Balthasar Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Нећу да цитирам шта је господин Димитријевић писао, али морам да скренем пажњу на једну невероватну грешку и подметачину. Наиме, дотични пише: Зизјулас се тако, по ко зна који пут, показао као колосални криптоунијата, чија се богословска мисао обликовала под утицајем папистичке модернистичко – екуменистичке теологије, што је довела до Другог ватиканског концила. Његова „евхаристијска еклисиологија“ није православна, него криптопапистичка, и на њу је утицао познати кардинал Анри де Либак (о томе постоји студија римокатоличког теолога, Пола Мек Партлана, “Евхаристија гради Цркву – Јован Зизјулас и Анри де Либак у дијалогу“, за коју је сам Зизјулас писао предговор.) Ради се о (да ли намерно или не, не знам) грешци и подметачини. Отац термина и концепта "евхаристијсе еклисиологије" није кардинал Анри де Либак (Henri de Lubac), већ православни теолог и свештеник, отац Николај Афанасјев. У крајњој линији, она је светоотачка, како је - не амло пута . показао, писао и говорио о томе владика Атаниасије и други. Штавише, сам де Либак (у његовим књигама које имам лично и које сам проучавао) ће то преузети од Афанасјева, али ће критиковати као "недовољно", а за њим и остали западни теолози. Дакле, изјава да је то "модернистичко-екуменистичка" је нетачна. Евхаристијска еклисиологија је сушта суштина православног, светописамског, црквеног и хришћанског учења! Некима ће изгледати као неповезано али ти ћеш разумети. А одакле креће идеја литургијске обнове? :0104cheesy: Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Некима ће изгледати као неповезано али ти ћеш разумети. А одакле креће идеја литургијске обнове? :0104cheesy: Е, да, али то је друга тема, можемо о томе другде. Али ајде: наравно, креће од западних теолога крајем 19. века, пре свега у именима као што су: дом Ламбер Бодуан, Одо Касел, Иделфонс Хервеген, итд. На њих ће се надовезати Nouvelle Theologie екипа из Француске и Немачке, а остало је историја Они ЈЕСУ много утицали на православне теологе, али у оном најбољем и најпредањскијем, а не крипто-модернистичком. На срећу! Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Евхаристијска еклисиологија је сушта суштина православног, светописамског, црквеног и хришћанског учења! То сам све и ја примјетио одмах и надао сам се да ће нетко реаговат, па католички теолози су цијелу ту уствари "евхаристијску теологију" буквално преписали од хришћанског Истока и православаца. Само ми било глупо да ја први реагујем јер би још испало да је господин Димитријевић у праву чим католици владику Зизјуласа тако бране. Наравно да је то бесмислица, све то тамо што је написано о Лубаку и евхаристијској "модернистичко-екуменистичкој" теологији. Није ово први пута да смо нападани због ствари које смо буквално од вас преписали, хахахаха! Лазар Нешић, Душко Дугоушко, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Е, да, али то је друга тема, можемо о томе другде. Али ајде: наравно, креће од западних теолога крајем 19. века, пре свега у именима као што су: дом Ламбер Бодуан, Одо Касел, Иделфонс Хервеген, итд. На њих ће се надовезати Nouvelle Theologie екипа из Француске и Немачке, а остало је историја Они ЈЕСУ много утицали на православне теологе, али у оном најбољем и најпредањскијем, а не крипто-модернистичком. На срећу! Е то је то, нећу више да смарам, само сам то хтео да чујем, чисто да се напомене и друга страна медаље Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Не знам ко је тајни унијата, нисам видовит. Али имам очи и видим да је Влада Димитријевић јавни секташ и расколник. Balthasar, antics, Лазар Нешић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Молитвама Светих Јасеновачких Новомученика, Господе Исусе Христе, Боже наш, спаси нас од зизјуласовштине и папизма! Амин. Каква будалетина, мајко мила! Александрида, RYLAH, Balthasar and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 То сам све и ја примјетио одмах и надао сам се да ће нетко реаговат, па католички теолози су цијелу ту уствари "евхаристијску теологију" буквално преписали од хришћанског Истока и православаца. Само ми било глупо да ја први реагујем јер би још испало да је господин Димитријевић у праву чим католици владику Зизјуласа тако бране. Наравно да је то бесмислица, све то тамо што је написано о Лубаку и евхаристијској "модернистичко-екуменистичкој" теологији. Није ово први пута да смо нападани због ствари које смо буквално од вас преписали, хахахаха!Па наравно да се буне када су Влада и екипа заклети тридентинци, хахаха какве ли ироније! Лазар Нешић, Balthasar, Фарисеј and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Па наравно да се буне када су Влада и екипа заклети тридентинци, хахаха какве ли ироније! Ууу, да, тако је! Balthasar and Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Каква будалетина, мајко мила! Живе ("...ја сам истина и живот и пут...") Речи (..." у почетку беше реч...") Утехе ( ..." а када дође утешитељ...") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Живе ("...ја сам истина и живот и пут...") Речи (..." у почетку беше реч...") Утехе ( ..." а када дође утешитељ...") Ви, псевдосанела, сте неки недофилозофирани филозоф и неостварени песник? Херменаутичар унутрашњости, ако ме разумете? Е, салмонела, салмонела... Александрида, Evgenik and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Ја сам давно 80тих година од издавалаштва Крново купио двије књиге: Логика Крста и једну чијег се тачног назива не сјећам, а ни аутора, можда је био баш тај Афанасјев. радило се о преводу на српски изгледа али не сјећам се да ли руског или грчког аутора. Тамо се писало о "небеској евхаристији", била је то таква "евхаристијска есхатологија" могло би се рећи. Зна ли неко о којој се књизи ради тачно, волио бих кад би ме неко подсјетио на њен назив. на почетку је тамо био објашњен појам Агапе, потом се редом анализирала евхаристија кроз цитате из Светог Писма СЗ и НЗ. Врло импресивна и сугестивно написана књига, није сувопарним теолошким трактатом већ више таквом литерарном фреском, живописом. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Добро бре,Сани,човече Божији,ко да си данас на дежурству да идеш од теме до теме и провоцираш људе.Дај,мало среди се,безвезе ћеш бити банован и нећеш имати прилике да разговараш више а уз мало добре воље и чистог срца,моћи ћеш на стотине тема да пишеш или да сазнаш стварно неке лепе ствари.Надам се да си због тога овде ако не...штета. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Живе ("...ја сам истина и живот и пут...") Речи (..." у почетку беше реч...") Утехе ( ..." а када дође утешитељ...") Наравно. Ако је свети Григирије Богослов назвао светог Василија коњем, могу и ја једног секташа да назовем будалом. Заиста сам понекад љут на одговорне у Цркви што овакве мутиводе коначно не одлуче и не покажу јасно ко су - секташи и расколници. Они су тумор који ће, ако се не одстрани, угушити читаво Тело. Влада је заиста као разјарени вепар који забалављен вршља, рије и прети да разори све где забије своју њушку. Мука ми је више од тих приучених, "успут богослова", који поред свега осталог, ето, помало се "баве и богословљем". Такве је и раскринкавао свети Григорије Богослов (прва теолопшка беседа, "О богословљу"). Онај ко тврди да је "евхаристијско богословље" РК изум - појма нема о православној теологији. Такође, свако ко у делима митрополита Зизијуласа види некакво "унијаћење" и протурање РК теологије, дебело греши. Прочитао сам и простудирао СВЕ што је митрополит написао. На његовој теологији сам дошао до мастер дипломе. Митрополит је један од НАЈЖЕШЋИХ православних критичара западне теологије. Толико је жесток и немилосрдан према западној теологији (почев од светог Августина па до садашњег папе) да у неким стварима, по мом мишљењу, чак и претерује. И сад, дође један задригли, прелашћени секташ и почне да "попује".... То треба за уво и напоље из Цркве! такви су гори од свих секташа зајдено, јер под маском православља варају и заводе наивни народ, бунећи га против сопствене Цркве. RYLAH, Ромејац, Милан Меденица :) and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Не знам..по мом мишљењу се Владимир доста повукао.Ипак је укључио разум у неком тренутку те не одпаде од Цркве и још пар манастира са којима је близак.Сад,он увек има овакве испаде и копи-пасте брошуре,да не кажем књиге,али некако мислим да ће се на крају смирити....не знам. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Добро бре,Сани,човече Божији,ко да си данас на дежурству да идеш од теме до теме и провоцираш људе.Дај,мало среди се,безвезе ћеш бити банован и нећеш имати прилике да разговараш више а уз мало добре воље и чистог срца,моћи ћеш на стотине тема да пишеш или да сазнаш стварно неке лепе ствари.Надам се да си због тога овде ако не...штета. Сећаш ли се како су га изрешетали на оној бензинској пумпи, јадни "Сани бој", знаш оно из "Кума"...нестрпљив сам чекам скори повратак у своју јазбину, у међувремену се потврђује моја теорија да је доколица извор сваког зла...мало је претопло за мој укус...забавља ме контрирање, нарочито када се чачка по мојим изнутрицама, што би рекли месари... Уосталом каква си ти попадија када по цео дан висиш на компјутеру...? .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука