperiju zla oličenu u SAD i njihovim satelitima koji su si opasno dali maha da siju nasilje i smrt širom planete.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Justin Waters рече

Lose su ekonomske sankcije za gradjane u zemlji i vrlo moguce da nemaju nikakav politicki efekat, upravo je slobodna trgovina garant mira medju drzavama i najbolji nacin za zblizavanje ljudi iz razlicitih kultura i tradicija. Ekonomske sankcije su najgore i ja sam protiv. Stavio sam vijest jer je ih ima bas dosta na b92. Sankcije ih mogu stimulisati da proizvode jedino ako postoji traznja za njihovim proizvodima ili ako su sposobni da proizvedu jeftiniji proizvod, sto je pored Kine i Indije izuzetno tesko za Rusiju, jer za razliku od Kine koja u velikom dijelu vraca obrazovane ljude ili ih skoluje na boljim univerzitetima, iz Rusiji oni bjeze, a sad se mozda i pojaca efekat. Trebaju stvoriti pravnoekonomski okvir za kreaciju inovacija i ovakve sankcije nece imati znacajan efekat na njihovu privredu, sto oni ne rade pod Putinom, kao sto sam na nekoj prethodnoj temi naveo. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Muramasa рече

Tako joj sveti Josif Džugašivili pomogao.

Staljin jeste na neki način pomogao Rusiji. Pomogao je da opstane skoro u carskim granicama. Cijena za to je bila velika, mnogo ljudi je stradalo, da li je to sve vrijedilo nikad nećemo saznati jer za to bi morali pogađati na šta bi ličina Rusija da se raspala u krvavom građanskom ratu još onda.... U onim geopolitički okolnostima u kome je zapad finansirao rusku revoluciju, a Lenjin bio poslat kao njemacki agent da oslabi Rusiju i pacifikuje je kako bi joj mogli jednom priliko zadati konačni vojni udarac i razbiti je, pojavio se ludak Staljin koji im je pomrsio planove, militarizovao Rusiju, izveo je iz agrarne u industrijsku zemlju i na kraju su uspjeli da odole Nacistima. Ono što je Putin bio nakon Jelcina, to je Staljin nakon Lenjina. Da je Lenjin ostao na čelu Boljševika, vjerovatno bi i ranije pokušali, ali sa Hitlerom bi je vjerovatno dokrajčili to je sigruno.

Ali zapad neće nikad niti su izgleda zainteresovani da nauče lekcije. Puna su ima usta slobode i demokratije, a sa svojom jadnom i bijednom geopolitikom samo hrane i doprinose da se monstrumi popur Staljina i drugih diktatora pojave širom planete i na kraju ih održavaju konstatnim ucjenama, prijetnjama, sankcijama kao što danas to rade Rusiji, umjesto da trguju i razmjenjuju ekonomska dobra, njima je najvažnije da ratuju. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...