Jump to content

Евхаристијски утопизам - Pijte iz nje svi vs. džaba ako ne tvorimo Njegovu volju

Препоручена порука

Медо ти је онај "одушевљени" што потпуно исправну догматику еп. Игнтија и мит. Зизјуласа схвата на начин "боје пурпура".

Сви остали, наравно, су осуђивачи.

како да будем ''одушевљен'' кад ниједну књигу њихову нисам још отворио?  greengrin

кад бар оћеш да бациш злу 'ђију, смисли барем да има неку потпору  bendoff

Подели на овим сајтовима

• Одговори 385
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

medenica,pokusavala sam sa ti objasnim,bas zato sto me takvim svojim ponasanjem nikako nisi ubijedio da bi' trebala da se pricescujem vise vec sto to i cinim...

i odkud odmah potreba da se nekome nakaci brojanica i da se oporavi u manastir...

ima Svjetlosti i van manastira...evo primjer moje bajke...bila je krstena,ali svoju vjeru nije javno ispoljavala,u smislu da je imala neko molitveno pravilo ili tako nesto,ali je ta zena imala Djela...cijeli svoj zivot je bila zrtva,ne samo za svoju porodicu vec i za cijelo selo,kad je trebalo u selu da se nesto radi znalo se da ce ona najvise da potegne,svaki putnik-namjernik je,kao po nekom automatizmu dolazio pred kucu moga djeda,i tu bi ga docekala ona,kao najrodjenijeg,nemali broj puta je svratio neki pijanica,neuredan,a od nje bi dobio na :) novo odjelo,prenociste,i torpu punu hrane za put...uglavnom u toj kuci nikad nisu bili za ruckom samo njeni clanovi...i tako je tekao njen zivot,svima je bila sve,samoj sebi nimalo bitna...pred kraj zivota biva bolesljiva,i greskom jednog hirurga dobije trovanje i nepodnosljive bolove...interesantna mi je izjava jednog ljekara koji je rekao da je njemu prosto nemoguce da jedno ljudsko bice tako trpeljivo podnosi bol...a o njenoj sahrani se i danas prica,jer se posjecenija ne pamti,prosto su ljudi navirali,i bila je potresna ta sahrana,mnogo njih je plakalo,kao da su izgubili nekog najrodjenijeg...tako da sam mnogo ponosna na moju bajku,pa makar od nje Hristos nikad nije otisao gladan ni zedan bendoff

Да, чудно је то како су те старе генерације биле боље, и колико су били спремнији да стоички подносе све невоље. Да ли је васпитање било другачије, или је било више породица са пуно деце, па научиш још од малена да ниси центар света, и да треба да делиш то што имаш, а можда су тада узори омладини били бољи. У сваком случају, јако је мало данас људи као што је твоја бака.

по тој логици испада да су језиво оманули у васпитању своје деце и унука  greengrin

Подели на овим сајтовима

Милане и Дико да нисте мало отишли са теме? greengrin Сматрам да је основна добродетељ вера а она црпи своју снагу у подвигу (Ехваристијском).

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Ова тема је од неких конотирана сасвим погрешно, како би они, ваљда,  исказали себе и свој "двогодишњи труд овде" (ако је труд по слободној вољи је, коме пребацицати за труд који сам желим да уложим?). Ни говора нема о осуђивању, о "жалу за старим временима", о "кукању на нова времена" већ о (само)критичком осврту колико смо ми данас - под утицајем индивидуалистичког друштва - упркос што се трудимо да будемо бољи, и што познајемо основне догмате наше вјере, што живимо у слободии и Црква при пут од пада под Турке има шансу за духовни препород народа дубљих размјера, колико смо ипак индивидалисти, да нас "дух времена" ме знајући ни само како, раззаједничава.

О томе се овдје говорило, али, али велики пропагатири љубави никако да је примијене.

како да не  greengrin

и можеш слободно да ме именујеш именом и презименом, ја се не кријем иза анонимности нити од својег језика.  bendoff

јеси подстакао своју литургијску заједницу да се окупља, или неку другу?

јеси био свуда па ''знаш'' да је онако грозоморно стање као описано?

почињем да се питам колико дуго већ походиш цркву, да ли си видео како је било пре једно 12 година по црквама ...

мислим да је бесмислено изговарати се аветима времена, аналима историје, безбожништвом претходних система (вредности), а не погледати у себе и рећи колики и какав је тај индивидуални труд КА богу и Цркви направљен.

уместо да људе подстачињеш, ти мрачиш.

реално, не видим ово стање као страшно, али заиста.

више га видим као стање Васкрса Србије које се дешава.

Подели на овим сајтовима

Медо,

Ја сам престао да читам твоје постове из само једног разлога: због силних шљаштећих фигурица, омаловажавајућег тона, а све то се налази изнад линкова који "упиру прст" на Свету Чашу.

Ја кад видим то хвата ме страх, не страх за тебе, страх Божји.

Но добро...ај џест кен сеј ту ју, ај лов ју ту....ај ду.

Тејк а брејк...ај но, ај но...бет џест тејк а брејк

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Медо ти је онај "одушевљени" што потпуно исправну догматику еп. Игнтија и мит. Зизјуласа схвата на начин "боје пурпура".

...to i hocu svo vrijeme da mu kazem,jer mi se cini da pogresno tumaci neke stvari...poziva nas Crkva uvjek na pricest,ali ne po automatizmu,i ne da ono samo po sebi bude cilj,vec eto,ako se vec trudimo i sve da se i osmjelimo i slobodno pridjemo Svetinji,jer ona i jeste zbog nas,a nase je da strazimo kad su najbolji 'uslovi' za to...jeste ovo internet,ali mislim da ako nekog uvrijedim u diskusiji vec postaje diskutabilno da li sam dostojna...

о ком ти сестро аутоматизму и самообухваћеном циљу причаш, где си то видела у ЈЕДНОМ мом посту?

какви услови сестро, каква достојност?

ИМАШ ЗАПОВЕСТ да се причешћујеш (ако немаш епитимију), због НЕОПХОДНОСТИ дела које чиниш и које се над тобом чини.

прочитај књигу из мог потписа, ако не целих 50 страна и сат времена које ћеш утрошити на то, а онда барем ово:

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm

ДУШЕКОРИСНА КЊИГА О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ХРИСТОВИМ ТАЈНАМА

ГЛАВА 1

О томе да је православним хришћанима неопходно често Причешћивање Божанским Телом и Крвљу нашега Господа

ГЛАВА 2

О томе да је корисно и спасоносно често Причешћивање Светим Тајнама

О томе да ако неко дуго чека да се причести чини себи велику штету

ОДГОВОРИ НА ПРИГОВОРЕ против непрестаног Причешћивања Светим Христовим Тајнама

ПРИГОВОР 3 Неки људи приговарајући говоре да је циљ с којим Свети Оци поучавају непрестаном Причешћивању тај да се потпуно не удаљимо од Присаједињења Божанским Тајнама. Ако се неко са великим страхом и са страхопоштовањем ретко причешћује и са великим страхопоштовањем приступа Тајнама, онда се он достојно причешћује

ПРИГОВОР 5 Неки приговарају говорећи да је Свето Причешће страшна ствар, и зато се од људи који се причешћују захтева свети живот, савршен и ангелски

како мислиш да задобијеш свети, савршен и ангелски живот ако се не причешћујеш?

достојношћу, самоосудом:)

испаде да ти својом наводном увредљивошћу имаш власт над мојим причешћивањем, а другде тражиш клечање  greengrin да те разуверим одмах, немаш, власт надамном сам поклонио Богу и мом исповеднику, милости љубави и поуци знања.

ако ти не рекох истину, што не рече, што не искоментариса један мој пост, одговори на једно моје питање него нећеш ни да комуницираш са мном већ посредно причаш о мени док пишеш на јавном делу форума са истомишљеником?  bendoff

Подели на овим сајтовима

Господо, има ли неко да је дискутовао са Миланом а да није врдао, био поражен, ''осећао се глупаво''...?

Да ли се родио такав?

Може ли се родити такав?

...

ево га још један ''повређени'' који не уме да комуницира, него спамује тему својом пројекцијом моје личности greengrin

Подели на овим сајтовима

...to i hocu svo vrijeme da mu kazem,jer mi se cini da pogresno tumaci neke stvari...poziva nas Crkva uvjek na pricest,ali ne po automatizmu,i ne da ono samo po sebi bude cilj,vec eto,ako se vec trudimo i sve da se i osmjelimo i slobodno pridjemo Svetinji,jer ona i jeste zbog nas,a nase je da strazimo kad su najbolji 'uslovi' za to...jeste ovo internet,ali mislim da ako nekog uvrijedim u diskusiji vec postaje diskutabilno da li sam dostojna...

о ком ти сестро аутоматизму и самообухваћеном циљу причаш, где си то видела у ЈЕДНОМ мом посту?

какви услови сестро, каква достојност?

ИМАШ ЗАПОВЕСТ да се причешћујеш (ако немаш епитимију), због НЕОПХОДНОСТИ дела које чиниш и које се над тобом чини.

прочитај књигу из мог потписа, ако не целих 50 страна и сат времена које ћеш утрошити на то, а онда барем ово:

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm

ДУШЕКОРИСНА КЊИГА О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ХРИСТОВИМ ТАЈНАМА

ГЛАВА 1

О томе да је православним хришћанима неопходно често Причешћивање Божанским Телом и Крвљу нашега Господа

ГЛАВА 2

О томе да је корисно и спасоносно често Причешћивање Светим Тајнама

О томе да ако неко дуго чека да се причести чини себи велику штету

ОДГОВОРИ НА ПРИГОВОРЕ против непрестаног Причешћивања Светим Христовим Тајнама

ПРИГОВОР 3 Неки људи приговарајући говоре да је циљ с којим Свети Оци поучавају непрестаном Причешћивању тај да се потпуно не удаљимо од Присаједињења Божанским Тајнама. Ако се неко са великим страхом и са страхопоштовањем ретко причешћује и са великим страхопоштовањем приступа Тајнама, онда се он достојно причешћује

ПРИГОВОР 5 Неки приговарају говорећи да је Свето Причешће страшна ствар, и зато се од људи који се причешћују захтева свети живот, савршен и ангелски

како мислиш да задобијеш свети, савршен и ангелски живот ако се не причешћујеш?

достојношћу, самоосудом?  zru

испаде да ти својом наводном увредљивошћу имаш власт над мојим причешћивањем, а другде тражиш клечање  greengrin да те разуверим одмах, немаш, власт надамном сам поклонио Богу и мом исповеднику, милости љубави и поуци знања.

ако ти не рекох истину, што не рече, што не искоментариса један мој пост, одговори на једно моје питање него нећеш ни да комуницираш са мном већ посредно причаш о мени док пишеш на јавном делу форума са истомишљеником?  :)

...ma opusti se,rekoh ti vec da ne moras da kuckas za mene ovako dugacke postove bendoff

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Стављати линкове који "упиру прст" на Свету Чашу, а користи језик, начин, кежења, подсмијавања и шта већ, још пропагирати неку љубав, идеализовати ствари, а оне који не идеализују сматрати осуђивачима, све то своди Чашу на нивое неких женских магазина који пропагирају "срећу" и гола бедра....то нема благе везе ни са покајаљем, ни њубави ни добрим дјелим него са гордошћу.

НАШАВШИ се ПРОЗВАНИМ у ттеми зато и реагује како реагује, јер истина удара право у срце.

Тешко ономе ко ће од Мединих подсмјешљивих смајлова учити о Светом Причешћу...то је тако ружно, али можда је брат јуродив па ето ја "изгубих душу".

Бре, бре, бре...ја и причам господине Медо "инсајд", и јако добро знам шта причам, и не причам што судим него што ме боли што је тако, што није боље, али то не значи да се не РАДУЈЕМ што је и овако!

Не мораш ти да рекламираш Чашу ко виагру, то су мудри, образовани и КУРАЖНИ (Атанасије) епископи СПЦ вођени ДУХОМ урадили на ДОСТОЈАН начин...шта глумиш ти неког Пи АРа Светиње на најомаловажавајући начин? Пусти бре људе да изнесу своје мишљење, мош бити овде не 2 него 222 године.

ма да, пао сам у несвест од ваших прозољивости и верометрије  greengrin bendoff :)

е, тресу ми се руке од смеха, не могу да куцам  :cheesy: :) smej.gif smej.gif smej.gif

истине је да нисам верник дана, нити ћу икад бити, ал какве то везе има са оним што је написано?

јеси и ти поборник морала, етике, пијетизма, савршеног и ангелског живота у верника и свештенствва анонимни инсајдеру ?

ето, мени радост што сам једној души кежењем и лакрдијом показао смер редовног причешћивања, истим овим језиком. а није ни моја заслуга, већ сама светиња причешћа, сам Бог је све сам одрадио без мене.

тај који пушта Бога у себе већ је свет за мене  bendoff

и пуштам, него имам пуно питања, ал изгледа да сам презрен у одговорима и уместо тога примам квалификације своје личности у разним бојама, укусима и дезенима  zru

Подели на овим сајтовима

по тој логици испада да су језиво оманули у васпитању своје деце и унука

Видиш у праву си, нисам тако размишљао .  0110_hahaha

оно што сам покушао да кажем је уствари да је управо таква институционализована индивидуалност на делу нечијег пијетизма према емотивно везаној личности управо погрешан приступ светом причешћу, као врхунцу дела и вере.

нема тог дела или вере које ће да замени обожење и отпуст грехова.

зато је Истина искључиво у заједници присталих на Литургији, светиње светима.

такви пијетизми доводе до нереалне слике, гуруизма, а у екстремним случајевима:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7904.msg214806.html#msg214806

Подели на овим сајтовима

Медо,

Ја сам престао да читам твоје постове из само једног разлога: због силних шљаштећих фигурица, омаловажавајућег тона, а све то се налази изнад линкова који "упиру прст" на Свету Чашу.

можда ћеш једног дана укапирати да у Цркви нема мумифицираних у светост и да поред тебе стоје покајане и непокајане убице, блудници, преједачи, ... ко зна какви, да не улазимо у то какви смо ти и ја.  7896634

0102_laugh на милости и љубави што држи истину и о нама самим даље од нас.  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Ок...0110_hahaha ај лов ју анд ај но дат ју ловс ми...бут џест тејк е брејк! Нау ис 29:0 фор ју, ан ај ам лузер...џест тејк е брејк.

Кен ју дет?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал 7896634 link=topic=14104.msg442098#msg442098 date=1305656484]

Медо,

можда ћеш једног дана укапирати да у Цркви нема мумифицираних у светост и да поред тебе стоје покајане и непокајане убице, блудници, преједачи, ... ко зна какви, да не улазимо у то какви смо ти и ја.  7896634

0102_laugh на милости и љубави што држи истину и о нама самим даље од нас.  0110_hahaha

Vwrnik se opravdava pred Bogom svojim delima nego verom. Verom i samo verom Avram prinese sina Isaka na žrtvu jer verova Bogu, Rava kurva ne opravda li se verom kada izvede uhode iz Jrihona,Verom a ne delima jer se delima zakona ni jedan čovek neće opavdati.Naše opravdanje je u Isusu Hristu koji je pravda naša verom.Mi nemamo dela, ma kakva dobra bila ona su samo nečista haljina pred licem Božijim.Samo spašen čovek koji je to verom postao i opravdan zabadava Blagodaću Božijom je onaj koji dela po blagodati jer je spašen a ne koji će biti spašen zato što dela.Asketizam koji podržava ideju da se mi spasavamo našim podvigom je suprotno Htistovom učenju.Isus nas poziva da zadobijemo njegovu pravdu pod jednim jedinim uslovom: Veruj i spasićeš se ti idom tvoj.

Подели на овим сајтовима

Значи не треба ништа? Можемо сједити у фотељи и вјеровати и то је то?  Питам само. То монаштво, аскеза, подвиг у свакодневном животу не треба?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...