Jump to content

Kanonizacija svetitelja: Da li ste potpuno spokojni sa svim kanonizacijama u SPC?

Nina 777

Препоручена порука

Juce sam na temi, "da li je Sveti vladika Nikolaj bio mason", dobila jedan tekst, koji govori o necasnim delima ljudi koje je Crkva proglasila Svetima, i kako uopste da to razumemo na pravi nacin, da ne bude samo ono, crkva tako rekla, a mi smo duzni slepo slediti.

Tekst je o Svetom Kirilu Aleksandrijskom, o tome kako je davao mito tadasnjoj vladi, i jos se neka necasna dela pominju uz ime ovog Svetitelja.

evo tog teksta http://www. pouke. org. . . лександријског/

Sto se tice npr. vladike Nikolaja, i da neko dokaze da je bio u masonima, za mene to ne bi bila prepreka da ga smatram Svetim i da mu se molim, jer verujem da sve sto je radio, radio je za dobrobit Crkve, pa makar to znacilo i da je neko vreme bio u masonima. I ne samo to, vec imamo dela vladikina gde se iz svake njegove reci izliva blagodat, i to ne svedocim samo ja, vec mnogo ljudi, jednom sam ga i sanjala, nakon cega mi je vera veoma osnazila, jer sam tad bila u krizi vere. I realno, vladikina dela o njemu govore i velicaju ga kao Svetog coveka.

Medjutim, postoje Svetitelji Crkve za koje nikako ne mogu da shvatim da su ih proglasili Svetima, na isti nacin kao sto ne mogu da shvatim da je katolicka crkva Alojzija Stepinca proglasila Svetim.

npr.-Milorad Vukojičić (1917-1945),  zvani pop Maca (deminutiv od “macola”[1]) ili pop Koljač,  je bio crnogorski sveštenik SPC,  vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu.  Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen.  Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005.  godine.

dalje ima teskt: http://sh. wikipedia. . . . lorad_Vukojičić

*znamo da je bilo Svetih i koji su ubijali, ali to je bilo u ratu prsa u prsa, kada su morali odbraniti veru, I poloziti krv mucenicku za nju , kao sto je Sveti Lazar. I u ratu imamo casne i necasne ratnike.

Ipak ako je istina da je ovaj svesetnik bio koljac i ubica, tu nema casnog ratovanja. Kako onda da mu se molim?

*znamo da je bilo Svetih koji su tako pali da su silovali ili ubili, ali znamo i kakvo je bilo njihovo pokajanje, opisano u zitijama. . . veoma potresno.

Zatim,recimo-mala Milica Rakic, zrtva NATO bombardovanja je kanonizovana za Svetiteljku, ili je jos uvek samo na inicijativi, nisam sigurna.

Nema coveka, koji ne place nad sudbinom ove devojcice, i to da je ona sada sa Gospodom i Svecima i Andjelima Njegovim se ne dovodi u pitanje.

No, to je nesto sto vazi za svu nastradalu decu ovog sveta, ako cemo i albansku decu, i hrvatsku decu, i decu nastradalu u ratovima, kao i za decu nastradalu od pojedinacnih psihopata, kao sto je mala Tijana.

Meni bi bilo u redu da se sva deca mucenicki nastradala onda proglase Svetima, i da im bude posvecen dan, ovako mi sve dobija jednu politicku dimenziju, i imam problem sa tim.

Ne zamerite mi zbog ovih mojih sumnji za neke proglasene Sveitelje, to nije moj stav, vec samo sumnja, koja treba da me dovede do istine.

Ako je neko od vas razmisljao o ovome ili je i sam imao ovakva pitanja i ima odgovor, molila bih da napise nesto o tome.

Подели на овим сајтовима

И нисма у неком сукобу. У принципу, неко може бити светац а да не буде канонизован. Како сам ја разумео Милојковљево објашњење. 

Верујем да има много неканонизованих светих људи, за канонизоване смо само сигурни да су свети. 

Иначе светац можеш постати у тренутку, једним делом које показује твоју апсолутну трнсформцију личности, Многи свеци су имали јако блудне, злочиначке и сличне нати хришћанске животе. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Da, to mi jasno da postoje nesveti, a sveti . Nego mi nisu jasni neki sveti, kao sto je ovaj svestenik za kog se tvrdi da je ubijao i klao ljude, izm.ostalih i majku glumca Mise Janketica . Kako da se molim njemu kao svetom, ako je to istina .

Ako je neko svet, a imao je takva dela, onda gde je to zitije koje opisuje njegovo pokajanje .

Druga stvar ako proglasis malu Milicu za svetu, trebalo bi i ostalu decu . Ok, mozda podrazumevamo ,ali nekako mi bas nejno proglasenje ima politicku konotaciju, kao da se njime hoce zabeleziti Nato agresija, ali mi pri proglasavanju svetih ne zelimo zabeleziti istorijsko zlo, vec afirmisati istorisko dobro .

Svetom vladici Nikolaju, svetom Serafimu Sarovskom, svetom Jovanu Sangajskom ili svetom Nekatariju Eginskom  ja mogu da se molim, njihova zitija, njihova dela ili mosti odisu svetoscu, blagodacu, uticu plemenito na dusu . Ovom popu Miloradu ja jos uvek ne mogu da se molim, ne mogu ni maloj Milici, tj. mogu koliko bih mogla bilo kom nastradalom detetu.

Измењено од Danijela
Posle zareza ide razmak a ne pre :)
Подели на овим сајтовима

Da , to mi jasno da postoje nesveti , a sveti . Nego mi nisu jasni neki sveti , kao sto je ovaj svestenik za kog se tvrdi da je ubijao i klao ljude , izm.ostalih i majku glumca Mise Janketica . Kako da se molim njemu kao svetom , ako je to istina .

Ako je neko svet , a imao je takva dela , onda gde je to zitije koje opisuje njegovo pokajanje .

Баш сам зато и додао ово:

"Иначе светац можеш постати у тренутку, једним делом које показује твоју апсолутну трнсформцију личности, Многи свеци су имали јако блудне, злочиначке и сличне анти хришћанске животе. "

Зато ја стално инсистирам на - није све што неки светац каже добро и исправно. 

Подели на овим сајтовима

Ево, баш сам пре неки дан поставио питање г-дину Милославу Самарџићу везано за свештеника којег Ви Наташа поменусте...

питање

Наши познати глумци, Бранка Петрић и Михаило Јанкетић су помињали у неким интервјуима у штампи и на телевизији, да су им чланови породице настрадали у Другом рату од 'четничког ножа'. Бранка наводи да јој је заклана ујна, а Михаило каже да му је истог тог дана заклана мајка. Помиње се и џелат, пљеваљски свештеник, Милорад Вукојичић Маца....

Јел' знате нешто о томе?

https://www.pouke.org/forum/topic/29974-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%83-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%9F%D0%B8%D1%9B%D1%83/page-47?p=1170300#entry1170300

одговор

Не, али с обзиром да је црква прогласила светим свештеника Вукојичића, не верујем.

https://www.pouke.org/forum/topic/29974-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%83-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%9F%D0%B8%D1%9B%D1%83/page-47?p=1170808#entry1170808

Подели на овим сајтовима

Баш сам зато и додао ово:

"Иначе светац можеш постати у тренутку, једним делом које показује твоју апсолутну трнсформцију личности, Многи свеци су имали јако блудне, злочиначке и сличне анти хришћанске животе. "

znam za to , i zitija opisuju njihovo veoma potresno pokajanje .

da bi ga proglasili Svecem , morali bi smo znati za to njegovo pokajanje .

Evo iz ovog tekst , sta kaze gluamc Misa Janketic , kome je majka nastradala od oovog naseg Svetitelja : "To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik"

Sta bih ja tom coveku kao pravoslavna hriscanka mogla da kazem , koje svedocanstvo o pokajanju tog svestenika mi imamo.

Подели на овим сајтовима

Ako smem ja nešto da kažem, koliko sam skontao o svecima dok sam ovde. Nije fora šta su radili za života, mislim ima ona tema što mi je obrisana gde dsam pojedine upoređivao i sa Hitlerom, mnogo svetaca je vršilo velike sločine i to ne  samo sveci SPC. Ali meni ovde rekoše da nije u pitanju kako je živeo nego ono kao pokajanje itd.

Подели на овим сајтовима

znaci da li zaista mozes spokojno da se molis svim kanonski proglasenim svetima ?

Ја се зато молим само провереним свецима: светој Петки нпр. :D

Шалу на страну, има она лепа (анонимна) изрека (која ми помаже у овим недоумицама): Постоје многи које има Црква а нема их Бог; постоји многи које има Бог а нема их Црква.

Подели на овим сајтовима

Ako smem ja nešto da kažem, koliko sam skontao o svecima dok sam ovde. Nije fora šta su radili za života, mislim ima ona tema što mi je obrisana gde dsam pojedine upoređivao i sa Hitlerom, mnogo svetaca je vršilo velike sločine i to ne  samo sveci SPC. Ali meni ovde rekoše da nije u pitanju kako je živeo nego ono kao pokajanje itd.

Па да. У принципу, поједини свеци су убијали хришћане скоро цео свој живот. Били прогонитељи хришћана итд. Дакле прогласила их је светим она црква и они људи који су бежали од њих да би сачували голе животе. 

Подели на овим сајтовима

Ево, баш сам пре неки дан поставио питање г-дину Милославу Самарџићу везано за свештеника којег Ви Наташа поменусте...

питање

Наши познати глумци, Бранка Петрић и Михаило Јанкетић су помињали у неким интервјуима у штампи и на телевизији, да су им чланови породице настрадали у Другом рату од 'четничког ножа'. Бранка наводи да јој је заклана ујна, а Михаило каже да му је истог тог дана заклана мајка. Помиње се и џелат, пљеваљски свештеник, Милорад Вукојичић Маца....

Јел' знате нешто о томе?

https://www.pouke.org/forum/topic/29974-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%83-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%9F%D0%B8%D1%9B%D1%83/page-47?p=1170300#entry1170300

одговор

Не, али с обзиром да је црква прогласила светим свештеника Вукојичића, не верујем.

https://www.pouke.org/forum/topic/29974-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%83-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%9F%D0%B8%D1%9B%D1%83/page-47?p=1170808#entry1170808

Uz svo duzno postovanje gospodinu Miloslavu , takav odgovor ne moze da zadovolji jednog ozbiljnog coveka i hriscanina , posebno kada neko tvrdi da je toliko stradao od tog Svetitelja . Meni bi bilo nemoralno da takav odgovor dam coveku koji iznosi ovako strasne tvrdnje . Mi bismo ipak trebali da znamo vise o Svetiteljima nase crkve , takodje i o njihovom pokajanju , ako su iza sebe imali teze zlocine . To da se neko pokaje u zadnjem trenutku kao sto je razbojnik , toga sigurno ima , ali mi da bismo proglasili nekog svetim moramo poznavati njegovo pokajanje ili bar mosti i neka svedocanastva,cuda... i moramo imati zreo odgovor na ovakva pitanja ,a ne samo tako je crkva rekla , to nije dobro ni za nasu misionarsku ulogu u svetu.

Hvala vam Milane puno  i ne morate mi ubuduce persirati :)

Подели на овим сајтовима

Ја се зато молим само провереним свецима: светој Петки нпр. :D

Шалу на страну, има она лепа (анонимна) изрека (која ми помаже у овим недоумицама): Постоје многи које има Црква а нема их Бог; постоји многи које има Бог а нема их Црква.

Abu , hvala ti puno , stvarno mi znaci da sam cula ovu izreku , imala sam tako nesto u sebi , pa se njome samo izdefinisalo .

To vec svi znamo , da je i Crkva u svetu ,i da u Crkvi mozemo videti sve i svasta i da je dolazilo do raznih zloupotreba kao sto je sa mostima u srednjem veku , pa ova nagradjivanja i odlikovanja bas po meni nesto i nisu u skladu sa onim da ne zna tvoja levica.. ipak nisam bila sigurna za Svetitelje , to mi je nekako ozbiljna stvar.

Ni ja ne mogu svima da se molim , ne da bih sebe zastitila jer mi se ipak ne cine svetima , vec prosto nece ti srce . A opet sa " proverenim " sto kazes , osetis blagodat ,osetis nesto sto nije od ovog sveta , sto te usmerava , vezuje za Boga i vecnost .

Mislim onda da treba da smo toga svesni , jer ako zelimo da nasu Crkvu predstavimo idealnom ostalom svetu i ako dajemo takve odgovore , " tako je rekla crkva " odbicemo ljude .

Подели на овим сајтовима

Da, to mi jasno da postoje nesveti, a sveti . Nego mi nisu jasni neki sveti, kao sto je ovaj svestenik za kog se tvrdi da je ubijao i klao ljude, izm.ostalih i majku glumca Mise Janketica . Kako da se molim njemu kao svetom, ako je to istina .

Ako je neko svet, a imao je takva dela, onda gde je to zitije koje opisuje njegovo pokajanje .

Druga stvar ako proglasis malu Milicu za svetu, trebalo bi i ostalu decu . Ok, mozda podrazumevamo ,ali nekako mi bas nejno proglasenje ima politicku konotaciju, kao da se njime hoce zabeleziti Nato agresija, ali mi pri proglasavanju svetih ne zelimo zabeleziti istorijsko zlo, vec afirmisati istorisko dobro .

Svetom vladici Nikolaju, svetom Serafimu Sarovskom, svetom Jovanu Sangajskom ili svetom Nekatariju Eginskom  ja mogu da se molim, njihova zitija, njihova dela ili mosti odisu svetoscu, blagodacu, uticu plemenito na dusu . Ovom popu Miloradu ja jos uvek ne mogu da se molim, ne mogu ni maloj Milici, tj. mogu koliko bih mogla bilo kom nastradalom detetu.

Hvala Danijela :)

Подели на овим сајтовима

Uz svo duzno postovanje gospodinu Miloslavu , takav odgovor ne moze da zadovolji jednog ozbiljnog coveka i hriscanina , posebno kada neko tvrdi da je toliko stradao od tog Svetitelja . Meni bi bilo nemoralno da takav odgovor dam coveku koji iznosi ovako strasne tvrdnje . Mi bismo ipak trebali da znamo vise o Svetiteljima nase crkve , takodje i o njihovom pokajanju , ako su iza sebe imali teze zlocine . To da se neko pokaje u zadnjem trenutku kao sto je razbojnik , toga sigurno ima , ali mi da bismo proglasili nekog svetim moramo poznavati njegovo pokajanje ili bar mosti i neka svedocanastva,cuda... i moramo imati zreo odgovor na ovakva pitanja ,a ne samo tako je crkva rekla , to nije dobro ni za nasu misionarsku ulogu u svetu.

Hvala vam Milane puno  i ne morate mi ubuduce persirati :)

Искрен да будем, нисам ни знао да је тај свештеник канонизован, док га Бранка Петрић у једном интервјуу није поменула... А свеједно, ништа и даље не знам о њему (сем онога мало у житију за 11. јул/28.јун)... Очекивао сам од Самарџића темељнији одговор, али добро... Његова ствар... Нећу ти више персирати...

Свештеномученик Милорад Илинобрдски

Свештеномученик Милорад (Вукојичић) рођен је 1917. године у Пљевљима. Завршио је Богословију у Сарајеву и рукоположен је за свештеника 1940. године. Војни суд у Пљевљима осудио га је као четника на смрт. Стрељан је 1945. године.

http://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=JAAZ

Подели на овим сајтовима

Medjutim, postoje Svetitelji Crkve za koje nikako ne mogu da shvatim da su ih proglasili Svetima, na isti nacin kao sto ne mogu da shvatim da je katolicka crkva Alojzija Stepinca proglasila Svetim.

Postoji proces kanonizacije u Pravoslavnoj Crkvi,dakle treba da se ispune neki odredjeni uslovi da bi se neko proglasio za svetitelja,kao sto su: kult u narodu, cuda,svetost zivota,netrulezne mosti,blagoprijatan miris mostiju i sl.Drugo,RMK je otpala od Izvorne i Apostolske(odnosno pravoslavne) i njihovo ucenje ne treba usporedjivati sa nasim.RMK Crkva se verovatno vodi nekim drugacijim pravilima oko kanonizacije,sta je covek uradio za RMK Crkvu,pa na osnocu toga ga i proglasuje "svetim",samo npr. za razliku od Pravoslavne Crkve kod njihovih "svetitelja" nema potvrde Bozije da su ti ljudi bili sveti,zato im kao gore spomenutom,postavljaju vostane figure umesto netruleznih mostiju.

Sto se tice ovog svetenika,mi imamo malo podataka o njemu i to su uglavnom nedokazane optuzbe  protiv tog coveka ,od strane neprijatelja Crkve-komunista.A svi znamo kako su  se Crveni obracunavalai sa neistomisljenicima,dva sumnjiva svedoka i preki sud.

Milica Rakic nije svetiteljka,al jesu pojedine vladke dale predlog da se pokrene inicijativa.Verovatno je to uradjneo  iz nekih drugih razloga,da bude simbol stradanja,a kao trogodisnje dete bila je i bezstrasna odnosno bezgresna,pa takav predlog ne cudi.Ne znam tacno,al mislim da po pravoslavnom ucenju do 7 godine deca ne odgovaraju za svoj zivot pred Bogom.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...