Jump to content

Важност читања Светог Писма

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Чекај мало оче, па номој сад овде да рушиш концепцију оних "бораца за веру" који тврде како је Догматика светог авве Јустина сада забрањена за употребу у Цркви, пошто разоткрива "јереси" митрополита Зизјуласа и владике Игнатија.  0110_hahaha

0110_hahaha 0110_hahaha smej.gif 0110_hahaha 29dz8zk pravopop 8084.gif

hfvguio

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Чекај мало оче, па номој сад овде да рушиш концепцију оних "бораца за веру" који тврде како је Догматика светог авве Јустина сада забрањена за употребу у Цркви, пошто разоткрива "јереси" митрополита Зизјуласа и владике Игнатија.  0110_hahaha

0110_hahaha 0110_hahaha smej.gif 0110_hahaha hfvguio 8084.gif 29dz8zk

hfvguio

Свим неофитима бих препоручио ову тему :

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4672.msg125680.html#msg125680

pravopop

Подели на овим сајтовима

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSj6LOy38lmo7mWuYMB-8CIitrWQdbMN9PeAjCA024qjvEGyik&t=1&usg=__yL35A0bIrrFYpEprZ-tQOqpT0cI=

Нека свако од вас неколико дана унапред узме у руке Свето Писмо и прочита онај одломак из Светог Писма  који ћемо читати у цркви.

amin-nas

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Od ovog utorka (23.11) pa nadalje, u prostorijama Art Centra, Kralja Petra 71 u Beogradu, sa početkom u 18 h. održavaće se jedna mala biblijska škola, nazovimo je tako, sa nazivom KAKO ČITATI BIBLIJU.

Cilj je da zainteresovane upoznamo sa temama: Šta je to Biblija, kako je nastala (Stari i Novi zavet), istorijske okolnosti, kako se proučava, tehnike i kritičke škole (čisto da vidite o čemu se radi), i najvažnije - kako se tekst čita u duhu onoga što Crkva uči.

Mislim da će biti interesantno - dozvoljena su pitanja  1405_love a moja malenkost će sve to pokušati da vam iznese.

Dakle - dobro došli!  :291291291:

Da li sam napomenuo da je sve to u saradnji sa g. Andrejem Protićem i ostalima sa sajta i u okviru tema MEŠURELIGIJSKE SARADNJE Art Centra.

E da... Ulaz slobodan...broj mesta neograničen   klapklap

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Midraše dragi,

meni je daleko da dolazim.Ja ću da napišem kako ja čitam a ti mi reci šta radim dobro a šta pogrešno.

Kao prvo,rado koristim MP3 i u autu obavezno slušam Bibliju ali i izabrane snimke emisija sa Radija Svetigore.

Svaku glavu koju odslušam čitam nakon toga iz Biblije.

Kao pomoć koristim program Biblija pretraživač,e-sword a od nedavno i Bibleworks.Sajtove Biblos.com i Codex-

sinaiticus.net

Kao podršku najradije Svetootačke knjige kojih ima već puno u elektronskom obliku.

A najčešće pitam našeg ili nekog drugog sveštenika.Na kraju krajeva imam i sve vas ovde da mi pomognete stadaradim

Kad mi zatreba nešto iz Jerusalimske Biblije ja se obratim tebi pa mi ti to pošalješ kad imaš vremena :229229229:

Dobar način crvenilo A koliko sutra šaljem i komentar iz Jeruzalemske  dobar decko

Jevreji imaju jednu dobru stvar a to je Ješiva. Škola u koju idu svi i u kojoj se svakodnevno proučava Talmud. Mi hrišćani smo malko zanemarili činjenicu da se Biblija treba da čita da bi se razumela, ali ne da bi se tumačili dogmati - za to ima ko je zadužen u Crkvi, već da bi videli kako da živimo po Božijoj volji. To je i cilj ovih mojih predavanja gde god da ih držim. Teologa i "teologa" je masa, ali hrišćana koji žive Evanđelje...hmmm... ne baš toliko.

Подели на овим сајтовима

Evo,da i ja stavim nesto..sto nije u skladu,kako citati..ali sto jako koristi u odredjenim situacijama,kada nam je Rijec Bozja potrebna...

Gdje tražiti u Bibliji:

Kada si u tjeskobi, pročitaj Ivan 14.

Kada te ljudi ostave, čitaj Psalam 27.

Ako želiš donositi plodove, pogledaj Ivan 15.

Kada si zgriješio pogledaj Psalam 51.

Kada si zabrinut, otvori Matej 6, 19-34.

Kada si u opasnosti, pročitaj Psalam 91.

Kada ti se čini da je Bog daleko, otvori Psalam 139.

Kada ti vjera slabi, vidi Hebrejima 11.

Kada si osamljen i bojiš se, otvori Psalam 23.

Kada se osjećaš odbačen, pročitaj Rimljanima 8, 31-39.

Kada želiš mir i odmor, pogledaj Mt 11, 25-30.

Kada ti se svijet čini većim od Boga, vidi Psalam 90.

Kada si potišten, pročitaj Psalam 27.

Srbski prijevod-

http://wwwyu.com/biblija/

Katolicka..

http://www.biblija.net/biblija.cgi?Bible=Bible&m=&id40=1&pos=0&set=1&l=en

Подели на овим сајтовима

Моги ли ти разговори да се некако пренесу и овде,због нас који смо ван Београда? 0110_hahaha

Било би јако корисно.

Наравно опростите, јер знам да то није лако изводљиво.

Али ето питам јер би ми било јако драго да учествујем...

Подели на овим сајтовима

Свакако ћемо се потрудити да имамо барем аудио снимак и да га поставимо са другим TeamSpeak предавањима овде код нас:

0110_hahaha

Иначе, велечасни Мидраш је претходне недеље дао изврстан допринос на једном предавању о Нострадамусу, Кабали и "декодирању" Библије објаснивши на теолошки утемељен начин сврху и значај Светог Писма у предању Цркве и аргументовано деконструисао покушаје тих "езотеријских" приступа Светом Писму. Захвални смо му што нам је своје велико знање из области библистике (у којој ће ускоро да брани докторат) несебично ставио на располагање. Иначе, у Србији је библистика прилично "замрла" и осим на Богословском факултету тешко да било где има прилике да се оваква предавања чују.

С дрзге стране, псеудохришћански секташи користе ту прилику да на све стране посеју своје искривљене библијске курсеве. Ово је први, али свакако не и једини покушај нашег одговора на ту ситуацију.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

То  је  свакако  јако  значајан подухват и желим вам пуно  успеха,

посебно због песудохришћанских тумачења. 0110_hahaha

хвала драга мирођијо. Ово су скромни кораци ка, надамо се, неким још значајнијим подухватима.  0110_hahaha

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

Hmm... ja imam jednu video kameru...doduse ako budem snimao sebe, nece nista drugo da stane na sliku (gabarit predavaca), ima kilavo snimanje zvuka, ali ponecu je i probati, pa ako na nesto to bude licilo, videcemo da to negde postavimo.

Подели на овим сајтовима

Hmm... ja imam jednu video kameru...doduse ako budem snimao sebe, nece nista drugo da stane na sliku (gabarit predavaca), ima kilavo snimanje zvuka, ali ponecu je i probati, pa ako na nesto to bude licilo, videcemo da to negde postavimo.

Ако имате диктафон понесите и њега. Није лоше да имамо и аудио и видео запис.  bighugbighug 4chsmu1

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Kada navodimo glavu i stih dali se pise ovako primer Jovan (1:1) ili Jovan (1;1) ???

Ne mislim da tu postoji striktno pravilo, već je više stvar navike.

Najčešće se koristi npr. Jov. 1,1-9, mada vidjah i Jov. 1:1-9.

Veruj mi da koji god 'princip' koristio - bićeš shvaćen.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Гости

Јеванђеља као сведочење Христа

Записана икона Христова

Аутор: др Веселин Кесић, Број 1088, Рубрика Библијске теме

Записана икона Христова је надахнуто историјско, богословско и књижевно достигнуће. Налик сликаној икони, и она нас подстиче и позива да спознамо истину, односно да спознамо Онога који је истина, који је говорио и сведочио истину. И сликана и записана икона бојама или речима одговарају на питање: „Ко је Исус?“

zapisana-ikona-hristova-1.jpg

Христос нам се јавља кроз три различите иконе. На првом месту, постоје Његове сликане иконе, које красе и осветљују наше цркве и домове. Иконе светих људи и жена су такође иконе Христове, будући да су свети кроз свој живот само стремили ка томе да „постану христоси у Исусу Христу“. Када поштујемо свете, истовремено прослављамо њиховог Учитеља, јер су они Његови ученици. Следујући Њему и посвећујући се Њему, они су постали „христоси“.

Такође, постоји и трећа врста иконе – записана икона Христова, осликана у четири Јеванђеља. Налик сликаним иконама, које су представљене у бојама свакодневног живота, у „земаљским сасудима“, записана икона долази до нас у језицима различитих култура, пројављујући силу васкрслог и вазнетог Господа и уводећи нас у небеску стварност.

Ове иконе, било да су сликане или записане, потврђују чињеницу оваплоћења, да „Логос постаде тело и настани се међу нама“, и да „видесмо славу Његову, славу као Јединороднога од Оца, пуног благодати и истине“ (Јн. 1, 14). Бог је постао човек, откривајући себе и истинско назначење људских бића у личности Исуса Христа. Божански живот је пружен људима – да постане људски живот. Постоје Његове иконе јер је Он преузео људско тело, и виделе су Га наше очи, чуле наше уши, сагледали смо Га и „руке наше Га опипаше“ (1Јн. 1, 1 и даље). Њега је искусила заједница верних. Стога, када се клањамо осликаној или записаној икони Христовој, не клањамо се ни бојама ни слову, већ Ономе који је постао човек ради нас и ради нашега спасења.

Да би створио икону, иконописац проводи много времена припремајући се за тај задатак. Није му потребна само техничка припрема, већ и живљење и проучавање светописамског, догматског и литургијског предања Цркве. Велики иконописци осећају Христову блискост, одражавају Његову личност и преносе Његово „подобије“. Иконописац је Христов ученик, који у светлости откривеног живота и истине за себе не захтева ништа. Као уметник, иконописац преноси предање које је од нас скривено; подучава и сведочи веру Цркве.

Налик икони, Јеванђеља, записана икона, јављају се након периода припреме. У уводу у своје Јеванђеље, Свети Јеванђелист Лука (Лк. 1, 1–4) говори о три фазе у развоју јеванђелског предања. На прво место долазе Христов живот, Његова дела и објава Царства, „догађаји који су се догодили међу нама“. Друга фаза наступа када нам ова догађања пренесу „очевидци и слуге Речи (Логоса)“. Коначно, у трећој фази, Јеванђелисти су саставили своја Јеванђеља. У сва ова три различита периода, Христос заузима средишње место. Он је источник, Онај који се објављује, и писано Јеванђеље носи Његов отисак и постаје Његова писана икона. Невероватно ширење Цркве у првим деценијама након Педесетнице захтевало је писано сведочанство – како би се мисија ширила по јелинистичком свету, ради поучавања обраћеника и за читање на богослужењима.

Налик иконописцу, Јеванђелисти, чланови црквене заједнице, били су надахнути Духом Светим. Они нам нису пружили само пуке информације о Христовим речима, већ и објашњење тих догађаја и речи. Постигли су двоструки циљ: пренели су искуство живог присуства Христовог, али и запис о Његовој служби.

Јеванђеља нису, нити могу да буду, биографије или животописи Христови. Јеванђелисти на основу свога знања и искуства нису могли да у Христу одвоје људско од божанског. Јеванђеља су стога икона Онога који је господарио историјом Цркве у прошлим временима, који је данас присутан са нама, и којег ишчекујемо у будућности.

Јеванђеља су се као писани документи појавила у различитим географским областима (Рим, Сирија, Ефес), и изненађујуће је колико тога заједничког нам откривају о Христу. Колико год да су удаљени извори писаних докумената, сва четворица Јеванђелиста су у своје списе уткала палестинска предања која потичу од апостолских времена, а Цркве првог и другог века, расуте широм јелинистичког света, посведочиле су ова Јеванђеља као истинске изразе своје вере. Јеванђелисти нису желели да створе сопствене портрете Христа, већ су верно сликали према живом предању. Треба напоменути да Матеј, Марко, Лука и Јован нису себе навели као ауторе својих Јеванђеља; ово ауторство је приписано у другом веку, када је овим списима додата фраза „Јеванђеље по...“. Као аутори Јеванђеља, они су имали само један циљ: да из црквеног учења, сведочења и богослужења у речи уткају икону оваплоћеног Господа. Налик иконама, Јеванђеља су црквени израз и сведочење вере.

Записана икона Христова је надахнуто историјско, богословско и књижевно достигнуће. Налик сликаној икони, и она нас подстиче и позива да спознамо истину, односно да спознамо Онога који је истина, који је говорио и сведочио истину. И сликана и записана икона бојама или речима одговарају на питање: „Ко је Исус?“ И једна и друга своје постојање дугују божанској икономији која допушта људским ограничењима коришћење боја из свакодневног живота или коришћење језика који је културолошки условљен. Стварност коју ове иконе преносе превазилази људске боје и језике.

Христово унижење (kenosis) и Његово прослављење чине да обе ове иконе буду могуће. То је садржај апостолске химне, коју је Ап. Павле навео у Посланици Филипљанима 2, 6–11:

„Зато нека је у вама иста мисао која је и у Христу Исусу, који будући у обличју Божијем, није сматрао за отимање то што је једнак са Богом, него је себе понизио узевши обличје слуге, постао истоветан људима, и изгледом се нађе као човек. Унизио је себе и био послушан до смрти, и то до смрти на крсту. Зато и Њега Бог високо уздиже, и дарова му Име које је изнад свакога имена, да се у Име Исусово поклони свако колено што је на небесима и на земљи и под земљом; и да сваки језик призна да је Исус Христос Господ на славу Бога Оца.“

Ова химна изражава веру и исповедање Цркве – да је распети Исус заправо оваплоћени, васкрсли и вазнети Господ. Икона Христова, и у свом сликаном и у свом записаном облику, плод је ове вере и постаје трајно сведочанство личности униженог и прослављеног Христа.

--------------------------------

Извор: Professor Veselin Kesich, „The Verbal Icon of Christ“, Jacob’s Well – Official Publication of the Diocese of New York/New Jersey, winter 1996

Превод са енглеског:

Маријана Петровић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...