Sherlock H. Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 I mene zanima, ako ti je udobno mozes da otvoris novu temu... Mogu da se pridruze ako zele i Juan (koji je takodje izasao iz PC) i Mladja ( ateista koji je usao u nju) Ja sam vec imao temu iz 2012 o tome, al sad vidim da je nestala, a ispisao sam se bio za sve pare. Eto, ako mogu admini da kazu sto nema teme na linku. https://www.pouke.org/forum/topic/20505-moja-ispovest-forumasima-zamerke-hriscanstvu/page-6 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Ma ko je bre od huligana iliti nacista opšte spomenuo Crkvu i rekao da su došli u ime Crkve,pa da se onda Crkva zaista ogradi ja ne bi imao ništa protiv naravno. Hajde ako hoćeš da razgovaraš objasni mi to? Zašto tražite od SPC da se ogradi od ovog dogadjaja? Tri skupljena prsta? To je argument? Ако пажљивије прочиташ, ја нигде нисам написао да Црква треба да се ограђује од овог конкретног инцидента. Све време причам о друштвеној појави да се неке организације (конкретно Србска акција и Образ) у својим програмима позивају на православље, а истовремено потписују графите попут "За расу и нацију ступи у акцију" или "Цигане у коморе" или флајере сличне садржине . Не можеш негирати постојање појаве да многе агресивне (макар на речима ако не и на делима) групације помињу православље као један од мотива свог деловања. Због тога би било лепо да се Црква огради, не поводом конретних акција, јер не треба Црква да се ограђује увек кад нека будала каже да нешто ради у име вере, него поводом постојања таквих организација. cloudking је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Ако пажљивије прочиташ, ја нигде нисам написао да Црква треба да се ограђује од овог конкретног инцидента. Све време причам о друштвеној појави да се неке организације (конкретно Србска акција и Образ) у својим програмима позивају на православље, а истовремено потписују графите попут "За расу и нацију ступи у акцију" или "Цигане у коморе" или флајере сличне садржине . Не можеш негирати постојање појаве да многе агресивне (макар на речима ако не и на делима) групације помињу православље као један од мотива свог деловања. Због тога би било лепо да се Црква огради, не поводом конретних акција, јер не треба Црква да се ограђује увек кад нека будала каже да нешто ради у име вере, него поводом постојања таквих организација. A postoji li neka naznaka razloga zasto SPC to nije do sada uradila? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Mislim da je kod njega problem ipak malo dublji od pukog nepoznavanja socijalnih i demografskih prilika na ovim prostorima. Ja mislim da ne mozes njegov specificni "stil" samo da otpises na na tu neupucenost jer on jednu grupu ljudi, dakle zive osobe, licnosti vrlo lagodno naziva "smradom". Cak iako stavim ona stranu da je malo tesko povezati hriscansku ljubav prema bliznjem i ljubav uopste, mislim da prosto nije lepo da drugog coveka, ne... celu jednu grupu nazoves "smradom"? Kako takav pristup moze biti hriscanski i kakvu poruku salje tim isitm ljudima ili nekim drugim koji nisu u crkvi? Il si s nama il si smrad? Isus je sa ubicama i kriminalcima sedeo rame uz rame zar ne? A vi valjda Njemu tezite? Овде грешиш, колико год његове речи звучале непријатно за гејеве, није их назвао смрадом. Назвао је грех смрадом, што се уклапа у став Цркве да се "мрзи грех, а не грешника". Мислим да је то чак он и помињао, то о греху и грешнику. Не могу да проникнем у мотивацију митрополита за избор таквог, тврђег приступа, па пошто немам података да оценим, надам се да је ово што сам ја претпоставио у посту који си цитирао... Јер ипак не могу да замислим да један врсан теолог, доктор теологије, са образовањем које је трајало десетинама година, намерно излази у јавност са изјавама које више људи удаље од Цркве него што их утврде у вери. О привлачењу Цркви мислим да чак ни говора нема. Иначе. када ме ти цитираш не излазе ми нотификације, као кад ме други цитирају. Не знам да ли је због одобравања или шта је у питању, али ако ти некад нисам одговорио то је због тога. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 A postoji li neka naznaka razloga zasto SPC to nije do sada uradila? ја стварно не бих знао, а не бих да спекулишем без икаквих назнака... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Ако пажљивије прочиташ, ја нигде нисам написао да Црква треба да се ограђује од овог конкретног инцидента. Све време причам о друштвеној појави да се неке организације (конкретно Србска акција и Образ) у својим програмима позивају на православље, а истовремено потписују графите попут "За расу и нацију ступи у акцију" или "Цигане у коморе" или флајере сличне садржине . Не можеш негирати постојање појаве да многе агресивне (макар на речима ако не и на делима) групације помињу православље као један од мотива свог деловања. Због тога би било лепо да се Црква огради, не поводом конретних акција, јер не треба Црква да се ограђује увек кад нека будала каже да нешто ради у име вере, него поводом постојања таквих организација. Ponekad je teško sa tobom,pogotovo kad udješ u 20tu stranicu i repliciraš mi kontekst koji držim od početka teme. Dakle SPC nisam ni ja spominjao van ovog dogadjaja,govorio sam o tome da je malo bezobrazno pisanje kako će SPC imati štetu od ovog dogadjaja i pozivati je da se ogradi od nečega potpuno Crkvi stranog a to su dve krajnosti na ovoj temi. Dakle perfidno je postavljač želeo,sav dogadjaj da prenese u pravoslavne vode. Nisi u pravu,da Crkva treba da se ogradjuje od svega i svakoga,koji spominju pravoslavlje u nekim svojim ideologijama iliti u politikanstvu. Crkva sa takvim ljudima nema ama baš nikakve veze a tvoje razmišljanje im služi samo za spinovanje svojih ideja i svoje nabedjenosti da su u zagrljaju Pravoslavne Crkve. Dakle SPC nema potrebu za nikakvo ogradjivanje niti ima potrebu da ulazi u takve politikanske ringišpile,koji se završavaju idejno potpuno šizofreno. Ostavite vi Crkvu da se bavi svojim poslom. Nije bilo umesno spominjanje Crkve na ovoj temi a to sam od samog početka govorio pa i sada. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Ovde uopste nije problem u etiketiranju, niti sam ja ikada rekao da sam protiv etiketiranja u smislu da ga treba zabraniti... vec o tome da li se njegov govor moze podvesti pod "govor mrznje", onako kako je on definisan u ZZD, plus uzimajuci u obzir medjunarodne standarde i nasu (doduse siromasnu) sudsku praksu sto se tice te oblasti, a o cemu sam vec ranije pisao na slicnim temama. Uopste nije nikakav problem da Amfilohije nekoga nazove sodomitom il' kako god, niti je problem da se o homoseksualnosti govori kao o grehu, problem je u nacinu na koji je on (dakle, pojedinac, ne Crkva u celosti!) govorio o toj temi. A da se radi o oblasti u kojoj treba biti jako pazljiv jer se vrlo lako moze doci do zesce cenzure, naravno da sam svestan. Samo mislim da je u slucaju Amfilohijevih izjava ispunjeno i vise od minimuma uslova za ogranicenje slobode govora. А шта је минимум за ограничење слободе говора? И ко ту слободу треба да ограничава? Ако питаш борца за веру, минимум је пљување по Православљу. Ако питаш педера, минимум је пљување по једнакости свих. Ако питаш неког шеснаестог или двадесетог, свако ће да има свој минимум. "Говор мржње" се не кажњава због тога што некоме треба да се ограничи слобода говора, него зато што је својим јавним наступом повредио неког другог. "Говор мржње", и иначе врло проблематична категорија, на начин на који се спроводи у нашем бангавом и шепавом демократском друштву, претвори се у хајку на неистомишљенике сваки пут када се изнесе став који се не свиђа оном ко контролише одређени медиј. Тако је у једном медију иста ствар говор мржње из најдубљих дубина пакла, док се у другом слави као врхунска мудрост. Један део народа (јавности) подржава, други део проклиње онога ко је спорну ствар изговорио. Ако сад узмеш Амфилохија, он је цитирао Библију. Долазиш у проблем ако реченицу да се "дрво које плода не рађа сече и у огањ баца" прогласи говором мржње, јер онда мораш да санкционишеш и Библију. Надам се да се нисам превише расплинуо, само позивам на размишљање око бесмислености целог тог концепта. "Говор мржње" као категорија можда и треба да постоји, али не у друштву које тек стаје на ноге, које нема изграђене институције, јер ће се онда увек претворити у своју супротност, у малтретирање онога ко је у једном тренутку слабија страна (а кад тај исти постане јача страна, и он малтретира другог). Није проблем у "говору мржње", него у стању свести у једном друштву, и не може проблем те врсте да се решава декретима, никада у историји није могао, само што је много лакше нешто санкционисати без икаквог ефекта него дуго и стрпљиво радити на решењу проблема, а то вазда радимо. МилошБГ, зеленизуб, Uscanac and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Da se malo nadovežem na riletov post. Nema naravno tu nikakvog govora mržnje,već je problem otkud Crkvi pravo da propoveda, da greh postoji. Fina fazica za putić antihrista,koji će naravno govoriti da greh opšte ne postoji. Ako sam dovoljno jasan i kratak...... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Inace za neinformisane ove plakate im je razbio peder na paradi,cak i medju njima tim paraderima ima normalnih,ne puno,ali ih ima.https://www.youtube.com/watch?v=e77yd1pK9dA#t=33 "Za neinformisane" и оне који то не желе да остану камуфлирани удбаш са марамом на глави је врло дискутабилан као хомосексуалац, сад, колико их је било "cak i medju njima tim paraderima" нисам у прилици да проценим, али ми овај сав циркус, најновији, делује само као друга епизода једног те истог серијског програма. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 "Za neinformisane" и оне који то не желе да остану камуфлирани удбаш са марамом на глави је врло дискутабилан као хомосексуалац, сад, колико их је било "cak i medju njima tim paraderima" нисам у прилици да проценим. Zanimljiva je reakcija glavnih organizatora parade koji nisu otrcali do policije da kazu kako je neki huligan upao medju njih (to je bila novinska vest,huligani,incident,upad medju gejeve itd) vec su iste pocepane plakate uzeli i odneli posle tog dogadjaja ne osvrcuci se na sami dogadjaj. Ja ne znam da li je udbas ili peder,ali znam da huligan nije. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Ja ne znam da li je udbas ili peder,ali znam da huligan nije. Врло могуће је и да човек само ради свој посао, што се од њега и очекује, за који је плаћен итсл. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2014 Овде грешиш, колико год његове речи звучале непријатно за гејеве, није их назвао смрадом. Назвао је грех смрадом, што се уклапа у став Цркве да се "мрзи грех, а не грешника". Мислим да је то чак он и помињао, то о греху и грешнику. Не могу да проникнем у мотивацију митрополита за избор таквог, тврђег приступа, па пошто немам података да оценим, надам се да је ово што сам ја претпоставио у посту који си цитирао... Јер ипак не могу да замислим да један врсан теолог, доктор теологије, са образовањем које је трајало десетинама година, намерно излази у јавност са изјавама које више људи удаље од Цркве него што их утврде у вери. О привлачењу Цркви мислим да чак ни говора нема. Иначе. када ме ти цитираш не излазе ми нотификације, као кад ме други цитирају. Не знам да ли је због одобравања или шта је у питању, али ако ти некад нисам одговорио то је због тога. Dobro, ne moramo previse da se zadrzavamo na amfilohiju, slazemo se da mu je pristup malo cudan ali ja mislim da tu ima dosta gordosti i licemerja ali da ne sirimo pricu... Kako komentarises tu opcinjenost homoseksualniscu s izgovorom da je zabranjena u Bibliji dok se druge "zabranjene" stvari potpuno ignorisu? Pre par postova sam cak i citirao konkretne delove iz Biblije. Muzeloznistvo je jednako zabranjeno kao jedenje prasetine ili brijanje pa opet ove dve potonje stvari radite bez ikakvih problema dok se zbog gejeva rusi i pali? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2014 MorO sam Margareta, -Владимир-, Срђан Шијакињић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2014 Klaud,pitao si za one stvari koje si izdvojio iz starog zaveta apropo jedenja prasetine i slicno. To je stari zavet koji je ispunjen pojavom novoga zaveta,medjutim homoseksualizam kao greh i to veliki ne oznacava samo stari zavet i to namerno zaboravljas u diskusiji,vec i novi zavet se nedvosmisleno osvrce na tu pojavu.Konkretno o tom grehu govori Apostol Pavle a posto mi znamo i verujemo da su oni bili nadahnuti svetim duhom i kao tako to i posmatramo. Naravno apostoli govore o mnogo grehova,ali je poenta u tome da ti nemas paradu ponosa pijanaca ili ljudi koji vrse rukoblud ili ne znam koga,dok paradu ponosa homoseksualizma imas i to je ono sto taj greh izdvaja od drugih,pravljenje od greha i mane coveka vrlinu i ponos. Ali ono sto sam siguran da to i ti znas i sam,samo se pravis blesav. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2014 Klaud,pitao si za one stvari koje si izdvojio iz starog zaveta apropo jedenja prasetine i slicno. To je stari zavet koji je ispunjen pojavom novoga zaveta,medjutim homoseksualizam kao greh i to veliki ne oznacava samo stari zavet i to namerno zaboravljas u diskusiji,vec i novi zavet se nedvosmisleno osvrce na tu pojavu.Konkretno o tom grehu govori Apostol Pavle a posto mi znamo i verujemo da su oni bili nadahnuti svetim duhom i kao tako to i posmatramo. Naravno apostoli govore o mnogo grehova,ali je poenta u tome da ti nemas paradu ponosa pijanaca ili ljudi koji vrse rukoblud ili ne znam koga,dok paradu ponosa homoseksualizma imas i to je ono sto taj greh izdvaja od drugih,pravljenje od greha i mane coveka vrlinu i ponos. Ali ono sto sam siguran da to i ti znas i sam,samo se pravis blesav. Care... ovo ti je novi zavet... Zenama je zabranjeno da govore u crkvi! (Poslanica Korincanima knjiga prva 14:34-35) Жене ваше да ћуте у црквама; јер се њима не допусти да говоре, него да слушају, као што и закон говори. Objasni mi sad... A mozes i da mi objasnis zasto Isus ni u jednoj prilici ne pominje homoseksualnost. PS. U novom zavetu takodje pise da je zabranjeno ozeniti raspustenicu. Gde su masovni protesti protiv tog smrada i greha? Gde su teoloske tribine, forumske teme, protesti... Zasto se nigde ne cuje glas protiv ove zabranjene pojave koja je daleko masovnija od homoseksualnosti? (Matej: 19-9) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука