Jump to content

Osnovi ekonomije

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Онда се слажемо у главном. Протекционизам је свакако присутан, али разговарамо о томе да ли је потребан и које ефекте има.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ако мислите на то како су неке земље развијеније због слободног тржишта унутар те земље и да су појединци богатији због таквих тржишта изнутра, дакле де нема мешања државе и Обамакера, онда се апсолутно слажем са вама  :D

Али на пољу међународне економије ипак не, јер ту има свега и свачега, то је протекционизам често присутан. 

Protekcionizam je prisutan ali je los i po sam udrzavu.

Jer protekcionizmom sve sto radis jeste da silis gradjane da kupuju skuplji i losiji proizvod.

Cim nekoj fabrici treba protekcionizam znaci da oni prave nesto losije i skuplje od konkurencije sa strane.

ukoliko nema protekcionizma nateraces doamce fabrike da prave jeftinije i kvalitetnije..

I to je glava fora...

Glavna steta protekcionizma se cini upravo gradjanima zemlje. Bez protekcionizma fabrike ne propadaju.... to je glupost..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Насип је чудо технологије које само држава мож` да направи... :)

А грађани без државе могу?

Ево навешћу један пример са Поука. Некима је позната животна ситуација нашег форумаша Tormentora око стамбеног питања. Он је лепо замолио да ко може да му помогне новчано како би решио тај проблем. Знаш колико је људи помогло? Од 15 000 форумаша око 50. Ајд колико је њих уплатило на рачун тајно, и да је 200 људи то је мање од 15 000. 

Ако би сада дошла полиција и сваком од нас узела по 1 евро силом и сакупила 15 000 и дала Tormentoru, ствар би била потпуно другачија. Сви би дали 1 евро милом или силом и Tormenotor би решио своју ситуацију. Дакле, сила мења понашање човека. Е држава је сила која ће ти узети паре из џепа хтео то или не и дати било неком грађанину који је угрожен било на изградњу насипа. 

Јел сад јасније? Нису људи добра бића спремна на сарадњу, него су склона фри рајдингу илити шверцовању. Што бих ја дао паре за изградњу насипа када ће 15 000 људи дати? Мој 1 евро ништа не значи. 

Наравно, ја не подржавам силу. Ја само објашњавам како ствари фукнционишу. Нико на силу не треба узети нама 1 евро да би помогли Торментору, него ћемо то урадити својом вољом ако смо хришћани. Ако нисмо, Торментор свој проблем неће решити. 

Подели на овим сајтовима

А грађани без државе могу?

Ево навешћу један пример са Поука. Некима је позната животна ситуација нашег форумаша Tormentora око стамбеног питања. Он је лепо замолио да ко може да му помогне новчано како би решио тај проблем. Знаш колико је људи помогло? Од 15 000 форумаша око 50. Ајд колико је њих уплатило на рачун тајно, и да је 200 људи то је мање од 15 000. 

E sad zamisli da nama svima (nas 15 0000 forumasa) ne mora da placa drzavi raznorazne socijalne pomoci drzavi koja "pomaze" Tormentoru.... koje zavrse svud samo ne u dzepu tormentora..

Koliko bi nam privreda bila jaca, koliko bi mi ponaosob bili bogatiji i koliko bi nas vise moglo da pomogne tormentoru? Ako bi u toj situaciji uopste imao taj stambeni problem..

I na kraju pitanje.. ko mu je vise pomogao a ko mu je odmogao?

50 gradjana.. ili drzava?

Подели на овим сајтовима

А што не би могли...

Pa pobogu.. ne moze svako da gradi puteve.. mogu samo Mrkonjic, Dacic, Vucic.... mi ostali smo nesposobni da platimo coveka da nam izgradi put :D

Подели на овим сајтовима

Проблем са тим "насилним решењем" је што уопште није решење. Отимањем се не ствара богатство, већ управо супротно - уништава се.

Многи људи имају многе проблеме, а право решење је створити окружење у коме ће људи моћи да произведу довољно за све. Ако проблеме решавамо отимањем само ћемо уништити друштво и вратити га сто година у назад - што су и постигле колективистичке идеологије, на пример комунизам где је завладао. И онда уместо једног сиромашног човека, читав народ доведемо у сиромаштво - па ни том једном више нема ко да помогне.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Проблем са тим "насилним решењем" је што уопште није решење. Отимањем се не ствара богатство, већ управо супротно - уништава се.

Многи људи имају многе проблеме, а право решење је створити окружење у коме ће људи моћи да произведу довољно за све. Ако проблеме решавамо отимањем само ћемо уништити друштво и вратити га сто година у назад - што су и постигле колективистичке идеологије, на пример комунизам где је завладао. И онда уместо једног сиромашног човека, читав народ доведемо у сиромаштво - па ни том једном више нема ко да помогне.

Vidis, nekad su drzave radile na velikim projektima... faraoni su gradili piramide, ovi vavilonske vrtove, rimljani koloseume...

Medjutim sto je vise vreme prolazilo, to je drzava manje i manje bila "zaduzena" za te velike projekte... danas ljudi grade piramide kakve egipcani i vavilonci nisu mogli da zamisli.. bez drzave da ih organizuje....

Mislim da ce vremenom, da ce ljudi shvatiti da puteve mogu da izgrade sami ljudi..

Moj ortak zivi u blatnjavoj ulici maloj ulicici.. posto je nebitna za opstu mrezu krusevackog saobracaja do dana danas je nisu asfaltirali.. a u sirem centru grada je..

oni ne mogu da skupe pare i da asfaltiraju ulicu... cak mislim da bi to bilo zakonski nedozovljeno...

Oni sve vreme kukaju na drzavu koja im sve vreme uzima pare za "ulice" a ulicu nemaju...

Ljudi su nekad pravili puteve i bez drzave... nije bio veliki problem..

Подели на овим сајтовима

E sad zamisli da nama svima (nas 15 0000 forumasa) ne mora da placa drzavi raznorazne socijalne pomoci drzavi koja "pomaze" Tormentoru.... koje zavrse svud samo ne u dzepu tormentora..

Koliko bi nam privreda bila jaca, koliko bi mi ponaosob bili bogatiji i koliko bi nas vise moglo da pomogne tormentoru? Ako bi u toj situaciji uopste imao taj stambeni problem..

I na kraju pitanje.. ko mu je vise pomogao a ko mu je odmogao?

50 gradjana.. ili drzava?

Ниси разумео паралелу коју сам направио. 

Нас 15 000 не може да обезбеди насип без неког принудног механизма какав је држава. 

Ја се слажем да држава није помогла Николи. Ја се слажем да држава много тога не ради што би требала. Али схвати ти да је та држава Србистан, да то није Шведска, Финска, САД, Јапан. Ето погледај Јапан. 10 дана после оног цунамија све очишћено, све сређено, као да се ништа није десило. Србија пола године, још неки уселили у куће нису у Обреновцу, а иде зима. Упореди те две државе. Упореди Немачку и њен систем одбране од поплава и српски систем од 100 година.

Но, оно што хоћу да кажем да нас 15 000 не може Николи да скупи одређену суму новца, свако по 1 евро и имао би довољно, а овде причамо како би тобоже сви могли без државе, то би били аутопутеви, то би били солитери, то били летећи аутомобили. Фантазије. Када би се појавио неки принудни механизам овде и све нас натерао да платимо 1 евро, нпр. дође патријарх и каже: Ко не плати, лети из Цркве, забрана уласка, сваког свештенику наређено да не сме да га причести и пусти у цркву... ствар би се потпуно променила.

Надам се да капирате. Маните се тог маштања. Лепо све то изгледа, али разумети човекову природу која није ни мало златна. 

Подели на овим сајтовима

А што не би могли...

Добро могли би, али би то били него ахархично стање које је Хобс лепо описао. Значи ја тебе рокнем и узмем ти сво богатство и нико ми не може ништа. Осим ако ме нека већа будала рокне. 

Подели на овим сајтовима

Ниси разумео паралелу коју сам направио. 

Нас 15 000 не може да обезбеди насип без неког принудног механизма какав је држава. 

Ko ti kaze da ne moze? Napravili smo internet, kompjuter, oblakodere silne  bez drzave ne mozemo jedan nasip...

Da nas brate moj ta drzava malo manje pljacka.... mozad bi i mogli....a ja mislim da bi mogli..

Kao sto su nekad egipcani verovali da velika zgrada kao sto je piramida ne moze da se napravi bez drzave... pa danas kompanija sama napravi oblakoder.. tako moze da se napravi i nasip....

Najbolji primer voluturisticke organizacije si mogao da vidis sad u poplavama.. dali su ljudi i sta su imali i sta nisu imali, i isli i radili i spasavali zivote..

Подели на овим сајтовима

Добро могли би, али би то били него ахархично стање које је Хобс лепо описао. Значи ја тебе рокнем и узмем ти сво богатство и нико ми не може ништа. Осим ако ме нека већа будала рокне. 

Чекај бре полако... Значи кажеш да ако нам држава не отима паре за насипе и путеве настала би анархија и хаос...?

Где је ту логика?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Добро, кад обезбедити Николи 15 000 евра јавите се, па ћу да вам скинем капу. 

А ко је мени "обезбедио"?

Циљ је да се направи окружење у коме ће људи моћи да зараде за пристојан живот, а не да очекујемо од других да нам нешто "обезбеђују". Знаш ли бре колико треба да се ради за 15000 еура!? Неко кичму сломи за те паре...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

cekaj cekaj.. niko nije rekao da drzava ne treba da ima policiju koja ce stititi zivot i imovinu! :)

Samo da drzava ne treba da rasporedjuje resurse i odredjuje sta je za tebe i za mene javno dobro.. od nasih para...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...