karadjordje Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Жива истина.Могао је стварно да бдуе трач а могла је жена из искуства да му каже. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Ако за тренутак сиђемо с тобогана фарисејштине, суочићемо се са суровом реалношћу. У време док је било релативно лако постати свештеник одмах након богословије будући свештеници су "морали" да се жене на брзину како би се што пре рукоположили и добили парохију. Наравно, у идеалном свету у свештенство би ишла искључиво духовна аристократија - у стварности, нарочито у време комунизма, као и у војску у свештенство је ишла "социјала" како народ каже "трбухом за крухом." Што сада да се исчуђавамо или саблажњавамо? Зашто би свештеник био "имун" на искушења више од било кога другог? Наравно, свештеник има већу одговорност пред Богом, посебно ако својим животом или поступцима, саблажњава људе, али исувише често заборављамо да је то ЊЕГОВА, дакле ЛИЧНА одговорност, а не муниција за трачеве и аброве. Прост народ налази понекад болесну сатисфакцију у гресима свештенства, пошто им то утврђује заблуду да ће њихови греси бити релативизовани "поповским преступима." Људи наравно не схватају да је читава Црква већ "свештенство по чину Мелхиседека," зато што свако ко је крштен има и потенцијал да добије било који чин у клиру. Треба рећи да се појавом младих и образованих свештеника, попут тебе оче Иване и твог пријатеља чији си нам доживљај препричао, ситуација ипак полако мења набоље. Било би добро опет помало навикнути народ на благочестивост свештенства, па ће можда мало више почети да обраћају пазњу и на сопствене грехе. С друге стране, ипак, треба утврђивати и исправну еклисиолошку свест у народу да ће свако, пре и изнад свега, одговарати за своје грехе. А у сваком случају, треба да избацујемо све фарисејске праксе и лажни морализам из наше евхаристијске свакодневнице. 1127_battle Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Ма дајте људи о чему причате, па и попови су од "крви и меса", нормално је да има швалера међу њима, нису свеци. Ово је људина, игра српско коло са својим народом имага и за "сахране и за весеља". Ово данас све го интелектуалц. http://www.youtube.com/watch?v=unDgUb-iB4Q&feature=related Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 е завиша, леба ти да си колце и прељубу поистоветио 0205_whistling :cheesy: 4chsmu1 ''кад има попа који пичи колце, што нема попа који пичи жене'' :bla: joooj joooj joooj не знам да ли је неко направио прељубу или није, и нису ни моја посла нити било чија друга да се баве тиме, али логика ти је чиста фрљока ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Ово је људина, игра српско коло са својим народом имага и за "сахране и за весеља". Ово данас све го интелектуалц.Играо би он и рвацко, ал не постоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Nisam poistovetio i švaleraciju nego sam hteo da ilustrujem da su i sveštenici "obični ljudi" a ne neki "bezgrešni idealni vanzemaljci". Ово је људина, игра српско коло са својим народом имага и за "сахране и за весеља". Ово данас све го интелектуалц.Играо би он и рвацко, ал не постоји. Stvarno nikad nisam video u rvackoj da katolički pop igra treskavac. Možda igraju valcer, valjda im ostalo to od švaba? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Причао ми је мој свештеник када је ишао да свети водицу, прилази једној кући и снаја која је мела терасу када га угледа довикује свекрви у кући:" Мамо иде поп ! ". Свекрава која из куће није видела колико је свештеник удаљен јој одговара:"Ј..о те поп !". Када је он осветио водицу рече:" Е па уздрављу да сте ми и са срећом провели славу, а ти снајо да знаш да ти је свекрва друга мајка и да мораш да је послушаш све што ти каже ! ". Свекрва се досети па каже:" Извините оче ја се овде спетљала нешто, а она ме зове па сам јој у брзини одговорила". Свештеник јој одговори:" Ништа ја вама не кажем, кажем само снаји вашој да треба да слуша свекрву !". ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Причао ми је мој свештеник када је ишао да свети водицу, прилази једној кући и снаја која је мела терасу када га угледа довикује свекрви у кући:" Мамо иде поп ! ". Свекрава која из куће није видела колико је свештеник удаљен јој одговара:"Ј..о те поп !". Када је он осветио водицу рече:" Е па уздрављу да сте ми и са срећом провели славу, а ти снајо да знаш да ти је свекрва друга мајка и да мораш да је послушаш све што ти каже ! " Свекрва се досети па каже:" Извините оче ја се овде спетљала нешто, а она ме зове па сам јој у брзини одговорила. Свештеник јој одговори:" Ништа ја вама не кажем, кажем само снаји вашој да треба да слуша свекрву ! И шта би, послушали снајка? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Причао ми је мој свештеник када је ишао да свети водицу, прилази једној кући и снаја која је мела терасу када га угледа довикује свекрви у кући:" Мамо иде поп ! ". Свекрава која из куће није видела колико је свештеник удаљен јој одговара:"Ј..о те поп !". Када је он осветио водицу рече:" Е па уздрављу да сте ми и са срећом провели славу, а ти снајо да знаш да ти је свекрва друга мајка и да мораш да је послушаш све што ти каже ! " Свекрва се досети па каже:" Извините оче ја се овде спетљала нешто, а она ме зове па сам јој у брзини одговорила. Свештеник јој одговори:" Ништа ја вама не кажем, кажем само снаји вашој да треба да слуша свекрву ! И шта би, послушали снајка? То ми није рекао, а нисам хтео да питам :cheesy2: У сваком случају поучно је било. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Причао ми је мој свештеник када је ишао да свети водицу, прилази једној кући и снаја која је мела терасу када га угледа довикује свекрви у кући:" Мамо иде поп ! ". Свекрава која из куће није видела колико је свештеник удаљен јој одговара:"Ј..о те поп !". Када је он осветио водицу рече:" Е па уздрављу да сте ми и са срећом провели славу, а ти снајо да знаш да ти је свекрва друга мајка и да мораш да је послушаш све што ти каже ! " Свекрва се досети па каже:" Извините оче ја се овде спетљала нешто, а она ме зове па сам јој у брзини одговорила. Свештеник јој одговори:" Ништа ја вама не кажем, кажем само снаји вашој да треба да слуша свекрву ! Human... oh so human! klapklap :cheesy2: :cheesy2: klapklap klapklap crvenilo :cheesy2: Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nico Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Mislim da je ta zena to dobrodushno rekla, jer verovatno potice iz okoline u kojoj je to normalno pa nista ne vidi nazalost loshe u svemu tome...Ko zna, mozda je sve to iz dobre volje rekla, ne treba je osuditi, nego probati uputiti je kako treba. Ubi nas neznanje :cheesy2: Jao, al si ti naivan, jos bi joj i objasnio?! Udri, udri jache, hrkljush! Ne poznajem svestenike privatno, al dok jos nije pala Krajina, u mestu gde mi je otac rodjen, prva komsinica moje babe, jedna katolkinja koja je zivela sama, bila je dugogodisnja svalerka pravoslavnog popa i to je bila javna tajna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nico Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Ja mislim, kad bi zena videla tebe, onako naivnog i "milosrdnog", da bi probala ona tebi da objasni neke stvari. t4431 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nico Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Ajd promeni avatar, leba ti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nico Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Moze ovako ? t4431 Moze ovako. :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stratilat Написано Јул 20, 2010 Пријави Подели Написано Јул 20, 2010 Svestenik i preljuba su kao svetlost i tama, nemaju nista zajednicko! Ako je medju apostolima bio preljubnik u duhovnom smislu, tj. izdajica, to verovatno i svestenika ima koji ne izbore se sa ovim iskusenjem....no mogu vam reci ova tema ima vise analiticku konotaciju, mudri postavljac ove teme zeli na ovaj nacin da otkrije nas pristup ka ovoj problematici iako ,verujem, zna da sustina njegovog resavanja lezi u recima Dimitrija Rostovskog : " gledaj svoje grehe i ne zanimaj se tudjim zlom " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука