Jump to content

Папа: Бог није мађионичар

Оцени ову тему

ПиП

Препоручена порука

A nisi bezgrešan? PA kako je onda pobedio Hrist?

Lako bio je to njegov priziv,koji poziva sve nas. Kako više ne vidiš da svoju volju opšte ne spominjem,osim u situaciji definitivnog prihvatanja Hrista.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne padre ovde se definitivno ne slažemo. Božja blagodat nije poznanje moje prirode i straha zbog poznanja svoje grešnosti. Nije stvarno nije,jer Božja blagodat je za mene dar. Njegov dar. Dar se ne odbija niti se zaslužuje ako ti je u bezuslovnoj ljubavi poklonjen.

Auh...Dar nije zaslužen, svakako, ali i te kako može da se odbije, pa čak i kad misliš, samouvereno da si ga primio...o tome pričam. To nas Isus stalno upozorava u Pismu.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Auh...Dar nije zaslužen, svakako, ali i te kako može da se odbije, pa čak i kad misliš, samouvereno da si ga primio...o tome pričam. To nas Isus stalno upozorava u Pismu.

Ne znam nisam ga odbio, zaista ne znam.

Подели на овим сајтовима

Lako bio je to njegov priziv,koji poziva sve nas. Kako više ne vidiš da svoju volju opšte ne spominjem,osim u situaciji definitivnog prihvatanja Hrista.

Čuj pohvalno je i treba se truditi da se uvek prianja uz Božju volju, ali, nema garancije da ćemo se uvek nje držati jer smo slabi i zavodljivi. KAd god sagrešiš, makar ti posle Bog i oprostio po Crkvi, ipak, kad si sagrešio pristao si uz Neprijatelja, jednostavno rečeno. To je bio TVOJ izbor, i pored blagodati koja ti je data. Pročitaj i razmisli šta Pavle kaže u onom odeljku što ti ga postavih. 

Подели на овим сајтовима

Čuj pohvalno je i treba se truditi da se uvek prianja uz Božju volju, ali, nema garancije da ćemo se uvek nje držati jer smo slabi i zavodljivi.

Ako Bog ne daje garanciju onda blaga vest nije istinita.

Подели на овим сајтовима

Da ne ispadne da sam potpuno negativan u odnosu na Blagodat :) Svakako je delotvorna i pomaže, ali naglasak je i na našem trudu, koji obuhvata i učenje kako prepoznati zamke. Kad misliš da ih nema, ili da su uklonjene blagodaću, onda si u opasnosti da padneš. O tome se radi :)

Подели на овим сајтовима

PA eto, kad god sagrešiš, odbio si dar. (Nisi jedini, ne govorim ovo tebi nego svima nama).

Padre ako odbiješ Hrista svesno i definitivno ako se okreneš protiv Hrista svesno i definitivno onda si odbio ne samo dar no si odbio Život u bukvalnom smislu te reči.

A do tada ne straši nas kako možemo masturbacijom koja nije uperena protiv Hrista završiti u paklu i tako to ono zapalio sam cigaru pa sad ne znam da li sam djaval i to. Deset oče naš i miran si...(

Подели на овим сајтовима

Da ne ispadne da sam potpuno negativan u odnosu na Blagodat :) Svakako je delotvorna i pomaže, ali naglasak je i na našem trudu, koji obuhvata i učenje kako prepoznati zamke. Kad misliš da ih nema, ili da su uklonjene blagodaću, onda si u opasnosti da padneš. O tome se radi :)

Razumem to padre i ako je sva pisanija samo zbog toga onda mi je žao....

Подели на овим сајтовима

Garancija je drugog tipa :) Ne deluje automatski i sama po sebi. Potreban je i naš žestok trud - a onda se opet vraćamo na pitanje slobode i izbora :)

Najžešći trud je priznati da se ustvari i Hristos trudi a ne samo mi. Ponekad čak iz ljubavi prema nama potrudi se sam umesto nas samih i palih.

Подели на овим сајтовима

Padre ako odbiješ Hrista svesno i definitivno ako se okreneš protiv Hrista svesno i definitivno onda si odbio ne samo dar no si odbio Život u bukvalnom smislu te reči.

A do tada ne straši nas kako možemo masturbacijom koja nije uperena protiv Hrista završiti u paklu i tako to ono zapalio sam cigaru pa sad ne znam da li sam djaval i to. Deset oče naš i miran si...(

He :)...Pa pazi ovako...i jedno i drugo radiš da bi sebe zadovoljio...što će reći, jačaš svoju volju a odbijaš Božju, a onda se polako navikavaš na to i prenosiš na druge životne odluke (a možda su i druge sebične životne navike dovele i do ovih) - i...tako, malo po malo, odbacujemo Hrista. Strah nije potpuno negativna stvar - kako kažu Oci: drži um u Hadu i ne očajavaj.

Подели на овим сајтовима

He :)...Pa pazi ovako...i jedno i drugo radiš da bi sebe zadovoljio...što će reći, jačaš svoju volju a odbijaš Božju, a onda se polako navikavaš na to i prenosiš na druge životne odluke (a možda su i druge sebične životne navike dovele i do ovih) - i...tako, malo po malo, odbacujemo Hrista. Strah nije potpuno negativna stvar - kako kažu Oci: drži um u Hadu i ne očajavaj.

Kasno je padre odoh spavati sutra je novi dan besplatne i ničim zaslužene pomoći u vidu Spasenja čoveka koje učini Hristos Isus živi Bog.

Подели на овим сајтовима

Kakav je to Bog koji nije mađioničar?
thumb_72d31aa3d07f93b503c3eebc.jpg
Posted by Djordjija on sreda, 29 oktobar 2014 in Politika

Govoreći pred Papskom akademijom nauka, papa je svojim komentarima okončao, kako stručnjaci kažu, diskusije o “pseudo teorijama” kreacionizma i inteligentnog dizajna, kakve je podržavao, prema mišljenju mnogih, njegov prethodnik Benedikt XVI. 

Papa Franja je objasnio da ove naučne teorije nisu nekompatibilne sa postojanjem Tvorca, nego da ga čak “zahtevaju”. 

“Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, padamo u iskušenje da Boga zamislimo kao mađioničara sa čarobnim štapićem. Ali to nije tako”, rekao je papa Franja. 

“On je stvorio ljude i razvio ih prema unutrašnjim zakonima koje je usadio u svakog od nas, kako bismo mogli da se ostvarimo. Veliki prasak, za kog danas smatramo da je u osnovi svega što nas okružuje nije u kontradikciji sa intervencijom božanskog Tvorca, nego ga čak zahteva. Evolucija u prirodi nije nekonzistentna sa kreacijom, jer evolucija zahteva stvaranje bića koja će evoluirati.” 

a98d02914bc0592a02c07c7dcaebd510.jpg

No, pogledajmo kakav karakter ima "Bog" koji stvara svet i čoveka putem evolucije.

Prvo, takav "Bog" nije sposoban da odmah stvori nešto savršeno. Anđeli njegovo delo ne komentarišu pesmom hvale i rečima: "I gle dobro beše veoma", već kažu "Ne valja! Mora još da se usavršava! Izgleda nejasno! Samo kao neka belančevinasta mrlja!"

Zatim takav "Bog", da bi usavršio svoje delo, traži pomoć pukog slučaja, koji će da njegovo nesavršeno delo slučajno usavrši. Sam Bog otvara vrata kosmičkom zračenju ne bi li se pojavila neka "pozitivna" mutacija. A zatim "Bog" namerno stvara do krajnjih granica nepovoljne uslove koji će usmrtiti sve ostale jedinke te vrste, da bi bili selektovani samo pozitivni primerci. Tako prvi put dolazi smrt u svet i to od "Boga", a ne od đavola.

Posmatrajući takvo delo stvaranja anđeli zaklanjaju svoje lice rukama, ne zato što ne mogu da podnesu otkrivenu Božju slavu, već zato što ne mogu da gledaju svojim očima kako milioni organizama stradaju u svom očaju i u raznim nesrećama, ne bi li preživeli samo najizdržljiviji.

I konačno, kada je stvaranje završeno, anđeli pevaju pesmu hvale ali ne "Bogu", već svetom slučaju koji je pomogao "Bogu" u stvaranju. Zatim pevaju i smrti, jer bez nje, bolji primerci ne bi bili selektovani.

Eto u kakve stvari veruje otpala crkva da bi se dodvorila svetu, jer joj je želja za moć i uticajem, važnija od ljubavi prema istini. Takvim shvatanjem su osporeni i Božja svemoć i Božji karakter ljubavi.

Miloš Bogdanović/B92/Independent

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...