Leopold Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Ne sjećam se da sam ikada razmišljao ovoliko dugo kako da naslovim temu - iako o samoj temi razmišljam već dosta duže vremena... Ako administracija smatra da treba drugačije nasloviti temu, neka slobodno promjeni. Dakle prvo pozdrav svima dobre volje! Do rata sam poznavao veliki broj Srba. Rat je nažalost učinio svoje: neki su otišli prije prvih pucnjeva, neki su otišli za vrijeme rata, a neki su ostali. Mene zanimaju ovi koji su otišli. A većina ih je otišla. Jer čini mi se da je vašim odlaskom nastala jedna emotivna praznina koju, moram priznati, ponekad itekako osjećam... Dosta puta mi padnete na pameti i dugo vas želim pitati mnoga pitanja. Kada prođem pored vašeg bivšeg stana ili kuće, sada vidim druge ljude. Kada gledam zajedničke slike razmišljam gdje vas je put odveo, u koji dio svijeta. Mislim da vas nikada ne bih mogao nešto duboko pitati uživo, već samo ovako anonimno jer jedino vas tako imam hrabrosti pitati: Kako ste? Kako živite? Kako su vam roditelji? Kolika su vam djeca? Igraju li sport? Jeste li još uvijek delija ili grobar? Imate li posao i radite li? Jeste li rješili stambeno pitanje u Srbiji? Dođete li u posjet tu na djedovinu? Biste li se jednom vratili? Sjetite li se prošlih dana? Ne Jugoslavije, Tita, bratstva ili sličnih površnih i svjetovnih pojmova, već sjetite li se i vi nas - kao ljudi? Gledao sam utakmicu Srbija - Albanija. I uhvatim sam sebe da navijam za Srbiju. Zbog vas. Očigledno ste tamo daleko sa sobom ponijeli i dijelić nas, a da i sami ne znate.. Eto ako je netko čovjek, nema skrivenih namjera i ima volju i želju za konverzacijom ili želi olakšati dušu, rado bih ga čuo.. može i na ćirilici, još je nisam zaboravio zuti car, Broken, Slavko... and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Ne sjećam se da sam ikada razmišljao ovoliko dugo kako da naslovim temu - iako o samoj temi razmišljam već dosta duže vremena... Ako administracija smatra da treba drugačije nasloviti temu, neka slobodno promjeni. Dakle prvo pozdrav svima dobre volje! Do rata sam poznavao veliki broj Srba. Rat je nažalost učinio svoje: neki su otišli prije prvih pucnjeva, neki su otišli za vrijeme rata, a neki su ostali. Mene zanimaju ovi koji su otišli. A većina ih je otišla. Jer čini mi se da je vašim odlaskom nastala jedna emotivna praznina koju, moram priznati, ponekad itekako osjećam... Dosta puta mi padnete na pameti i dugo vas želim pitati mnoga pitanja. Kada prođem pored vašeg bivšeg stana ili kuće, sada vidim druge ljude. Kada gledam zajedničke slike razmišljam gdje vas je put odveo, u koji dio svijeta. Mislim da vas nikada ne bih mogao nešto duboko pitati uživo, već samo ovako anonimno jer jedino vas tako imam hrabrosti pitati: Kako ste? Kako živite? Kako su vam roditelji? Kolika su vam djeca? Igraju li sport? Jeste li još uvijek delija ili grobar? Imate li posao i radite li? Jeste li rješili stambeno pitanje u Srbiji? Dođete li u posjet tu na djedovinu? Biste li se jednom vratili? Sjetite li se prošlih dana? Ne Jugoslavije, Tita, bratstva ili sličnih površnih i svjetovnih pojmova, već sjetite li se i vi nas - kao ljudi? Gledao sam utakmicu Srbija - Albanija. I uhvatim sam sebe da navijam za Srbiju. Zbog vas. Očigledno ste tamo daleko sa sobom ponijeli i dijelić nas, a da i sami ne znate.. Eto ako je netko čovjek, nema skrivenih namjera i ima volju i želju za konverzacijom ili želi olakšati dušu, rado bih ga čuo.. može i na ćirilici, još je nisam zaboravio Ima samo jedan problem ovde, nisu Srbi otisli vec su proterani. Дијана., Kaludjerovic Sreten, nana and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Ima samo jedan problem ovde, nisu Srbi otisli vec su proterani. http://sr.wikipedia.org/sr/Ulje_za_lo%C5%BEenje Караконџула and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Нисам имала информације о рођацима 28 година. Од 1991. Божјом милошћу смо се срели ове године. Leopold је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Октобар 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Ima samo jedan problem ovde, nisu Srbi otisli vec su proterani. Imaš pravo, oprosti. Protjerani ste. Imate li se namjeru vratiti iz progonstva? Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Mozda se neki vrate, ako im se vrate stanovi i kuce... I ako se cirilica ne bude progonila... I ako braniteljima ne dodje na pamet da otezaju to vracanje ukoliko se prva dva uslova ispune... Leopold, zuti car and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 http://sr.wikipedia.org/sr/Ulje_za_lo%C5%BEenje nana and zuti car је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Imaš pravo, oprosti. Protjerani ste. Imate li se namjeru vratiti iz progonstva? Naravno da ce se Srbi vratiti na svoje. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Октобар 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Naravno da ce se Srbi vratiti na svoje. Odlično. Radujem se ponovnom suživotu dva naroda. I pozdravljam tvoju odlučnost oko povratka protjeranih Srba - odlučnost iz koje izvire nada da će Hrvat i Srbin opet živjeti rame uz rame u Hrvatskoj, kao što su dugi niz stoljeća i živjeli zajedno. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Заједно смо кували и кусали исту чорбу. И у првој Југославији и у другој и сад после свега. Да су се разумни људи слушали а не ови други све је могло бити другачије. Наравно нису сви могли своје мале националне интересе уклопити у неки већи општи заједнички интерес (и то уопште није морала бити Југославија) али то је тако са свим Словенским народима. Док се они кољу међусобом други профитирају. Ситнодушје је узрок многих зала. А још увек има усијаних глава и још увек има великих страсти. Суд историје ће једног дана окарактерисати већину словенских народа као будале. Ја нисам прогнаник, али сам пропутовао целу данашњу Кроацију. Познавао тамо доста људи и Срба и Хрвата и Талијанаца. Како сте ви сад тамо? Како вам је у ЕУ? Имал неке вајде од те ЕУ? Какву музику слушате? Колико је таквих као ти који се интересују за своје дојучерашње суседе и сународнике? Шта обичан прост народ мисли о свему што се издешавало? Драган Јашић, Agaton Vuzman, Leopold and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Odlično. Radujem se ponovnom suživotu dva naroda. I pozdravljam tvoju odlučnost oko povratka protjeranih Srba - odlučnost iz koje izvire nada da će Hrvat i Srbin opet živjeti rame uz rame u Hrvatskoj, kao što su dugi niz stoljeća i živjeli zajedno. To ja nisam rekao, samo kazem da ce se Srbi vratiti na svoje a u hrvatskoj nisu ziveli nikako narocito ne stolecima jer hrvatska postoji tek dvadesetak godina. Ziveli su rame uz rame u Jugoslaviji, pa pre toga u austrougarskoj itd ali u hrvatskoj nisu... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Добро Црвени јасно је нама да Лепополд неће причати другачије од званичне хрватске приче. Али ову тему и није покренуо ради те приче. Зато пусти човека да функционише нормално на форуму. Драган Јашић, Volim_Sina_Bozjeg, Sanja Т. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 OK ja cisto da podsetim i ispravim neke nedorecenosti da ne bude otisli Srbi na letovanje i nisu se vratili ... Evo necu vise ... zuti car је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 OK ja cisto da podsetim i ispravim neke nedorecenosti da ne bude otisli Srbi na letovanje i nisu se vratili ... Добро ок, јасно нам је то. А ни Леополд није инсистирао на одласку на летовање. Дакле ако може мало опуштеније. Јер после пар година: Leopold, Crveni Baron, Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Октобар 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Mozda se neki vrate, ako im se vrate stanovi i kuce... I ako se cirilica ne bude progonila... I ako braniteljima ne dodje na pamet da otezaju to vracanje ukoliko se prva dva uslova ispune... Povratak stanova i kuća mora biti prioritet jer mi je nepojmljivo da se nekome zauvijek otme mjesto gdje mu je živjelo i umiralo deset generacija. Koliko vidim ćirilica je problem jedino u Vukovaru, u Dalmaciji i u Lici nema takvih masovnih sukoba oko ćirilićnih natpisa. U mojem kraju ćirilićni nazivi po prvosl. crkvama, pravosl. grobljima i ostalim pravosl. ustanovama još uvijek stoje i nitko ne demonstrira protiv toga. Ljudi prolaze normalno pokraj njih svaki dan i nikom ništa. Ali razumijem da je pitanje ćirilice općenito ključno pitanje za mnogo toga. Branitelji su ljudska bića, sa svojim ranama i ožiljcima, neki su očajni i teško da itko može utjecati na pojedince ili manje grupe da ne rade ekcese ne samo protiv Srba već i protiv vlastite hrvatske vlade. Ali većina Hrvata tu je normalna čak i mnogi branitelji ne vide problem da se Srbi vrate nazad. Molim te mi navedi sve probleme koje još smatraš da su ključni, baš me zanima? Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука