Jump to content

Osnovi ekonomije

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Sta opet Amerika bi ostala agrarna zemlja da nije cuvala svoje trziste. Sto bi neko kupio los americki celik kad ima mnogo kvalitetnijeg britanskog.

Ili za Srbiju, sta to imamo gde je neka srpske firma konkurentna??? I imali to dovoljno za celu drzavu???

Први проблем је логички - не можеш као аргумент да користиш оно што покушаваш да докажеш.

Други проблем је економски - већина људи не разуме економску законитост која се зове "компаративна предност":

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ааааа, а хришћанска послушност, а 5. божја заповест: Слушај оца и матер да ти добро буде...

Аааа понизност, а покорност, ђе то?  :)))

Pa ako ponovo krene da naredjuje da se zivi od klanja i pljackanja okolnih naselja onda sve ovo moze niz wc. Ipak je to bronzano doba.

Подели на овим сајтовима

Многе земље међу којима су САД, Јапан, тадашња ЕЗ и друге су се богатиле меркантилистичким методама попут повећања извоза, смањења увоза

Нису се "земље" тиме богатиле него појединци којима је то одговарало. Ограничење увоза/извоза одговара онима који производе робу о којој се ради, а сви остали морају да плате разлику у цени - па им то не одговара. Они су због тога сиромашнији, не богатији.

Због ограничења увоза у Србији обогатили су се Мишковић, Беко, Карић и њима слични. Већина народа је тај "меркантилизам" скупо платила.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Drugo komperativna prednost Srbije je tacno nikakva. Nigde Srbija nema komparativnu prednost.

Покушај прво да разумеш шта је то "компаративна предност" да би могао да састављаш смислене реченице које користе тај појам.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ispricao sam to jer si ti spoemnuo programiranje kao primer gde je potreban faks da bi neko bio uspesan. Nije potreban faks. Ali isto tako nije potreban ni za varioca ni za metalostrugara ni za jos sijaset zanimanja koje ne zahtevaju ni negleski ni faks, eventualno neki kurs od par meseci ali kljucno sto zahtevaju je hrabrost za hvatanje u kostac sa nepoznatim. A to je ono sto nam kao zajenici nedostaje. Zato sto imamo milijarde izgovora a jako malo odgovora. Bas zato jer smo naucne ni na ono "samo ti slusaj sta ti stariji kazu i bice sve ok". Nece!

Gde ovi rade npr? U Boru su na izdrzavanju jer se tako kupuje socijalni mir ...  Ne znam zasto onda ljudi koji su voljni da rade odlaze u inostranstvo kad sve moze ovde?

Подели на овим сајтовима

IT je svakako jedan sektor gde Srbija moze iz nule moze da hrani deo naroda. 

Nazalost kod drugih industrija nije tako. 

Glavni problem Srbije je taj sta strancima da se prodaje???

Inace Srbi se u tim usluznim poslovima super snalaze vec sad Juan. 

Imam u maloj varosci Ub, svaku uslugu koju mozes da zamislis.

Isto je i u svim drugim oblastima. Samo sto mi imamo jednu uglavnom defetisticku atmosferu kod ljudi i zato nece da se hvataju u kostac sa novim. Zato i zato sto masa roditelja ispira mozak svojoj deci pricom "neces ti biti deo plebsa nego akademski gradjanin". Pa tako dobijemo deficit varioca, metaloglodaca i ostalih veoma bitnih zanimanja kojih nema kad se otvaraju nova radna mesta kod tih "mrskih" stranaca.

Подели на овим сајтовима

Gde ovi rade npr? U Boru su na izdrzavanju jer se tako kupuje socijalni mir ...  Ne znam zasto onda ljudi koji su voljni da rade odlaze u inostranstvo kad sve moze ovde?

A preci u drugi grad u svojoj zemlji? To nije opcija ni pod razno? I ne mislim na BG nego iz Sombroa u Nis ili obratno.

Подели на овим сајтовима

Isto je i u svim drugim oblastima. Samo sto mi imamo jednu uglavnom defetisticku atmosferu kod ljudi i zato nece da se hvataju u kostac sa novim. Zato i zato sto masa roditelja ispira mozak svojoj deci pricom "neces ti biti deo plebsa nego akademski gradjanin". Pa tako dobijemo deficit varioca, metaloglodaca i ostalih veoma bitnih zanimanja kojih nema kad se otvaraju nova radna mesta kod tih "mrskih" stranaca.

Nije u industriji tako, Japanci i Juznokorejanci su pustili da svoje danasnje elektronske gigante imaju sigurno domace trziste i mogli su da stizu Motorolu i slicne firme. 

Zato se mogli razviti industriski giganti u Srbiji koja iz razloga evrointegracije mora da otvori trziste to nije moguce. 

Подели на овим сајтовима

Nije u industriji tako, Japanci i Juznokorejanci su pustili da svoje danasnje elektronske gigante imaju sigurno domace trziste i mogli su da stizu Motorolu i slicne firme. 

Zato se mogli razviti industriski giganti u Srbiji koja iz razloga evrointegracije mora da otvori trziste to nije moguce. 

И опет...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Овде се провлаче неке ствари за које бих могао рећи да су идеолошки обојене неолиберализмом. 

Нису се земље (и појединци! ) обогатиле само слободним тржиштем. . То сам већ споменуо једном и чини ми се да овде RYLAH спомиње. Многе земље међу којима су САД, Јапан, тадашња ЕЗ и друге су се богатиле меркантилистичким методама попут повећања извоза, смањења увоза (што је директно мешање у тржиште, извозиш Књаз Милош али не увозиш Кока Колу, нема слободног протока), субвенцијама, протекционизмом итд.

Fora je sto nista od toga nije tacno. Sve te zemlje su se obogatile slobodnom trgovinom. Ne time sto su zabranjivali uvoz, vec time sto su dobro prodavali u izvozu.

Time sto su zabranjivali uvoz nisu te kompanije ostvarile uopste veliki profit.

ustvari ako pogledas vecina tih "grana" koje su sticene su sada najnazadnije i najgore grane...koje i dalje trebaju protekcionizam.

NAprimer americka industrija celika do dana danas uzvia protekcionizam, i nista nije napredovala.

Te price da su se privrede razvile protekcionizmom su daleko od tacnih.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

A preci u drugi grad u svojoj zemlji? To nije opcija ni pod razno? I ne mislim na BG nego iz Sombroa u Nis ili obratno.

Super ako ima mesta ja nisam ni upucen u situaciju jer i dalje nastojim da ispunim zavet roditeljima xD Al takva atmosfera se stvara da mi se cini da smo svi saterani u cosak i nista nam ne preostaje nego da idemo u Austriju da cistimo sneg. Ako je sve stvar mentaliteta naseg a ne realna beznadezna situacija onda odlicno jer kad nekom stvarno zatreba izacice iz kladionice i otici da struze metal.

Ako bi me nuzda naterala ne bih imao problem da odem u neko manje mesto, malo sta me vezuje za BG, ali koliko vidim svi iz manjh mesta odlaze u vece gradove naravno najvise u BG. Ko god iz unutrasnjosti dodje ovde da studira- ne vraca se.

Подели на овим сајтовима

Ja sam zaista optimistican, a i po prirodi sam takav. Medjutim, ovo je sve malo utopija sto vi ovde pisete. Nije bas da ekonomija lezi na pojedincu. Prosto ne verujem u to. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...