Jump to content

Kanonizacija svetitelja: Da li ste potpuno spokojni sa svim kanonizacijama u SPC?

Nina 777

Препоручена порука

nikada netreba zaboraviti svu decu stradalu tokom rata  apogotovu milicu rakić   nekajoje večna slava

Sva nastradala mala deca jesu Sveta, nema pogotovo, sva su Sveta..sva u svetlosti Bozijoj

Подели на овим сајтовима

to nije moj stav, vec samo sumnja, koja treba da me dovede do istine.

Da, potpuno sam spokojna u pogledu kanonizacija koje je našla za shodno da izvrši PC; smatram da te 'političke' nisu toliko političke koliko pedagoške. Niko me ne tjera da se molim svim kanonizovanim svetiteljima a koliko su oni zaista bliski Bogu i kadri da nas zastupe, to ipak Bog bolje zna. Koji su njihovi grijesi a koliko su klevete i koliko je ostalo neocisceno pokajanjem, to isto Bog bolje zna, i bilo je ko je ustanovljavao to imajući u vidu i svoje i spasenje mnogih.

Takođe, ako se ispostavi da je učinjena greška (vjerujem bona fide, u neznanju) i neka opovrgne, i tad ću biti zadovoljna. 

Samo smatram da nije moje da sudim (ni razmatram, rasudjujem, a kamoli bukvalno sudim) o nekim krupnim crkvenim pitanjima i uvijek se pitam za psihološku motivaciju i duhovno porijeklo bilo kojeg razmišljanja koje se može podvesti pod 'tjelesno mudrovanje' i gordost uma. 

Подели на овим сајтовима

Juce sam na temi, "da li je Sveti vladika Nikolaj bio mason", dobila jedan tekst, koji govori o necasnim delima ljudi koje je Crkva proglasila Svetima, i kako uopste da to razumemo na pravi nacin, da ne bude samo ono, crkva tako rekla, a mi smo duzni slepo slediti.

Tekst je o Svetom Kirilu Aleksandrijskom, o tome kako je davao mito tadasnjoj vladi, i jos se neka necasna dela pominju uz ime ovog Svetitelja.

evo tog teksta http://www. pouke. org. . . лександријског/

Sto se tice npr. vladike Nikolaja, i da neko dokaze da je bio u masonima, za mene to ne bi bila prepreka da ga smatram Svetim i da mu se molim, jer verujem da sve sto je radio, radio je za dobrobit Crkve, pa makar to znacilo i da je neko vreme bio u masonima. I ne samo to, vec imamo dela vladikina gde se iz svake njegove reci izliva blagodat, i to ne svedocim samo ja, vec mnogo ljudi, jednom sam ga i sanjala, nakon cega mi je vera veoma osnazila, jer sam tad bila u krizi vere. I realno, vladikina dela o njemu govore i velicaju ga kao Svetog coveka.

Medjutim, postoje Svetitelji Crkve za koje nikako ne mogu da shvatim da su ih proglasili Svetima, na isti nacin kao sto ne mogu da shvatim da je katolicka crkva Alojzija Stepinca proglasila Svetim.

npr.-Milorad Vukojičić (1917-1945),  zvani pop Maca (deminutiv od “macola”[1]) ili pop Koljač,  je bio crnogorski sveštenik SPC,  vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu.  Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen.  Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005.  godine.

dalje ima teskt: http://sh. wikipedia. . . . lorad_Vukojičić

*znamo da je bilo Svetih i koji su ubijali, ali to je bilo u ratu prsa u prsa, kada su morali odbraniti veru, I poloziti krv mucenicku za nju , kao sto je Sveti Lazar. I u ratu imamo casne i necasne ratnike.

Ipak ako je istina da je ovaj svesetnik bio koljac i ubica, tu nema casnog ratovanja. Kako onda da mu se molim?

*znamo da je bilo Svetih koji su tako pali da su silovali ili ubili, ali znamo i kakvo je bilo njihovo pokajanje, opisano u zitijama. . . veoma potresno.

Zatim,recimo-mala Milica Rakic, zrtva NATO bombardovanja je kanonizovana za Svetiteljku, ili je jos uvek samo na inicijativi, nisam sigurna.

Nema coveka, koji ne place nad sudbinom ove devojcice, i to da je ona sada sa Gospodom i Svecima i Andjelima Njegovim se ne dovodi u pitanje.

No, to je nesto sto vazi za svu nastradalu decu ovog sveta, ako cemo i albansku decu, i hrvatsku decu, i decu nastradalu u ratovima, kao i za decu nastradalu od pojedinacnih psihopata, kao sto je mala Tijana.

Meni bi bilo u redu da se sva deca mucenicki nastradala onda proglase Svetima, i da im bude posvecen dan, ovako mi sve dobija jednu politicku dimenziju, i imam problem sa tim.

Ne zamerite mi zbog ovih mojih sumnji za neke proglasene Sveitelje, to nije moj stav, vec samo sumnja, koja treba da me dovede do istine.

Ako je neko od vas razmisljao o ovome ili je i sam imao ovakva pitanja i ima odgovor, molila bih da napise nesto o tome.

besmisleno ti je pitanje 

ja ne znam da li si vernik , možda jesi , možda i nisi

iskreno ne zanima me

samo ako je neko kanonizovan , a ti se ne slažeš sa tim

da li to znači da sumnjaš u Božije dopuštenje  ?

Ja sam gospodar svoje reči. Kako sam je izrekla, tako mogu i da je povučem kad poželim .

Подели на овим сајтовима

To što ga je neko nacrtao sa oreolom ne znači da je svetac [/quote

Ako mozes procitati, mozes videti da pise ''sveti Milos postradao na Kosovu''.  Takodje, ta ikona Miloseva je u Hilandaru, a ima je i u drugim crkvama. 

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

besmisleno ti je pitanje 

ja ne znam da li si vernik , možda jesi , možda i nisi

iskreno ne zanima me

samo ako je neko kanonizovan , a ti se ne slažeš sa tim

da li to znači da sumnjaš u Božije dopuštenje  ?

Stvrno? besmisleno? cenis?

Ako si pazljivo citala temu, greske su se desavale, jer crkvu cine ljudi koji su gresni, ali je vodi Duh Sveti, tako da se greske i ispravljaju, kao sto je slucaj u ruskoj crkvi...(Posledice politizacije: U Rusiji se vrši dekanonizacija "novomučenika"Danas je Ruska Pravoslavna Crkva bez rasprave izvršila dekanonizaciju 36 dosadašnjih "novomučenika" koji su proglašeni svecima posle pada komunizma od 1991- na dalje. Kao psoeldica promene politike u Rusiji mnogi od njih su proglašeni svecima jer su bili pogubljeni za vreme boljševičke revolucije i vladavine komunizma. Današnjom odlukom skoro svi oni su prestali da budu sveci ili "novomučenici". Obrazloženje crkve je jednostavno : To što je neko pogubljen za vreme komunizma ne znači da je poseban ili svetac jer su mnogi drugi stradali - a sa druge strane došli su i do dokaza da su mnogi od njih bili uhapšeni i sa pravom osudjeni na zatvorske kazne ili pogubljenja, uz sve to otvaranjem arhiva veliki broj "novomučenika" pokazao se da je saradjivao sa vlastima i optuživao ili potkazivao druge sveštenike)

I zamolicu te ako ubuduce budes zelela da dobijes neki odgovor od mene, da se obratis na lepsi nacin, recimo-meni tvoje pitanje nije najjasnije, obzirom da..itd...( uvek pomisli da postoji mogucnost da ne razumes problematiku o kojoj se govori, i to nije probelm, tu smo da razjasnimo, ali na ovom nivou ja necu razgovarati ubuduce )

Подели на овим сајтовима

Da, potpuno sam spokojna u pogledu kanonizacija koje je našla za shodno da izvrši PC; smatram da te 'političke' nisu toliko političke koliko pedagoške. Niko me ne tjera da se molim svim kanonizovanim svetiteljima a koliko su oni zaista bliski Bogu i kadri da nas zastupe, to ipak Bog bolje zna. Koji su njihovi grijesi a koliko su klevete i koliko je ostalo neocisceno pokajanjem, to isto Bog bolje zna, i bilo je ko je ustanovljavao to imajući u vidu i svoje i spasenje mnogih.

Takođe, ako se ispostavi da je učinjena greška (vjerujem bona fide, u neznanju) i neka opovrgne, i tad ću biti zadovoljna. 

Samo smatram da nije moje da sudim (ni razmatram, rasudjujem, a kamoli bukvalno sudim) o nekim krupnim crkvenim pitanjima i uvijek se pitam za psihološku motivaciju i duhovno porijeklo bilo kojeg razmišljanja koje se može podvesti pod 'tjelesno mudrovanje' i gordost uma. 

Dijana ok je, ako si ti spokojna, ja nisam bila, jer ozbiljno dozivljavam svoju Crkvu, druga stvar ja sam stvarno verovala da ono sto je saborno doneseno i proglaseno jeste uvek od Boga, ali ocigledno je da se te greske desavaju, verovatno kada vecina ne biva podstaknuta Bogom, nego u datom trenutku nekim drugim motivima (pogresnim, cim dodje do takvih gresaka) i hvala Bogu ispravljaju se ( bas zato sto Duh Sveti vodi Crkvu i ne trpi potkradenu laz )kao sto je to slucaj u RPC, gde je izvrsena dekanonizacija nekih svetitelja.

Druga stvar ne zelim kada nesto vidim ili dozivim kao nepravedno, kao pogresno da ne smem o tome da govorim samo zato sto je tako saopstila crkva, a posebno kad se ispostavi posle da je pogresila. Dala sam primer ovog svestenika za kog toliko ljudi svedoci da je bio ubica i koljac, a nigde se ne svedoci o njegovom pokajanju, niti o znacima svetosti. Prosto, ja osecam odgovornost kada me moji bliznji koji nisu iz Crkve pitaju ove stvari da im dam prave odgovore, a ne "ne znam ja nista". To je neodgovorno i prema njima, a ako ces ti to da tumacis kao moju gordost, mozes, ali znaj da motive moga srca u mojim postupanjima zna samo Bog. 

Подели на овим сајтовима

Itekako ozbiljno doživljavam svoju crkvu i upravo zato tako i govorim. Rekla sam, ako nisam bila jasna: vjerujem da u oba slučaja djeluje duh Sveti, da su namjere bile časne i postupci vrednovani i promišljani od onih koji su bili pozvani da to čine, da  ako je recimo iz neznanja načinjena neka greška, da dozvolimo da je iz neznanja (inače ulazimo u prostor osudjivanja i klevete) i da možemo biti zadovoljni kad se ispravi. Ne osjećam se pozvanom da sudim o krupnim crkvenim pitanjima, pa prepuštam to onima kojima je savjest mirna u tako nečemu ili im čak to i traži. 

Подели на овим сајтовима

Potpuno sam miran,da će se ispraviti nepravda ili politikanstvo ili pak osveta,delovanjem Svetog Duha u samoj Crkvi. Možda je promisao Božja,da upozori na greh u samoj crkvenoj vlasti a to može učiniti i tako,što će dozvoliti kanonizaciju a kasnije ispraviti pravde radi i na zdravlje i spasenje svih koji su u SPC.

Potpuno sam miran.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

*Dijana

Moje misljenje je da kada vodi Duh Sveti, nema greske.

"da dozvolimo da je iz neznanja (inače ulazimo u prostor osudjivanja i klevete)"

Ako je tebi lakse da sebi predstavljas stvari tako, samo da ne bi usla u prostor neosudjivanja, u redu je, tvoj izbor, ja licno nisam za tu liniju manjeg otpora. Za mene je vazno drzati se istine, rasudjivati, a  neosuditi, I to znaci biti mudar kao zmija, a bezazlen kao golub.

Dobro je da se drzis svoje savesti, ali I da ne ulazis u tudju, kad vec toliko brines o neosudjivanju, ili si mozda tome sklona pa se na taj nacin cuvas, ali to je onda slabost koju ne treba drugima preporuciti kao nacin postupanja.Covek je pozvan da rasudjuje, ali treba da se bori sa osudjivanjem.

U svakom slucaju mi je drago sto si iznela svoje razmisljanje, ne moramo svi imati iste poglede, I neka nam je na korist ova razmena misljenja.

*VSB

Mogu reci da sam I ja sada potpuno spokojna, jer sam razbila neke iluzije, I jos vise osnazila veru, nesto slicno ovome sto si napisao , I to je vec jedan realniji pristup, cak mogu reci da mi je mnogo draza crkvena vlast kada ih posmatram u istini, a ne u idealizaciji, ali slava Bogu, Duh Istine uvek nadje nacin da progovori I da se ljudske greske isprave.

Подели на овим сајтовима

kada vodi Duh Sveti, nema greske.

Kada vodi Duh Sveti, onda nema greske -ako je bilo greske - znaci ne vodi Crkvu uvijek Duh Sveti (razmisljanje tom logikom) 

Prenebregla si ono sto neko rece, Bozije dopustenje. Pa neko mora biti kriv za to. Pa da nadjemo krivca i ljudsku pravdu. Kroz prizmu svoje (subjektivne) istine.

Da, plasim se osudjivanja, i jako ozbiljno shvatam ono 'daces odgovor za svaku praznu rijec', kao i 'zmijsku mudrost a golubiju bezazlenost'.

Подели на овим сајтовима

Ја сам у потпуности спокојан јер идем у цркву ради Бога , а то ко ће да буде канонизован , о томе воде рачуна људи који више знају од мене и имам потпуно поверење у нашу цркву.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...