Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Значи ли све то да је ипак то са швалерисањем само виц? Видите, ова жена (чистачица) се није шалила.

Moze biti i da je cistacica ona koja "svakog ko je pitao" nije odbila. Pa sada misli da su i drugi kao ona. Jer osoba koja pridje drugoj osobi sa slicnim predlogom je ili jako bezobrazna ili jako nemoralna.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Молила бих оца Серафима и овом приликом да се јави и ожеже по овој теми јер се претерало са вређањем узвишеног свештеничког чина и живота.

:)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Молила бих оца Серафима и овом приликом да се јави и ожеже по овој теми јер се претерало са вређањем узвишеног свештеничког чина и живота.

:)

немој молим те да се јавља, боље нек се моли за нас, грешнике......

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Како дивно рекоше Свети Оци да Бог пошто "не може" да буде на сваком мјесту и уз сваког човјека, он је зато створио мајку!

Даље нека свако мисли за себе о свему томе...

Дјело љубави Божије према свима нама-дјеци Божијој изграђује непрестано благодатно заједништво нас хришћана, чланова Цркве Божије, а и изван Ње. Сабрани и сједињени смо у Цркви Божијој у Једно Тијело Христа Богочовјека на Евхаристијском сабрању Цркве, али и продужујемо "литургију послије Литургије"(како кажу теолози)у храму чинећи пожртвовање, милодар и добро једни другима и свима другима и другачијима.

Душа наша, слично стварима које се налазе у дому, покрива се прашином и сваком нечистотом, па је неопходно и чистити је. Како огањ чисти злато, тако искушење чисти праведног. Ради испитивања душе човjека потребни су људи који би својим поступцима очигледно показивали да ми нисмо покорни Божијим заповиjестима.То су наши свештенослужитељи,од којих можемо пуно тога научити.

Никад не треба да људе осуђујемо, да им судимо ми, то нам је некако постало неизбјежно, међутим огромну нам штету наноси... Како кажу Свети Оци Цркве Божије, Видиш гријех, а не видиш покајање његово, не видиш његов однос са Богом и оно што видиш тјелесним очима врло често зна да буде обмана и да потпуно промашимо. То је веома важна тема за размишљање и дјелање православних хришћана, да то стално имамо на уму, Бог је једини судија, а ми то никако не можемо бити, него браћа, комшије и пријатељи који ће увијек у невољи притећи и помоћи човјеку. То Бог од нас тражи, а не да у животној љености само сједимо и испијамо кафе и постављамо себе за судије другима, неосјетљиво судимо и безобзирно пресуђујемо другима, а тражимо милост Божију за себе...

Подели на овим сајтовима

ovaj svet je raspeo Gospoda Isusa Hrista, i progonio njegove učenike. Kako onda da sveštenik ugodi ovome svetu, kad ni Hristos nije mogao?

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Ma, kako ja razumijem sveštenik i ne treba svijetu da ugađa, već da bude sličan Hristu (kao i svako od nas, uostalom). A opet, mora biti diplomata (kao i mi). Šta reći.... nezgodno kako god okreneš! Ali ima i ona - sve za Hrista, Hrista ni za šta!! Ko Boga traži prepoznaće to, a ko želi da se osjeća bolje što je sveštenik grješan čovjek i tako relativizuje svoje grijehove i svoje ponašanje, opet će vidjeti to što želi. Što bi rekli selektivna percepcija... Opet, da ima svačega i među laicima i sveštenstvom - ima! Opet, šta fali ako je žica i pomalo rđava ako provodi struju.. a provodi :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ma, kako ja razumijem sveštenik i ne treba svijetu da ugađa, već da bude sličan Hristu (kao i svako od nas, uostalom). A opet, mora biti diplomata (kao i mi). Šta reći.... nezgodno kako god okreneš! Ali ima i ona - sve za Hrista, Hrista ni za šta!! Ko Boga traži prepoznaće to, a ko želi da se osjeća bolje što je sveštenik grješan čovjek i tako relativizuje svoje grijehove i svoje ponašanje, opet će vidjeti to što želi. Što bi rekli selektivna percepcija... Opet, da ima svačega i među laicima i sveštenstvom - ima! Opet, šta fali ako je žica i pomalo rđava ako provodi struju.. a provodi :)

Алал вјера човјече,светоотачки речено,свака част гдје сте знање стицали,Бог Вам здравља и Своје још веће и дубље мудрости дао,ево ,то је наш потенцијал младих,духовно и ментално здравих људи,то је језик теолога и свештенослужитеља који народ разумије и треба му као такав,вјерујте без имало лажне таштине дуго нисам нешто боље чула,одушевљена сам и слава Господу за све.

У здравље пријатељу!

Нека је Господ и Мајка Божија увијек са Вама,

Амин,Боже дај!

504964-bigthumbnail.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

а шта да радим са Исусом, прозваним Христом? Сви повикаше: распни га , распни!!

Често док идем по парохији понављам у себи чувеног црначког песника: ја сам црн, црн као најтамнија ноћ моје Африке...

Мислим да  ништа не овоме свету није презрено као поп: и у свету од људи који ти се смешкају у лице а после оговарају и исмевају и у Цркви- за владику, за калуђере, за парохијане за све је крив тај несрећни мали српски поп...

е мој попе попе....некада ми дође да побегнем у најпустију планину и да будем сам са Господом мојим, да му појем и служим....Маран Ата

Подели на овим сајтовима

Да би смо схватили како треба да изгледа идеални свештеник морамо отићи мало дубље .

Дакле основне карактеристике су :

Да не говори много о вери ,да не дави са дугим и исцрпним литургијама ,да буде домаћин човек у правом смислу речи .

Као прво није битно да сваке недеље и празника поготово ако празник пада на радни дан да држи литургију .

Али се литургија не сме прескочити на :побусани понедељак,бели уторак,клемпаву среду ,петку пред задушнице ,и белу суботу .

Пролазно време за трајање литургије треба да буде између 20 и 25 минута .

Кључни део литургије је читање приложника са комплет подацима име презиме ,и за шта се тачно прилаже :

Овако би то изгледало :Милева Ракић прилаже

100 динара да јој просци дођу у кућу

200 динара да је снаја не одвоји од сина

150 динара за мртве

300 динара да јој урокљиви и зли заобилазе кућу

50 динара за здравље стоке и укућана

Значи мора да се зна тачно .

Од иделног свештеника пожељено да је и вешт бизнисмен ,тако да увек има иза куће или у каквој остави аутомобилске гуме коришћене разних профила ,разне делове за тракторе и слична возила

Поред тога треба да уме да чита разноразне молитве ,уз врло неартикулисане звуке ,дување ,поскакивање и слично .

Такође мора на зле да уме да баца клетву .

Пожељно је да око заветног крста што чешће кади и мрмља у браду ,и то само када га парохијани могу видети .Такође не треба заобићи заветни храст,заветну букву и заветну шљиву .

Показати пуно разумевање за мрсну славу током Божићног поста ,јер ако је деда тако радио то је ок ,чак шта више величати овај паметни дедин потез .

У потпуности бити упознат са радом локалних светих Борки,Миладина,Стојана и слично ,парохијанима освећивати воду по пар пута годишње управо за ове потребе .

Преко икона или поред њих држати нека платна ,разне црвене ,жуте и сиве кончиће .

Редовно отварати западни излаз на храму а ако га нема пропкопати га под хитно .

Повремено бацати клетве и анатеме на зле и покварене .

Са мушким парохијанима бити опрезан шалити се много ,повремено и потегнути по коју ,са парохијанкама бити у дрскијем односу ,слати их да обилазе цркву ,саветовати да пљују и дувају на куће непријатеља а по потреби проклињати .

Ако мислите да је ово измишљено ,е па није добродошли код оца .......у епархији Бачкој

а шта да радим са Исусом, прозваним Христом? Сви повикаше: распни га , распни!!

Често док идем по парохији понављам у себи чувеног црначког песника: ја сам црн, црн као најтамнија ноћ моје Африке...

Мислим да  ништа не овоме свету није презрено као поп: и у свету од људи који ти се смешкају у лице а после оговарају и исмевају и у Цркви- за владику, за калуђере, за парохијане за све је крив тај несрећни мали српски поп...

е мој попе попе....некада ми дође да побегнем у најпустију планину и да будем сам са Господом мојим, да му појем и служим....Маран Ата

Na prvi komentar ne znam sta da kazem.Znam da ima takvih svestenika,ali prvo i osnovno bi ih bilo primereno imenovati i sam stati iza svog imena.Ovako moze bilo ko bilo koga optuzivati i blatiti  crkvu jer se ovo sad moze odnositi na sve backe svestenike.Na kraju upravo ovako ponasanje parohijana i proizvede takvog gde svestenika ogovaraju iza ledja pa se on povuce u sebe.Niko nije svet osim jednog Boga.

Ali i taj svestenik kakav takav je izasao sa svojom licnoscu pa izneo svoje stavove.Sad da li su oni dobri ili nisu to je vec druga stvar.Bar se nije pravio balvan i ogovarao druge a pritom se predstavljao lazno.

Eh moj oce u potpunosti te razumem.Dodjes pun poleta i onda par ljigavaca ti srusi ceo svet.Samo sreca je sva sto posle odredjenog vremena shvatis da se ipak radi o par,i to besposlenih koje muci njihova savest pa primecuju trn u tudjem oku.

Подели на овим сајтовима

Дошао на прву парохију која се тек формирала, улазим у олтер , старији прота проскомидише, ми се упознајемо и он ми каже : Ни ми леба немамо да једемо, а још си нами и ти дошао sFun_bat  После Литругије намесник ме поставља на неку полупарохију од 170 домова где сам био годину и по, док ме нису мобилисали, а после  су видели да од тога нема ништа и појачали ту парохију , али тек када је дошао други свештеник.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Два свештеника у служби истом Богу на различите начине схватају причешће и на различите начине поступају.

Један каже да дјете до 4 године причестити сваки пут кад је на литургији, а други у току поста 2-3 пута.

Не могу да сварим да постоји различито схватање о причешћу, ради којег се литургија и служи и да је допуштено да свештеник одлучује према свом нахођењу.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Што Срђан Котур упита на једној теми, шта је ту од Духа Светог, а шта је људско мудровање?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

za bebu je to nebitno... a sad mozete da me kamenujete

Зашто је за бебу то небитно?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...