Jump to content

Osnovi ekonomije

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Добро, кад обезбедити Николи 15 000 евра јавите се, па ћу да вам скинем капу. 

Evo nek mi drzava vrati sve pare koje mi je uzela za "socijalnu pomoc" nikoli i njemu slichno ugrozenima a nisu otisle u tu svrhu...  ja odmah sebi kupim kola i doniram mu jedno par hiljada evra..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

А ко је мени "обезбедио"?

Циљ је да се направи окружење у коме ће људи моћи да зараде за пристојан живот, а не да очекујемо од других да нам нешто "обезбеђују". Знаш ли бре колико треба да се ради за 15000 еура!? Неко кичму сломи за те паре...

pa sto da mu ne pomognemo nekom ko nema.. pa makar bio i lenstina( a ne verujem da je nas priajtelj sa foruma lenstina vec u nasem drustvu uglavnom lenstine ne bi imale).. ali doborovoljno onoliko koliko mislimo da zasluzuje

realno tebi kad bi ti srbija vratila sve pare koje ti je uzela, koje nisi potrosio koristeci njene usluge..... ti bi duplirao svoje bogastvo..

Подели на овим сајтовима

Ал` пази кад човек то мртав ладан каже... Као да је најнормалнија ствар на свету - ај` сад идите и сакупите ми 15000 евра... :)

У којем Космосу ми живимо... joooj

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Чекај бре полако... Значи кажеш да ако нам држава не отима паре за насипе и путеве настала би анархија и хаос...?

Где је ту логика?

Логика која се зове теорија друштвеног избора и теорија рационалног избора. 

Укратко, да ти држава не отима паре за насипе, ти би био поплављен јер сам народ без државе не могу да обезбеде насипе због постојања феномена ''слободног стрелца'' илити шверцовања. Ако нема контроле у бусевима, нико неће платити карту што значи да неће бити бусева (осим приватних). Но, то су ситни проблеми. 

Да ти држава не отима паре, не би имали полицију и војску. Самим тим бисмо имали стање хаоса. Ја ти отмем богатство и не одговарам, не може нико да ме ухапси, могу да радим шта ми воља. 

Подели на овим сајтовима

pa sto da mu ne pomognemo nekom ko nema.. pa makar bio i lenstina( a ne verujem da je nas priajtelj sa foruma lenstina vec u nasem drustvu uglavnom lenstine ne bi imale).. ali doborovoljno onoliko koliko mislimo da zasluzuje

Не знам ситуацију па не могу да коментаришем... Свакако би помогао некоме да не умре од глади, али да идем около и купујем људима станове нешто нисам расположен данас.

realno tebi kad bi ti srbija vratila sve pare koje ti je uzela, koje nisi potrosio koristeci njene usluge..... ti bi duplirao svoje bogastvo..

Само да ме нису киднаповали кад им је требало топовско месо био би им захвалан.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Логика која се зове теорија друштвеног избора и теорија рационалног избора. 

Укратко, да ти држава не отима паре за насипе, ти би био поплављен јер сам народ без државе не могу да обезбеде насипе због постојања феномена ''слободног стрелца'' илити шверцовања.

Sta ti mislis.. koliko bi ljudi dozvolilo da budu poplavljeni? Pa samo pdv da im vrate za mesec dana unajmili bi nekog da im napravi nasip da ih ne podave...

Ne bi bio niko podavljen...

Neko bi se sigurno svercovao.. ali koliko njih bi se svercovalo pod rizikom da budu podavljeni oni, njihova familija, deca prijatelji? Ko bi bio taj genijalac koji vi reko.. e necu da doniram 3 000 dinara u kasu za branu....

Подели на овим сајтовима

А ко је мени "обезбедио"?

Циљ је да се направи окружење у коме ће људи моћи да зараде за пристојан живот, а не да очекујемо од других да нам нешто "обезбеђују". Знаш ли бре колико треба да се ради за 15000 еура!? Неко кичму сломи за те паре...

Није ни мени нико обезбедио. 

Не разумеш поенту коју хоћу да изнесем. Никола је као јавно добро, нека ми опрости ако га тако користим, као политички објекат. Да би обезбедли јавно добро, треба сви да дамо паре. Међутим, неће сви дати паре. Од 15 000 форумаша, 14 900 није дало паре. Самим тим, јавно добро није обезбеђено. 

Примени то на насип. Треба нам 15 000 за насип (ово овако лупам). Да би насип био обезбеђен треба сви да дамо паре. Међутим, неће сви дати!!! Ово добро запамти. 

Зато постоји спољни фактор које силом тера да сви дају да би насип био обезбеђен. Јасно?! Ја не могу јасније рећи. Ако некоме није јасно и даље, онда ако га занима нека прочита нешто о јавним добрима, о улози државе, о теорији игара итд. Ово су научне ствари, нисам то сам смислио. 

cekaj cekaj.. niko nije rekao da drzava ne treba da ima policiju koja ce stititi zivot i imovinu! :)

Samo da drzava ne treba da rasporedjuje resurse i odredjuje sta je za tebe i za mene javno dobro.. od nasih para...

Подели на овим сајтовима

Укратко, да ти држава не отима паре за насипе, ти би био поплављен

Срећом држава нам отима паре за насипе па нико није био поплављен...

voda3.jpg

Иначе не могу ни да замислим шта би се десило...

Ако нема контроле у бусевима, нико неће платити карту што значи да неће бити бусева (осим приватних).

Значи било би бусева, као што их је било својевремено и били су 10 пута бољи од државних. И људи су уредно плаћали карте.

Да ти држава не отима паре, не би имали полицију и војску. Самим тим бисмо имали стање хаоса. Ја ти отмем богатство и не одговарам, не може нико да ме ухапси, могу да радим шта ми воља.

А где сам ја рекао да не треба да имамо полицију и војску?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Треба нам 15 000 за насип (ово овако лупам). Да би насип био обезбеђен треба сви да дамо паре. Међутим, неће сви дати!!! Ово добро запамти.

Наравно да неће сви дати. Даће они којима је у интересу да направе насип и обезбеде своју имовину. Они којима је кућа на брду нема потребе да дају, нити је праведно од њих узимати за неког другог.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Sta ti mislis.. koliko bi ljudi dozvolilo da budu poplavljeni? Pa samo pdv da im vrate za mesec dana unajmili bi nekog da im napravi nasip da ih ne podave...

Ne bi bio niko podavljen...

Neko bi se sigurno svercovao.. ali koliko njih bi se svercovalo pod rizikom da budu podavljeni oni, njihova familija, deca prijatelji? Ko bi bio taj genijalac koji vi reko.. e necu da doniram 3 000 dinara u kasu za branu....

Генијалац који сматра да ће други дати паре уместо њега. Шта ту није јасно? 

Сад ћу поставити један фајл ко хоће да чита, па идем да спавам уморан сам, јутрос сам рано устао. 

Подели на овим сајтовима

Генијалац који сматра да ће други дати паре уместо њега. Шта ту није јасно? 

Dobro i .... kako ce se provesti taj genijalac sutra u tom gradu za koji nije dao pare za nasip i svi to znaju da je on odbio da da dobrovoljno? Koliko ce biti voljen i cenjen? Koliko ce ljudi zeleti da se druze sa njime?

hajd daj taj tekst :) da vidim..

i ja sam pre bio hobsovac.. ali ti si zreo za libertarijanca moram da primetim :D :D

Подели на овим сајтовима

https://www.facebook.com/download/1410945239187869/Osnovne%20igre.pdf

Ево. Ко хоће и може, нека прочита. Објашњење у вези споменутих проблема, око насипа имате на 49. стр. , 65. стр. и на 20. стр. о јавним добрима и шверцовању (хватање кривине). 

Ипак да бисте све разумели, препоручујем да се прочита испочетка. 

Одох сад. Лаку ноћ. 

Подели на овим сајтовима

https://attachment.fbsbx.com/file_download.php?id=1410945239187869&eid=ASukxenCp-kjB6XFNfZynp8nOrsqebGfswh8SE0s_M4Ft2P5AFyzUuO6wkWnT5zS8N4&inline=1&ext=1418680854&hash=ASuxyrgP4hX-2B6P

Ево. Ко хоће и може, нека прочита. Објашњење у вези споменутих проблема, око насипа имате на 49. стр. , 65. стр. и на 20. стр. о јавним добрима и шверцовању (хватање кривине). 

Ипак да бисте све разумели, препоручујем да се прочита испочетка. 

Одох сад. Лаку ноћ. 

reci mi samo jel mislis na fenomen "slepog putnika" ili "putnika bez karte" :)

Ako je to mogu i ja tebi da nadjem par tekstica, ako zelis... a procitacu tvoj u svakom slucaju...

hvala ti, na ovom kultirska razgovoru..

idem i ja.. nece drzava da mi ocisti dvoriste.... ali ce da mi uzme pare za ispucali put koji ne asfaltira redovno pored dvorista... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...