Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Велико је твоје искушење. Такве ствари се не бришу преко ноћи. Моли се Богу пре свега. Уколико мислиш да не можеш да се суочиш сада са њим онда мало промени цркву па се врати у своју. Уколико ти он сам онда не приђе и не замоли те за опроштај мирне савести иди код владике да га пријавиш. Без размишљања. Пре свега да заштитиш себе од злопамћења. А и од нових непријатности.

Ако те ипак замоли за опроштај хладно га прихвати и реци му да си планирала да га пријавиш уколико ти се не извини и да ти више не прилази уопште. Ја бих тако саветовао своју ћерку.

Друга ствар, ја се таквих прича нешто нисам наслушао како други написаше овде. Ипак нема потребе за оваквим јавним иступањем. Има много часних свештеника и има много људи којима је потребно да се исповеде, да олакшају своје душе и муке које настају због неисповеђеног греха. Оваква писања могу неког заувек да одбију од исповести. То не би било добро.

brate djakone dragi jasno je to vec svima,da svi svestenici kao i svi ljudi nisu isti,bez obira ko je u kakvoj poziciji sluzbi ili u nikoj ili neki seljak, sto se tice takvih ispada kao sto seka nam ispricala o njoj ,to se moglo svakome i svugdje da se desi ,tako da nemjenja to razliku sta se desilio i od koga gdje ,samo sto svestenik netreba stvarno  to na to ciljno mjesto se  zadrzavati ,neznam dal ko ce razumjeti ali jedna cinjenica ima da se mladoj zeni  pomutila pamet jel to jos neko sto pozna njen u privatnu situaciju,dal bi ta ista osoba na drugom mjestu isto postupila ostace nagadjanje od nas sviju ,seka je mnogo hrabra  i jaka ako je mogla da kaze ,nesumnjam u nju da nece u red isto tako sve  ponovo vratiti , je to bilo sada prinudjeno mjesto situacija neizbjezna ,nekako mi zao sto da neisprica ,sto i kakav razlog bi bio da se to sakrije,iovako sestra nosi u momentu sram dal brutalnost  za nesto sto nije njen ,neznam kako tamo zakon o tome ,dal to iskusenjem  se moze nazvati ,neznam nisam teolog, neko pomenu rusku crkvu ,kod njih je taj problem bar malo rijesen sto se  skoro vise nigdje  gdje poznam sama  nemoze uci bez marame  dugih suknji zenama,bar u crkvi su to ustavili kolko tolko,tesko to znati  sta i kako ce taj covjek ,dal van crkve drugaciji ,isto tako dal van crkve  setsra nasa bi to drugacije vidjela mozda ili shvatila  isto neznamo ,kako god nekaje u javnosti rekla to ,samo da nebude taj tok  dalje u nasim umovima da treba precutati sakriti    ,ne ni slucajno
Подели на овим сајтовима

Мислите да нисам трабала о овоме да пишем ?

Помаже Бог!

Мислим да је добро да си писала о овом ружном инциденту а и начин

на који си описала - није оговаратељски.

Добила си добре савете и ако донесеш одлуку да за сада не преузимаш

никакву акцију уперену ка том свештенику (јер ''блато се скида кад се

осуши'') већ да привремено промениш парохисјку Цркву - позивам те

код нас у храм Преображења Господњег на Пашином (Лекином) брду.

Ако си у Београду, наравно.

И то да нам дођеш већ сада у четвртак у поноћ да (са)учествујеш у

радосној Божанственој Литургији и у дружењу после тога!

Кафица је џабе, да знаш, а разговори су ... весели и озбиљни (и обрнуто).

А и у суботу, ако Бог да, у нашем парох. дому ћемо заједно гледати

филм рађен по Јеванђељу по Луки. Улаз је џабе а излаз је бесплатан!

Све ти ово нудим јер ти желим одмор души и телу, одмор у Духу Светом,

Који те воли и прихвата такву каква си.

Ето, толи(ц)ко од мене...

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Томо, хвала на позиву, топло ми је око срца због њега  :bla:

Сузо,  0212_rolleyes

Дибидус, брате драги, па да ли је теби горе то неокупљање, или то што је својим поступком показао да сам ја за њега ствар,објекат, неко ко не треба да има емоције, ко треба да трпи разне гадости, ко треба да ћути, ко треба да сексуално иживљавање третира као неку благодат, шта ли ... 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Сузо,  0212_rolleyes

Дибидус, брате драги, па да ли је теби горе то неокупљање, или то што је својим поступком показао да сам ја за њега ствар,објекат, неко ко не треба да има емоције, ко треба да трпи разне гадости, ко треба да ћути, ко треба да сексуално иживљавање третира као неку благодат, шта ли ... 4chsmu1

da svi drugacije misle  to isto u redu a idem od toga da brat dibidus mlad momak ,cojek pa vjerojatno i nije bas tako mislio sta napisao,da bi ti bilo sta drugo rekla vec uporediti sex-zlostavljanje izazivanje ili neznam tacno reci ,nije uporedivo sa ni pastvom ni sa bilo cim ,sta ima gore,uvijek ima goreg  brate  ,sestra ima pravo na sebe ,jel niko drugi nema i nesmije sa njom raspolagati sem nje same
Подели на овим сајтовима

Магдалена, најпре бих ти саветовала молитву:

http://www.molitvenik.in.rs/akatisti/akatisti_Gospodu/akatist_Svemogucem_Bogu.html

читај ово сваки дан, пре свега озлојеђеност и муку коју носиш на срцу да отераш молитвом, а после ће те сам Господ водити како треба...

@ НинаД

Тешко је то објаснити брате. Нису ми од користи. Да су критике мени па да иду на побољшање, ето среће. То су више злочести, заједљиви коментари о свему и о свакоме. Она не подноси да се неко разликује, непрестано хвали себе и све своје, а друге омаловажава. Пред људима на које жели да остави утисак понаша се сасвим другачије. За сваки динар који удели просјаку мора да се похвали. Све то ме доводи до лошег мишљења о њој, а онда до још лошијег мишљења о мени због лошег мишљења о њој. Тако губим душевни мир и због тога идем у другу цркву. Ето, мучење.

Нина, ја баш мислим да је ово теби на корист, или може бити ако искористиш ту муку на правилан начин.

Кад год те нервира или се у мислима свађаш са њом, понављај у себи молитву:

Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј слушкињу твоју (њено име)

Ако будеш упорна у томе, прво, вратиће се душевни мир, друго на тај начин ћеш и њој помоћи, треће, научићеш се како да се човек најбоље бори од осуђивања, љутње, и других одбојности према своме ближњем.

Надам се да ће вам ово помоћи 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Магдалена, најпре бих ти саветовала молитву:

http://www.molitvenik.in.rs/akatisti/akatisti_Gospodu/akatist_Svemogucem_Bogu.html

читај ово сваки дан, пре свега озлојеђеност и муку коју носиш на срцу да отераш молитвом, а после ће те сам Господ водити како треба...

@ НинаД

Тешко је то објаснити брате. Нису ми од користи. Да су критике мени па да иду на побољшање, ето среће. То су више злочести, заједљиви коментари о свему и о свакоме. Она не подноси да се неко разликује, непрестано хвали себе и све своје, а друге омаловажава. Пред људима на које жели да остави утисак понаша се сасвим другачије. За сваки динар који удели просјаку мора да се похвали. Све то ме доводи до лошег мишљења о њој, а онда до још лошијег мишљења о мени због лошег мишљења о њој. Тако губим душевни мир и због тога идем у другу цркву. Ето, мучење.

Нина, ја баш мислим да је ово теби на корист, или може бити ако искористиш ту муку на правилан начин.

Кад год те нервира или се у мислима свађаш са њом, понављај у себи молитву:

Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј слушкињу твоју (њено име)

Ако будеш упорна у томе, прво, вратиће се душевни мир, друго на тај начин ћеш и њој помоћи, треће, научићеш се како да се човек најбоље бори од осуђивања, љутње, и других одбојности према своме ближњем.

Надам се да ће вам ово помоћи 0212_rolleyes

Хвала ти сестро, мада то већ радим. Она је мени била као млађа сестра, а онда је почела другачије да се понаша. Признајем да сам слаба и још не успевам да се изборим с тим. Сматрам ово својим грехом и свештеник ми је саветовао стрпљење и молитву (нисам наравно ни њему помињала име). Овде сам то испричала јер је сестра Магдалена помињала своју дилему око неидења у парохијску цркву. Извињавам се свима јер и није у вези са темом.

Подели на овим сајтовима

Сузо,  0212_rolleyes

Треба разјаснити следећу ствар. Да ли је то што се десило можемо расматрати на личној релацији, једино што је у питању неко ( свештеник) од кога се то апри ори не треба очекивати, или је тај свећеник "покварио" Цркву Божију? Прво то да размотримо.

Прљав веш није да се износи на пијацу.

Подели на овим сајтовима

Сузо,  0212_rolleyes

Зашто је то урадио рећи ће епископу, или кад се исповеди. Суд је владикин.Сама си одговорила на питање. Отуђеност свештенства од народа, неосетљивост за народ, управо сведоче да су лаици у парохији некад обична ствар, објекат како ти кажеш. И зато се десило то што се десило. Потребна је жива Црква, она која , како пише Ап. Павле да се избаци онај који прави неред. Лажним ћутањем и смирењем нисмо ништа урадили.

Подели на овим сајтовима

Ја сам вам писао о случајевима у Русији.Само обрнуто. Жене саблажњавају свећенике. Има то у књизи мог ректора. Имам утисак да се, статистички случај наше сестре често дешавају?

За мене има горих ствари. Например, глувоћа свештеника на паству, неокупљање пастве  после службе. Отуђеност.

kakavih gorih stvari , posle ovoga.... 4chsmu1

pa naravno da nece da okuplja pastvu ako seksualno uznemirava...  0212_rolleyes

Па добро, јел сад треба да узмем да набрајам? Друго, овај проблем није од јуче.

Рећи ћу најпростије:

Вера ослабела, молитва  лоша...готово да је нема, о посту на не причамо.

Подели на овим сајтовима

Отуђеност свештенства од народа, неосетљивост за народ, управо сведоче да су лаици у парохији некад обична ствар, објекат како ти кажеш.

Има тога. А не мора да буде тако. Управо читам Didascalia apostolorum. Једно упутство одатле, парафразирано:

када међу хришћане (који заједно обедују после богослужења) уђе неки угледник, нека епископ не устане да га поздрави и ослободи му место. Нека се ни други не дижу. Само ђакони, нека опомену млађе да се мало стисну, не због угледника, него да се млађи уче кроткости. А када уђе неки просјак, нека епископ устане и уступи му место за совром, макар сам морао на земљи да седи.

Можда није директно везано за тему, праштајте.

Подели на овим сајтовима

Не, него ћемо као заједница да реагујемо на испаде појединаца ( кад преврше сваку границу). Шта каже тамо у Јеванђељу о саблажњивању? Јел сте свесни да огроман проценат оних који не иду у цркву не иду због саблазни? Подсетите ме шта је реко хришћански римски Папа сад на Божић?

Подели на овим сајтовима

Отуђеност свештенства од народа, неосетљивост за народ, управо сведоче да су лаици у парохији некад обична ствар, објекат како ти кажеш.

Има тога. А не мора да буде тако. Управо читам Didascalia apostolorum. Једно упутство одатле, парафразирано:

када међу хришћане (који заједно обедују после богослужења) уђе неки угледник, нека епископ не устане да га поздрави и ослободи му место. Нека се ни други не дижу. Само ђакони, нека опомену млађе да се мало стисну, не због угледника, него да се млађи уче кроткости. А када уђе неки просјак, нека епископ устане и уступи му место за совром, макар сам морао на земљи да седи.

Можда није директно везано за тему, праштајте.

еееееееееееееееееееееееееееееееее  4chsmu1 spavanje1 eheeeej
Подели на овим сајтовима

Медини коментари су као и обично одлични.  0102_laugh

И основна грешка у корацима је да допустимо било коме или чему да нам заклони поглед на Бога.

Рецимо... очекивањем савршенства од било кога, до јединог Спаса нашег и Господа.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...