Ратко :( Написано Јун 19, 2012 Пријави Подели Написано Јун 19, 2012 И дан данас се -поп- користи као подсмех. У највећој мери. Ја то могу рећи само монсињору са којим сам веома близак - попе. Сваком другом бих рекао оче. Или само име. Чак ми и то мање увредљиво звучи него попе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Најновији документарни филм из Продукције „Пријатељ Божији“ у средиште пажње поставља Свештеника онаквог какав јесте, откривајући у њему две димензије – божанску и човечанску. Oво je филм који говори о духовној стварности узрокованој среброљубљем, немаром и небригом свештенства али и незнањем, незаинтересованошћу и револтом народа... ! Филм погледајте на линку: СВЕШТЕНИК Mamica Forumska, Zayron, Николa and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Добро би било да после погледаног филма дате коментар на филм. Шта мислите? Да ли је филм приказао реално стање у Цркви? Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Cek da pogledamo filma... Zayron је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Jel zna neko kako sa ovakvog linka moze da se downloaduje video? Zayron је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Веома ме занимају ваши коментари. Ево, ја га још гледам и могу да кажем да је веома добро одрађен. наравно, увек постоји простора за боље али је добро да неко нешто жели да каже о Цркви и свештенству а не да то буде обавезно вулгарно и понижавајуће. Лично, проблематика је веома сложена, чак много више него што је то филм могао да каже а филм се само дотакао. Добро је да се овде прокоментаришу сегменти који можда нису обрађени или нису недовољно обрађени. Још једном све похвале тиму који је радио филм, волео бих да се и сами јаве и да нам пренесу своја искуства. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Jel zna neko kako sa ovakvog linka moze da se downloaduje video? Strpi se, upravo isprobavam jedan super downloader koji kad nainstaliraš možeš skinut bilo šta sa interneta, imao sam ga na Mintu ali sad sam prešao na Fedoru pa moram isprobati da li funkcioniše, već skida, strpi se moment dok ne vidim rezultat, potom ti odmah napišem. obi-wan and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Strpi se, upravo isprobavam jedan super downloader koji kad nainstaliraš možeš skinut bilo šta sa interneta, imao sam ga na Mintu ali sad sam prešao na Fedoru pa moram isprobati da li funkcioniše, već skida, strpi se moment dok ne vidim rezultat, potom ti odmah napišem. Dobro, cekam. Ja koristim za sve uglavnom jDownloader, ali on ne pokriva vimeo i njegove varijante... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Dobro, cekam. Ja koristim za sve uglavnom jDownloader, ali on ne pokriva vimeo i njegove varijante... Instaliraj ovaj: Sothink Webvideo Downloader u Firefox, idi na Add Onse. Trebao bi funkcionisat, meni je skinulo. Poslije možda bude malo problem s decoderom, moraš doinstalovat te kodeke možda da bi vidio to što si skinuo, u Windowsu su možda tamo već uključeni pa nećeš morati. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Ајде овако: То за скидање и преузимање оставите за ПП, овде је прича о филму а не о нечину преузимања са нета. Нећемо да спемујемо тему. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 lepo je sto je neko napravio film o svesteniku i ulozio trud ne mogu da kazem da mi se svidja ili da mi se ne svidja ima stvari koje su recene (ne kazem da nepostoje ) koje mogu da smute ljude ,(svestenici koji voze skupe automobile,imaju velike kuce ...) mene licno to ne zanima ,jer taj neki svestenik ima nekog iznad sebe ko ce da mu skrene paznju na to ,ili nema .... ? da li je neko materijalan to nije moj problem da li su ljudi mlaki : jesu da li svestenici mogu vise da urade da mogu a sto to ne rade ,ne znam pre 10 godina sam postila i dosla sam na vecernju sluzbu da se ispovedim ,svestenik je rekao da moram da dodjem sutra da bi se ispovedila ,a ja nisam mogla sutra jel sam radila i tako u crkvu nisam usla sledece 3 godine ali sam se vratila vrlo cenim svestenstvo , nije im lako sa nama mlakima mislim da se u filmu nije spomenula svestenicka plata,zdravstveno .....,na koji nacin dobijaju parohije ,da li se nagradjuju ili kaznjavaju eto toliko mozda se setim jos neceg pink panter је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Јун 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Odgledala... Ima dosta dobrog, ali ima i nekih stvari o kojima je moglo biti rečena koja reč više. Generalni utisak- poziv da se sveštenik probudi- dakle uspavali su (smo) se... I ono što mi je posebno ostalo jeste da moramo prvo poći od sebe- da svoj doprinos damo, jer mi lično svo to prozivanje/osuđivanje liči na biblijsku scenu kada svi imaše po kamen u ruci. Ali zar Hristos nije povukao crtu? E pa volela bih da vidim ko je to od nas bezgrešan pa da taj kamen i baci... Znam da je težina prestupa možda veća ako je sveštenik taj koji greši jer bi trebao biti Hristov vojnik u prvim redovima, a ne udobno smešten na 'sigurnom'...Ali nije li tim tuga veća za tom istom osobom čija duša toliko strada i pati?... Nikada neću zaboraviti nauk koji dobih za neosuđivanje drugog... Imali smo jednog sveštenika koji je bio, pa reći ću 'svakojak'- što bi naš narod rekao. I tako za vreme propovedi, dok je tumačio Jevanđelje i govorio kakvi trebamo biti, a malo je i kroz priču ženski rod prozvao, pomislila sam: Pa zar on o tome da govori i da o tome propoveda? I to sa jakom dozom ironije i sarkazma. Ali kako Gospod uvek sve lepo uredi, tada i ja dobih pouku svoju. Jer kako mi ta pomisao prođe, tako i sveštenik sasvim neočekivano (a možda je to samo takav moj utisak bio) reče: I ja grešim i patim. Pomolite se nekad za mene... Više ništa nisam ni čula jer sam se stršno postidela pomisli svojih... I pokajala- zato sad ovo i napisah... I uistinu, ko smo mi da osudimo drugog? Jel nam dano da presudu donesemo, kad ne znamo šta se u nečijoj duši zbiva? Mislim da nije... Neka nam svima Gospod da snage... 'I ne sudite, i neće vam suditi; i ne osuđujte, i nećete biti osuđeni; opraštajte, i oprostiće vam se.' 'Budite dakle milostivi kao i Otac vaš što je milostiv.' utopija, obi-wan, Ђорђе Р and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Добар. Лепо је речено, све је до епископа. Могу верници, свештенство да се буни до сутра, кад епископ цени улизице, оговораче, који га тапшу по рамену, а ништа не раде. А цени и оне свештенике који му донесу највећи прилог, од људи сумњивог морала, да могу да зидају себи задужбине, и свештеници и владике. А као да не знају да је све то од праха и пепела, и да енергију своју треба да усмеравају на градњу храма у људским душама. Филм је добар, и треба га приказивати онима који се одлучују на свештенички позив, и самом свештенству, да се поправи, док још може. Треба много више да се ради са свештеницима, на њиховом даљем усавршавању, образовању. Као што лекари, учитељи, наставници имају своје симпозијуме, семинаре, тако би и свештенство требало. Овај филм је вапај верних људи свештеницима, и владикама, да мало размисле о овим темама, и да крену да се суочавају са постојећим проблемима, и да их решавају. Служба им уопште није лака. Многи им ласкају и гледају на њих као на само божанство, или макар изасланика божанства, и то су велика искушења којима су свакодневно изложени. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Одгледали смо.Реалан је.Нама се допао. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светогорац Написано Јул 1, 2012 Пријави Подели Написано Јул 1, 2012 Иако је протекло више од две деценије од када је идеологија комунизма изгубила своју историјску важност и Црква постала доминантни друштвени чинилац, чини се да је изостао дубљи, озбиљнији и одговорнији приступ црквеном животу. Велика већина ''повратника'' као и ''новопридошлих'' враћање Цркви доживела је као повратак националном, традиционалном, историјском (старој слави и величини) и сличном, а није мали број ни оних који су Цркву разумели као политичко бојно поље на којем се надигравају међусобно искључиви интереси. Многи појмови и сазнања о Цркви и животу у њој су остали су нејасни и неодређени, погрешно схваћени и примењивани. Међу њима особито непознавање и недоумице исказују се у односу на свештенство. С обзиром да је свештеник први посредник између човека и Цркве, врата кроз која човек из свог животног амбијента улази у црквени, нимало није свеједно ко је он и какав је. И због тога што је колико од вечности толико и од овога света, свештеник представља узор божанског, али и извор саблазни за лакомислене, лаковерне и неверне, за оне који за своја дела и недела траже оправдање. Филм ''Свештеник'' настао је као одговор на насушну потребу да се свештенослужитељ приближи јавности. Зато смо кренули од почетка, од тренутка када је Спаситељ наш Исус Христос, пошто је позвао своје апостоле, пренео на њих Своју божанску силу и учинио тиме почетак низу који траје, ево, и дан-данас. Од Христа на апостоле, од апостола на епископе, од епископа на презвитере – Дух Свети без прекида походи овај чесни низ одабраних, оспособљавајући их силом Својом да могу и друге освећивати и с Богом их сједињавати. Свештеник, иако виши од анђела Божијих у вршењу своје свете службе, ипак, као и сваки други човек, има своје мане и слабости, грешке и грехове. Филм ''Свештеник'' је први ове врсте који се у јавности појављује, а наш труд је био усмерен да га снабдемо укусомом неискривљене реалности. Лишен сваке тенденциозности и провокативности, лишен и присенка цинизма и злурадости, острашћености и неуравнотежености овај филм је пројава истински добре воље и храбрости да се у духу љубави и чежње да ''сви једно будемо'' светлопише о свештенству будући да народ, ионако, говори и полемише свуда и на сваком месту, замерајући свештенослужитељима понајвише на среброљубљу, надмености, нељубазности, загледаности у материјалне вредности, злоупотреби службе, па чак и неморалности појединих. Циљ овог филма је да покаже да су ''и они који освећују и они који се освећују'' од Једнога те да измири и сједини две стране: лаика и свештеника који, како нам стварност сведочи, стоје на растојању, загледани свако у себе и своје. Да позове на покајање и једне и друге; свештенослужитеље на верност заклетви Богу датој, и вернике на љубав, поштовање и послушност своме свештенству. Ако је циљ живота у Цркви испуњење воље Њеног Оснивача и Главе – Христа – да уђемо у живот вечни сједињени с Њим, онда нека би овај филм показао и уверио да нам је у вечни живот могуће ући само и једино заједно. Аутори Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука