Jump to content

Zasto se religija povezuje sa psihickim oboljenjima?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ne nisam mislila konkretno na profesora Jerotića,profesor Ćirković ne pominje samo njega.Ima zaista puno onih koji se mešaju u posao nauke,medicine a nemaju adekvatno znanje da bi davali savete,pa čak i komentarisali.To njihovo mešanje donosi jako puno štete i zbunjuje ljude.Profesor Jerotić ne sumnjivo ima znanje iz oblasti psihologije i  psihijatrije,ali i meni su neke njegove izjave diskutabilne.Ali na njega nisam konkretno mislila kad sam rekla "priučeni".

Profesor Ćirković jeste priznati ekspert  0102_laugh

Не знам да ли је, нисам на тим нивоима. Иапк не узимајући неки ауторитет за НАДауторитет, закључујем: ако дотични проф. Јеротића сврстава у "приучене" ту нешто не штима. Но добро. Ја се не кријем иза Јеротићевог ауторите јер сам нико и ништа, можда би он чак дјевоци прописао антидепресиве до краја живота, но то не би измијенило моје мишљење. Само сам ово навео о Јеротићу да баш толико срозати некога засигурно пали жуто ротационо свјетло у глави....

Што се профа тиче, па ко ради тај и гријеши, а он много ради. Јес да поштује Јунга али шта ако?

Дакле мало мање ИЛИ-ИЛИ, мало више И-И и И/ИЛИ. Рецимо радост са смиехом и радост без смијеха су радост! Радост И са смијехом и радост И без смијеха су радост! Примјер само...;)

Изгледа да тај експерт иде по оној ИЛИ ја ИЛИ није тако (Јеротићу "приучени").

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Ovo pitanje sam postavio iz razloga zato sto je danas uz pomoc neuro hirurgije moguce promeniti biohemiju coveka.

Recimo promenama na mozgu moguce je da od coveka napravis ubicu ili pedofila. To onda znaci da su nase

karakterne crte ukorenjene u mozgu i da mogu da se menjaju.

То да ли могу убицу да направе не знам, али знам да и ако могу, још нису излјечили ни једног шизофреничара!

Знаш ли ти неки примјер?

Sto se tice sizofrenije procenat izlecenja je jedan od pet zato sto se o toj bolesti ne zna jos dovoljno.

Zna se da ona nastaje usled poremecaja u neurotransmiterima, i da takodje ima gentesku osnovu. Kod ljudi koji boluju od shizofrenije raspored hemijskih slova u DNK je pogresan. Zato se sad ide na razvoj molekularnog lecenja

А зна ли се зашто је погрешан распоред у ДНК? Није провокативно, занима ме јесу открили то.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Иако дуго, са уживањем, пратим разговоре на форуму, до сада се нисам активно укључивала. Али ова тема и ствари које су у њој написане, натерале су ме да са вама и активно поделим своја размишљања. По занимању сам клинички психолог и 15-так година се бавим психодијагностиком. Чули сте размишљања теолога и свештеника, надам се да ће и размишљање психолога бити од користи.

Кале, чула си добре савете, немам ништа да додам. Настави да идеш и код лекара и код свог духовника. Психички симптоми које осећаш (ту пре свега мислим на нападе панике и агорафобију), никако нису последица физичих симптома (нервоза желуца), већ обрнуто. Али, важно је да знаш да се та стања лече. И у Београду имаш неке сјајне бихејвиоралне психотерапеуте, а та врста психотерапије је одлична за твоје сметње. Али оно што мораш да знаш је да иако се симптоми лече, узрок настанка симптома(односно, твоје особине личности у комбинацији са садашњом и прошлом животном ситуацијом),није тако лако пронаћи. И ту ти велику помоћ може пружити твој духовник, заједно са неким психологом. Немој се плашити лекова које добијаш. Не верујем да ти је психијатар преписао било шта друго осим анксиолитика ( то су лекови који смањују напетост). Буди упорна и снажна, на добробит себи, али и другима.

Подели на овим сајтовима

0102_laugh Дико, мени су твоји постови праве "салате",пуне контрадикторности ...

Писао сам брзо, без интерпункције покушавајући да сузи ствари, јер што год кажеш на ову тему задире дубоко.

Наведи шта ти је контрадикторно и објаснићу се.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

. Али, важно је да знаш да се та стања лече. И у Београду имаш неке сјајне бихејвиоралне психотерапеуте, а та врста психотерапије је одлична за твоје сметње. Али оно што мораш да знаш је да иако се симптоми лече, узрок настанка симптома(односно, твоје особине личности у комбинацији са садашњом и прошлом животном ситуацијом),није тако лако пронаћи. И ту ти велику помоћ може пружити твој духовник, заједно са неким психологом. Немој се плашити лекова које добијаш. Не верујем да ти је психијатар преписао било шта друго осим анксиолитика ( то су лекови који смањују напетост). Буди упорна и снажна, на добробит себи, али и другима.

Овдје су се јављали неки који имају одговоре на узрке симтома.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Ovo pitanje sam postavio iz razloga zato sto je danas uz pomoc neuro hirurgije moguce promeniti biohemiju coveka.

Recimo promenama na mozgu moguce je da od coveka napravis ubicu ili pedofila. To onda znaci da su nase

То да ли могу убицу да направе не знам, али знам да и ако могу, још нису излјечили ни једног шизофреничара!

Знаш ли ти неки примјер?

Sto se tice sizofrenije procenat izlecenja je jedan od pet zato sto se o toj bolesti ne zna jos dovoljno.

Zna se da ona nastaje usled poremecaja u neurotransmiterima, i da takodje ima gentesku osnovu. Kod ljudi koji boluju od shizofrenije raspored hemijskih slova u DNK je pogresan. Zato se sad ide na razvoj molekularnog lecenja

А зна ли се зашто је погрешан распоред у ДНК? Није провокативно, занима ме јесу открили то.

Najverovatnije zbog mutacija u genima
Подели на овим сајтовима

Знаш ли ти неки примјер?

"Највјероватније" значи да је то теорија без доказа. А и ако јесте мутација у генима шта је узрок њој? И ако се и он докаже тар нећемо на крају заћи поново у однос гдје је граница духовног и материјалног, и тако заћи у ТЕОЛОГИЈУ.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Иако дуго, са уживањем, пратим разговоре на форуму, до сада се нисам активно укључивала. Али ова тема и ствари које су у њој написане, натерале су ме да са вама и активно поделим своја размишљања. По занимању сам клинички психолог и 15-так година се бавим психодијагностиком. Чули сте размишљања теолога и свештеника, надам се да ће и размишљање психолога бити од користи.

Кале, чула си добре савете, немам ништа да додам. Настави да идеш и код лекара и код свог духовника. Психички симптоми које осећаш (ту пре свега мислим на нападе панике и агорафобију), никако нису последица физичих симптома (нервоза желуца), већ обрнуто. Али, важно је да знаш да се та стања лече. И у Београду имаш неке сјајне бихејвиоралне психотерапеуте, а та врста психотерапије је одлична за твоје сметње. Али оно што мораш да знаш је да иако се симптоми лече, узрок настанка симптома(односно, твоје особине личности у комбинацији са садашњом и прошлом животном ситуацијом),није тако лако пронаћи. И ту ти велику помоћ може пружити твој духовник, заједно са неким психологом. Немој се плашити лекова које добијаш. Не верујем да ти је психијатар преписао било шта друго осим анксиолитика ( то су лекови који смањују напетост). Буди упорна и снажна, на добробит себи, али и другима.

Dobrodošli na forum. Lepo je od vas što ste pojasnili ovoj devojci da je nervoza želuca posledica anksioznosti a ne obrnuto. I naravno da su stresne životne okolnosti dovele do takvog stanja, što se uspešno može prevazići psihoterapijom i medikamentima. Puno pozdrava. confused1

Подели на овим сајтовима

Nauka i lekari imaju svoje mesto i značaj. Takođe nije lako naći dobrog psihologa, psihijatra, lekara uopšte.

Vezano za raspravu koja se povela na ovoj temi, zanima me da li je neko bio u manastiru Lepavina u Hrvatskoj? Zanima me kako gledate na iscelenja i izlečenja koja su se dešavala i dešavaju se u tom manastiru? Da li je neko čitao knjigu "Čuda Presvete Bogorodice Lepavinske"?

Подели на овим сајтовима

Знаш ли ти неки примјер?

"Највјероватније" значи да је то теорија без доказа. А и ако јесте мутација у генима шта је узрок њој? И ако се и он докаже тар нећемо на крају заћи поново у однос гдје је граница духовног и материјалног, и тако заћи у ТЕОЛОГИЈУ.

Prvo ne mozes da kazes teorija bez dokaza zato sto je to logicki pogresno nonsens.

U nauci ne postoji nista jace od teorije, ona zapravo objasnjava dokaze. Drugo svaka greska koja se desi

sa genima naziva se mutacijom. Mutacije nastaju prilikom gresaka u kopiranju gena, ili pod spoljasnjim uticajem radijacija, hemikalija.

Подели на овим сајтовима

Nauka i lekari imaju svoje mesto i značaj. Takođe nije lako naći dobrog psihologa, psihijatra, lekara uopšte.

Истина. Мада, кад узмем у обзир каквих сам се све глупости наслушао од људи које у нашој Цркви сматрају духовницима, ипак ми се чини да су некоме ко тражи помоћ шансе да нађе доброг лекара далеко веће него да нађе иоле нормалног духовника...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Елем, јесу код нас скупи ти психијатри као што имамо прилике да видимо у америчким филмовима? Мислим, не знам ни како се долази до њих. Сумњам да то иде преко опште праксе у државним болницама.

И да, мислим да не би свако требао да даје савете на овој теми. Једно је теорија (нпр. што би били депресивни ако је Христос васкрсао), друго пракса кад људи прођу кроз свашта и није им ова мисао баш увек на уму нити имају толику веру.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...