anajrim Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 вама двома треба објаснити подробније дело трпљења crvenilo ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Молио бих ако може да спустимо мало ово силну љубав-трпљење-препуцавање на саму тему. Није случајно стављена у догматске теме. Ако препоручујемо "трпљење" онда да се стрпимо од провокативних коментара! Ако се залажемо и "бринемо" како нема љубави, да мало истрпимо и покажемо је - хвала! СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Молио бих ако може да спустимо мало ово силну љубав-трпљење-препуцавање на саму тему. Није случајно стављена у догматске теме. Ако препоручујемо "трпљење" онда да се стрпимо од провокативних коментара! Ако се залажемо и "бринемо" како нема љубави, да мало истрпимо и покажемо је - хвала! vazi,vazi,evo taman obrisah post ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 i ako moram da biram,onda biram djela...oboje je idealno,ali pojedinacno mi je vjera bez djela,puno vise mizernija od djela bez vjere...cak nekako mislim da onaj ko ima djela,automatski ima i vjeru,ne mora cak da bude toga svjestan,ali mislim da je takav sigurno s Bogom i da se neki dio bica,srce recimo,opredijelilo za Boga... :group111: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Ја баш и говорим о томе да је то наше "поверење" у Бога прерасло у нашу пасивност. A ja ne govorim o tome. Nego o cinjenici da o sudovima da li je poverenje u Boga vece ili manje mozeomo govoriti samo u kontekstu nas samih nikako u konktestu drugog ili opste okoline jer cemo pogresno proceniti stvari 100%. Свјестан сам ја да је Православље "мијењај себе да би тако промијенио (побољшао) свијет", али брате/оче, мЛого нешто смо то препустили, Боже прости, Богу. To mozes da govoris u svoje ime jer za druge ne znas. Mozes samo da nagadjas ali ako, kako si malo pre rekao, stojimo iz one da se sa svetinjom nije saliti onda se sa svetinjom nije ni nagadjati. Гдје је оно "видјех лице брата свога видјех Бога мога"? U oku posmatraca. Те приче "осуђивање" су мало одурне постале, и иза њих се често крије пасивност и небрига. Да бих се бринуо з аближњега, помогао му, био му брат, прво мораш уоћити недостатке (што није осуда), па му онда помоћи. Ја не говорим о томе да Црква постене социјална установа (католици) него о односу ка ближњем, и одмах се потежу "мачеви" осуђивање. Jedine nedostatke koje mozes a primetis su tvoji licni. Nikad tudji. O tudjima samo nagadjas. Tudje nedostatke mozes da znas i da mu pomognes tek kad ih ti on sam kaze. Zato i imamo svetu tajnu ispovesti gde duhovnik ne sacuje (na stranu sad prozorljivost pojedinih duhovnika) ko je kakav nego ceka a mu duhovno cedo samo kaze od cega pati i tek tada moze primiti odgovoarajucu "terapiju". Никога ја не осуђујем, али није све тако идилично као што ми (рекох "ми") иделаизујемо. Ja sam prvi protiv svakog oblika idelizma ali ja se bavim sobom jer sam previse i ovako zakasnio da bih sa bavio nekim analizam drugih i opsteg stanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Ја баш и говорим о томе да је то наше "поверење" у Бога прерасло у нашу пасивност. Свјестан сам ја да је Православље "мијењај себе да би тако промијенио (побољшао) свијет", али брате/оче, мЛого нешто смо то препустили, Боже прости, Богу. Гдје је оно "видјех лице брата свога видјех Бога мога"? Те приче "осуђивање" су мало одурне постале, и иза њих се често крије пасивност и небрига. Да бих се бринуо з аближњега, помогао му, био му брат, прво мораш уоћити недостатке (што није осуда), па му онда помоћи. Ја не говорим о томе да Црква постене социјална установа (католици) него о односу ка ближњем, и одмах се потежу "мачеви" осуђивање. Никога ја не осуђујем, али није све тако идилично као што ми (рекох "ми") иделаизујемо. брате, а да сиђеш са Спаситељеве столице и да помогнеш прво самом себи и да бројиш своје? 0205_whistling клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=14104.msg440931#msg440931 date=1305572947] вама двома треба објаснити подробније дело трпљења prstgore @solipsisticki? Da. Koliko ja ili osoba x ima poverenje u Boga (jer to je u pravom teoloskom smislu vera a ne ubedjenost da Bog postoji) i koliko deluje prema tom uverenje se tacno moze odrediti samo iz njegovog oka. Nikako iz oka osobe y. Nemoguce je analizirati to spolja jer je to sve istiniuto samo u oku posmatraca. Zato i stoji ona otacka da se ne bavimo drugima vec da se neprestano samopreispitujemo. ...ne bavimo se drugima,vec eto prosto komentarisemo a,zar nije ocito kad neko ima vrline,zar se Svjetlost moze sakriti?! ili,obrnuto?још ми реци да сте ти и Дика Светлост 319.gif ekstra шалу на страну, ал нисте нити ЈЕДНУ врлину туђу поменули ВЕЋ САМО МАНЕ, кад смо већ код тога 0205_whistling клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 вама двома треба објаснити подробније дело трпљења Видиш Милане, ја сам овдје говорио о односу нас Хришћана, Срба Православних, а ти алудираш (не алудираш, директно упућујеш) на трпљење. Ту и јесте та жалосна чињеница, да говоримо о љубави а морамо да се трпимо. Нешто ми је трпљење далеко од љубави. Кад узмем у обзир наш пад и грешност, и нетрпељивост и све што јесмо, опет је жлосно да се "трпимо" а причамо како се волимо. Слажем се ја са тобом да треба да се трпимо, ја то н епоричем, али само говорим да треба мало да излазимо из стања причајмо-о-љубави-а-трпимо-се, и покуавамо се уздизати колико можемо ка љубимо-једни-друге! видим да још ниси скапирао однос трпљења=љубав и радости ...мислиш да смо богу тешки или је радост Његова сваки човек који се за милиметар помери КА Њему? или Радост Божја покајаног разбојника, кога је трпео до тад ... мешаш трпељивост са шкргутом, тако не мож никако да се радујеш. трпети човека као незналицу од детета, ја о томе причам. ти причаш о ковању на крст ... дакле, уопште не причамо о две исте ствари ... о томе ти причам све време. 0205_whistling клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 вама двома треба објаснити подробније дело трпљења prstgore ...ih,nemas pojma kako ti meni u tome pomazes не мораш да бришеш, сви коментари су ту 319.gifпс. фала на комплименту 0205_whistling клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Јако ми је жао,Милане, ако те ова тема посебно погодила...не схватај је лично толико. СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 mislim da dela izostaju zato jer su dansnji ljudi operisani od realnosti koja je "uslovljena prirodom" a osnovna realnost te prirode je neophodnost Ljubavi koja je uvek pozrtvovanje. jednostavno lakse nam je da veru projavljujemo onako kako si ti to lepo objasnio u prvom ili drugom postu kao "ma opusteno sve ce to Bog srediti" i onda mislimo da imamo veru, nego ustinuti malo od sebe cak i kad nije novac u pitanju. navescu jedan primer sta znaci nuzda realnosti koja je "uslovljena prirodom" a sta znaci nasa "linija manjeg otpora, zvana ne brini brate sve ce Bog da sredi". moj pokojni deda mi je pricao da u selu, u njegovo vreme, kada dodje vreme kosidbe trave, nije bilo potrebno bilo koga zvati u pomoc. jednostavno se znalo da kad vidis komsiju da je "krenuo" sa kosenjem, odma vatas kosu i bez mnogo "ustogljenosti" i "finih manira i prica" ulazis u poso da mu pomognes. to je bio jednostavno nacin njihovog zivota. naravno da su se time medjusobno pomagali svi zajedno jer recimo pasnjak od nekoliko desetina ari ili koji hektar, covek sam jednostavno ne moze da pokosi, pa bi prema tome svako od njih pojedinacno imao stetu a ovako svako od njih pojedinacno ima korist. e sad ono sto hocu da kazem je sledece, nama su puna usta price o ljubavi a dela jako jako malo, da su oni postupali kao mi (kao neki vajni vernici) svako od njih bi jednostavno propao. dakle njihov osecaj za drugog je u najrealnijem smislu znacio opstanak ili propast. mi na zalost ili na srecu zivimo u nekom drugom vremenu, potrosackom drustvu, gde je "prirodna uslovljenost" i vezanosti za drugog, krajnje slaba (cak sta vise, drugi ti je samo smetnja) tako da paradoksalno i ako imamo vise (izobilje) manje smo spremni na deljenje/davanje/zrtvu. u tom smislu vera koja nije u stanju da razbije taj (priznajmo realan faktor zivota svih nas) onda nije vera nego jednostavno izgovor. ponavljam ne pricam o novcu pricam uopsteno o raznim vidovima ljubavi prema drugome (rad, lepa rec, postovanje, razumevanje, slusanje tudjih problema...itd, dakle i najbanalnije stvari) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 posto vidim da je ovde masa filozofa, pade mi na pamet kako se u istom onom selu znalo ko je dobar covek a ko los. jednostavno, ko je uvek bio tu kada je trebalo (u poslu), celo selo je za njega govorilo "pravi coek", a ko je bio sklon teoretisanju i izvlacenju POD BILO KOJIM IZGOVOROM znalo se da je los covek, cak su svi gledali da se sa takvima i ne orode. prirodna selekcija "mejdit simpli" Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 posto vidim da je ovde masa filozofa, pade mi na pamet kako se u istom onom selu znalo ko je dobar covek a ko los. jednostavno, ko je uvek bio tu kada je trebalo (u poslu), celo selo je za njega govorilo "pravi coek", a ko je bio sklon teoretisanju i izvlacenju POD BILO KOJIM IZGOVOROM znalo se da je los covek, cak su svi gledali da se sa takvima i ne orode. prirodna selekcija "mejdit simpli" leteti ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Јако ми је жао,Милане, ако те ова тема посебно погодила...не схватај је лично толико. кад би се гађали трамвајима letetiшто мислиш да ме погодила лично? пс. молим те да мојим словима не дајеш тон из своје главе, лоше интерпретације и крње персонификације сопствене личности убацујеш клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 posto vidim da je ovde masa filozofa, pade mi na pamet kako se u istom onom selu znalo ko je dobar covek a ko los. jednostavno, ko je uvek bio tu kada je trebalo (u poslu), celo selo je za njega govorilo "pravi coek", a ko je bio sklon teoretisanju i izvlacenju POD BILO KOJIM IZGOVOROM znalo se da je los covek, cak su svi gledali da se sa takvima i ne orode. prirodna selekcija "mejdit simpli" сећамо се и како светитељи никад нису били добри ником leteti клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука