Jump to content

Zasto se religija povezuje sa psihickim oboljenjima?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Дико, панични поремећај је неуротични поремећај, спада у НЕУРОЗЕ, које се разликују од ПСИХОЗА итекако. Ти си све потрпао у исту врећу,а разлика је огромна. Неуротичар је свестан да је проблем у њему,али он реално перципира стварност, а психотичар умишља да је он у реду а све око њега није, и наступа из те позиције,тј. има искривљено поимање стварности.

Ти овде пропагираш да људи са психичким проблемима не узимају лекове и то радиш на један врло агресиван начин, при том свима који не подржавају то мишљење лепиш свакакве етикете.

Врло је опасно то што радиш.

Управо не реаговање и не лечење изазива погоршање болести.

Подели на овим сајтовима

@ Дика

Аман, човече, шта си запенио?!

Лупеташ бре ко максим по дивизији. Извини, али ја ипак верујем искуству научне медицине од последњих неколико стотина година више него теби - ако ништа друго, оно због тога што не умеш да разликујеш психолога од психијатра.

Наравно да терапија психоактивним лековима има тешке пропратне појаве, али и психичка обољења су тешка обољења. Нико нема чаробни штапић којим само махнеш и све буде ОК - ако тако нешто очекујеш било од медицине било од Цркве, грдно ћеш се разочарати.

На крају крајева, и пацијенти на дијализи су зависни од апарата за дијализу, па је то опет боље него да уместо на дијализу иду да им се чита молитва. А то што медицина није више напредовала на пољу психоанализе, психологије и психијатрије управо је последица таквог става - да ту само и једино молитва може да помогне.

И не видим зашто би било шта што сам навео укидало катедру за пастирску психологију - једина ствар у вези са пастирском психологијом која се коси са оним што сам написао је твоје поимање исте.

Иначе, кад већ питаш - у широј фамилији и окружењу имам неколико случајева психичких обољења. И свима који су се придржавали терапије се након неког времена стање и те како поправило, док се онима који се терапије нису придржавали и одбијали да је узимају стање толико погоршало да им сада више помоћи и нема. Са децом која имају психичких проблема радим већ осам година, будући да радим у школи, и тесно сарађујем са школским психологом, који је само у тих последњих осам година и те како помогао десетинама тинејџера са веома сличним проблемима као што су они које је Кале описала, и то без иједног медикамента. А Јеротића готивим, мада га никада нисам претерано детаљно ишчитавао.

С друге стране, на основу свега што си написао, претпостављам да си ти, у најмању руку, доктор медицине, психологије, или макар фармације?

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

ZAKLJUČAK:

Kada je vladika Grigorije pitao svoga duhovnog oca, našg poštovanog vladiku Atanasija kako se mogu liječiti psihički oboljeli, šta j euzrok tome, ovaj je n svoj način oštro odmahnuo rukom i rekao:"POKAJANJE LIJEČI"!

Ostaje samo jedan problem: kako privesti nekoga pokajnju (još ako nije "sav svoj")?

Dakle opet smo n apočetku...ili možda nisamo pivo greengrin

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Дико, панични поремећај је неуротични поремећај, спада у НЕУРОЗЕ, које се разликују од ПСИХОЗА итекако. Ти си све потрпао у исту врећу,а разлика је огромна. Неуротичар је свестан да је проблем у њему,али он реално перципира стварност, а психотичар умишља да је он у реду а све око њега није, и наступа из те позиције,тј. има искривљено поимање стварности.

Ти овде пропагираш да људи са психичким проблемима не узимају лекове и то радиш на један врло агресиван начин, при том свима који не подржавају то мишљење лепиш свакакве етикете.

Врло је опасно то што радиш.

Управо не реаговање и не лечење изазива погоршање болести.

Panicni strahovi su, rekao sam, PREDpsihoticna stanja. Sto se dijagnosticiranja tice vise su mego raylicita. EU i USA imaju svoju dijagnosticku "bibliju" sa 374 dijagnoze, a u Srbiji je to drugacie sigurno. Drugi imaju svoje.Termini su tu manje bitni, pricali smo, sam, o stanju kako se nesto manifestuje.

Recimo sto je za Crkvu blud, za seksologe je nesto sto se preporucuje. Ne bjezimo od sustine.

Ja sam samo pisao o pojavama i prelazu iz dpresija u psihoze nista drugo, koristeci, cini mi se "tzv." prefiks, i koristeci termine dijagnisticke radi lakseg razumijevanja. Depresija je recimo za nekoga nesto za drugoga je ocaj. Kako za koga...najbolji lijek prtiv nje je MOTIKA i ljubav uporedo. Ne mora motika, moze i neki drugi RAD. Sve te tabletice su bjezanija od problema, nekome funkcija, nekome pare...naravno kada öovjek duboko oboli, treba dati i medikamentoznu terapiju, suzbit simtome, ali öiniti to pri bezezlenim stvaria je opasno, preopasno i zavrsava u autu.

Kada bi sve depresivce skupio na jedno mjesto, da se druze, rade, i ucio ih ispravnom ncinu zivota, za mjesec dana bili bi drugi ljudi. To je nemoguce, ali samo pokazuje kolike omaske se prave.

Cuj depresija...to je najveca "bolest" danasnjice i najsmjesnija. Koliko smijesna toliko opasna...i porediti yv´be i slijepa crijeva sa strahovima, ocajem isl.  mislim zaista je smijurija. Jos od hriscana.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

ZAKLJUČAK:

Kada je vladika Grigorije pitao svoga duhovnog oca, našg poštovanog vladiku Atanasija kako se mogu liječiti psihički oboljeli, šta j euzrok tome, ovaj je n svoj način oštro odmahnuo rukom i rekao:"POKAJANJE LIJEČI"!

Ostaje samo jedan problem: kako privesti nekoga pokajnju (još ako nije "sav svoj")?

Dakle opet smo n apočetku...ili možda nisamo :) 4chsmu1

kako izleciti dete od  tri godine koje ima alergiju ?

pokajanjem ?

evo kajem se zadnjih 30 godina i niko nije uspeo da mi izleci alergiju.

imam je uvek u vecoj ili manjoj meri - rodio sam se sa njom.

najbolje da neko uzme lopatu pa da me bije dok se ne pokajem  0705_read

:)

Covece alergija i STRAH sta imaju zajdnicko? Sta? Nista!

Poenta i jeste sto je neuropsihijatrija preuzela ulogu Crkve u nekim stvarima.

Uyimanj ehmikalija kada si tuzan i ocajan je drogiranje! Zna Crkva kako se strahovi i ocaju lijece. Zna li? Kavi zubari bre.

Јоанис Корнаракис, Шизофренија или аскетизам

Прочитај макар ово горе, ако не читамо ништа осим што нам треба за осмицу.

Када је једна жена неког комуњаре дошла профу Јеротићу имала проблеме, она контала даће јој таблетице и ајмо пипа нова екипа, а он ј епита "верујеш ли ти у Бога"? Дама се шокирала: "Ма шта Ви мени, ју, знате ли ко је мој муж, који Бог"? А проф јој рече: "Госпођо и ЛИСТ верује да га ветар може одувати"!

Чуј зубар :), телевизор, страх и слијепо цријево...да баш је исто.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

[

4chsmu1

Covece alergija i STRAH sta imaju zajdnicko? Sta? Nista!

znas kako ako imas 3 godine i boris se da dodjes do vazduha (zbog alergije)  i dises kao riba na skrge

nije bas da nemas straha.

slagao bih kada bi ti rekao da se nisam plasio jos kao mali da li cu da umrem.

0705_read

Доктори излијече астму, алергију ако могу и нестане страха. Или ублаже и кажу "е страх је зато и зато".

Али ако се плашиш људи, заједнице, простора, онда шта ћемо? Да свијет сав прилагодимо теби? Ћорак...причамо о неоправданим старховима који нису "опипљиви".

Шта знаш шта је у уму шитофреничара? Оће ли да прави покољ или ће себе убити (ријетко се убијају сами)?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Ја се понадала да ћу попричати са свештеником, теологом, кад оно... 0705_read

Ја и јесам дипломирани теолог. А видела си и мишљење свештеника Ивана.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Рекла сам али више од месец дана нисам контактирала с њим па сам се зато обратила овамо. Није грех попричати и са другим свештеницима, вероучитељима, теолозима...зар не?

Подели на овим сајтовима

Кале,

Немаш разлога да бринеш а још мање да се двоумиш око борбе коју мораш да водиш (као и свако од нас).

Вјерујем ми, на примјеру неколико блиских пријатеља али и на личном из доба пубертета сам се увјерио у неописиву снагу исповијести и Св.Причешћа. Толико је снажно да мјења карактер, бришући све негативно, све страхове, несигурности, бол...

Вјерујеш ли, на примјер, да особа која је била екстремно асоцијална је постала тоолико социјална да је други хвале и питају се зар је могуће да неко тако лако стиче пријатељства?

Одувијек нисам могао да разумијем људе који психички проблем (грч. Ψυχή – душа, значи нешто нематеријално) покушавају да ријеше материјалним (физичким) средствима. Нешто попут као да сигнал телевизије покушаваш да ухватиш рукама! А сад видим да постоје и Православни Хришћани који падају на овој једноставној логици! Cool. 4chsmu1

Нисмо против медицине, напротив! Али медицине да се физичко лијечи физичким.

Значи, бацај ту дрогу, наћи доброх духовника, редовно се исповједај и Причешћуј и бори се!

Живот би ионако био досадан без борбе, а твој Крст је управо тај (сви носимо по један у различитим облицима).

Буди срећна што си П.Хришћанка! Нисмо ни свјесни колику Силу имамо!

П.С. Господ је Васкрсао!!! Зар има времена за икакву тугу и страх? 0705_read

Подели на овим сајтовима

Јој хвала ти, Мики, говориш као мој духовник када сам требала прекинути први лек да пијем, пре неколико месеци. И он је против тога.

Али мени желудац није на месту и самим тим је нервозан и ја једноставно морам пити лек за нервозу желуца. А уз Божију помоћ ојачаћу уз ова 2 друга лека, престати и њих пити и живети нормално...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Мислим да овде не треба олако доносити закључак, најпре зато што те нико од нас не познаје лично. Ако је физички проблем, физичко оштећење- немојте остављати терапију, немојте се играти да вам не буде још горе. Лекари су Богом дани људи, не заборави то. Духовник може једино на здравој духовној основи да зида. АКо нема здравог темеља, све ће се срушити и само има да остане схизофрена руина.

Чувај се свакаквих коментара. Чула си шта кажу свештеници и теолози. И сама кажеш да имаш дуовника. Онда слушај њега, али добро размисли о остављању терапије. То никако не сме нико одавде да Ти саветује.

Хвала на разговору. 

Подели на овим сајтовима

Поштовани, имам високу анксиозност са елементима панике и агорафобије.

Интересује ме може ли се то поистоветити са опседнутошћу злим дусима?

Волела бих када би ми неко од свештеника одговорио...

Благодарим.

Kale, napadi panike i agorafobija nemaju veze sa opsednutošću demonima. I ja imam panične napade, odlazim kod psihijatra i pijem lekove. Nemoj da se zezaš sa tim i da prekidaš terapiju na svoju ruku. Ovaj problem je isključivo MEDICINSKI i nema apsolutno nikakve veze sa tvojim duhovnim stanjem. Dakle, moli se, idi u Crkvu, ali nemoj da batališ lekara i lekove jer bi to bilo pogubno.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Идењем у Цркву, редовним причешћивањем и исповедањем, разговором са својим свештеником... Ти ћеш показати да је искушење које је на Тебе навалило, управо на спасење. Дакле, пусти лекаре да раделекарски део посла, а да свештеник ради оно што му је дато да ради.

Мислим да је велики проблем што се код многих поистовећују ове две службе, па ће они који иду само код лекара да не иду у Цркву и обрнуто- они који иду у Цркву неће ићи код лекара.

Ове две службе треба да постоје у симфонији а не смешању.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...