Тања1 Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Draga sestro Tanja, ne znam zasto ti je ovaj odgovor uneo nemir. Evo i Todor je rekao da se u RPC desavala dekanonizacija (evo nadjoh ovo- Posledice politizacije: U Rusiji se vrši dekanonizacija "novomučenika"Danas je Ruska Pravoslavna Crkva bez rasprave izvršila dekanonizaciju 36 dosadašnjih "novomučenika" koji su proglašeni svecima posle pada komunizma od 1991- na dalje. Kao psoeldica promene politike u Rusiji mnogi od njih su proglašeni svecima jer su bili pogubljeni za vreme boljševičke revolucije i vladavine komunizma. Današnjom odlukom skoro svi oni su prestali da budu sveci ili "novomučenici". Obrazloženje crkve je jednostavno : To što je neko pogubljen za vreme komunizma ne znači da je poseban ili svetac jer su mnogi drugi stradali - a sa druge strane došli su i do dokaza da su mnogi od njih bili uhapšeni i sa pravom osudjeni na zatvorske kazne ili pogubljenja, uz sve to otvaranjem arhiva veliki broj "novomučenika" pokazao se da je saradjivao sa vlastima i optuživao ili potkazivao druge sveštenike) Dakle desila se greska u RPC , *elem ima mnogo onih koje crkva zna, dakle proglasila ih je u jednom momentu za svete, ali Bog ih ne zna, Bog ih ne poznaje kao svete, jer i nisu bili takvog zivota, ne govorimo o spasenju, vec o svetosti. *Isto tako, postoje oni koje Crkva nije otkrila kao svete, a Bogu su poznati njihova ljubav i podvzi, njihova svetost,znaci Bog ih zna. Dakle,zakljucak je da ne uzimamo sumnjive nam svete za sigurno, mozemo slobodno da trazimo odgovore, postoje Svetitelji Boziji o koje se mnogo nas osvedocilo, koje poznaje i Crkva i Bog, mnogo ih je. A sto kazes, nije od Boga, nego kroz coveka doslo, pa kako ce mi Bog dati drugacije odgovor nego kroz Crkvu Njegovu,a mi smo Crkva Njegova, ma kavi da smo, nismo svi sveti, malo je takvih, ali smo ipak Crkva,i tako kaljavi, i samo zajedno smo Crkva, imamo mi i svako svoj neki licni odnos sa Bogom, ali koji ako se ne ujedini sa drugima u Duhu Svetome, u Crkvi Bozijoj, gubi mu se trag. Сестро, лепо од тебе што се трудиш. Хвала. Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Draga sestro Tanja, ne znam zasto ti je ovaj odgovor uneo nemir. Evo i Todor je rekao da se u RPC desavala dekanonizacija (evo nadjoh ovo- Posledice politizacije: U Rusiji se vrši dekanonizacija "novomučenika"Danas je Ruska Pravoslavna Crkva bez rasprave izvršila dekanonizaciju 36 dosadašnjih "novomučenika" koji su proglašeni svecima posle pada komunizma od 1991- na dalje. Kao psoeldica promene politike u Rusiji mnogi od njih su proglašeni svecima jer su bili pogubljeni za vreme boljševičke revolucije i vladavine komunizma. Današnjom odlukom skoro svi oni su prestali da budu sveci ili "novomučenici". Obrazloženje crkve je jednostavno : To što je neko pogubljen za vreme komunizma ne znači da je poseban ili svetac jer su mnogi drugi stradali - a sa druge strane došli su i do dokaza da su mnogi od njih bili uhapšeni i sa pravom osudjeni na zatvorske kazne ili pogubljenja, uz sve to otvaranjem arhiva veliki broj "novomučenika" pokazao se da je saradjivao sa vlastima i optuživao ili potkazivao druge sveštenike) Dakle desila se greska u RPC , *elem ima mnogo onih koje crkva zna, dakle proglasila ih je u jednom momentu za svete, ali Bog ih ne zna, Bog ih ne poznaje kao svete, jer i nisu bili takvog zivota, ne govorimo o spasenju, vec o svetosti. *Isto tako, postoje oni koje Crkva nije otkrila kao svete, a Bogu su poznati njihova ljubav i podvzi, njihova svetost,znaci Bog ih zna. Dakle,zakljucak je da ne uzimamo sumnjive nam svete za sigurno, mozemo slobodno da trazimo odgovore, postoje Svetitelji Boziji o koje se mnogo nas osvedocilo, koje poznaje i Crkva i Bog, mnogo ih je. A sto kazes, nije od Boga, nego kroz coveka doslo, pa kako ce mi Bog dati drugacije odgovor nego kroz Crkvu Njegovu,a mi smo Crkva Njegova, ma kavi da smo, nismo svi sveti, malo je takvih, ali smo ipak Crkva,i tako kaljavi, i samo zajedno smo Crkva, imamo mi i svako svoj neki licni odnos sa Bogom, ali koji ako se ne ujedini sa drugima u Duhu Svetome, u Crkvi Bozijoj, gubi mu se trag. Реално канонизације нису толико битне. Осим када људи користе ад-ауторити аргументе. Например св.Николај, је свети владик па ако је он нешто написао о вери то мора да буде тачно, исправно, добро... итд.. Искрено ја канонизације и свеце видим као неке "звезде водиеље" нама хришћанима, као што ти рече, битна су житија.... управо из тих разлога.... ако је неко из политичких разлога канонизован.... није искључено... Kaludjerovic Sreten and Nina 777 је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Реално канонизације нису толико битне. Осим када људи користе ад-ауторити аргументе. Например св.Николај, је свети владик па ако је он нешто написао о вери то мора да буде тачно, исправно, добро... итд.. Искрено ја канонизације и свеце видим као неке "звезде водиеље" нама хришћанима, као што ти рече, битна су житија.... управо из тих разлога.... ако је неко из политичких разлога канонизован.... није искључено... Не може бити политички, јер у Православној цркви извор прослављања светитеља је Дух Свети. Онда, одакле да се светац одређује за деканонизацију после пада комунизма од 91 - на даље ? Ту су већ идеје. Деканонизација "после пада комунизма" не може бити заповест Духа Светога!? Ту су људи у цркви деканизовали свеце а дело приписали вољи Духа Светога, јер ето Дух Свети се предомислио кад је пао комунизам. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Ко може да стави ван снаге канонизацију светитеља које је канонизовала Црква? То је питање. Ако су били прихваћени од стране Цркве и ако су стекли ’статус’ светитеља, то значи у чије политичко време су канонизовани или у чије црквено време? То је већ конфликт, не мала грешка! Тако може свако у своје црквено време да деканонизује због наполеонових ратова, француске револуције, октобарске револуције. Или због косовског боја, Турских ратова, Првог светског рата, Другог светског рата, комунизма, социјализма, либерализма, све свеце после 1600 године... Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Не може бити политички, јер у Православној цркви извор прослављања светитеља је Дух Свети. Онда, одакле да се светац одређује за деканонизацију после пада комунизма од 91 - на даље ? Ту су већ идеје. Деканонизација "после пада комунизма" не може бити заповест Духа Светога!? Ту су људи у цркви деканизовали свеце а дело приписали вољи Духа Светога, јер ето Дух Свети се предомислио кад је пао комунизам. Па испда д се свети дух предомишљва. Или је "погрешио" када су канонизовани или је "погрешио" када их је деканонизово. Ја више преферирам да верујем да је полтиик умешала прсте, него да је свету дух био у дилеми. Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Па испда д се свети дух предомишљва. Или је "погрешио" када су канонизовани или је "погрешио" када их је деканонизово. Ја више преферирам да верујем да је полтиик умешала прсте, него да је свету дух био у дилеми. Naravno politika je umesala svoje prste, kanonizacije su bile politicki motivisane, i zato su pogresili, ali posto Duh Sveti ipak vodi Crkvu, greska je ispravljena, kada je dokazano da ti ljudi nisu bili svetog zivota, sta vise. Meni licno je ovo otvorilo samo jos jedan vidik, a to je da kao sto nema nepogresivosti pape, nema isto tako ni nepogresivosti u stavovima i odlukama donesenih na saborima, posto se i kanonizacije saborno vrse, a videli smo da su se greske desile. To je odluka vecina, a verovatno se desi nekad i da vecina bude zaslepljena(kao sto je u ovom slucaju politicki bila podstaknuta i time zaslepljena) i gluva za glas Boziji, i tada se dese ovakve stvari. Procitala sam skoro u jednoj knjizi, imam je samo ne mogu da nadjem taj deo, bila j neka situacija u crkvi, gde su svi upali u zabludu, sem jednog jedinog prostog monaha, u tom trenu Duh Sveti je kroz njega progovorio i vratio ih na pravi put. Dakle nama ni jedna institucionalnost ne moze i ne sme biti iznad samog Duha Svetog.A Njega ce biti dok god bude ovog sveta i Crkve Bozije, i On uvek nalazi nacin da progovri, samo trebamo taj glas osluskivati i iskreno traziti. Kaludjerovic Sreten and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Kako znam je i Milos Obilic svetac tako covek koji uopste nije postojao. Dosta nasih kraljeva su em ubili rodbinu, em vodili ratove pa su opet proglaseni svecima. To vazi i za svehrscanske svetitelje kao sto je Konstantin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Kako znam je i Milos Obilic svetac tako covek koji uopste nije postojao. Откад роде? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Откад роде? Ili nisam u pravu???? Mislio sam da jeste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Ili nisam u pravu???? Mislio sam da jeste. Ма ту је представљен као свети ратник... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Ili nisam u pravu???? Mislio sam da jeste. Ili nisam u pravu???? Mislio sam da jeste. Uz Svetog Cara Lazara kanonizovani su i ostali njegovi ratnici, sveti kosovski mucenici ,mozda jedino kao simbol kosovskih mucenika..mada ne vidim da pise da je to Milos Obilic.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Ili nisam u pravu???? Mislio sam da jeste. Милош Обилић је узет као узор светог ратника који даје живот за веру и за Косово. Има их из новијег времена да су дали живот за веру и Косово, али нису канонизовани. Они који су претекли, немају средстава за живот, а камоли за лечење. Да је Милош Обилић данас жив, односно, из не тако давне прошлости, исто би прошао. Ако не и горе, али мислим да не може горе. Фидер and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Juce sam na temi, "da li je Sveti vladika Nikolaj bio mason", dobila jedan tekst, koji govori o necasnim delima ljudi koje je Crkva proglasila Svetima, i kako uopste da to razumemo na pravi nacin, da ne bude samo ono, crkva tako rekla, a mi smo duzni slepo slediti. Tekst je o Svetom Kirilu Aleksandrijskom, o tome kako je davao mito tadasnjoj vladi, i jos se neka necasna dela pominju uz ime ovog Svetitelja. evo tog teksta http://www. pouke. org. . . лександријског/ Sto se tice npr. vladike Nikolaja, i da neko dokaze da je bio u masonima, za mene to ne bi bila prepreka da ga smatram Svetim i da mu se molim, jer verujem da sve sto je radio, radio je za dobrobit Crkve, pa makar to znacilo i da je neko vreme bio u masonima. I ne samo to, vec imamo dela vladikina gde se iz svake njegove reci izliva blagodat, i to ne svedocim samo ja, vec mnogo ljudi, jednom sam ga i sanjala, nakon cega mi je vera veoma osnazila, jer sam tad bila u krizi vere. I realno, vladikina dela o njemu govore i velicaju ga kao Svetog coveka. Medjutim, postoje Svetitelji Crkve za koje nikako ne mogu da shvatim da su ih proglasili Svetima, na isti nacin kao sto ne mogu da shvatim da je katolicka crkva Alojzija Stepinca proglasila Svetim. npr.-Milorad Vukojičić (1917-1945), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”[1]) ili pop Koljač, je bio crnogorski sveštenik SPC, vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine. dalje ima teskt: http://sh. wikipedia. . . . lorad_Vukojičić *znamo da je bilo Svetih i koji su ubijali, ali to je bilo u ratu prsa u prsa, kada su morali odbraniti veru, I poloziti krv mucenicku za nju , kao sto je Sveti Lazar. I u ratu imamo casne i necasne ratnike. Ipak ako je istina da je ovaj svesetnik bio koljac i ubica, tu nema casnog ratovanja. Kako onda da mu se molim? *znamo da je bilo Svetih koji su tako pali da su silovali ili ubili, ali znamo i kakvo je bilo njihovo pokajanje, opisano u zitijama. . . veoma potresno. Zatim,recimo-mala Milica Rakic, zrtva NATO bombardovanja je kanonizovana za Svetiteljku, ili je jos uvek samo na inicijativi, nisam sigurna. Nema coveka, koji ne place nad sudbinom ove devojcice, i to da je ona sada sa Gospodom i Svecima i Andjelima Njegovim se ne dovodi u pitanje. No, to je nesto sto vazi za svu nastradalu decu ovog sveta, ako cemo i albansku decu, i hrvatsku decu, i decu nastradalu u ratovima, kao i za decu nastradalu od pojedinacnih psihopata, kao sto je mala Tijana. Meni bi bilo u redu da se sva deca mucenicki nastradala onda proglase Svetima, i da im bude posvecen dan, ovako mi sve dobija jednu politicku dimenziju, i imam problem sa tim. Ne zamerite mi zbog ovih mojih sumnji za neke proglasene Sveitelje, to nije moj stav, vec samo sumnja, koja treba da me dovede do istine. Ako je neko od vas razmisljao o ovome ili je i sam imao ovakva pitanja i ima odgovor, molila bih da napise nesto o tome. Светитељи су обични људи који су канонизовани и проглашени светим , а они су проглашени светим што су дали велики допринос цркви или што су се искрено покајали . Искрено покајање је паклено тежак чин и то заиста веома ретко ко може да уради . Посостоје свеци који су убијали , као што је свети Трифун , али и сам Господ , по правди Божијој то ради на грешнима. Светитељи су људи који имају по разним основама заслуге за веру и не видим разлога за било какве нејасноће. Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Светитељи су обични људи који су канонизовани и проглашени светим , а они су проглашени светим што су дали велики допринос цркви или што су се искрено покајали . Искрено покајање је паклено тежак чин и то заиста веома ретко ко може да уради . Посостоје свеци који су убијали , као што је свети Трифун , али и сам Господ , по правди Божијој то ради на грешнима. Светитељи су људи који имају по разним основама заслуге за веру и не видим разлога за било какве нејасноће. Citaj od pocetka, ovde govorimo o onima koji se nisu pokajali, nemamo potvrdu njihovog pokajanja, niti neki drugi znak svetosti, sem politickog motiva, otuda u RPC dekanonizacije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Милош Обилић није прибројан у свете (бар не појединачно), али је као човек и те како постојао. о њему сведочи довољан број веродостојних историјских извора. Izvori pricaju o jednom vojniku koji je ubio Murata, nigde se ne spominje ime ili bilo sta drugo biografno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука