JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 ma salim se... budizam sam "proucavao" posle srednje i dosao do zakljucka: Buda je luda dada ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 .. zanimljiva stvar je što ja inače u životu uopšte ne pokazujem tu,kako neki rekoše,depresiju ili šta već... mogu potpuno da se isključim - ali tu je... inače, zaključak nije plod nikakvog čitanja već pre svega ličnog preispitivanja i tiče se odnosa sa mojom porodicom,roditeljima i bratom (a kasnije se javljaju koncentrični krugovi-prijatelji,komšiluk,poznanici iz crkve,kolege...) a problemi koji iskrsavaju su kristalno jasni,konkretni i imaju imena... потпуни исти случај... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1327491131' post='567575] и ви сте ми сви и велика радост, растем и падам с вама добри моји има неких пламичака који се никад неће угасити. Медо, ово је нешто најлепше што си написао на форуму... zlata је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 Stari covjek mora da umre da bi se novi (ohristovljeni) rodio, tj.vaskrsnuo... ali stari covjek sa svojim JA se ne da tako lako... utvrdjuje ga (pala) priroda i determinizam. LJUBAV je natprirodna. Rodjenje novog covjeka (koji svijetli koji donosi mir sebi i svima oko sebe) je cudo ravno cudu vaskrsenja... Student91 and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 ovde nema novih i starih... na neki patološki način moguće je napredovati u Hristu paralelno sa svojim boleštinama-ne znam kako bih drugačije i jednostavnije to izrazio i ne znam da li je uopšte i moguć drugačiji napredak Џуманџи, Милан Меденица :), Sinergija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 što je ljudima nemoguće-Bogu je moguće ne vidim bolji koncept za sada то је једина истина и наша велика нада која нас нагони да још журније и са великом љубављу хитамо ка нашем Господу.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 .. na neki patološki način moguće je napredovati u Hristu paralelno sa svojim boleštinama- ја веома верујем у то... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 off topic Џеси,нема потребе да пишеш 10 порука по минути,спамујеш тему... И ако може без претеране патетике,тј,пишите ваша искуства... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 Можете ли мало опширније рећи о овом термину "евхаристијски утопизам". Шта то значи,ја сам хепи док сам на литургији,и мало у порти после,а кад се вратим у риалити свакодневнице, у бедаку сам... Искрен да будем,ја имам много тежи проблем,јер ми и литургија некад не помаже да изађем из бедака,мада сам редован и причешћујем се редовно... Ово је најбољи опис који сам икада прочитао! То је суштина евхаристијског утопизма! Ово се и мени дешавало и дешава, а мислим и гомили редовних причесника данас. Дакле, то је заправо евхаристијски утопизам: мишљење, уверење, пракса да ћемо само пуким причешћивањем се покајати, променити себе, изградити Цркву и изображавати Царство Божије на земљи. Још је то и: покушај да не пренесемо Литургију у живот, да живот не буде критерујем причешћа. изолованост евхаристије од животних ствари. Евхаристијски утопизам је тај расцеп између Литургије и обичног живота: причешћујем се, али живот остаје шит! Ништа се не мења. Нема напретка у квалитету црквеног живота. Остаје питање: зашто се ово дешава и како лечити? Треба нам већи подвиг, аскеза и пост? Припрема? Или јачи доживљај Литургије саме? Или већа борба да сачувамо благодат после службе? Или Шмеман, тј. евхаристијска визија живота? Зашто се онда јавља депресија после причешћа? Имате ли утисак да сам ЖИВОТ јесте критеријум црквености или мислите да црквеност јесте критеријум живота? Поставио сам много питања, а сва захтевају посебне теме. Саша од Москве, Vaske and Николa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 off topic Џеси,нема потребе да пишеш 10 порука по минути,спамујеш тему... И ако може без претеране патетике,тј,пишите ваша искуства... ево, то је управо пример како не би требало да се понашамо на форуму...мислим да нисам нарушила правила а да јесам то би ми неко из администрације рекао...ја никада никоме нисам рекла како треба да пише...и на крају мислим да си ти спамовао тему пре него ја... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 po meni je ЖИВОТ критеријум црквености Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 Остаје питање: зашто се ово дешава и како лечити? Треба нам већи подвиг, аскеза и пост? Припрема? Или јачи доживљај Литургије саме? Или већа борба да сачувамо благодат после службе? Или Шмеман, тј. евхаристијска визија живота? Зашто се онда јавља депресија после причешћа? Имате ли утисак да сам ЖИВОТ јесте критеријум црквености или мислите да црквеност јесте критеријум живота? мислим да нам треба већи подвиг, да нам је потребан јачи доживљај литургије и веома велика борба да то задобијено што дуже задржимо у себи...све се то тешко задобија а тако лако изгуби...главни кривац је наша слабост, али важан је наш труд и жеља а онда нам сам Господ помаже... zlata је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 po meni je ЖИВОТ критеријум црквености Исто. мислим да нам треба већи подвиг, да нам је потребан јачи доживљај литургије и веома велика борба да то задобијено што дуже задржимо у себи...све се то тешко задобија а тако лако изгуби...главни кривац је наша слабост, али важан је наш труд и жеља а онда нам сам Господ помаже... Да, наравно. Али, где је место тог подвига? Наизглед чини се смешним што ово питам, али није тако јеноставно одговорити. Већина верника то место подвига види у спољашњој (попратној) слици: молитва, пост, итд. А то често бива одвајано од живота и ствара се један сакрални простор "живота" одвојеног од света у коме живимо. А живот остаје некако по страни. Дакле, поента коју хоћу да изнесем је да ретко спајамо живот и црквеност. Тако се онда рађа утопија или ескапизам, свеједно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 ovde nema novih i starih... na neki patološki način moguće je napredovati u Hristu paralelno sa svojim boleštinama-ne znam kako bih drugačije i jednostavnije to izrazio i ne znam da li je uopšte i moguć drugačiji napredak da, neprecizno sam se izrazila, tj.slikovito - smrt-vaskrsenje. Mora da umire, preobrazava se, a sve vise prostora zauzima novi, preobrazeni covjek.... proces. Continuous Tense A tek odraz u drugome - tj.povratni udarac okoline: 'tebi nije dozvoljena (ta) slabost, ta, ti si hriscanin(nka)'... (bez obzira da li sami vjeruju ili ne, i da li sebi namecu to isto ili ne). Opredmecenje obaveze da svijetlimo, inace smo kao 'okreceni grobovi, spolja lijepi, a puni trulezi i smrada iznutra'... plus nasa svijest koliko smo malo to u stanju... i uvijek i opet iznova trud da se nadvlada, preobrazi, ozivi, vaskrsne ta trulez... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2012 Да, наравно. Али, где је место тог подвига? Наизглед чини се смешним што ово питам, али није тако јеноставно одговорити. Већина верника то место подвига види у спољашњој (попратној) слици: молитва, пост, итд. А то често бива одвајано од живота и ствара се један сакрални простор "живота" одвојеног од света у коме живимо. А живот остаје некако по страни. Дакле, поента коју хоћу да изнесем је да ретко спајамо живот и црквеност. Тако се онда рађа утопија или ескапизам, свеједно. наравно да није лако одговорити...зато и комуницирамо овако сви заједно да дођемо до неког решења, закључка... мислим да подвиг треба да буде заступљен у свим сегментима живота...у животу да примењујемо нашу веру, да је потврђујемо сваког часа када се за то укаже прилика и у најбаналнијим примерима... мени се лично не допада што се поједини верници понашају као строго затворена група, као да су нешто изнад осталих, не опште са ''остатком света''...пуни су самољубља...и тако онда неверујући не виде разлог зашто би прилазили цркви, то их одбија...потребно је управо супротно... Sanja888 and zlata је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука