Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Ma, kako ja razumijem sveštenik i ne treba svijetu da ugađa, već da bude sličan Hristu (kao i svako od nas, uostalom). A opet, mora biti diplomata (kao i mi). Šta reći.... nezgodno kako god okreneš! Ali ima i ona - sve za Hrista, Hrista ni za šta!! Ko Boga traži prepoznaće to, a ko želi da se osjeća bolje što je sveštenik grješan čovjek i tako relativizuje svoje grijehove i svoje ponašanje, opet će vidjeti to što želi. Što bi rekli selektivna percepcija... Opet, da ima svačega i među laicima i sveštenstvom - ima! Opet, šta fali ako je žica i pomalo rđava ako provodi struju.. a provodi :)

Алал вјера човјече,светоотачки речено,свака част гдје сте знање стицали,Бог Вам здравља и Своје још веће и дубље мудрости дао,ево ,то је наш потенцијал младих,духовно и ментално здравих људи,то је језик теолога и свештенослужитеља који народ разумије и треба му као такав,вјерујте без имало лажне таштине дуго нисам нешто боље чула,одушевљена сам и слава Господу за све.

У здравље пријатељу!

Нека је Господ и Мајка Божија увијек са Вама,

Амин,Боже дај!

504964-bigthumbnail.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

а шта да радим са Исусом, прозваним Христом? Сви повикаше: распни га , распни!!

Често док идем по парохији понављам у себи чувеног црначког песника: ја сам црн, црн као најтамнија ноћ моје Африке...

Мислим да  ништа не овоме свету није презрено као поп: и у свету од људи који ти се смешкају у лице а после оговарају и исмевају и у Цркви- за владику, за калуђере, за парохијане за све је крив тај несрећни мали српски поп...

е мој попе попе....некада ми дође да побегнем у најпустију планину и да будем сам са Господом мојим, да му појем и служим....Маран Ата

Подели на овим сајтовима

Да би смо схватили како треба да изгледа идеални свештеник морамо отићи мало дубље .

Дакле основне карактеристике су :

Да не говори много о вери ,да не дави са дугим и исцрпним литургијама ,да буде домаћин човек у правом смислу речи .

Као прво није битно да сваке недеље и празника поготово ако празник пада на радни дан да држи литургију .

Али се литургија не сме прескочити на :побусани понедељак,бели уторак,клемпаву среду ,петку пред задушнице ,и белу суботу .

Пролазно време за трајање литургије треба да буде између 20 и 25 минута .

Кључни део литургије је читање приложника са комплет подацима име презиме ,и за шта се тачно прилаже :

Овако би то изгледало :Милева Ракић прилаже

100 динара да јој просци дођу у кућу

200 динара да је снаја не одвоји од сина

150 динара за мртве

300 динара да јој урокљиви и зли заобилазе кућу

50 динара за здравље стоке и укућана

Значи мора да се зна тачно .

Од иделног свештеника пожељено да је и вешт бизнисмен ,тако да увек има иза куће или у каквој остави аутомобилске гуме коришћене разних профила ,разне делове за тракторе и слична возила

Поред тога треба да уме да чита разноразне молитве ,уз врло неартикулисане звуке ,дување ,поскакивање и слично .

Такође мора на зле да уме да баца клетву .

Пожељно је да око заветног крста што чешће кади и мрмља у браду ,и то само када га парохијани могу видети .Такође не треба заобићи заветни храст,заветну букву и заветну шљиву .

Показати пуно разумевање за мрсну славу током Божићног поста ,јер ако је деда тако радио то је ок ,чак шта више величати овај паметни дедин потез .

У потпуности бити упознат са радом локалних светих Борки,Миладина,Стојана и слично ,парохијанима освећивати воду по пар пута годишње управо за ове потребе .

Преко икона или поред њих држати нека платна ,разне црвене ,жуте и сиве кончиће .

Редовно отварати западни излаз на храму а ако га нема пропкопати га под хитно .

Повремено бацати клетве и анатеме на зле и покварене .

Са мушким парохијанима бити опрезан шалити се много ,повремено и потегнути по коју ,са парохијанкама бити у дрскијем односу ,слати их да обилазе цркву ,саветовати да пљују и дувају на куће непријатеља а по потреби проклињати .

Ако мислите да је ово измишљено ,е па није добродошли код оца .......у епархији Бачкој

а шта да радим са Исусом, прозваним Христом? Сви повикаше: распни га , распни!!

Често док идем по парохији понављам у себи чувеног црначког песника: ја сам црн, црн као најтамнија ноћ моје Африке...

Мислим да  ништа не овоме свету није презрено као поп: и у свету од људи који ти се смешкају у лице а после оговарају и исмевају и у Цркви- за владику, за калуђере, за парохијане за све је крив тај несрећни мали српски поп...

е мој попе попе....некада ми дође да побегнем у најпустију планину и да будем сам са Господом мојим, да му појем и служим....Маран Ата

Na prvi komentar ne znam sta da kazem.Znam da ima takvih svestenika,ali prvo i osnovno bi ih bilo primereno imenovati i sam stati iza svog imena.Ovako moze bilo ko bilo koga optuzivati i blatiti  crkvu jer se ovo sad moze odnositi na sve backe svestenike.Na kraju upravo ovako ponasanje parohijana i proizvede takvog gde svestenika ogovaraju iza ledja pa se on povuce u sebe.Niko nije svet osim jednog Boga.

Ali i taj svestenik kakav takav je izasao sa svojom licnoscu pa izneo svoje stavove.Sad da li su oni dobri ili nisu to je vec druga stvar.Bar se nije pravio balvan i ogovarao druge a pritom se predstavljao lazno.

Eh moj oce u potpunosti te razumem.Dodjes pun poleta i onda par ljigavaca ti srusi ceo svet.Samo sreca je sva sto posle odredjenog vremena shvatis da se ipak radi o par,i to besposlenih koje muci njihova savest pa primecuju trn u tudjem oku.

Подели на овим сајтовима

Дошао на прву парохију која се тек формирала, улазим у олтер , старији прота проскомидише, ми се упознајемо и он ми каже : Ни ми леба немамо да једемо, а још си нами и ти дошао sFun_bat  После Литругије намесник ме поставља на неку полупарохију од 170 домова где сам био годину и по, док ме нису мобилисали, а после  су видели да од тога нема ништа и појачали ту парохију , али тек када је дошао други свештеник.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Два свештеника у служби истом Богу на различите начине схватају причешће и на различите начине поступају.

Један каже да дјете до 4 године причестити сваки пут кад је на литургији, а други у току поста 2-3 пута.

Не могу да сварим да постоји различито схватање о причешћу, ради којег се литургија и служи и да је допуштено да свештеник одлучује према свом нахођењу.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Што Срђан Котур упита на једној теми, шта је ту од Духа Светог, а шта је људско мудровање?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

za bebu je to nebitno... a sad mozete da me kamenujete

Зашто је за бебу то небитно?

Подели на овим сајтовима

zato sto je beba u blagodati i bezgresna je

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

zato sto je beba u blagodati i bezgresna je

Јер, гле, у безакоњима сам зачет и у гресима роди ме мајка моја. Пс. 50

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

izvini ali vrhunac covekove vere je primanje blagodati Duha Svetoga kroz pricesce,post i molitvu.Vrhunac je Ohristovljenje licnosti covekove,duhovni preobrazaj.

oprosti i ja mislim da je vrhunac vere Sveto Pricesce.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Презвитер Небојша Тополић, парох храма св. Марка и духовник параклиса св. Јована Шангајског на Институту за ортопедско'хируршке болести на Бањици, говорио је данас о вишеслојним аспектима дужности свештеничке службе у здравственим установама.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/96/13/03/27.03.13_rec_pastira_-_o._nebojsa_topolic_64k.mp3

http://www.slovoljubve.com/emisije/rec-pastira-otac-nebojsa-topolic

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...